7 mituri despre sanatate pe care cu adevarat trebuie sa le cunosti!
Despre sanatatea noastra s-au spus multe vorbe, unele dintre ele adevarate, altele doar mituri. Insa unele mituri par atat de verosimile incat avem tendinta de a ne ghida unele obiceiuri dupa ele. Va propunem sa discutam despre cateva din aceste mituri, iar daca mai stiti si altele ni le puteti comunica in rubrica de comentarii din subsolul articolului, putand dezbate astfel pe seama lor.
Daca mananci mult dulce, faci diabet
7 mituri despre sanatate pe care cu adevarat trebuie sa le cunosti!Imi aduc aminte de aceste vorbe auzite inca din copilarie, ba chiar si de completarea acestora: “sa bei multa apa dupa ce mananci ceva dulce ca sa nu faci diabet”. Astfel toti copiii beam o groaza de apa dupa ce mancam o ciocolata sau o prajiturica ori altceva cu gust dulce. In realitate nu faci diabet daca mananci zahar, insa exista clar o legatura intre alimente si diabet, mai ales intre acele alimente care cresc masa tesutului gras, ca grasimile, fainoasele, fast-food, mezeluri, prajituri etc. Obezitatea prezinta intr-adevar risc pentru diabet zaharat de tip II, deci nu exagera nici cu zaharul, nici cu alte alimente care iti afecteaza... silueta.
E-urile sunt nocive!
Sunt nocive numai o parte, nu toate. Spre exemplu unele substante sunt notate cu E, dar nu sunt nocive, asa cum ar fi de exemplu bicarbonatul de sodiu pe care orice gospodina il foloseste cu incredere in bucatarie, Vitamina E E322, E300 ( riboflavina sau Vitamina B2), E440 (acidul ascorbic natural sau Vitamina C naturala), E140 – clorofila etc. Insa trebuie sa cunoasteti lista E-urilor cu adevarat nocive, ca: E102 (tartrazina), E104 (galben de quinoleina), E110 (galben auriu), E122 (carmoizina), E124 (rosu de cosenila), E129 (rosu alura).
Nu manca dupa ora 17 ca sa-ti mentii silueta
Daca mananci dupa aceasta ora sau seara organismul va asimila tot si nu vei scapa de suplusul de kilograme. Ba chiar daca mananci seara nu vei dormi bine sau vei avea cosmaruri. Aceste doua afirmatii sunt mituri, nu le credeti. Indiferent daca mancam seara sau nu, organismul asimileaza in aceeasi masura o masa, indiferent de ora. Daca sariti insa peste masa de seara si peste cea de dimineata (cum majoritatea persoanelor obisnuiesc) veti ajunge sa aveti o masa pe zi, maxim doua. Organismul intelege ca se afla in situatia ce se cheama “pericol de infometare” si va depozita cat mai mult din tot ceea ce asimileaza, va micsora metabolismul bazal si, in final, cu una sau doua mese pe zi veti constata cum greutatea creste vazand cu ochii. Sa revenim la a doua afirmatie. Daca mananci seara poti dormi foarte linistit, fara sa ai cosmaruri, cu conditia sa tii cont de ceea ce mananci, cat mananci si cu cat timp inainte de culcare iei masa (se recomanda minim o ora). Este evident ca, de vei consuma la cina alimente care se digera greu, cu continut mare in grasimi si proteine (fripturi, mancaruri sofisticate etc.) stomacul va fi ocupat cu digestia si nu iti va asigura un somn linistit. Insa, daca la cina consumati alimente si bauturi cu rol calmant si inductor de somn nu veti avea probleme expuse de mit.
Painea ingrasa
Painea face parte din primele alimente eliminate dintr-o dieta. Din pacate acest pas este o greseala. Painea contine multi carbohidrati importanti pentru organismul nostru, insa efectele de ingrasare constau in incorecta asociere a painii cu restul alimentelor. Nu este bine sa mancati grasimi (prajeli spre exemplu, mezeluri grase, sunca grasa) cu paine, ori paine cu cartofi prajiti (cartofii au deasemenea un continut foarte mare de carbohidrati, astfel ca nu veti avea o masa variata in nutrienti) etc. Branzeturile, ceaiul, laptele, ouale fierte (nu prajite), mierea sunt alimente ce se potrivesc spre exemplu unui mic dejun sanatos. Insa ceva de adaugat: painea este buna atunci cand este consumata in cantitati normale (maxim o piane pe zi).
Ceaiurile de slabire
Peste tot se vorbeste despre aceste ceaiuri care ar avea ca efect eliminarea surplusului de kilograme. Din pacate mai mult de cateva kilograme nu veti elimina. Majoritatea acestor ceaiuri contin substante laxative sau diuretice, astfel ca va grabeste tranzitul intestinal si ca deshidrateaza. Asadar, la inceput, organismul va lua din propriile depozite pentru a va mentine ritmul de viata fiindca ritmul absorbtiei intestinale scade usor datorita accelerarii tranzitului si alimentele nu mai stau suficient timp in intestin pentru a se finaliza absorbtia. Din pacate toate acestea nu dureaza decat cateva zile, dupa care organismul, neavand suficienti nutrieni, se va “simti” la fel de amenintat ca intr-o perioada de infometare. In felul acesta se va modifica metabolismul bazal si depozitele adipoase incep din nou sa fie “aprovizionate” ca masura pentru posibilele “zile negre”.
Produsele de detoxifiere a colonului si clismele
Sa lamurim putin notiunea de colon, flora intestinala, materii fecale si... detoxifiere colonica. Colonul prezinta o flora speciala (adica bacterii care ne ajuta in digestie si obtinerea fecalelor, in producerea unor vitamine ca B12 etc., bacterii cu efecte benefice asupra sanatatii noastre). Alimentele sunt digerate si din ele se absoarbe tot ceea ce este compatibil cu organismul nostru, restul eliminandu-se prin fecale. Anumite probleme ca diareea sau constipatia perturba functiile si echilibrul acestei flore intestinale, dar daca se consuma cu regularitate iaurturi si cereale se revine la normal (cu exceptia cazurilor grave cand trebuie sa va prezentati la medic). Colonul mai are si o mucoasa prin intermediul careia absoarbe restul nutrientilor utili organismului care au fost “ratati” in absorbtia din intestinul subtire, dar mai absoarbe si apa si in functie de aceasta absorbtie rezulta si consistenta scaunului. Acum sa lamurim cate ceva despre intoxicatia colonica si “lipirea” materiilor fecale de mucoasa colonului caruia ii inhiba functia – nu exista asa ceva, materiile fecale nu adera de mucoasa colonica, iar toxinele care se pot acumula sunt strans legate de flora colonica si echilibrul ei, care la randul ei este legata de alimentatie. Concluzionand, acele produse care spun ca detoxifica organismul eliminand toxinele din colon nu prea au efect real, la fel si o serie de clisme cu tot felul de produse ciudate, printre care am auzit chiar si de ciocolata. Nu, clismele sunt indicate de medici si se efectueaza in general in privirea pregatririi pentru unele analize speciale pentru colon, dar nu pentru detoxifierea organismului... Si ca tot am deschis acest subiect, trebuie sa stiti ca medicii avertizeaza ca aceste produse pot fi chiar periculoase, deosebit de iritante, putand perturba digestia si putand provoca chiar rani, infectii, perforatii si sangerari ale mucoasei colonice.
Este sanatos sa inclocuiesti zaharul cu zaharina si benefic pentru silueta
Sanatos este sa reduci consumul de zahar. Zaharina si inlocuitorii de zahar sunt optiuni sanatoase pentru persoanele care sufera de anumit boli, spre exemplu diabet. In rest beneficiile zaharurilor artificiale sunt mai mult un mit. Daca ingerati inlocuitorii de zahar care au totusi un gust dulce, organismul intelege ca va avea parte de zahar pe care urmeaza sa il absoarba la nivel intestinal. Astfel se pregateste pentru glucide, secretand o cantitate mare de insulina. Din pacate zaharul nu ajunge (a fost “pacalit”) iar insulina va actiona in sens invers scopului de a slabi, adica va favoriza cresterea depozitelor adipoase. Concluzionand, inlocuitorii de zahar se folosesc de nevoie de catre pacientii cu anumite boli, nefiind benefici pentru restul.
http://www.healthy.ro/articol/Dieta...e-care-cu-adevarat-trebuie-sa-le-cunosti.html
Ce ar trebui sa stii despre produsele "fara zahar
Din dorinta de a ne mentine silueta ori pentru ca dorim sa scadem cat mai mult posibil numarul de calorii consumate zilnic insa fara a ne abtine, daca se poate, de la produsele preferate, alegem sa le consumam pe cele fara zahar. Astazi din ce in ce mai multi oameni aleg produsele “light”. Insa aceste produse ce contin inlocuitori artificiali de zahar pot prezenta anumite riscuri pentru sanatate mai ales daca nu suntem atenti la cantitatea pe care o consumam din astfel de produse.
Ce ar trebui sa stii despre efectele nocive ale inlocuitorilor de zahar
Ce ar trebui sa stii despre produsele De multa vreme oamenii au ajuns sa creada ca inlocuitorii de zahar sunt mai buni si ca folosesc in orice dieta. Pentru persoanele care nu au tulburari metabolice, medicii insa nu ii recomanda. De ce aceasta? Pentru ca organismul are mare nevoie de glucoza (mai putin de alte zaharuri gen galactoza sau fructoza) el va dori sa o consume (spre exemplu principalul "combustibil" al creierului este glucoza) astfel va secreta suficienta insulina pentru a putea introduce glucoza in celule.
Insa de unde stie organismul cata insulina sa secrete? El stie pentru ca inca din digestia bucala (cea salivara) este anuntat ca va primi glucoza pe baza stimularii receptorilor gustativi pentru dulce (indiferent daca acest dulce este glucoza sau un inlocuitor de zahar). Apoi in stomac sunt alti senzori pentru dulce, la fel si in intestine, astfel ca organismul aproximeaza secretia de insulina in special pentru zaharul pe care il are de utilizat. Dar insulina mai determina insa si alte procese anabolice prin care se dezpoziteaza in celule si alte substante, inclusiv cele grase in celulele adipoase. Astfel, daca folositi inlocuitori de zahar, practic va "pacaliti" organismul ca primeste glucoza, el secreta insulina pe masura insa... glucoza nu-i, poate alte zaharuri de care organismul nu are prompta nevoie si va trebui sa le metabolizeze si pe acestea tot la glucoza. Asadar, ce face cu insulina secretata, caci daca nu o foloseste va scadea glicemia (concentratia glucozei din sange) si persoanei ii va fi rau (tremor, transpiratii reci, stare de lesin, piuit in urechi - hipoglicemie). Astfel foloseste insulina in alte procese, cum spuneam mai sus, cele anabolice, care in final duc la acumularea de nutrienti in depozite adipoase si la cresterea in greutate, efect opus celui pe care vreti sa-l obtineti prin dieta.
In produsele fara zahar sunt continuti unii inlocuitori ce prezinta macar teoretic riscuri asupra sanatatii.
Zaharina – E954
Zaharina se numara printre primii indulcitori artificiali descoperiti fiind intre 200 si 700 de ori mai dulce decat zaharul. Desi este relativ la fel de calorica precum zaharul, totusi pentru a obtine acelasi gust ca la indulcirea cu zahar este nevoie de o cantitate mult mai mica de zaharina, astfel incat se considera ca nu este calorica. Zaharina se adauga in sucuri, guma de mestecat, dulciuri (mai ales cele pentru diabetici) produse fainoase si produse destinate consumului in timpul curelor de slabire. In SUA a fost considerata un produs sigur pana cand in anii 1980 s-a descoperit in urma studiilor efectuate pentru detectarea efectelor pe termen lung a zaharinei au scos la iveala faptul ca pe animalele de laborator zaharina produce cancer de vezica. In studiile efectuate pe populatia care a consumat zaharina timp indelungat nu s-au putut demonstra exact efectele cancerigene ale zaharinei, astfel ca produsele ce contin acest zahar nu au fost interzise.
Sucraloza - E 955
Sucraloza este un indulcitor artificial mai “tanar” decat zaharina si este obtinut din zahar. Avand la baza zaharul, se considera a fi natural si multe persoane au luat acest fapt ca motiv pentru a crede ca sucraloza ar fi mai putin nociva decat alti indulcitori artificiali. In realitate insa, sucraloza, un indulcitor de 600 de ori mai puternic decat zaharul, contine in structura sa chimica o substanta ce s-a dovedit cel putin pe studiile efectuate pe animalele de laborator a fi nociva: clorina. Clorina se considera a fi o substanta toxica si este folosita in pesticide, materiale plastice, dezinfectanti etc. Desi studiile nu sunt suficient de relevante fiind efectuate pe timp scurt de administrare, totusi cele realizate pe animalele de laborator care au consumat un timp scurt sucraloza au aratat riscuri cancerigene.
Studiile pe populatie nu sunt suficiente insa s-a observat o serie de simptome comune la cei care consumau sucraloza: manifestari gastro-intestinale (consitpatie, colici, bolborisme, greata, diaree), tuse, depresie, anxietate, palpitaii, iritatii ale pielii, dureri in piept.
Aspartamul - E 951
Ce ar trebui sa stii despre produsele Acesta este un indulcitor de aproximativ 200 de ori mai puternic decat zaharul si este de asemenea larg folosit in industria alimentara. Desi au fost realizate numeroase studii in randul oamenilor, fiind un indulcitor folosit de peste 20 de ani in industria alimentara, totusi nu exista inca rezultante relevante pentru riscurile sale, desi teoretic se presupune ca exista macar cele cancerigene. Suspiciunile apar datorita substantelor in care se descompune aspartatul si despre care se cunoaste ca ar avea un potential nociv asupra sanatatii: fenilalanina si mai ales metanol.
Nu s-a reusit insa sa se demonstreze gradul de transformare a aspartatului in alte substante componente in interiorul organismului si nici gradul sau de digestie si absorbite din intestine in organism, astfel ca nu s-a putut detecta exact care este riscul acestui indulcitor si de exemplu la ce cantitate consumata apar. Insa metanolul se cunoaste a fi deosebit de toxic pentru organism, cantitati foarte-foarte mici putand induce moarte.
http://www.healthy.ro/articol/Dieta...ebui-sa-stii-despre-produsele-fara-zahar.html