• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

CUM MANCAM

rucsa

New member
Joined
Oct 31, 2009
Messages
971
Reaction score
0
Sfaturi batranesti de viata lunga...

Cum mancam

• Alimentele ingerate sa aiba temperatura corpului. Nu mancati nici prea fierbinte, nici "inghetat".

• Nu va ghiftuiti niciodata. Ridicati-va de la masa inainte ca stomacul sa fie plin.

• Viata lunga si sanatoasa depinde de felul in care mestecam alimentele. Nu va grabiti! Inghititurile mari dau de furca stomacului. Mancarea trebuie mestecata indelung, pentru a se imbiba cu saliva, e
xtrem de importanta in digestie.

Dintii

Prelucrarea corecta a alimentelor in cavitatea bucala necesita dinti sanatosi. Iata cum ii putem pazi:
- evitati alimentele si bauturile prea fierbinti sau prea reci. Ambele ataca dentina.
- bomboanele, prajiturile si acizii din fructe ataca smaltul. Dupa ce le mancati, spalati-va bine pe dinti.
- o lingurita de obligeana, macerata in 100 ml de alcool rafinat vreme de 2-3 saptamani, reprezinta un produs excelent de protectie a dintilor. Se clatesc periodic cu tinctura diluata in apa.
- curatati-va zilnic spatiul dintre dinti cu matase dentara (se gaseste in farmacii).
- gingia ramane sanatoasa daca zilnic e frecata cu frunze de salvie. Tinctura de salvie se foloseste cu mult succes pentru a opri sangerarile.
- creta pisata, amestecata cu cenusa de lemn de tei reprezinta un mijloc ideal de curatare a dintilor.
- o lingurita de salicilat dizolvata intr-un pahar de apa reprezinta un dezinfectant ideal pentru gura si spatiul dintre dinti. Ea inlatura si mirosurile fetide.
- coaja uscata de paine neagra, pisata marunt in mojar si amestecata cu sare fina, inlocuieste cea mai scumpa pasta de dinti.


http://www.formula-as.ro/2003/586/strabunica-stie-tot-40/bunica-4448
 
Obiceiuri alimentare sanatoase




Potrivit unui studiu al nutritionistilor americani, 80% din afectiunile unei persoane au la baza alimentatia necorespunzatoare. Ritmul alert al vietii cotidiene, lipsa de timp si stresul zilnic isi pun amprenta asupra sanatatii tale.

Obiceiurile alimentare nesanatoase sunt foarte frecvente, iar mancarurile tip fast food, grasimile, zaharul, lipsa hidratarii si sedentarismul fac deja parte din viata multor persoane, informeaza oohoi.com.

Apar astfel problemele digestive, cu numeroase efecte negative asupra intregului organism. Tendinta multor persoane este sa apeleze la mesele de fructe si legume, in detrimentul celor bogate proteic. Alimentatia echilibrata insa este cea care ofera organismului sanatatea si stabilitatea de care are nevoie.

Un obicei alimentar sanatos, nerespectat insa, este consumul de apa inainte si dupa masa. Contrar opiniei generale, hidratarea in timpul mesei are ca efect ingreunarea digestiei, pentru ca stomacul nu mai poate digera corespunzator alimentele consumate.

Fructele se consuma numai dupa masa si nu inainte, pentru a imbunatati apetitul. Digestia lor se face in intestine si nu in stomac. Daca se consuma inainte de masa, ele vor fi preluate mai intai de stomac, iar dupa aceea ajung in intestine. Rezultatul este balonarea suparatoare si chiar iritarea stomacului.

Inghitirea alimentelor nemestecate provoaca blocaje stomacale. Pentru evitarea acestui lucru, specialistii recomanda mestecarea hranei pana cand devine semilichida, pentru ca digestia sa fie usoara.

Mancatul este o placere, iar nutritionistii sunt foarte fermi in a nu recomanda nici o masa atunci cand esti furios, nervos sau deprimat. Mai mult, mancatul in fata televizorului sau la o discutie are ca efecte lipsa senzatiei de satietate si chiar balonarea.

Desi te-ai obisnuit ca dupa masa sa te odihnesti, specialistii cred ca acesta este primul pas inl aparitia kilogramelor in plus. Ei recomanda ca cel putin doua ore dupa masa sa fii activ, pentru o digestie corespunzatoare.

Ultima masa va fi consumata inainte de orele 20:00. Acesta este momentul in care alimentele sunt digerate in totalitate. Daca simti totusi nevoia sa consumi ceva, incearca un suc de fructe sau chiar fructele proaspete.

Secretul unei diete sanatoase nu sta numai in tipul de alimente consumate ci si in obiceiurile alimentare adoptate. Hrana benefica organismului va avea efecte contrare daca nu se consuma la un timp si intr-un mod corespunzator, sunt de parere nutritionistii.
 
7 obiceiuri foarte proaste în alimentatie


Studiile privind stilul de viata al românilor arata ca mâncam prea mult din tot ceea ce face rau sanatatii (grasimi, sare, zahar..


Studiile privind stilul de viata al românilor arata ca mâncam prea mult din tot ceea ce face rau sanatatii (grasimi, sare, zahar...) si astfel îi furnizam organismului prea multe calorii. Acest "belsug" ajuta la punerea temeliei pentru aparitia bolilor arterelor coronare, accidentelor vasculare cerebrale, hipertensiunii arteriale, artritei, diabetului cu debut la maturitate, obezitatii si câtorva tipuri de cancer. Aceste boli sunt raspunzatoare de trei sferturi din totalul deceselor.

Care sunt "inculpatii" cei mai periculosi?

1. Grasimile.

Cei mai multi dintre noi nu ne dam seama ca 40% sau chiar mai mult din totalul caloriilor le consumam sub forma de grasime. Aceasta cantitate depaseste cu mult posibilitatile metabolice obisnuite ale organismului. Rezultatul este îngrosarea sau chiar astuparea vaselor de sânge si, implicit, aparitia bolilor arterelor coronare si a accidentelor vasculare cerebrale. Alimentatia bogata în grasimi contribuie, de asemenea, la aparitia obezitatii, a diabetului si a anumitor forme de cancer (de stomac, de colon).

2. Zaharul.

Pentru foarte multi români zaharurile rafinate contribuie cu peste 20% la totalul caloriilor consumate într-o zi. Datorita faptului ca aceste zaharuri sunt lipsite de fibre si de alte substante nutritive, caloriile pe care le contin sunt, în mod paradoxal, "goale" de energie. Energia furnizata de zaharurile rafinate, consumate în exces, este eliberata în forta, pe moment, nu treptat, cât sa asigure o functionare constant optima a organismului. Pe de alta parte, densitatea calorica mare a zaharurilor si surplusul acestui aliment constituie unul dintre cei mai puternici agenti ai cresterii în greutate si ai dereglarilor metabolice.

3. Sarea.

Românii consuma în medie 15-20 g de sare pe zi (3-4 lingurite), ceea ce înseamna de circa 20 de ori mai mult decât ar fi admis, fapt care reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de risc în declansarea hipertensiunii arteriale, insuficientei cardiace si bolilor de rinichi. Sa nu uitam ca exista si asa-numita "sare ascunsa", cea care se afla în mod natural în majoritatea alimentelor (carne, lactate, legume), care oricum contribuie la asigurarea necesarului din organism.

4. Proteinele.

O alimentatie bazata în special pe carne, derivate ale acesteia si alte produse de origine animala (oua, lapte, brânzeturi etc.) furnizeaza organismului mai multe proteine, grasimi si colesterol decât poate sa prelucreze si produce mai multe toxine decât poate sa elimine. Cei mai multi dintre noi consumam de 2-3 ori mai multe proteine decât ar trebui. Oamenii de stiinta au ajuns în mod unanim la concluzia ca o alimentatie fara exces de proteine, grasimi si colesterol este esentiala pentru pastrarea sau îmbunatatirea sanatatii, precum si pentru prelungirea duratei de viata.

5. Alimentele rafinate.

Exista pretutindeni în lume credinta ca rafinarea, prelucrarea casnica sau industriala cât mai sofisticata a alimentelor este ceva bun, pentru ca înlatura din produsele astfel obtinute partile nedigerabile, agentii patogeni, pe scurt tot ceea ce ar dauna sanatatii. În ultimul timp însa, aflam tot mai mult despre aditivii (celebrele E-uri, unele cu potential cancerigen) pe care industria alimentara îi foloseste pentru optimizarea aspectului, gustului, mirosului, conservarii alimentelor. Din alt punct de vedere, uitam ca produsele rafinate sunt în general saracite în fibre, or s-a demonstrat deja cât de necesare sunt fibrele pentru protectia împotriva cancerelor digestive, stabilizarea nivelului zaharului din sânge, mentinerea sub control a greutatii corporale si pentru prevenirea unui întreg cortegiu de tulburari gastrointestinale, cum ar fi litiaza biliara, hemoroizii, constipatia, obstructia intestinala. Cerealele, legumele si fructele neprelucrate sunt alimentele cele mai bogate în fibre.

6. Bauturile.

Apa de la robinet sau apa plata îmbuteliata au tendinta sa fie înlocuite începând de la cele mai fragede vârste pâna la omul adult sau chiar vârstnic, cu orice altceva: bauturi carbogazoase, sucuri dulci si acidulate, cafea, bere, vin sau alte bauturi alcoolice. Si asta de mai multe ori pe zi. Aceste bauturi, fiind foarte bogate în calorii, produc perturbari importante ale zaharului din sânge, disfunctii gastrice (balonari, spasme) sabotând totodata orice efort de control al greutatii corporale. Iar alcoolul, cafeina, fosfatii si alte substante chimice prezente în aceste bauturi reprezinta riscuri suplimentare pentru sanatate.

7. Gustarile.

Desi în România traditia în privinta alimentatiei este înca foarte puternica (acest lucru neavând în buna parte aspecte numai pozitive), produsele noi, de tip fast-food sau "de mintit foamea" sau "de alungat stresul" tind sa ia locul hranei adevarate. Gustarile din pungile frumos colorate sunt azi hrana preferata a copiilor de-o schioapa, a adultilor activi "care nu au timp pentru masa", a vârstnicilor "care vor sa se rasfete cu
ceva bun", ba chiar si a bolnavilor din spitale care se satura de regim. Mesele în familie sunt mai degraba exceptia decât regula. Aceste gustari care fara îndoiala ofera senzatii gustative bine nascocite perturba însa digestia, împovareaza digestia, produc balonari, arsuri, gaze, crampe sau chiar indigestie. În timp, îsi spun cuvântul prin declansarea unor boli greu de vindecat.


http://www.revistamagazin.ro/content/view/2367/31/
 
Un sfat si pentru voi pe care il respect de cca.40 de ani, dimineata incepe si seara se termina la mine cu o cana de lapte cald indulcit cu miere, la care adaug doua felii de paine prajita cu unt!
Si de la o varsta, asa este ( se spune ca daca ai trecut de 60 de ani si nu te doare nimic, esti.......[-o<......mort! ) ne paste moartea "alba" cu cele trei componente: diabetul, tensiunea arteriala si colesterolul!
 
Sa fii sanatos ,asa cum ai fost pana la varsta asta.
 
doresc sa ma bucur cat mai mult timp de "sanatate mentala", as parafraza un proverb latin:
"mens sana, in corpore______cum o vrea DUmnezeu!
 
Corect . ......in corpore sano .
 
5 alimente care iti imbunatatesc vederea


Cand bunica ne spunea sa mancam morcovi caci ne ajuta sa vedem mai bine avea dreptate! Vederea este influentata de unele vitamine care au un rol determinant in privinta vederii.

5 alimente care iti imbunatatesc vedereaSpre exemplu pentru ca unda electromagnetica a luminii sa poata fi transformata in impuls nervos la nivelul retinii, astfel creierul sa poata interpreta imaginile, este nevoie de prezenta beta-carotenului, un precursor al vitaminei A. Unele alimente contin din belsug aceasta substanta si imbunatatesc astfel vederea.

Deasemenea unele tulburari de vedere pot fi date si de oboseala sau lipsa unor nutrienti necesari bunei functionari a neuronilor ce intra in alcatuirea nervilor optici sau ariilor vizuale spre sexemplu. O alimentatie corecta ar putea suplini aceste carente si ar putea tonifia si energiza organismul astfel incat sa reziste mai bine in fata stresului si a oboselii.

Morcovii

Morcovii contin o cantitate ridicata de betacaroten, ceea celei confera culoarea galbena-portocalie. Dealtfel toate fructele si legumele care au o astfel de culoare contin in cantitati ridicate vitamina A. Morcovul protejeaza totodata impotriva arsurilor solare, de aceea se recomanda ca in zilele cand doriti sa mergeti la plaja sa consumati jumatate de kilogram de morcovi.

Pestele

Carnea de peste contine grasimi esentiale pentru reparatiile si regenerarile membranelor celulare, inclusiv cele neuronale. Membrana celulara este formata in principal din lipide care se aseaza in dublu start, iar printre acestea se gasesc proteine cu diverse roluri (receptori, canale), glicoproteine etc. Astfel grasimile devin foarte importante pentru organism, insa cele bune, cum sunt acizii omega 3 si omega 6. Se recomanda sa consumati peste 3 zile pe saptamana. Pestele este indicat de specialisti caci previne degenerescenta maculara si pastreaza sanatatea ochilor.

Oul

Oul contine cele mai bune proteine, alaturi de minerale, vitamine si unele substante precum luteina, cisteina, sulf, lecitina, amino-acizi etc. Unele din aceste substante previn cataracta si ajuta in mentinerea sanatatii ochiului.

Afinele

Afinele sporesc acuitatea vizuala mai ales pe timp de noapte, regenereaza purpura retiniana, imbunatatesc circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos si pot preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi precum retinita pigmentoasa, glaucomul, miopia etc. Aceste efecte benefice sunt datorate antocianinelor, care ajuta la protejarea tesuturilor retinei impotriva radicalilor liberi.

Fructele si legumele

In general fructele si legumele contin multe minerale si vitamine care intervin si in functia vizuala. Astfel va puteti asigura buna functionare a ochilor daca zilnic consumati cateva fructe si o salata.

http://www.healthy.ro/articol/Dietaalimentatie/6201/5-alimente-care-iti-imbunatatesc-vederea.html
 
Slabeste schimbandu-ti obiceiurile in bucatarie!


Te-ai gandit vreodata ca e posibil ca felul in care te comporti in bucatarie sa te atraga sa mananci din ce in ce mai mult? Daca iti aranjezi bucataria, frigiderul si camara intr-un anume fel si iti schimbi obiceiurile la masa, vei observa ca nu mai esti tentat sa consumi atat de multe alimente ca inainte!

Pe tavan:
Probabil nu iti dai seama, dar, daca ai o sursa de lumina puternica in bucatarie, te va face sa fii mai agitat si sa mananci mai repede (si mai mult!). Cu o lumina mai slaba, te vei putea relaxa, vei manca mai incet si te vei satura mai repede. De asemenea, opreste aerul conditionat. Cu cat e mai multa racoare in camera, cu atat vei manca mai mult.


In frigider:
In loc sa depozitezi fructele si legumele in sertarele special destinate acestora din frigider, pune-le la vedere, pe sertarul din mijloc. Astfel, vor fi primul lucru pe care il vezi atunci cand deschizi frigiderul. Pastreaza toate mancarurile grase si bogate in calorii ascunse dupa cele sanatoase.


In congelator:
In loc sa faci provizii de pizza congelata, cartofi prajiti si crochete de peste, incearca sa iti umpli congelatorul cu tot felul de legume uscate sau chiar cu fructe.


In camara:
Daca esti genul care cumpara foarte multe prajiturele, chips-uri, floricele, cereale dulci si alte alimente grase de acest fel, incearca, pentru inceput, sa le cumperi in cantitati mai mici. In loc de punga cea mai mare de chips-uri, cumpar-o pe cea mai mica. Cu cat ai mai multe produse, cu atat vei manca mai mult. In schimb, poti incerca sa cumperi compoturi de fructe, pe care sa le plasezi in fata tuturor acestor gustari nesanatoase.



Pe farfurie:
In loc sa asezi toata mancarea pe masa, in bucatarie, tine cratitele pe aragaz, pentru a fi mai greu sa iti adaugi o a doua portie in farfurie. De asemenea, incearca sa folosesti farfurii mai mici. Vei avea impresia ca ai mancat pe saturate daca umpli varf o farfurie mai mica decat una clasica, de cina. Si aceasta regula se aplica si la pahare. Daca obisnuiesti sa bei sucuri acidulate sau alcool in timpul mesei, foloseste un pahar mai mic ca de obicei.


Nu te uita la televizor in timp ce mananci. Daca ai si alta activitate in timpul cinei, nu vei mai fi atent la ce mananci si, pierdut in emisiunea TV favorita, s-ar putea sa mananci mai mult ca de obicei si cina sa dureze dublu. De asemenea, e posibil ca reclamele sa-ti... faca pofta de mancare!


Sfaturi despre calorii:
- Foloseste multe condimente. Daca consumi ceva cu foarte putine calorii, condimentele ii vor da un gust mai bun, asa ca asigura-te ca ai tot timpul la indemana multe pliculete cu arome de tot felul.
-Nu rontai in timp ce gatesti.E foarte tentant sa tot gusti din felul de mancare pe care il prepari, dar, de multe ori, nu faci asta pentru a verifica ce ingrediente mai trebuie sa adaugi, ci doar... pentru ca are un gust foarte bun. Poti incerca sa mesteci guma fara zahar, ca sa nu fii tentat sa tot gusti din preparate

- Poti savura un pahar cu vin, dar nu inainte de masa. Daca consumi alcool inainte sa mananci, iti va spori pofta de mancare si vei fi tentat sa mananci mai mult.

- Nu uita sa bei foarte multe apa, ca sa fii hidratat constant. Plus ca apa iti va si potoli pofta de mancare. Pentru a adauga savoare unui pahar cu apa, poti adauga suc de lamaie sau felii de castravete.


http://sanatos.gustos.ro/articole/sanatos-ro/slabeste-schimbandu-ti-obiceiurile-in-bucatarie.html
 
Remedii naturiste contra indigestiei

Remedii naturiste contra indigestiei


Indigestia si arsurile stomacului sint cauzate de cresterea sau descresterea secretiei de acid gastric si a altor enzime cu un rol important in digestie. Simptomele includ arsuri, gaze, greata si senzatia de balonare. Refluxul esofagian este cauzat de urcarea acidului gastric din stomac spre esofag.

Acidul gastric da senzatia de arsura pe esofag

Arsurile la stomac apar deoarece unele sucuri gastrice urca din stomac spre esofag. Cind acesti acizi vin in contact cu esofagul, ard peretii acestuia cauzind acele dureri specifice.

Indigestia si arsurile stomacale sint in mod obisnuit cauzate de surplusul de alimentatie, obezitate, alimente grele, ciocolata, bauturi carbogazoase, alcool, consumul de cafea si tigari.

Indigestia poate sa apara daca mincati atunci cind sinteti nervosi, furiosi, tristi sau repede, nemestecind bine mincarea.

Eliminind aceste cauze faceti un prim pas in prevenirea aparitiei indigestiei

Incercati sa mincati putin, incet, limitati consumul de lichide in timpul meselor, evitati mincarurile condimentate si optati pentru carbohidrati care se gasesc in toate cerealele, piine, orez brun, paste. Evitati consumul de fructe in timpul mesei sau imediat dupa masa.

Incercati sa va odihniti mai mult noaptea si sa fiti relaxat atunci cind mincati.

Remedii naturiste foarte eficiente

Sucul de morcovi si sfecla, baut dimineata pe stomacul gol, este foarte bun in asemenea afectiuni.

Iata si citeva ceaiuri recomandate de toti specialistii:

- Ceaiul de menta, datorita efectului antispasmodic asupra sistemului digestiv este un bun remediu contra crampelor stomacale.

- Ceaiul de musetel are un efect antispasmodic si antiinflamator, permitind si eliberarea gazelor.

- Ceaiul de ulm ajuta la protejarea invelisului stomacului deoarece contine un agent antiulcer foarte puternic.

- Ceaiul de ghimbir reduce gazele, balonarea si durerea.

- Gelul de aloe vera alina durerile stomacului.

- Tabletele de carbune sint de asemenea utile in cazul durerilor provocate de gaze. Carbunele are proprietatea de a absorbi alte medicamente si trebuie sa fie luat dupa doua ore de la administrarea acestora.

Corectati pozitia corpului in timpul somnului

Pentru a reduce durerile noaptea, puteti folosi perne care sa va ajute sa stati mai ridicat cu cel putin 15 cm. Aceasta pozitie va micsora presiunea exercitata asupra stomacului si va preveni deplasarea continutului acestuia spre esofag.

Nu va culcati imediat dupa masa. Asteptati cel putin doua ore, faceti o plimbare si apoi culcati-va.

Este bine, de asemenea, sa va culcati pe partea stinga a corpului deoarece stomacul este mai usor in aceasta pozitie.

Stresul, obezitatea si presiunea exercitata asupra stomacului pot cauza indigestii. Aceste cauze pot fi eliminate daca faceti regulat exercitii fizice, plimbari pe jos sau cu bicicleta ori inotati.

Aromoterapia vine in ajutorul suferinzilor de stomac

Aromoterapia poate, de asemenea, ajuta la ameliorarea durerilor cauzate de un stomac deranjat. Uleiurile esentiale din plante pot fi folosite in infuzie sau diluate cu uleiul de migdale sau de masline (patru picaturi de ulei de plante cu 30 de grame de ulei de migdale sau masline). Cu acest amestec se maseaza abdomenul.

Plantele cele mai eficiente sint: menta, maghiran, chimen, coriandru.

Citeva sfaturi utile daca va supara stomacul

- In cazul arsurilor stomacale este bine sa beti un pahar mare de apa imediat cum aveti aceasta senzatie. Aceasta va dilua acidul si-l va impinge inapoi in stomac.

- Beti suc proaspat de cartof. Stoarceti un cartof in coaja si beti sucul rezultat.

- Nu va culcati. Ramineti in picioare pentru a permite ca acidul gastric sa ramina in stomac.

- Nu consumati nimic care sa contina cafeina deoarece aceasta irita esofagul si relaxeaza sfincterul permitind continutului stomacului sa se ridice. Acelasi efect il are si tutunul.

- Consumind lapte va veti simti bine, acesta va cobori in stomac, dar, din pacate, stomacul va secreta mai mult acid.

- Reduceti consumul de bauturi carbogazoase deoarece acestea tind sa baloneze si creeaza o senzatie de disconfort.

- Aveti grija la antidepresive si sedative pentru ca acestea agraveaza arsurile de stomac. Aspirina are, de asemenea, acelasi efect.


Documentar de Cristina Matache


http://www.nutritie-sanatoasa.ro/ar...e/1264/Remedii-naturiste-contra---indigestiei
 
Fericirea sta in... farfurie



Sunteti trista si surmenata? Va urmareste o stare de anxietate? Dr. Jean-Paul Curtay, specialist francez in nutritie, ne ofera câteva retete pentru a vedea viata in roz. Scaderea procentului de serotonina, o substanta hormonala, provoaca agitatie, neliniste, frica, obsesii si suspiciuni.

Antidotul il reprezinta zaharurile lente. Prezente in paste fainoase, pâine, orez, cereale, leguminoase, acestea furnizeaza creierului un acid aminat, care favorizeaza sinteza serotoninei. Mai mult, glucoza care il contine constituie, cu oxigenul, unicul "carburant" al creierului. La fel de importante sunt magneziul, prezent in fructe si legume uscate, apa minerala, care creste procentul de serotonina, sau lithiul (lactate, cereale, legume verzi, oua). Vitaminele B3 (carne alba, peste gras), B6 (cereale complete), B9 (salate, legume verzi) si B12 (produse de origine animala) participa la sinteza unor neurotransmitatori ca serotonina.
Pentru a lupta impotriva stresului, rontaiti migdale, ne sfatuieste dr. Jean-Paul Curtay. Fata de surmenaj, organismul stresat reactioneaza printr-o crestere a tensiunii in musculatura si in organele interne, care genereaza dureri de spate, tulburari digestive, tahicardie. Antidotul il reprezinta magneziul, care joaca un rol important asupra ritmului cardiac, contractiei musculare si transmiterii informatiilor neuronale. Cu cât carenta in magneziu este mai accentuata, cu atât persoana este mai expusa stresului. Continutul in magneziu oscileaza intre 250mg/ 100g in migdale, de exemplu, 160mg/100g in nuci si alune, 340mg/100g in cerealele complete sau 50-60mg/100g in fructe si legume uscate.
Pentru a scapa de starile depresive, consumati ciocolata. Tristetea, ideile negre, pierderea formei fizice sunt legate de scaderea procentului de noradrenalina, responsabila de trezirea din somn si de apetitul sexual, si a procentului de dopamina, molecula care conditioneaza starea de fericire, placere, motivatie, emotie.
Ciocolata reprezinta antidotul ideal. Si aceasta pentru ca alimentul contine substante stimulente, precum cafeina, theobromina, un cardiotonic si serotonina. Sa nu uitam savoarea sa deosebita. Tirosina, prezenta in carne si brânzeturi, regleaza productia de dopamina si noradrenalina. Vitamina C are si ea virtuti dinamizante. Ceaiul si cafeaua, in doze mici, echilibreaza dopamina.
Cu argumente stiintifice puternice am demonstrat cum fericirea dv. poate "atârna" de un pumn de migdale sau o tableta de ciocolata...



http://www.revistamagazin.ro/content/view/2776/5/
 
Beneficiile postului pentru sanatate


Postul ortodox inseamna, pe langa purificare spirituala, si detoxifiere alimentara. Beneficiile lui pentru sanatate sunt multiple, informeaza Adevarul, iar nutritionistii recomanda o cura de zece zile de doua-trei ori pe an.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, spune ca postul face bine numai daca respecta doua dintre conditiile nutritiei corecte: echilibru si diversitate. Tendinta in timpul postului este sa se consume o cantitate mai mare de fainoase si de produse industriale, ca uleiul de floarea soarelui si margarina. De asemenea, oamenii incearca sa compenseze lipsa carnii si a lactatelor marind cantitatea de alimente din celelalte categorii, care insa nu contin vitamine si proteine.

Dieta in timpul postului ar trebui sa fie bogata in legume, fructe, seminte si samburi. Legume ca soia sau ciupercile contin la fel de multe proteine precum carnea, iar grasimile bune din nuci, migdale sau seminte de floarea soarelui nu maresc colesterolul.

Mencinicopschi mai atrage atentia ca rosiile sunt esentiale, deoarece contin licopen, o substanţă cu rol de antioxidant, necesar în combaterea radicalilor liberi. Muraturile, pe langa continutul mare de vitamina C, “sunt alimente vii, la fel ca şi iaurtul, şi joacă un rol asemănător probioticelor”.

Daca este tinut corect, postul ajuta la curatarea arterelor, la normalizarea presiunii sangelui si a nivelului colesterolului. In plus, renuntarea la carne si lactate pentru o perioada stimuleaza digestia, memorarea si concentrarea si mareste vitalitatea.

Mai presus de toate, postul nu trebuie privit ca o penitenta, pentru ca alimentele care nu sunt consumate cu placere nu aduc niciun beneficiu organismului, spune nutritionistul.

Un post de trei zile ajuta corpul sa se elibereze de toxine, in timp ce o saptamana de post intareste sistemul imunitar, iar doua saptamani de post ajuta corpul sa lupte impotriva unei eventuale imbolnaviri.

http://www.stiridebine.ro/beneficiile-postului-pentru-sanatate
 
TOP 5 CELE MAI TOXICE ALIMENTE DIN MENIUL TAU

In general alimentele toxice sunt si foarte gustoase fiindca ele contin toti aditivii, aromele si colorantii necesari pentru a stimula maximal pofta si placerea atunci cand sunt consumate. Pentru a le asigra si mai mult consumul, acestor alimente li s-au adaugat substante care creaza indirect dependenta, de exemplu pot stimula secretia de endorfine sau serotonine, hormoni care ne fac sa ne simtim bine si fericiti, astfel ca vom tinde sa consumam cat mai des alimentele care ne fac sa ne simtim astfel, fara a constientiza acest aspect. Multe din aceste alimente sunt consumate zilnic de tot mai multe persoane, cu precadere de cele care traiesc in orasele dezvoltate si nu au gradini pentru propria aprovizionare.

1. Mezelurile

Mezelurile sunt consumate dimineata la micul dejun de majoritatea persoanelor, acestea avand o aroma irezistibila si un gust placut. Insa mezelurile contin multi aditivi, multi coloranti care mentin culoarea de carne proaspata un timp indelungat si multe substante care confera aroma irezistibila a acestora. Toate aceste chimicale nu fac decat sa ne afecteze profund metabolismul, chiar daca aceasta afectare se produce lent. Astfel riscul de cancer, boli digestive dar si alte afectiuni creste considerabil.
2. Margarina

Margarina nici macar nu este un produs lactat, ea fiind obtinuta initial in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand untul era greu de procurat si o echipa de cercetatori americani au reusit sa produca margarina. Cum au realizat aceasta? Au adunat diverse uleiuri vegetale, le-au incalzit la 150 de grade Celsius (vitaminele si alte componente benefice din uleiuri sunt distruse la aceasta temperatura) iar mai apoi le-au hidrogenat in prezenta unor catalizatori de nichel, ca sa se intareasca. Din pacate insa in urma hidrogenarii se obtin acizi grasi de tip “trans” (buni pentru organism sunt cei “cis”). Acest tip de acizi grasi sunt foarte greu de transformat in energie de catre organism, mai des ei se depun la nivelul membranelor celulare, inhibandu-le functia si ducand la cresterea tensiunii arteriale, formarea placii de aterom, la cresterea colesterolului dar si la alte patologii mai grave, cum ar fi cancerul. De asemenea nichelul continut in acele margarine provoca probleme pulmonare si renale, iar cadmiul este unul dintre cele mai toxice metale grele.

In timp, margarina a suferit imbunatatiri, adaugandu-i-se coloranti, arome artificiale (de lapte, smantana), vitamine etc. Apoi in locul hidrogenarii uleiurilor vegetale, producatorii au adaugat mici cantitati de ulei de palmier modificat, astfel incat margarina nu mai prezinta acizi grasi trans nocivi.

3. Cartofii prajiti

Asocierea grasimilor cu glucide (amidonul din cartofi) nu este indicata, perturband metabolismul si ducand la cresterea in greutate dar si la aparitia bolilor. Insa mancarurile prajite sunt ca o otrava pentru organism, in special datorita uleiurilor (grasimilor) modificate termic. Uleiul incins produce substante cu potential cancerigen, precum glicidamide, cetone si acrilamide, substante care prezinta risc si pentru alte boli, inclusiv cele cardio-vasculare sau obezitate.

4. Branza topita

Parca tot ce contine grasimi este atat de delicios... Si branza topita contine foarte multe grasimi din categoria celor nesanatoase. De fapt, producatorii de branza topita obtin acest produs prin combinarea lactatelor de calitate inferioara cu grasimi, mai adauga niste arome si coloranti, cativa aditivi cu rol de conservare si gata deliciosul produs. Se recomanda sa consumati branza ca atare, eventual o amestecati acasa cu marar si alte condimente dupa gust. Multi parinti cumpara copiilor mezeluri si mai ales margarina, alimente destul de nocive mai ales in perioada dezvoltarii corpului cum se intampla in cazul copiilor.

5. Sucurile

Sucurile naturale obtinute acasa sunt o minune pentru sanatate. Insa cele din comert abia daca au “vazut” fructul si acesta fiind cazul sucurilor care prezinta pe eticheta cuvantul “natural”caci celelalte sucuri nu au nici o legatura cu fructele. In rest prezinta apa, multe glucide, si mai multi coloranti, arome cu generozitate si conservanti. Concluzionand, sunt mai mult o combinatie gustoasa de toxine. Culmea este ca aceste toxine pe care le contin stimuleaza dupa ingestie centrul setei, determinand consumatorii sa bea si mai mult pentru a-si potoli setea. Evident ca predisozitia spre pietre la rinichi si multe alte afectiuni creste considerabil in cazul celor care consuma zilnic aceste sucuri.

http://www.healthy.ro/articol/Dieta...-sunt-consumate-dimineata-la-micul-dejun.html
 
Hreanul (Armoracia lapathifolia)
mai cunoscut drept condiment picant ce insoteste diverse feluri de mancare, este in Europe ca planta medicinala de secole. Radacina, de forma cilindrica, are una sau mai multe ramificatii si poate ajunge la o adancime de 60-100 cm in pamant. Frunzele sterile sunt foarte mari si alungite, crestate longitudinal. Cand rasare o tulpina cu flori, la baza acesteia cresc frunze mici.
Hreanul este originar din sud-estul Europei si este foarte raspandit pe tarmul Marii Negre. Marinarii il luau in calatoriile lungi, pentru a preveni scorbutul.
Perioada de inflorire este iunie-iulie, iar recoltarea se face din luna septembrie pana in aprilie.
Alte denumiri: ahrean, chirean, hărean, irean, rădăcină sălbatică, rean, ridiche sălbatică, tormac
Parti utilizate: radacina proaspata
Compozitie chimica
Radacina hreanului contine ulei esential, vitamina C (de doua ori mai multa decat lamaia), vitamine din grupul B, potasiu, calciu, fier, fosfor si altele.
Utilizare in gospodarie
Hreanul este folosit in multe gospodarii, fiind pastrat in sticle, taiat in forma de batoane, sau pulbere, sau este taiat felii, uscat in cuptor, iar apoi macinat. Pe cat posibil, acesta trebuie folosit proaspat, deoarece prin conservare isi pierde din calitati. Poate fi folosit pentru sosuri, pentru asezonarea carnii de vita, pui sau vanat, iar in combinatie cu merele acre este o delicioasa garnitura pentru peste.
Indicatii terapeutice
Hreanul reprezinta un bun remediu pentru digestia lenta, scorbut, hidropizie, reumatism, guta, litiaza sau raguseala. De asemenea are efect rapid si iritant asupra pielii, fiind un stimulent al circulatiei sanguine, sau al eliminarii urinei.
O alta actiune a hreanului este cea diuretica, avand un rol in intensificarea activitatii renale.
Un bun remediu pentru degeraturi il reprezinta baile locale cu apa cu hrean ras.
In afectiunile astmatice, se poate administra un varf de cutit de hrean ras, seara inainte de culcare.
Pentru durerile de cap si de dinti, nevralgii, sciatica, crampe, colici sau ulcer se recomanda cataplasmele cu hrean fiert.
Preparate pe baza de hrean
Hreanul crud se rade si poate fi combinat cu miere, lamaie sau smantana pentru a-I taia din iuteala.
Otet cu hrean. Acesta se prepara dintr-o radacina rasa ce se pune intr-un recipent, in care se toarna otet de mere. Dupa cateva zile de macerare poate fi folosit pentru aplicatii externe.
Tinctura de hrean se prepara din doua radacini rase, ce se pun intr-un borcan, ce se umple cu tuica. Se lasa la macerat 10-15 zile, iar apoi, dupa macerare, se filtreaza si se depoziteaza in sticlute mici.
Contraindicatii
Nu este recomandat copiilor.
Nu este recomandat persoanelor ce sufera de ulcer gastric sau de afectiuni tiroidiene.
Evitati contactul cu ochii.
Uleiul esential din hrean poate provoca iritatii si arsuri ale pielii
 
7 mituri despre sanatate pe care cu adevarat trebuie sa le cunosti!


Despre sanatatea noastra s-au spus multe vorbe, unele dintre ele adevarate, altele doar mituri. Insa unele mituri par atat de verosimile incat avem tendinta de a ne ghida unele obiceiuri dupa ele. Va propunem sa discutam despre cateva din aceste mituri, iar daca mai stiti si altele ni le puteti comunica in rubrica de comentarii din subsolul articolului, putand dezbate astfel pe seama lor.

Daca mananci mult dulce, faci diabet

7 mituri despre sanatate pe care cu adevarat trebuie sa le cunosti!Imi aduc aminte de aceste vorbe auzite inca din copilarie, ba chiar si de completarea acestora: “sa bei multa apa dupa ce mananci ceva dulce ca sa nu faci diabet”. Astfel toti copiii beam o groaza de apa dupa ce mancam o ciocolata sau o prajiturica ori altceva cu gust dulce. In realitate nu faci diabet daca mananci zahar, insa exista clar o legatura intre alimente si diabet, mai ales intre acele alimente care cresc masa tesutului gras, ca grasimile, fainoasele, fast-food, mezeluri, prajituri etc. Obezitatea prezinta intr-adevar risc pentru diabet zaharat de tip II, deci nu exagera nici cu zaharul, nici cu alte alimente care iti afecteaza... silueta.

E-urile sunt nocive!

Sunt nocive numai o parte, nu toate. Spre exemplu unele substante sunt notate cu E, dar nu sunt nocive, asa cum ar fi de exemplu bicarbonatul de sodiu pe care orice gospodina il foloseste cu incredere in bucatarie, Vitamina E E322, E300 ( riboflavina sau Vitamina B2), E440 (acidul ascorbic natural sau Vitamina C naturala), E140 – clorofila etc. Insa trebuie sa cunoasteti lista E-urilor cu adevarat nocive, ca: E102 (tartrazina), E104 (galben de quinoleina), E110 (galben auriu), E122 (carmoizina), E124 (rosu de cosenila), E129 (rosu alura).

Nu manca dupa ora 17 ca sa-ti mentii silueta

Daca mananci dupa aceasta ora sau seara organismul va asimila tot si nu vei scapa de suplusul de kilograme. Ba chiar daca mananci seara nu vei dormi bine sau vei avea cosmaruri. Aceste doua afirmatii sunt mituri, nu le credeti. Indiferent daca mancam seara sau nu, organismul asimileaza in aceeasi masura o masa, indiferent de ora. Daca sariti insa peste masa de seara si peste cea de dimineata (cum majoritatea persoanelor obisnuiesc) veti ajunge sa aveti o masa pe zi, maxim doua. Organismul intelege ca se afla in situatia ce se cheama “pericol de infometare” si va depozita cat mai mult din tot ceea ce asimileaza, va micsora metabolismul bazal si, in final, cu una sau doua mese pe zi veti constata cum greutatea creste vazand cu ochii. Sa revenim la a doua afirmatie. Daca mananci seara poti dormi foarte linistit, fara sa ai cosmaruri, cu conditia sa tii cont de ceea ce mananci, cat mananci si cu cat timp inainte de culcare iei masa (se recomanda minim o ora). Este evident ca, de vei consuma la cina alimente care se digera greu, cu continut mare in grasimi si proteine (fripturi, mancaruri sofisticate etc.) stomacul va fi ocupat cu digestia si nu iti va asigura un somn linistit. Insa, daca la cina consumati alimente si bauturi cu rol calmant si inductor de somn nu veti avea probleme expuse de mit.

Painea ingrasa

Painea face parte din primele alimente eliminate dintr-o dieta. Din pacate acest pas este o greseala. Painea contine multi carbohidrati importanti pentru organismul nostru, insa efectele de ingrasare constau in incorecta asociere a painii cu restul alimentelor. Nu este bine sa mancati grasimi (prajeli spre exemplu, mezeluri grase, sunca grasa) cu paine, ori paine cu cartofi prajiti (cartofii au deasemenea un continut foarte mare de carbohidrati, astfel ca nu veti avea o masa variata in nutrienti) etc. Branzeturile, ceaiul, laptele, ouale fierte (nu prajite), mierea sunt alimente ce se potrivesc spre exemplu unui mic dejun sanatos. Insa ceva de adaugat: painea este buna atunci cand este consumata in cantitati normale (maxim o piane pe zi).

Ceaiurile de slabire

Peste tot se vorbeste despre aceste ceaiuri care ar avea ca efect eliminarea surplusului de kilograme. Din pacate mai mult de cateva kilograme nu veti elimina. Majoritatea acestor ceaiuri contin substante laxative sau diuretice, astfel ca va grabeste tranzitul intestinal si ca deshidrateaza. Asadar, la inceput, organismul va lua din propriile depozite pentru a va mentine ritmul de viata fiindca ritmul absorbtiei intestinale scade usor datorita accelerarii tranzitului si alimentele nu mai stau suficient timp in intestin pentru a se finaliza absorbtia. Din pacate toate acestea nu dureaza decat cateva zile, dupa care organismul, neavand suficienti nutrieni, se va “simti” la fel de amenintat ca intr-o perioada de infometare. In felul acesta se va modifica metabolismul bazal si depozitele adipoase incep din nou sa fie “aprovizionate” ca masura pentru posibilele “zile negre”.

Produsele de detoxifiere a colonului si clismele

Sa lamurim putin notiunea de colon, flora intestinala, materii fecale si... detoxifiere colonica. Colonul prezinta o flora speciala (adica bacterii care ne ajuta in digestie si obtinerea fecalelor, in producerea unor vitamine ca B12 etc., bacterii cu efecte benefice asupra sanatatii noastre). Alimentele sunt digerate si din ele se absoarbe tot ceea ce este compatibil cu organismul nostru, restul eliminandu-se prin fecale. Anumite probleme ca diareea sau constipatia perturba functiile si echilibrul acestei flore intestinale, dar daca se consuma cu regularitate iaurturi si cereale se revine la normal (cu exceptia cazurilor grave cand trebuie sa va prezentati la medic). Colonul mai are si o mucoasa prin intermediul careia absoarbe restul nutrientilor utili organismului care au fost “ratati” in absorbtia din intestinul subtire, dar mai absoarbe si apa si in functie de aceasta absorbtie rezulta si consistenta scaunului. Acum sa lamurim cate ceva despre intoxicatia colonica si “lipirea” materiilor fecale de mucoasa colonului caruia ii inhiba functia – nu exista asa ceva, materiile fecale nu adera de mucoasa colonica, iar toxinele care se pot acumula sunt strans legate de flora colonica si echilibrul ei, care la randul ei este legata de alimentatie. Concluzionand, acele produse care spun ca detoxifica organismul eliminand toxinele din colon nu prea au efect real, la fel si o serie de clisme cu tot felul de produse ciudate, printre care am auzit chiar si de ciocolata. Nu, clismele sunt indicate de medici si se efectueaza in general in privirea pregatririi pentru unele analize speciale pentru colon, dar nu pentru detoxifierea organismului... Si ca tot am deschis acest subiect, trebuie sa stiti ca medicii avertizeaza ca aceste produse pot fi chiar periculoase, deosebit de iritante, putand perturba digestia si putand provoca chiar rani, infectii, perforatii si sangerari ale mucoasei colonice.

Este sanatos sa inclocuiesti zaharul cu zaharina si benefic pentru silueta

Sanatos este sa reduci consumul de zahar. Zaharina si inlocuitorii de zahar sunt optiuni sanatoase pentru persoanele care sufera de anumit boli, spre exemplu diabet. In rest beneficiile zaharurilor artificiale sunt mai mult un mit. Daca ingerati inlocuitorii de zahar care au totusi un gust dulce, organismul intelege ca va avea parte de zahar pe care urmeaza sa il absoarba la nivel intestinal. Astfel se pregateste pentru glucide, secretand o cantitate mare de insulina. Din pacate zaharul nu ajunge (a fost “pacalit”) iar insulina va actiona in sens invers scopului de a slabi, adica va favoriza cresterea depozitelor adipoase. Concluzionand, inlocuitorii de zahar se folosesc de nevoie de catre pacientii cu anumite boli, nefiind benefici pentru restul.

http://www.healthy.ro/articol/Dieta...e-care-cu-adevarat-trebuie-sa-le-cunosti.html

Ce ar trebui sa stii despre produsele "fara zahar

Din dorinta de a ne mentine silueta ori pentru ca dorim sa scadem cat mai mult posibil numarul de calorii consumate zilnic insa fara a ne abtine, daca se poate, de la produsele preferate, alegem sa le consumam pe cele fara zahar. Astazi din ce in ce mai multi oameni aleg produsele “light”. Insa aceste produse ce contin inlocuitori artificiali de zahar pot prezenta anumite riscuri pentru sanatate mai ales daca nu suntem atenti la cantitatea pe care o consumam din astfel de produse.

Ce ar trebui sa stii despre efectele nocive ale inlocuitorilor de zahar

Ce ar trebui sa stii despre produsele De multa vreme oamenii au ajuns sa creada ca inlocuitorii de zahar sunt mai buni si ca folosesc in orice dieta. Pentru persoanele care nu au tulburari metabolice, medicii insa nu ii recomanda. De ce aceasta? Pentru ca organismul are mare nevoie de glucoza (mai putin de alte zaharuri gen galactoza sau fructoza) el va dori sa o consume (spre exemplu principalul "combustibil" al creierului este glucoza) astfel va secreta suficienta insulina pentru a putea introduce glucoza in celule.

Insa de unde stie organismul cata insulina sa secrete? El stie pentru ca inca din digestia bucala (cea salivara) este anuntat ca va primi glucoza pe baza stimularii receptorilor gustativi pentru dulce (indiferent daca acest dulce este glucoza sau un inlocuitor de zahar). Apoi in stomac sunt alti senzori pentru dulce, la fel si in intestine, astfel ca organismul aproximeaza secretia de insulina in special pentru zaharul pe care il are de utilizat. Dar insulina mai determina insa si alte procese anabolice prin care se dezpoziteaza in celule si alte substante, inclusiv cele grase in celulele adipoase. Astfel, daca folositi inlocuitori de zahar, practic va "pacaliti" organismul ca primeste glucoza, el secreta insulina pe masura insa... glucoza nu-i, poate alte zaharuri de care organismul nu are prompta nevoie si va trebui sa le metabolizeze si pe acestea tot la glucoza. Asadar, ce face cu insulina secretata, caci daca nu o foloseste va scadea glicemia (concentratia glucozei din sange) si persoanei ii va fi rau (tremor, transpiratii reci, stare de lesin, piuit in urechi - hipoglicemie). Astfel foloseste insulina in alte procese, cum spuneam mai sus, cele anabolice, care in final duc la acumularea de nutrienti in depozite adipoase si la cresterea in greutate, efect opus celui pe care vreti sa-l obtineti prin dieta.

In produsele fara zahar sunt continuti unii inlocuitori ce prezinta macar teoretic riscuri asupra sanatatii.

Zaharina – E954

Zaharina se numara printre primii indulcitori artificiali descoperiti fiind intre 200 si 700 de ori mai dulce decat zaharul. Desi este relativ la fel de calorica precum zaharul, totusi pentru a obtine acelasi gust ca la indulcirea cu zahar este nevoie de o cantitate mult mai mica de zaharina, astfel incat se considera ca nu este calorica. Zaharina se adauga in sucuri, guma de mestecat, dulciuri (mai ales cele pentru diabetici) produse fainoase si produse destinate consumului in timpul curelor de slabire. In SUA a fost considerata un produs sigur pana cand in anii 1980 s-a descoperit in urma studiilor efectuate pentru detectarea efectelor pe termen lung a zaharinei au scos la iveala faptul ca pe animalele de laborator zaharina produce cancer de vezica. In studiile efectuate pe populatia care a consumat zaharina timp indelungat nu s-au putut demonstra exact efectele cancerigene ale zaharinei, astfel ca produsele ce contin acest zahar nu au fost interzise.

Sucraloza - E 955

Sucraloza este un indulcitor artificial mai “tanar” decat zaharina si este obtinut din zahar. Avand la baza zaharul, se considera a fi natural si multe persoane au luat acest fapt ca motiv pentru a crede ca sucraloza ar fi mai putin nociva decat alti indulcitori artificiali. In realitate insa, sucraloza, un indulcitor de 600 de ori mai puternic decat zaharul, contine in structura sa chimica o substanta ce s-a dovedit cel putin pe studiile efectuate pe animalele de laborator a fi nociva: clorina. Clorina se considera a fi o substanta toxica si este folosita in pesticide, materiale plastice, dezinfectanti etc. Desi studiile nu sunt suficient de relevante fiind efectuate pe timp scurt de administrare, totusi cele realizate pe animalele de laborator care au consumat un timp scurt sucraloza au aratat riscuri cancerigene.

Studiile pe populatie nu sunt suficiente insa s-a observat o serie de simptome comune la cei care consumau sucraloza: manifestari gastro-intestinale (consitpatie, colici, bolborisme, greata, diaree), tuse, depresie, anxietate, palpitaii, iritatii ale pielii, dureri in piept.

Aspartamul - E 951

Ce ar trebui sa stii despre produsele Acesta este un indulcitor de aproximativ 200 de ori mai puternic decat zaharul si este de asemenea larg folosit in industria alimentara. Desi au fost realizate numeroase studii in randul oamenilor, fiind un indulcitor folosit de peste 20 de ani in industria alimentara, totusi nu exista inca rezultante relevante pentru riscurile sale, desi teoretic se presupune ca exista macar cele cancerigene. Suspiciunile apar datorita substantelor in care se descompune aspartatul si despre care se cunoaste ca ar avea un potential nociv asupra sanatatii: fenilalanina si mai ales metanol.

Nu s-a reusit insa sa se demonstreze gradul de transformare a aspartatului in alte substante componente in interiorul organismului si nici gradul sau de digestie si absorbite din intestine in organism, astfel ca nu s-a putut detecta exact care este riscul acestui indulcitor si de exemplu la ce cantitate consumata apar. Insa metanolul se cunoaste a fi deosebit de toxic pentru organism, cantitati foarte-foarte mici putand induce moarte.

http://www.healthy.ro/articol/Dieta...ebui-sa-stii-despre-produsele-fara-zahar.html
 
Am primit si eu asta pe mail


Pe pachetele de pâine Titan scrie deja că pâinea este fabricată cf Codex Alimentarius. România va experimenta pe populaţie produsul cancerigen initium.

Experimentul "Codex Alimentarius" începe cu România. De la 31 decembrie 2009, Guvernul Boc a fost obligat să înceapă implementarea "Codexului", alături de alte 165 de state semnatare (95% din populaţia planetei).
"Codex Alimentarius" este un pachet de norme după care se vor alimenta populaţiile ţărilor semnatare. Acesta porneşte de la principiul că Terra nu mai poate hrăni pe toată lumea natural, ca atare se va trece la hrana artificială, din produse chimice, cea modificată genetic etc.
Adepţii Teoriei Conspiraţiei susţin că măsura nu este altceva decât una de exterminare, care va reduce populaţia globului la cca doua miliarde, o masă mult mai uşor de hrănit şi de controlat de forţele oculte.
Nu a trecut o lună şi iată că apare ştirea că România este prima ţară din lume care va folosi în agricultură un compus chimic pe bază de initium, un ingredient activ din noua clasă a substanţelor chimice impuse de"Codex Alimentarius". Produsele vor furnizate de compania germană BASF şi vor fi folosite pentru culturile de struguri, cartofi, roşii, castraveţi şi ceapa. Pentru publicul larg se spune că "beneficiile pe care le-ar aduce această substanţă sunt legate în primul rând de combaterea dăunătorilor, dar, totodată ea micşorează şi durata în care se obţine recolta." După ce acest produs va fi experimentat în România, urmează să fie omologată utilizarea lui şi în Olanda, Germania , Franţa, SUA, Canada şi Marea Britanie. Neoficial, conform cercetătorilor care combat "Codex Alimentarius", folosirea produselor cu initium sporeşte cu până la 65% rata riscului de cancer de colon, substanţă care intră rapid în combinaţii chimice, devenind reziduală în organism. De pilda 1 mg de initium intrat în organism o singură dată se elimină în aproape un an. Ori, dacă acest produs este folosit zilnic, practic el nu mai este eliminat din organism. Apoi, aşa cum initium ajută la creşterea rapidă a celulelor leguminoase, la fel de repede va conduce la mărirea tumorilor maligne.
Dumnezeu să-i ajute pe români ! Nu suntem obligati sa mancam porcariile astea , toti romanii sa protesteze ! Toti romanii de la oras si de la tara sa fie informati de acest genocid si mai ales agricultorii ! Sa-si stropeasca ministrul agriculturii gradina lui de-acasa cu substante toxice impuse de Codex Alimantarius, nu poporul roman!
 
Mâncaţi sănătos de Paşte!

Autor: Ramona Dragomir

Împărţiţi mâncărurile tradiţionale pe toată durata zilei şi încercaţi să consumaţi câte puţin din fiecare, fără excese. Evitaţi, pe cât posibil, prăjelile şi grăsimile.
Hipermarketurile au în aceste zile rafturile pline cu oferte pentru masa de PaşteSursa: REUTERS

Mâncărurile tradiţionale de sărbători sunt, de regulă, bogate în grăsimi şi calorii. Pentru evitarea problemelor digestive, nutriţioniştii recomandă limitarea „avântului culinar al sărbătorilor” printr-o alimentaţie ponderată.

„Toată lumea pofteşte la mâncărurile româneşti tradiţionale, însă trebuie să se limiteze la câte puţin din fiecare, puţin alcool şi grăsimi”, recomandă Eduard Adamescu, nutriţionist la Cabinetul „Calea Moşilor” din Bucureşti.


Primii vizaţi sunt cei care au ţinut post. Trebuie să evite o masă abundentă, bogată în grăsimi.

Ouă, carne şi alcool înseamnă probleme digestive

Dacă mâncaţi ponderat şi nu aglomeraţi toate preparatele la o masă nu veţi avea probleme din cauza digestiei îngreunate.

În schimb, dacă mâncaţi drob, ouă, ciorbă de miel şi prăjituri, în cantităţi mari şi toate la o masă, combinate cu alcool, veţi avea de suferit. „Din ouă şi carne în combinaţie cu alcool apar probleme digestive, pornind de la indigestie până la pancreatită acută”, avertizeză Eduard Adamescu.

Două ouă roşii, 150 de grame de friptură şi o prăjitură

Mai exact, ar trebui ca la masa de dimineaţă să fie suficiente două ouă, o felie de drob şi una de cozonac.

„Drobul e bun pentru că el conţine multă verdeaţă care compensează faptul că e făcut din măruntaie. Îl puteţi consuma la micul dejun. Nu exageraţi cu ouăle. Sunt suficiente două pe zi”, este sfatul nutriţionistului Eduard Adamescu.

La prânz, puteţi mânca o ciorbă de miel, o friptură cu salată şi garnitură şi eventual un desert, alături de un pahar de vin.

„Ciorba de miel e bună mai ales dacă e făcută cu borş, verdeaţă şi nu e foarte grasă. Friptura de miel nu trebuie să aibă mai mult de 150 de grame porţia. Eu recomand să fie consumată cu salată sau garnitură”, mai sfătuieşte medicul Eduard Adamescu.

Rolul salatei şi al garniturii este de a echilibra o masă şi în acelaşi timp de a reduce numărul de calorii şi cantitatea de grăsimi a alimentelor tradiţionale consumate. Masa de seară nu trebuie să fie din nou un festin. Pentru cină rezervaţi-vă ceva uşor, eventual o friptură rece cu salată şi renunţaţi la dulciuri.

Carnea de miel prăjită produce arsuri la stomac

Pentru ca digestia să se facă fără probleme, specialiştii în nutriţie recomandă să consumaţi carne de miel cât mai slabă şi să o preparaţi fie la grătar, fie la cuptor pentru a-şi păstra calităţile nutritive.

„Evitaţi prăjelile, din cauza compuşilor toxici şi aportului caloric mare. Spre deosebire de carnea preparată la grătar, cea prăjită îşi păstrează o mare parte din grăsime, fiind un stimulent al secreţiei de suc gastric care provoacă arsuri sau dureri de stomac”, explică nutriţionistul Eduard Adamescu.

După ce aţi savurat această masă copioasă, faceţi o plimbare de o jumătate de oră, pentru a arde din calorii şi grăsimi.

Fără excese pentru cei cu boli cronice Bolnavii de diabet, cei care au afecţiuni cardiace, dar şi cei care au antecedente de boli digestive (hepatită, ulcer) nu trebuie să uite de recomandările de dietă pe care le respectă şi în zilele obişnuite.

„Bolnavii cronic trebuie să fie şi mai atenţi la alimente în zilele de sărbătoare. Nu le este interzis să mănânce produse tradiţionale, însă nu trebuie depăşite limitele”, atenţionează nutriţionistul Eduard Adamescu.

„Drobul de miel este bun deoarece conţine foarte multă verdeaţă, care compensează faptul că e făcut din măruntaie. E indicat să-l consumaţi la micul dejun. Aveţi grijă să nu exageraţi cu ouăle. Sunt suficiente doar două pe zi.”,
EDUARD ADAMESCU, nutriţionist

PERICOL

Atenţie la alergiile şi intoleranţa la ouă

Mare atenţie, în aceste zile, trebuie să aibă cei care suferă de alergie la ouă. Ei ar trebui să se ferească de acest aliment chiar şi de Paşte. Printre cei care nu trebuie să consume multe ouă sunt şi cei cu intoleranţă (ce poate fi temporară) la acest produs.

„Persoanele care au intoleranţă la ouă nu trebuie să mănânce în exces pentru că vor face urticarie. Dacă, de obicei, exces înseamnă două ouă pe zi, de Paşte este permis câte un ou la fiecare masă”, explică Ioana Pedestru, medic primar ORL cu competenţă pe alergologie la Spitalul Colţea, din Capitală.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/mancati-sanatos-de-paste-891214.html
 
Dieta mediteraneana detine secretul sanatatii.


Conform sutelor de studii in domeniu, alimentatia traditionala a popoarelor din bazinul Marii Mediterane se dovedeste a fi tipul de dieta care asigura cei mai inalti parametrii de sanatate pentru organismul uman.

Recent, o echipa de cercetatori italieni in colaborare cu colegii lor britanici au stabilit pe baza unor date sigure ca dieta mediteraneana este cel mai sanatos mod de a ne hrani, daca dorim o batranete inaintata si o stare buna a sanatatii pe parcursul intregii vieti. Dieta mediteraneana are la baza consumul de ulei de masline, peste, fructe de mare, cereale integrale, iaurt si branza, fructe si legume proaspete, miere de albine si vin rosu.
In mod traditional carnea de vita, porc si pasare sunt evitate. Bauturile alcoolice tari si produsele de tip fast-food sunt interzise cu desavarsire. Cercetatatorii au adaugat dovezilor lor nu mai putin de 12 studii internationale de anvergura la care au participat mai mult de 1,5 milioane persoane care traiesc in Grecia, Spania si Italia, oameni care au tinut acest tip de dieta timp de peste 18 ani. Datele acestor persoane comparate cu cele ale americanilor sau englezilor au adus diferenta mari in cadrul parametrilor de sanatate . Cei care au consumat alimente dupa traditia mediteraneana au prezentat un risc infim de hipertensiune, cancer, ulcer, imbatranire prematura si afectiuni genetice.

Sursa : CBC
 
Back
Top