• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Cum te vindeci de comunism?

GiBi

New member
Reaction score
9
Cati dintre noi nu au tendinta sa cheltuie banii pe cele mai inutile chestii posibile,crezand ca poate te fac mai fericit si in final chestiile ajungand undeva abandonate si efectul e invers, intri in depresie pentru ca te complici cu tot felul de porcarii inutile in loc sa vezi defapt ce conteaza...

sau

Cati dintre noi nu luam un produs (sa zicem IT, ca tot e un forum de calculatoare) si peste scurt timp vedem ca firma respectiva a scos ceva mai nou (evident,nu ma refer la diferente de ani buni intre produse ci la luni si nu la produse cu imbunatatiri mari intre gamele vechi-noi),care defapt e cam la fel,poate alta forma, nici un motiv REAL de a-l vinde pe cel care il ai sa ti-l iei pe ala nou, diferente produse de departamentul de marketing.

Iti intra in `sange` o manie de a vrea sa fii mereu `latest on market` si cand televizorul cu plasma pe care l-ai luat acum 6 luni si de care ai fost foarte foarte mandru nu mai e in vitrina, ci acolo e altul `mai nou`,desi nu are nici un motiv REAL sa il iei in locul a ceea ce ai tu (oricum in ziua de azi multe produse electronice abunda in functii inutile doar de dragul de a iti face cu ochiul) te deprimi pentru ca in cap iti intra ideea ca ai ceva invechit,etc etc etc
Sau cand vezi ca Samsung a scos pe piata monitorul de 19`cu 2 ms timp de raspuns, si tu il ai pe ala `vechi` cu numai 3 ms si moaaaaaa.....tre sa il am pe asta nou!!!111oneoneon

Cred ca primul pas e sa recunosti ca `mania` asta de cele mai multe ori e o chestie inutila, care te ruineaza in timp.

Sunt curios cum `luptati` voi cu aceasta chestie si cine e mai recunoaste ca e afectat
Evident,sunt si unele chestii care se schimba mai frecvent,cum ar fi telefoanele mobile.
Dar si aici e o prostie, pe langa nevoia reala de a schimba ceva depasit.

Cand am citit titlul de fapt ma gandeam ca este vorba de cei care si in prezent considera ca comunismul a fost cea mai buna perioada in care totul era perfect si ma pregateam sa discut despre asta.

Ceea ce spui tu insa, nu pare a fi decat un pic de sindrom FOMO (fear of missing out). Teama de a nu fi in acelasi val cu ceilalti, sa nu cumva sa apara ceva, un produs, de care sa nu stii sau pe care sa nu il ai. Teama de a nu "pierde ceva" prin faptul ca nu ai produsul respectiv.

Eu sunt afectat ca imi dau seama ca-s sclavul economiei de consum, practic as cumpara orice vad intr-o reclama :LOL::LOL:

Comunismul e bun si a fost mult mai bun decat alternativele pentru multi romani.

Fiecare isi stabileste prioritatile asa cum doreste.
Un pasionat de fotografie nu-si va tine computerul "la zi" si nici mobilul. Un pasionat de calatorii isi va da banii pe bilete de tren, iar un pasionat de masini va sta numai pe magazinele online de piese auto.
Si fiecare din ei se va gandi:"pasiunea asta a mea ma duce la sapa de lemn. uite alalalt, nu da banii pe obiective/plimbari/filtre sport asa cum fac eu", fara sa vada ca si ceilalti au diverse pasiuni care ii ruineaza.

in definitiv, banii sunt castigati pentru a fi cheltuiti. de ce sa mai muncesti daca nu pentru a-ti satisface pasiunile?

de obicei fac diferenta intre pretul obiectului pe care il "vreau" si pretul cu care pot vinde lucrul pe care il am. Si diferenta o depun la banca "Vacanta". Anul trecut tratamentul mi-a lungit vacanta in afara cu o saptamana si cu cateva excursii pe acolo in plus. Asta nu inseamna ca devin vreun Hagi Tudose, pentru ca nu tot timpul socoteala de acasa... Stii tu.
Oricum, o vacanta reusita ma bucura mult mai mult decat cine-stie-ce gadget.
Sa vedem daca anul asta mi se aproba de la servici atata concediu, ca la cate tampenii am renuntat...

Pai tocmai, si calatoriile sunt tot la capitolul "pasiuni". Ai vazut ca sunt unii care nu mai stau in weekend-uri pe acasa, mereu sunt plecati pe undeva. Nu stiu daca e cazul tau insa :LOL:

E interesant cum această mentalitate consumistă pare să fie moștenirea unui mix între comunism și capitalism. În comunism, aveai acces limitat la produse, așa că exista o obsesie să "faci rost" de orice apucai. După revoluție, mulți au rămas cu acea dorință de a avea cât mai mult și cât mai nou, dar într-un context nou: acum produsele sunt peste tot, iar marketingul îți induce ideea că nu ești destul de "cool" sau "modern" dacă nu le ai.

Cred că vindecarea de "comunism" în acest sens începe cu a înțelege ce înseamnă valoarea reală a unui obiect. Un telefon nou nu te face mai fericit dacă ai deja unul care funcționează perfect. Am descoperit că liniștea vine atunci când prioritizezi experiențele și relațiile în locul obiectelor. În fond, un apus frumos văzut cu prietenii sau o excursie spontană valorează mai mult decât ultimul model de gadget care va fi învechit în câteva luni.

Pe scurt, soluția e să te întrebi mereu: Chiar am nevoie de asta? Sau doar vreau să par altfel în fața altora? Dacă răspunsul e legat de imagine, poate e timpul să te gândești la ce înseamnă cu adevărat fericirea.

Cand am fost in pandemie mi-am dat seama ca imi cumparam gadgeturi si tot felul de prostii de care nu aveam nevoie chiar daca nu ma vedea nimeni, chiar daca nu aveam in fata cui sa ma afisez cu astea :) ciudat, era pentru propria mea satisfactie, imi faceam o mica placere vinovata, dar nu avea nici o legatura cu ceilalti.

Asta e o observație foarte bună! Cred că mulți dintre noi ne regăsim în situația asta. În pandemie, când socializarea era limitată, motivația de a cumpăra lucruri s-a schimbat complet. N-a mai fost despre imagine sau competiție socială, ci despre găsirea unor mici momente de bucurie sau evadare.

Totuși, cred că aici intervine un alt mecanism interesant — cumpăratul ca o formă de auto-recompensă. În loc să ne oferim o pauză reală sau o experiență care să ne îmbogățească mental sau emoțional, ne-am obișnuit să umplem golul cu obiecte. Și da, sentimentul e plăcut pe moment, dar cât durează satisfacția? Poate că e mai sănătos să ne creăm "plăceri vinovate" care nu depind de bani: un hobby nou, o carte bună, un joc captivant (că tot suntem pe un forum), ceva care să dureze mai mult decât entuziasmul unei cutii proaspăt deschise.

Evident, nici gadgeturile nu sunt complet "rele" — dacă îți aduc bucurie reală și le folosești cu plăcere, atunci au meritat. Dar cred că secretul e să fie o alegere conștientă, nu o simplă reacție la plictiseală sau stres. Ai simțit că ai păstrat ceva din acea lecție după pandemie, sau te-ai întors la vechile obiceiuri?

Dar nu e vorba neaparat de chestii inutile. Adica uite, de exemplu de mult timp voiam sa imi schimb routerul. Cel vechi functiona inca bine, dar avea viteza mica pe wifi si se bloca destul de des. Cu toate aceasta nu eram complet convins sa dau banii pe un router nou, mi se parea ca un lux pe care nu era cazul sa arunc banii. Dar in pandemie, am simtit nevoia sa fac ceva pentru mine, sa imi acord o recompensa. Si l-am cumparat. Fara sa fie nevoie critica de el, l-am cumparat ca o reactie la stress cred. Dar cu toate astea acum ma ajuta foarte mult viteza mult mai mare pe wifi si faptul ca nu se mai intrerupe asa cum facea cel vechi. Deci desi a fost cumparat in mod impulsiv, este folositor.

Exact asta e dilema interesantă — impulsiv versus necesar! Cred că exemplul cu routerul tău arată că uneori linia dintre "lux" și "investiție utilă" e mai subțire decât pare. Îți satisfaci o nevoie, chiar dacă inițial pare doar un capriciu. Îmbunătățirea vitezei de internet și stabilitatea conexiunii au un impact real asupra confortului tău zilnic, mai ales dacă ai lucrat de acasă în pandemie.

Poate cheia e să nu vedem cumpărăturile impulsive ca ceva automat negativ, ci să învățăm să le evaluăm după consecințele lor pe termen lung. Dacă îți fac viața mai ușoară, mai eficientă sau chiar mai plăcută, poate că au fost doar decizii care aveau nevoie de un mic impuls emoțional pentru a fi luate. Pe de altă parte, dacă lucrurile respective ajung să stea nefolosite într-un colț, abia atunci devin o problemă.

Se pare că routerul tău a trecut "testul timpului" 😊

Eu nici acum nu inteleg ce legatura are topicul asta cu comunismul :unsure:😆😆😆

Back