Dar nici sa zici tot timpul ca vine, ba in 2005, ba in 2010, pe urma in 2012, acum in 2013...Iar fenomenul fizic are si el o evolutie, chiar daca e marcata de incertitudini. Iata ca am ajuns in 2013, si Vrancea nu reuseste sa dea macar un fleac de 5 grade. De la 4 octombrie 2011 pana acum abia a mai reusit sa scoata un 4,8 pe 1 decembrie 2012. Chiar si eu am dat pe alaturi cand am zis ca e posibl un 5 si ceva in primavara asta. Vrancea are totusi o caracteristica importanta, care chiar daca nu ne spune cand va fi un cutremur si nici ce magnitudine va avea, totusi e relevanta: pana nu incep sa se produca mai des cutremure mici si moderate, cu balansuri intre capete si grupari persistente pe clustere vecine, nu sunt sanse mari de cutremur semnificativ. Fie ca e vorba de ceva de 6-6,5 grade, fie de unul mai mare. Si pana acum s-a confirmat acest lucru. Incertitudinea devine maxima insa pe termen scurt, la fazele pe termen lung si chiar mediu se cam pot face prognoze cu anumite sanse de succes.
Asa ca eu nu ma sui pe pereti pentru afirmatiile lui purcaru, care sunt foarte superficiale. La plezneala asa...
Si mai e ceva. Nea Purcaru zice magnitudine 6-7+/-0,2. Asta inseamna 5,8-7,2. Cam mare imprecizia, oricum peste ceea ce era admis pentru un matematician respectabil. Mai zice ca seismul va fi la 60-175 km adancime. Cam toate cutremurele vrancene se produc in acest interval de adancime. Deci nici o filozofie aici, doar un truism ieftin de vandut la preza.