• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Criosfera

Sarrah

Banned
Reaction score
0
Fiindca s-a spus ca gheturile sudice se topesc, dar de fapt sunt demult cu mult peste medie:

seaiceanomalyantarctic_zps82ba2992.png

In nord declinul a fost stopat:

Ca si anul trecut, in aceasta perioada, ceva s-a intamplat si gheturile nu s-au mai topit in plina vara la Polul Nord.
Pentru ziua de azi (cu nr. 211) avem un surplus fata de aceeasi zi din anul trecut de +0,3273 mil. km. patrati acoperiti cu gheturi.
Capture_zps22208e5f.jpg

http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/arctic.sea.ice.interactive.html

In sud asistam la recorduri ale extensiei gheturilor, se pare ca Oceanul Sudic trece printr-o faza rece:

Capture_2_zps22bdbf25.jpg

http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/antarctic.sea.ice.interactive.html

In Sud a avut loc un eveniment, maximul extinderii gheturilor a fost cu mult depasit.
Ori e vorba de o anomalie a temperaturii oceanice "in faza" cu iarna polara sudica, ori asistam la inceputul perioadei reci cauzata de minimul solar, prevazuta dealtfel.
Capture_2_zps9b4df339.jpg

Sarrah said:
Fiindca s-a spus ca gheturile sudice se topesc, dar de fapt sunt demult cu mult peste medie:

seaiceanomalyantarctic_zps82ba2992.png

In nord declinul a fost stopat:

Cum comentezi afirmatia din acesta postare si cea de astazi.?

...As comenta cam asa, in stil "literar" daca imi e ingaduit:
Una e un trend, alta e sa bati Brazilia cu 7 la zero...(nu stiu exact scorul, dar cam pe acolo...)
Ideea e ca, daca ne uitam la grafic ceilalti ani (liniile) sunt...campionii de pana azi...
A fi depasiti cu procente bune, atat de drastic, e ingrijorator daca se va repeta in anii urmatori.
Cumva m-a ingrijorat. Momentan e in sud, acolo sunt oceane. O astfel de "lovitura" in nord ar fi dura.
Am simti cu totii si, se pare ca vom simti in viitorul nu prea indepartat.
Contrar estimarilor, Nordul nu a ramas fara gheata vara. De fapt pot explica in detaliu cum, datorita efectelor de feed-back, verile calduroase la Polul Nord sunt urmate de ierni inzapezite, cu maxim de extindere a zapezii.
Dar, explic inca reticenta gheturilor Arctice tocmai prin efectele de feed-back:
Deoarece Oceanul Arctic a fost relativ golas in ultimii ani vara, golas de gheata, la refacerea gheturilor o mai mare cantitate de sare s-a scufundat, accelerand curentii submarini si nu incetinindu-i, fapt ce a dus la un aport mai mare de caldura din Atlantic.
Dar, asta a dus la racirea Atlanticului, furtunile au fost mai intense iarna, Europa a fost bine incalzita de Atlantic.

Continutul de caldura al Atlanticului 0-700 metri adancime:
16-set-14-las555_zps457db8d8.gif

http://api.viglink.com/api/click?fo...enuto-di-calore-dellatlantico-settentrionale/

Mai la obiect, se topesc sau nu ? Nu ma aburi cu graficele.

Vrei o concluzie inteleg.

Concluzia ar fi ca si Nordul va fi afectat de racire, doar jocul efectelor de feed-back ne-a mai salvat.
Cred ca "semnalul sudic" e ingrijorator, Nordul are un pic de noroc, o inertie.
Inertia vine din absorbirea rezervei de caldura din Atlantic.
Treptat si gheturile Arctice vor creste, Soarele va inainta in minim, iar urmatorul maxim va fi si mai scazut.
Sper insa ca recoltele nu vor avea de suferit, am fi afectati doar de geruri mai lungi si mai intense iarna dar si de zapezi.
Fiind mase continentale predominante in nord fata de sud, verile vor ramane calduroase.
Practic si acest aspect a dus la atenuarea extinderii gheturilor, acestea nu se pot extinde LIBER iarna, spre deosebire de SUD.
Acesta ar fi "handicapul" Nordului fata de SUD.
Cumva, este "nedreptatit", "furat" fata de sud.

Practic iarna in multe locuri avansarea ghetii e oprita de Continent.
Altfel, ca in Sud, ar reprezenta o rezerva de gheata pe timpul verii, iar vara Continentul se incalzeste mult.

Nu-s multumita de raspuns. Concret ,cu referire la cele doua postari ale tale, pe care sa o iau de buna pe cea din 23 06 sau pe cea de astazi ?

Amandoua sunt bune, exprima realitatea.
Azi am adus in discutie "nuanta" unei posibile ciclicitati in temperatura Oceanului Sudic, "in faza" cu racirea.
Altfel, nu imi explic acest record atat de clar.
Trendul era clar, liniile in graficul sudic erau "in top"mereu.
Insa acest varf e iesit din comun. Daca nu a venit "in ajutor" o anomalie a Oceanului, atunci nu va fi "de bine" pentru noi...

...si inca suntem in maxim solar...

Adica...atunci o vedeai negra ,acum o vezi alba, m-am lamurit. Merci !! Poti intra in politica :P

Cred ca nu m-ai inteles...

Am zis asa atunci:"Fiindca s-a spus ca gheturile sudice se topesc, dar de fapt sunt demult cu mult peste medie"
Era vorba de o medie, iar in Nord am spus ca declinul a fost stopat.

Acum am spus ca acest maxim a fost deosebit CHIAR SI RAPORTAT LA ACEST TREND!!
E ceva exceptional in cadrul unui eveniment deosebit!
Asta am vrut sa spun.

Base, fereste-te!

anuk said:
Adica...atunci o vedeai negra ,acum o vezi alba, m-am lamurit. Merci !! Poti intra in politica :P

E un mod de a trage apa.
Asta e de inteles.

Nu-mi atribui mie intentii pe care nu le am. Ma confunzi .

Atunci inseamna ca nu am reusit sa ma fac inteleasa.
Pe undeva insa, ma mira numarul mic de postatori, dar cu acest fel de atitudini, probabil e ceva logic.
Din aproape 2 000 de membri sa posteze doar cativa...
Dar asta e, probabil ca nu m-am incadrat eu si altceva e la mijloc.

Chiar ma simt destul de rau, dar e starea mea.
Incerc doar sa inteleg de ce nu m-am adaptat, de ce nu ma pot adapta pe nicaieri...

Atat ma simt mai bine cand vorbesc cu EA, in rest...de s-ar sfarsi lumea asta cu totul, nu as regreta nimic.

Back