• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Ce este predictia seismica si ce vrea ea ?

GeoX said:
Producerea cutremurelor nu e matematica, e fizica. Statistica nu e suficienta.

Matematica , fizica sau statistica pot fi date peste cap de hazard ,de neprevazut .Greu ,f greu ca cineva sa stie cu certitudine ce se intampla in maruntaiele pamantului ,clipa de clipa,cu atat mai putin sa "intuiasca" cand se va produce un seism.In zonele cu risc seism in fiecare clipa se poate intampla :D:nu trebuie sa fii profet pt a stii asta.E adevarat ca dupa producerea unui seism sa fac analize si se pot trage concluzii logice , sa se faca divese legaturi,etc,etc .

Dar nici sa zici tot timpul ca vine, ba in 2005, ba in 2010, pe urma in 2012, acum in 2013...Iar fenomenul fizic are si el o evolutie, chiar daca e marcata de incertitudini. Iata ca am ajuns in 2013, si Vrancea nu reuseste sa dea macar un fleac de 5 grade. De la 4 octombrie 2011 pana acum abia a mai reusit sa scoata un 4,8 pe 1 decembrie 2012. Chiar si eu am dat pe alaturi cand am zis ca e posibl un 5 si ceva in primavara asta. Vrancea are totusi o caracteristica importanta, care chiar daca nu ne spune cand va fi un cutremur si nici ce magnitudine va avea, totusi e relevanta: pana nu incep sa se produca mai des cutremure mici si moderate, cu balansuri intre capete si grupari persistente pe clustere vecine, nu sunt sanse mari de cutremur semnificativ. Fie ca e vorba de ceva de 6-6,5 grade, fie de unul mai mare. Si pana acum s-a confirmat acest lucru. Incertitudinea devine maxima insa pe termen scurt, la fazele pe termen lung si chiar mediu se cam pot face prognoze cu anumite sanse de succes.
Asa ca eu nu ma sui pe pereti pentru afirmatiile lui purcaru, care sunt foarte superficiale. La plezneala asa...

Si mai e ceva. Nea Purcaru zice magnitudine 6-7+/-0,2. Asta inseamna 5,8-7,2. Cam mare imprecizia, oricum peste ceea ce era admis pentru un matematician respectabil. Mai zice ca seismul va fi la 60-175 km adancime. Cam toate cutremurele vrancene se produc in acest interval de adancime. Deci nici o filozofie aici, doar un truism ieftin de vandut la preza.

Purcaru ala vorbeste multe tampenii .... mi se pare imposibil ca sa vina un cutremur de 6-7,2 la ce a aratat Vrancea pana acum :) vedem prin toamna daca se schimba ceva, desi ma indoiesc ca o sa fie ceva mai mare de 5,4 :)

Sigur, nu bag mana in foc pentru cum va misca la toamna, cam la interval de 4-6 luni fata de marele cutremur din zona de subductie Makran produs la 16 aprilie anul acesta. Dar ceea ce pretinde ca prevede dansul sufera de o mult prea mare imprecizie: 6,0-7,2...mersi. Sa nu mai vorbesc de adancimi: cand zici ca vine un cutremur in Vrancea si ca va fi intre 60-175 km...pai cam toate sunt acolo, deci nu spune de fapt nimic. Vom vedea cum va misca la toamna, mai bine zis incepand din a doua jumatate a lui august. Oricum un cutremur cu MGR 7 are nevoie de mai multe chestii. Trebuie sa se vada si accelerarea balansului intre cele 2 capete de la NE si respectiv SV. In 2004 am avut cutremur de 6,0 pe capatul de NE, in 2005 si 2009 au venit cutremure moderate pe centru (5,6-5,7), trebuie sa se mai intample ceva care sa accelereze balansul si sa accentueze dezechilibrul dintre capete pana va veni cutremurul din Muntii Buzaului de la capatul de SV, si adancime probabila 120-145 km (nu 150 km, ca acolo e altceva). Sa vedem ce va fi la toamna. Purcaru baga doar calcule, formule, statistica necorelata cu dinamica unor procese fizice. Are niste lacune, ceea ce ii justifica esecurile 2005, 2010,2012...

daca e sa vina ceva care sa se simta , sa vina prin septembrie ... iulie si cea mai mare parte din august nu o sa fiu in tara... Sa vedeti ce va fac daca va dati hutza-hutza fara mine :D

daca ar sa mizez pe un zgalt ,mizez pe un 6...

Asa,asa, faceti "presupuneri " ,dar sa nu va aud in caz deceva ca spuneti : "am zis eu ? "

Vrancea oricum nu prea misca in iulie. Sfarsit de august, septembrie si mai ales octombrie-noiembrie...perioade de varf. Este remarcabil acest caracter sezonier, care are o explicatie legata de dinamica interna a blocului litosferic, de interactiile acestuia cu mediul astenosferic adiacent, de transferul termic intre astenosfera fierbinte si blocul litosferic de origine oceanica (fostul Ocean Thetys), de tendintele fortelor care actioneaza asupra lui. Sunt niste ritmicitati in toate acestea, plus corelatii cu fenomene geofizice globale amplificate in perioadele respective. Blocul tinde sa coboare din cauza propriei greutati, dar pe de alta parte incalzirea acestuia tinde sa ii modifice volumul si chiar sa ii accentueze o tendinta ascensionala
(alaturi de slaba compresiune exercitata de microplaca Marii Negre). Plus faptul ca aceste procese tind sa ridice si crusta terestra care nu e desprinsa complet de blocul subdus. In zona Curburii Carpatice crusta oricum se ingroasa, e trasa in jos de blocul in coborare. Deci o tendinta contrara. Destindere si ridicare, dar si coborare la verticala. Si cam asa se genereaza tensiunile interne. Un rol mare il are si transferul termic intre blocul litosferic mai rece si astenosfera inconjuratoare. Se petrec transformari de faza, punctele de topire ale mineralelor la adancimile respective se modifica...Un sistem foarte complex. Iar Purcaru nu tine deloc seama de toate astea cand invoca nu stiu ce calcule.

Vreti sa va vand un pot ? Investitia este sigura si se pare succesul ,garantat :D: Facti rost de furnici , ele " îşi modifică comportamentul înaintea unui cutremur de pământ, chiar şi de mică magnitudine. Ele îşi încetează activităţile obişnuite şi se depărtează mult de furnicar, fără îndoială ca să nu fie îngropate sub el"

A doua zi după seism, furnicile fac drumul invers şi viaţa îşi reia cursul. Este ceea ce a constatat o echipă de cercetători de la Universitatea Duisburg-Essen (Germania), după ce a observat timp de câţiva ani colonii de furnici din zone seismice active. Reacţia de anticipare a micilor animale apare când magnitudinea cutremurului depăşeşte două grade.

Comportamentul lor s-ar putea explica printr-o sensibilitate deosebită la emisiile de gaz sau la modificările câmpului magnetic. Oamenii de ştiinţă îşi vor continua cercetările pentru a confirma rezultatele şi poate pentru a se gândi la folosirea furnicilor ca adevărate detectoare pre-seismice.

http://www.realitatea.net/

Back