• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

51% din oameni cred in Dumnezeu

anuk

Moderator
Reaction score
0
Un sondaj efectuat în 23 de ţări arată că 51% din oameni cred în Dumnezeu.

Un sondaj recent arată că în jurul lumii oamenii continuă să creadă într-un Dumnezeu sau într-o forţă superioară, având convingerea că după moarte există ceva numit "viaţa de apoi".

Această investigaţie a fost făcută în 23 de ţari, pe un număr de 18.829 persoane. Dintre aceştia, 51% au menţionat că au convingerea că există o viaţă de apoi şi o entitate divină, în timp ce 18% au spus că nu cred în existenţa unui Dumnezeu, iar 17% nu au fost siguri de nicio variantă.

Doar 28% dintre cei intervievaţi cred în creaţionism, concepţie potrivit căreia Dumnezeu a creat omul, în comparaţie cu 41% de oameni care cred în evoluţionism. Alţi 31% au declarat că nu ştiu în ce să creadă.

Este interesant faptul că "o mare parte din populaţie nu este sigură dacă există o explicaţie spirituală pentru apariţia oamenilor pe pământ sau despre ceea ce se întâmplă după moarte", menţionează unul dintre cercetătorii ce au luat parte la acest studiu.

Indonezia, Turcia şi Brazilia deţin cel mai mare procent de populaţie cu credinţă într-un Dumnezeu, sau într-o forţă superioară, în timp ce în India (24%), China (14%) şi Rusia (10%), un număr mare al populaţiei crede în mai mulţi zei.

Pe de altă parte, în rândul persoanelor care au declarat că nu cred în zei sau forţe superioare, mai mult de 40% sunt locuitori ai Franţei, Suediei, Belgiei şi Angliei.

Aproximativ o jumătate dintre persoanele participante la sondaj consideră că există viaţă după moarte, pe când aproape un sfert consideră că nu va exista nici rai, nici iad. Un procent mai mic al populaţiei, 7%, crede în reîncarnare, iar 2% din oameni cred în ideea de rai fără iad.

Mexicanii sunt cei care acceptă cel mai des ideea de viaţă după moarte, alta decât rai şi iad, fiind urmati de ruşi, brazilieni, indieni, canadieni şi argentinieni.

Credinţa în reîncarnare este foarte puternică în Ungaria, unde 13% dintre intervievaţi au afirmat acest crez, în timp ce suedezii s-au întâlnit cele mai multe persoane care au precizat ca nu ştiu ce se va întâmpla după viaţă. Coreea de Sud şi Spania au avut cel mai mare procent de persoane care cred că după moarte "pur şi simplu încetezi să exişti".

Persoanele care cred în creaţionism sunt des întâlnite în Africa de Sud, fiind urmate îndeaproape de Statele Unite, Indonezia, Coreea de Sud şi Brazilia.

Studiul a fost efectuat între 7 şi 23 septembrie 2010, pe rezidenţi cu vârste cuprinse între 16/18 şi 64 de ani, din Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Ungaria, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Polonia, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia şi Statele Unite.

http://www.descopera.ro

Ca o concluzie?
Populatia tarilor sarace este preponderent religioasa, pe cand cea a tarilor bogate, preponderent nereligioasa.
Ideea principala este ca religia prinde mai bine pe fondul saraciei. Dar oare nu este invers? Religia sa fie cauza saraciei.

Uitati-va in Romania. Pana in '89, populatia era mult mai putin religioasa decat in prezent, dar mult mai bogata.
Dupa 90 a urmat exacerbarea religiei, si s-a ajuns pana acolo incat religia indoctrineaza minorii in scoli.
Dupa exacerbarea religiei a urmat cumva exacerbarea saraciei? Sau nu vad eu bine?

Nu cred ca religia ar fi este cauza saraciei , ma intreb insa altceva privind aceste videoclipuri

Cati la % din cei 51 % fac parte din categoria celor din videoclipuri ? Si asta spune multe.

Cultura :D:

40% din populatia romaniei este analfabeta.

Ultima statistica oferita de catre U.N.E.S.C.O. in legatura cu nivelul alfabetizarii pe glob cuprinde situatia raportata de 177 de state.Romania se afla pe locul 53, cu un procent de 97,3 al ratei alfabetizarii . Bine, nici asta nu e un procent real, insa, fata de fabulistul procent de 40 % analfabeti ... Parca vazusesm stirea asta pe la Antene . :D
Personal, referindu-ne stric la Roamania, sondajele nu reflecta relaitatea. Foarte multi intervievati nici nu inteleg ce sunt intrebati, o parte nu e sincera.
Apoi, mai e un aspect. Una e chestiunea religioasa si alta e credinta. Pana la urma ce date ne dau sondajele astea? Vorbesc de credinta sau de religie? Ca sunt curioasa cum masoara ei credinta in Dumnezeu.

Acel "aproape" face diferenta dintre un analfabet si unul care stie sa citeasca dar o face foarte greu.
Sa nu uitam ca ANALFABÉT, -Ă, analfabeți, -te, s. m. și f., adj. (Persoană) care nu știe să scrie și să citească; neștiutor de carte.

Nu-i neaparat adevarat ,unele sondaje ''cauta ''subiecti reprezentativi sa poata justifica procentajul propus ,si analfabet este cel care nu cunoaste alfabetul astia din material nu-s analfabeti .

bodo said:
Apoi, mai e un aspect. Una e chestiunea religioasa si alta e credinta. Pana la urma ce date ne dau sondajele astea? Vorbesc de credinta sau de religie? Ca sunt curioasa cum masoara ei credinta in Dumnezeu.

Se intelege din materialul urmator ca se refera la religie.

Cercetarile trecute au demonstrat ca oamenii credinciosi poarta o "gena religioasa" - o predispozitie genetica de a crede in divinitate. Autorul a subliniat si un mare avantaj cultural al acestui grup de oameni - au mai multi copii decat ateii.

"Presupunem ca oamenii credinciosi isi gasesc parteneri alti oameni cu aceleasi convingeri, iar gena religiozitatii va predomina in cele din urma, in ciuda unor accidente de parcurs - pierderea credintei in Dumnezeu in anumite momente ale vietii de adult", evidentiaza autorul.

Cercetatorul arata ca majoritatea savantilor sunt de acord ca religia are fundamente biologice. Credinta in supranatural sau obedienta fata de divinitate sunt legate de trasaturi genetice ale creierului uman.

"Pentru ca religia sa influenteze evolutia genetica, trebuie sa transporte un cert avantaj selectiv. Acest efect este oferit de legaturile spirituale, apartenenta la un grup social, conduita impusa de reguli izvorate din dragoste si frica de Dumnezeu", completeaza autorul.

In timpurile moderne, oamenii religiosi - care apartin tuturor categoriilor sociale si de educatie - se reproduc mai mult. Credinta in Dumnezeu este direct proportionala cu numarul de copii.

Acest sondaj a aratat ca secte, precum amish sau evreii ultra-ortodocsi, ajung sa aiba indici de natalitate de patru ori mai mari decat media ateilor.

Ratele de fertilitate au scazut dramatic in epoca actuala. In Japonia si Europa, unde exista societati seculare, natalitatea a ajuns la praguri minime. Dar aceasta scadere a fost mult mai lenta in cazul societatilor religioase.

Daca majoritatea copiilor proveniti din aceste grupuri (religioase) cu natalitate crescuta ajung sa-si piarda credinta si valorile culturale, sa renunte la traditia parintilor, ei nu ajung decat sa-si imprastie genele in grupurile sociale inconjuratoare, mai putin credincioase. Astfel nu vor face decat sa contribuie substantial la cresterea numarului de oameni religiosi.

Daca ecuatiile sale sunt corecte, Robert Rowthorn legifereaza ca lumea va deveni mai religioasa, nu invers.

In aceste circumstante, oricine s-ar gandi, in mod firesc, la celebrul citat al lui Andre Malraux "Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc".

Nu cred ca religia are ceva de-a face cu genetica, ci mai degraba cu nivelul de cultura stiintifica si cu nivelul de trai.

Poate ca e mai comod sa dai "vina " pr Dumnezeu pt toate nereusitele,poate e resemnare,habar n-am :P

Criza face parte din planul lui Dumnezeu!

Dumnezeu are un plan cu vieţile noastre. Nu o spunem noi, ci americanii. Majoritatea celor din Ţara Făgăduinţei au convingerea că criza prin care trec SUA este inclusă într-un plan al lui Dumnezeu pentru omenire!

Dumnezeu are un plan cu vieţile noastre, cred 73% dintre americani, majoritatea fiind chiar ferm convinşi de acest lucru, arată un studiu recent, realizat de către Universitatea Baylor, şi citat de publicaţia Christianity Today.

Deja stabilită

Rezultatul cercetării nu este surprinzător, pentru o populaţie majoritar religioasă, însă surpriza vine din faptul că cei mai mulţi dintre americani sunt convinşi că desfăşurarea întregii lor existenţe a fost deja stabilită printr-un plan divin şi nu sunt de acord cu măsurile anticriză luate de guvernul SUA. Aceştia cred că succesul financiar este rezultatul unei munci intense şi a capacităţii profesionale şi prin urmare susţin cel mai puţin programele guvernamentale, care îi ajută pe cei fără un loc de muncă.

Mai mult, cei mai mulţi dintre ei susţin că un om sănătos, în putere, dar fără loc de muncă nu ar trebui să primească ajutor de somaj, ci ar trebui mai degrabă lăsat să se descurce singur, pentru că poate. Spre deosebire de ei, cei care nu sunt la fel de convinşi că Dumnezeu are un plan ar prefera să ştie că Guvernul îi ajută pe oameni, prin diverse măsuri şi programe sociale. Paradoxal, cei mai credincioşi americani, care se declară împotriva ajutorului de şomaj, se numără printre cetăţenii săraci ai Statelor Unite, comparativ cu scepticii, dintre care o treime au venituri familiale de peste 100.000 de dolari pe an. Mai mult, studiul a arătat că aceia care cred cu tarie în planul lui Dumnezeu au mai puţine şanse să îşi termine studiile.

http://www.evz.ro/

Nu cred ca rezultatul studiului releva adevarul,am vazut oameni care se pretindeau super credinciosi dar "daniile " lor erau "fala" in fatza comunitatii,sau hoti care-si faceau cruce murmurand un barba "Doamne ajuta" in timp ce plecau la furat .Poate acesti oameni de care se face vorbire in studiu ,sa fie "exceptia de la regula " :P si-mi fac mea culpa .

Cum influenţează religia comportamentul uman

Cercetatorii Universităţii Columbia au realizat un studiu în care au analizat influenţa religiei asupra comportamentului şi vieţii sociale a individului, notează Daily Mail.

A rezultat că religia are o influenţă pozitivă asupra comportamentului uman, şi că oamenii religiosi sunt mai oneşti, generoşi, şi dispusi să ofere ajutor fără a primi ceva în schimb.

Prinţesa de sus

Psihologul Ara Norenzayan a dorit să răspundă tuturor studiilor care plasau comportamentul generos al oamenilor religioşi ca fiind de fapt un mod de a câştiga o mai bună reputaţie în comunităţile lor. "Am vrut să vedem într-adevăr care este explicaţia ştiinţifică", a spus Norenzayan.

Studiul a arătat că între convingerile religioase şi comportamentul pro social există o strânsă legătură. Cei mai mulţi voluntari vin din rândurile acestui segment al populaţiei. Mai mult, aceşti oameni nu ar putea să trişeze la un joc, sau să înşele pe cineva, au mai spus specialiştii.

Acţiunile caritabile şi donaţiile au în spatele lor, de cele mai multe ori, oameni cu o conduită religioasă strictă. Comportamentul generos al acestui segment al populaţiei se datorează, în primul rând, fricii de Divinitate.

Copiii care au participat la studiu şi care au fost puşi în faţa unor situaţii în care trebuiau să fie necinstiţi au spus că…prinţesa Alice îi veghează de undeva de sus şi nu îi lasă să se comporte urât!

Incultura ii face pe oameni sa considere "minuni divine"lucruri banale cum ar fi un pom inflort acum , la inceputul toamnei. Si asa nu-i tot :D: s-au inchinat la copac .
Si daca experienta de viata nu i-a facut pe oameni sa inteleaga ca este un fenomen normal ma intreb,copii care vor frecventa școala primară „Sfântul Antim Ivireanul” cum vor vedea lucrurile,ce explicatii vor gasi pt fenomene mai putin cunoscute ?!?

E foarte confortabil sa te ingropi in ignoranta si sa nu cauti cauzele, singura explicatie fiind "vointa divina", nu?

51% nu-i chiar rău, chiar dacă este după 2000 de ani. Ce este rău, şi ne priveşte pe noi, este că POPORUL ROMÂN s-a îndepărtat foarte tare de Dumnezeu, deşi se declară peste 90% creştin!
Corupţia, inclusiv a clerului, ticăloşiile la drumul mare, CRIMA zilnică din ţară, ŢIGĂNIA, nu sunt specifice românilor şi, totuşi... acesta este tristul adevăr!
Dacă aceasta s-a fi întâmplat altădată şi nu ASTĂZI, nu ar fi atât de grav, dar astăzi, Iisus este din nou pe Pământ! Aceptaţi aceasta, măcar ideatic!
Spuneţi-mi voi, în acest caz, acela că Dumnezeu este printre noi (!) cum am putea să-L primim şi cum L-am putea întâmpina noi, românii???
Ce i-am pune în faţă? Ţara nimănui? Fără lege şi doar fărădelegea?
6 milioane de români în străinătate??? Iar pătura politică, a partidelor, deputaţilor, senatorilor, vameşilor, parlamentarilor, inclusiv cei europeni, (plătiţi atât de bine de amărâţii de români), sunt cei mai corupţi, cei mai obraznici, mai violenţi, mai sfidători, mai aroganţi, mai ticăloşi şi mai bogaţi decât toţi grămadă?
Săracii români cinstiţi, doctori, profewsori, artişti, pensionari amărâţi, ingineri, ţărani bătrâni, muncitori harnici şi intelectuali de seamă, trăiesc cu 200 de Euro pe lună, unii cu mai puţin, în timp ce un diplomat român îşi permite să plătească lunar o chirie între 8500 şi 10000 de Euro???(Exemplu: Bakonski, la Paris)
Vă veţi întreba: unde este dreptatea? Nu mai este!
Mai rău, vă veţi întreba: UNDE ESTE DUMNEZEU NOSTRU?
Iată, vă răspund tot eu: DUMNEZEU NOSTRU ESTE PRINTRE NOI, fprte aproape de sufletul nostru, dar, în noi şi printre noi se strecoară un şarpe, se mişcă atotputernic încă, demonii şi puterile infernale ale lui Satan...
Mare păcat! Dar, cam asta este starea reală a lucrurilor...

Rahat...
Toata credinta in dumnezeu, oricare ar fi acela, nu a dat un pahar de apa unui insetat.
Numai prin munca se obtin toate, credinta fiind doar pentru ca popii (oricare ar fi acestia) sa obtina de toate fara munca.

Nu cred ca "Oamenii care trăiesc în bunăstare se îndepărtează de Dumnezeu " si nici nu cred ca sunt atei ,cred ca fac parte din categoria celor care nu bat matanii si nu se ingramadesc sa pupe mana popii .

În ultimul deceniu, numărul românilor care se declară atei a crescut de aproape trei ori, potrivit datelor Recensământului din 2011. Locuitorii Bucureștiului și Ardealului sunt cel mai puțin preocupați de religie, contrastând puternic cu Oltenia, unde există cea mai mică proporție de atei. Fețele bisericești spun că de vină este occidentalizarea societății.

Numărul românilor care nu cred în Dumnezeu aproape că s-a triplat în ultimul deceniu. Dacă la Recensământul din 2002, erau 8.524 de „necredincioși”, după Recensământul din 2011, numărul lor a ajuns la 21.196.

Cea mai mare concentraţie se află în zona Bucureşti-Ilfov (aproape 8.000 de atei) şi în general în zonele bogate ale ţării (Ardeal, Banat), iar cea mai mică- în Oltenia (750), Dobrogea şi zonele sărace ale Munteniei (Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa). În clasamentul pe oraşe, Bucureştiul conduce, cu 7.346 de atei, fiind urmat de Cluj-Napoca (1.616), Timișoara (1.011) şi Iași (808).

Biserica urmărește statistici și face prognoze

Conform unui studiu al Fundaţiei Soroş, ateii reprezintă un grup foarte tânăr, cu un nivel de educaţie peste media naţională, iar peste 30% dintre ei sunt absolvenţi de studii superioare. La polul opus sunt locuitorii din zonele rurale, care şi-au păstrat în cea mai mare proporţie credinţa. La sat, preotul, alături de învăţător şi primar, încă este „stâlpul” comunităţii, iar valorile creştine sunt mai bine înrădăcinate în mentalul colectiv.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se arată interesaţi de această dinamică şi au înfiinţat inclusiv o direcţie care să urmărească evoluţiile statistice ale oamenilor care se îndepărtează de Biserică. Sectorul de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală fost înființat acum doi ani și are drept scop „dorința noastră de a vedea încotro se îndreaptă societatea noastră și a ne adapta la trendul care există. Nu avem neapărat o strategie de a atrage credincioși, strategia Bisericii este aceeși dintotdeauna. Avem programe mai ales pentru persoanele defavorizate , ne aplecăm spre cei care suferă de dependență de droguri, etnobotanice”, după cum afirmă reprezentanți ai instituției.

„Oamenii care trăiesc în bunăstare se îndepărtează de Dumnezeu”

Fețele bisericești pun fenomenul îndepărtării de Dumnezeu pe seama secularizării și occidentalizării societății. Curentul răcirii față de Biserică suflă dinspre Apus spre Răsărit.

„Nici criza, nici scandalurile în care au fost implicați unii preoți nu credem că sunt motivele pentru care a crescut numărul ateilor. Ateii sunt împotriva lui Dumnezeu, iar perioadele de criză apropie oamenii de Biserică, pe când în cele de bunăstare și opulență scade receptivitatea față de valorile și morala creștină. Apropierea oamenilor de Biserică va scădea o dată cu acest curent al secularizării, al orientării spre terestru, care vine din Occident. Acum 70 de ani, în Vest, Biserica majoritară se bucura de tot atâta popularitate de care se bucură Biserica Ortodoxă acum. În prezent, biserica majoritară de acolo mai are o popularitate de doar 15%”, spune preotul Iulian Negru, consilier în cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală, Arhiepiscopia Iașilor.

Valorile creștine s-au conservat cel mai bine la sat. „Oamenii au mai mul echilibru având preotul ca reper moral, sunt mai puțin influențați de aceste curente promovate de mass-media față de cei care trăiesc dezrădăcinați în marile orașe”, conchide preotul.

TOPUL regiunilor în ordinea descrescătoare a numărului de atei:

1. București- Ilfov- 7.819 de atei

2. Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramurș, Satu Mare, Sălaj) – 3.288

3. Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș)- 2.361

4. Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu)- 2.225

5. Nord-Est- Moldova (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui)- 1.727

6. Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman)- 1.585

7. Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea)- 1.440

8. Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea)- 751

TOPUL ORAȘELOR cu cei mai mulți atei:

1. București- 7.346 de atei

2. Cluj-Napoca- 1.616

3. Timișoara- 1.011

4. Iași- 808

http://www.evz.ro

Sa inteleg ca d'aia se "lupta" biserica continuu sa fim saraci?

16% intre oamenii de pe Glob nu sunt afiliati nici unei religii. Dupa crestini si musulmani, oamenii fara religie reprezinta gruparea cu cei mai numerosi adepti din lume, din punctul de vedere al raportarii la religie.

Potrivit unui raport realizat de Forumul pt Religie si Viata Publica , cea mai mare grupare religioasă din lume este, începând din 2010, reprezentată de creştini (2,2 miliarde de oameni – 32% din populaţia Globului), urmaţi de musulmani (1,6 miliarde persoane – 23% din populaţia Globului).

1,1 miliarde de oameni nu aparţin nici unei religii.

Distribuirea geografică a religiilor variază. Creştinii sunt răspândiţi în întreaga lume, iar musulmanii populează în special regiunea Asia- Pacific şi Africa.

Studiul mai arată că Republica Cehă este prima pe lista ţărilor în care majoritatea populaţiei nu aparţine unei religii, fiind urmată de Coreea de Nord, Estonia, Japonia şi China.

Clasamentul religiilor:

1. Creştinism (2,2 miliarde - 32 % din populaţie)
2. Musulmani (1,5 miliarde - 23%)
3. Fără religie (1,1 miliarde - 16%)
4. Hindu ( 1 miliard - 15%)
5. Budism (500 milioane - 7%)
6. Evrei (14 milioane - 0,2%)

19_regionDistribution_zpsf5b74577.png

02_majority_zpsd7769de9.png

Back