Unii nca mai ai "curajul" de a "prezice" marele cutrenur

:
INTERVIU. Omul care prezice MARELE CUTREMUR din 2013: ”Va avea o magnitudine maximă de 7,2 grade”
Autor: George Lăcătuș
Profesorul George Purcaru susţine că anul acesta vom avea un seism de 6-7 grade. El a mai prezis două cutremure mari, în 2010 şi 2012, care nu au avut loc
Omul de ştiinţă George Purcaru afirmă că a prezis şi cutremurul din 1977. El spune că noile sale predicţii au la bază o serie de calcule matematice complexe, ce se axează pe datele ultimelor cutremure importante ce au avut loc în România. Pentru anul acesta, Purcaru susţine că vom avea un cutremur de maximum 7,2 grade pe scara Richter, cu o adâncime de 60 – 175 de kilometri, iar zona de producere va fi Vrancea. Specialiştii români îl contrazic. Ei spun că un cutremur nu poate fi prezis, deoarece pământul nu ştie matematică. Profesorul Purcaru insistă şi afirmă că marile cutremure pot fi prezise, dacă au la bază cercetări ştiinţifice riguroase.
EVZ: D-le George Purcaru, aţi prezis că anul acesta va fi un nou cutremur. Când şi unde va avea loc cutremurul şi ce magnitudine va avea?
George Purcaru: Predicţia ştiinţifică legată de un cutremur se referă la trei aspecte. Unul este locul şi adâncimea cutremurului. Seismul prezis de mine se va petrece în Vrancea şi va avea adâncimea de 60 – 175 de kilometri. Al doilea lucru se referă la magnitudine. Preconizez că magnitudinea cutremurului de anul acesta va fi de 6-7 grade pe scara Richter, cu o eroare de plus/minus 0,1-0,2. Per total, cutremurul va avea o magnitudine maximă de 7,2 grade. Cel de-al treilea aspect, legat de timp, de momentul exact când se va petrece, e greu de prezis. Am ajuns la această prezicere pe baza unor formule matematice complexe. Am studiat ultimele mari cutremure din România, am adunat nişte date şi pe baza acestora am elaborat trei legi cu privire la predicţia seismelor mari din România.
Acum suntem deja la sfârşitul lunii iunie. Când va avea loc cutremurul anunţat de dumneavoastră?
Nu pot spune exact când va avea loc. Asta e imposibil. Nimeni nu poate spune exact ziua şi ora.
Aţi mai prezis două mari cutremere şi în 2010, şi în 2012. Cum explicaţi eşecul acestor preziceri?
Cutremurele mari nu pot fi prezise perfect. Din păcate, o parte din datele pe baza cărora am elaborat cele trei legi de prezicere a marilor cutremure s-au mai schimbat în ultima perioadă. Totuşi, o eroare de unul, doi, trei şi chiar patru ani nu este foarte mare.
D-le Purcaru, să declaraţi public că o să aibă loc un cutremur în 2010, apoi în 2012, şi acestea să nu aibă loc lasă urme de îndoială asupra legilor elaborate de dumneavoastră. Acum reveniţi cu o nouă predicţie. Nu consideraţi că băgaţi panică în români?
Vreau să ştiţi de la mine că nu există cutremur fără eroare de prezicere. Nimeni nu a putut prezice exact când va avea loc un cutremur. Singurul seism din lume pe care l-am prezis a fost acum câţiva ani, în Alaska. Împreună cu doi colegi americani am putut prezice un cutremur cu două luni înainte. Legat de cutremurele din România, eu nu am făcut altceva decât să anunţ rezultatul calculelor mele. Dacă va avea loc un cutremur în intervalul anunţat de mine, atunci e vorba despre o predicţie ştiinţifică de succes. Dacă acest mare cutremur se va petrece în afara intervalului anunţat de mine, atunci nu e vorba de o eroare, ci de o alarmă ştiinţifică.
CARTE DE VIZITĂ
GEORGE PURCARU
Profesor Doctor
Este membru pe viață al Societății Americane de Seismologie.
Profesor la Universitatea „J.W. Goethe” din Frankfurt.
Președinte al Secției de Predicție a Comisiei Europene de Seismologie.
Radulian: „Poate nimereşte anul”
Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a declarat, pentru EVZ: „Sunt foarte sceptic cu privire la predicţii. Se pot face prognoze, dar nu predicţii. Acest gen de predicţii le tratez cu foarte mare rezervă”.
„Nu cred că ne vom confrunta acum cu seismul”
Despre predicţiile profesorului Purcaru, Radulian e ferm: „Dânsul a mai prezis două cutremere, în 2010 şi în 2012, care nu au avut loc. Specialiştii acestui fenomen sunt atraşi de predicţii, deoarece le aduce faimă internaţională. Personal nu cred că anul acesta România se va confrunta cu un cutremur ca acela din 1977. Nu e exclus ca următorul mare cutremur să fie peste 20 de ani”.
Despre ciclicitatea cutremurelor, Radulian explică: „Există cutremure mici, care se petrec la o zi, două. Există cutremure medii, în jur de 4 grade, care au loc la 1-3 luni şi mai sunt cutremurele mari, de peste 6 grade, care se întâmplă cam pe la opt ani. Ultimul seism mare a avut loc în 2004. Poate pe asta s-a bazat profesorul George Purcaru, poate nimereşte anul”.
„A prezis seismul din 1977 în 1979”
Profesorul Gheorghe Mărmureanu nu crede în predicţiile lui George Purcaru. Motivul e simplu. „A mai prezis nişte seisme care n-au avut loc. Chiar şi cutremurul ăla din 1977 l-a prezis doi ani mai târziu, prin 1979”, afirmă Mărmureanu. Despre metoda inventată de profesorul George Purcaru, de prezicere a marilor cutremure pe baza unor calcule matematice complexe, ce au la bază nişte date din istoria marilor seisme, Mărmureanu e categoric: „Un cutremur nu poate fi prezis matematic. Pământul nu ştie matematică”.
„Orice spune e ca şi cum ar vorbi la zid”
Profesorul Gheorghe Mărmureanu susţine că e imposibil ca vreun cercetător să poată prezice un mare cutremur, în ciuda tuturor aparatelor moderne care există în momentul de faţă: „Populaţia trebuie să înţeleagă faptul că Pământul este o masă inertă. Mişcările tectonice nu pot fi prezise matematic, pe baza unor cifre. Orice spune domnul George Purcaru e ca şi cum ar vorbi la zid. El e un matematician foarte bun”. Şi Mărmureanu consideră, la rândul său, că prezicerile lui George Purcaru au drept scop realizarea unei campanii de notorietate.
Seismele care ne-au zguduit
1 iunie 1701. A provocat mari daune la Braşov, în Ţara Românească, Moldova şi chiar în Polonia, unde s-au dărâmat numeroase clădiri.
11 iunie 1738. A afectat puternic Cetatea Neamţului, unde s-au dărâmat ziduri de 4-5 m, iar Mânăstirea Putna a avut multe avarii.
26 octombrie 1802. Este cotat drept cel mai mare cutremur din istoria României.
23 ianuarie 1838. A provocat prăbuşirea unui munte care a dus la formarea Lacului Roşu.
10 noiembrie 1940. A avut efecte puternice 1600 morţi şi 12.100 răniţi şi 65.000 locuinţe distruse.
4 martie 1977. În întreaga ţară au fost 11.300 de răniţi şi 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor au fost în Bucureşti.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/int...-avea-o-magnitudine-maxima-de-72-1044993.html