• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Dieta de primavara

rucsa

New member
Joined
Oct 31, 2009
Messages
971
Reaction score
0
Primavara vine cu verdeturi din abundenta si legume de sezon de care trebuie sa profitam din plin. Recomandarile nutritionistilor se axeaza pe preparatele si salatele specifice sezonului, dar si pe alimentele care sunt in general considerate sanatoase. Pentru o buna energizare a organismului, o detoxifiere intensa si o nutritie echilibrata care sa permita mentinerea siluetei avem mai multe recomandari.

Primavara corpul nostru sufera diverse modificari, ziua se lungeste ceea ce modifica si ritmul circadian al hormonilor precum si durata activitatilor noastre. Astfel primavara avem brusc nevoie de o cantitate mai mare de energie si adesea ne simtitm astenici.

O prima modificare in stilul de viata ar trebui sa apara in alimentatie. Primavara organismul are nevoie de o intensa detoxifiere dupa alimentele grele consumate in timpul iernii. Toxinele acumulate precum si surplusul de kilograme trebuie eliminate si primii pasi in acest scop ii facem primavara.

Dieta de primavara

Primavara vine cu verdeturi din abundenta si legume de sezon de care trebuie sa profitam din plin. Recomandarile nutritionistilor se axeaza pe preparatele si salatele specifice sezonului, dar si pe alimentele care sunt in general considerate sanatoase. Pentru o buna energizare a organismului, o detoxifiere intensa si o nutritie echilibrata care sa permita mentinerea siluetei avem mai multe recomandari. Dieta de primavara

Salata de verdeturi

Salata de spanac cu leurda, patrunjel, leustean dar si alte legume care sa-i dea un gust mai bun, cum ar fi rosiile, castravetii, apoi uleiul de masline si cateva cuburi de branza adaugate pot face dintr-o salata un adevarat deliciu. Puteti amesteca dupa bunul plac legumele si verdeturile ori condimentele, cu conditia de a folosi spanacul si leurda, precum si uleiul de masline.

Preparatele de primavara – puternic detoxifiante

Preparatele din spanac, urzici si stevie au proprietati intens detoxifiante, dar si vitaminizate. Pe de alta parte contin un numar foarte scazut de calorii, de aceea sunt recomandate si cure de 2-3 zile cu cioba de stevie de exemplu cu rol in eliminarea surplusului de kilograme sau cura de detoxifiere cu salata de spanac si patrunjel. Aceste alimente contin in cantitati mari vitamine si antioxidanti, precum si minerale (fier de exemplu) care restabilesc echilibrele interne ale organismului, sporesc imunitate, combat anemia, cresc rezistenta la stres si la boli si totodata incarca rezervele energetice ale organismului. Urzicile prezinta si ele numeroase utilizari curative. Urzica joaca un rol important si in protejarea sistemului imunitar al organismului. Vitaminizand si mineralizand, urzica previne aparitia anemiilor si a starilor de apatie fizica. In plus, urzica are o actiune general fortifianta si tonica, stimuland regenerarea tesuturilor si cicatrizarea ranilor. Consumul de urzici favorizeaza distrugerea viermilor intestinali si combate diareea si anumite afectiuni ale aparatului digestiv. Ceaiul de urzici este excelent in detoxifierea de primavara, avand rolul de a regla sistemul circulator, curatand sangele de toxine.
Spanacul contine o cantitate importanta de fibre, vitamine: A, C, B1, B2, B6, E, K, acid folic, antioxidanti si fier, ceea ce conduce la fortifierea capacitatii fizice a organismului si la remineralizarea acestuia. Ca si urzica, si spanacul poate fi consumat cu incredere de catre persoanele care doresc sa slabeasca, avand o capacitate calorica redusa (18 calorii/ 100 de grame). Dieta de primavara

Tot primavara apar si corcodusele, care pot fi consumate in stare cruda sau pot fi folostie pentru acrirea ciorbelor. Acestea aduc un aport crescut de vitamina C in organism, cunoscuta ca fiind cel mai puternic antioxidant pentru corpul nostru.

Alte alimente pe care sa le consumi primavara si nu numai

In afara alimentelor specifice sezonului de primavara nu trebuie sa omiteti din meniul zilnic cerealele cu lapte de la micul dejun. Este important ca in fiecare zi sa beti cel putin o cana cu lapte. De asemenea nu uitati fructele, sunt recomandate 3-5 fructe pe zi. Proteinele trebuie incluse si ele in meniu, se recomanda o friptura de pui sau de peste pe zi, la masa de pranz, alaturi de o garnitura de legume sau o salata. Evitati dulciurile, glucidele din alimentatie trebuie sa provina in special din fructe. Bucurati-va de primavara si fiti pozitivisti!

http://www.garbo.ro/articol/Sanatate/3113/Dieta-de-primavara.html
 
Leurda, excelent purificator al sangelui

Leurda (Allium Ursinum)
Dupa anotimpul de iarna, in care alimentatia a fost bazata, in principal, pe produse din carne si cu mare carenta in legume proaspete, devine absolut necesara o curatire a sangelui si a organismului, intrat in primavara mai anemic, cu grad variat de debilitate si cu o imunitate mult diminuata. In aceasta perioada, natura intervine cu o planta de mare valoare: leurda. Denumita in popor ai-de-padure sau ai-ciorasc, leurda este unul dintre primii vestitori ai primaverii, care inunda la suprafata solului inca din luna martie, imediat dupa ghiocei. Se intalneste in toata Europa de Est si in Caucaz, prin flora spontana din zonele de deal si de munte, preferand tufisurile si padurile umede si umbroase de foioase (fag, stejar, carpen), cu frunzis putrezit, asternut pe soluri afanate, bogate in humus si slab acide. In muntii Carpati, leurda este destul de frecvent intalnita, mai ales in Masivul Lapusului, in Muntii Maramuresului, Calimani, Cozia si Bihorului. Sunt bine cunoscute palcurile dese de leurda care acopera solul, ca un covor verde, pe varful Leordis din muntii Aninei si in satul Leordina de pe valea Viseului.

Denumirea stiintifica de Allium Ursinum este corelata cu observatiile popoarelor nordice ale Europei, care sustineau ca aparitia frunzelor de leurda era mult asteptata de ursi, pentru a o consuma ca medicament purificator dupa lungul repaus din perioada hibernarii. De altfel, popoarele germanice o denumeau "usturoiul ursului", "usturoiul tiganului" si "ceapa vrajitoarei".

Caracteristicile plantei

Frunzele apar in lunile martie-aprilie, in functie de conditiile climatice ale zonei. Au forma oval-lanceolata, sunt late de 3-4 cm si lungi de peste 10 cm, cu doua nervuri paralele. Limbul este lucios, verde-intens iar petiolul, lung. Se pot confunda cu frunzele de lacramioare care apar cam in aceeasi perioada.
Tulpina florifera este inalta de 20-50 cm, fara noduri, aparuta dintr-un bulb de marimea arpagicului. Poarta flori mici, albe, grupate cate 5-20 intr-o inflorescenta umbeliforma. Inflorirea are loc in lunile mai-iunie. Recoltarea frunzelor tinere se face in lunile martie-aprilie (inainte de inflorire), iar bulbii se culeg la sfarsitul verii si toamna (lunile august-octombrie). Strivite in mana, frunzele au un puternic miros de usturoi.
Frunzele au componente asemanatoare cu cele ale usturoiului, predominand sulfura de alil, care imprima gustul si mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium. In plus, se mai gasesc carotenoizi, vitaminele A si C, levuloza, ulei eteric complex si saruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.

Rol esential in curatirea sangelui

Proprietatile terapeutice ale leurdei reliefeaza, in primul rand, rolul depurativ, respectiv capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor, mult mai activa decat usturoiul.
Pentru aceasta actiune, se recomanda ca, in fiecare primavara, sa se faca o cura de 4 saptamani, cu frunze proaspete (de remarcat ca, prin uscare, frunzele isi pierd din proprietati). In plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine.

Prin consumul intern, leurda actioneaza favorabil in numeroase afectiuni maladive:

- in bolile gastrointestinale are efecte in diaree acuta si cronica, dizenterie, indigestii, insuficienta biliara, colici abdominale, balonari si in distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici;
- in afectiuni cardiovasculare curata sangele de substante toxice, reduce hipertensiunea arteriala, intervine in ateroscleroza coronariana, hematurie, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitand aparitia trombozei si tromboflebitei prin fluidificarea sangelui si prin dizolvare a placilor de colesterol;
- in bolile aparatului respirator este benefica la persoane cu bronsite, tuberculoza pulmonara si infectii la nivelul cailor respiratorii superioare (gripe, raceli);
- in afectiunile sistemului nervos intareste memoria prin marirea capacitatii de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ametelile de dimineata, starile depresive, tensiunea la nivelul capului si starile de anxietate (frica) si de neliniste;
- in boli renale curata rinichii si vezica urinara, favorizeaza urinarea si elimina excesul de acid uric, foarte daunator la bolnavii de guta.

Prin uz extern, leurda are bune efecte in combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, rani greu vindecabile, scrofuloza si alte boli cronice de piele. Cataplasmele cu frunze sunt indicate contra furunculilor (buboaielor).

Frunzele proaspete, excelente in salatele de primavara

Avand un excelent rol purificator, prin eliminarea deseurilor toxice din ficat si din sange, precum si un important rol fortifiant al intregului organism, leurda este recomandata intr-o cura benefica de primavara.

Leurda se poate folosi sub multiple forme:

- frunzele proaspete se consuma primavara, intr-o cura de 3-4 saptamani, fiind amestecata cu diferite preparate culinare: salate de cruditati, supe, ciorbe, piure (in asociere cu urzica vie), galuste, chiftele, perisoare, cartofi, tocane cu carne, avand atat rol decorativ cat si condimentar foarte gustos, in locul usturoiului;
- taiate marunt, frunzele se consuma ca aperitiv in amestec cu frunze de patrunjel verde; se pun pe felia de paine cu unt, margarina, branza sau cascaval ras, adaugand cimbrisor, boia de ardei si piper macinat;
- salata din frunze proaspete, consumata inainte de mesele principale pe tot sezonul de primavara, are un rol evident in oprirea procesului de imbatranire;
- in stare uscata, frunzele se presara pe diferite mancaruri, in amestec cu patrunjel si ceapa, avand efect de condiment deosebit de gustos.

Sucul de leurda combate reumatismul degenerativ

Alte forme de utilizare:

- bulbii recoltati in vara si toamna si tocati marunt au aceeasi eficacitate ca si frunzele, dar, la persoanele cu stomac mai sensibil, se prepara un macerat in lapte timp de 2-3 ore, care se va consuma prin inghitituri rare. Atat frunzele, cat si bulbii sunt bine tolerati de catre ficat si nu dau iz neplacut pentru respiratie, ca in cazul usturoiului;
- tinctura din frunze sau bulbi tocati marunt se prepara in alcool de 38-40%, in care se macereaza timp de 14 zile, la soare; se strecoara si se pastreaza in sticle inchise la culoare, in loc racoros si intunecos. Zilnic se iau cate 10-15 picaturi, in putin ceai sau apa, de 3-4 ori pe zi, avand efecte deosebite in dobandirea unei memorii excelente. Tinctura bine pastrata permite sa se beneficieze tot timpul anului de puterea curativa a leurdei;
- infuzia de leurda se prepara din doua lingurite frunze tocate la 200 ml apa clocotita; se beau unul sau doua ceaiuri pe zi;
- vinul de leurda se prepara dintr-un pumn de frunze proaspete sau bulbi maruntiti, care se fierb 5 minute in 50 ml vin alb; se infuzeaza acoperit timp de 10 minute, se strecoara si se indulceste dupa gust cu miere sau sirop. Se bea dimineata cate un paharel, timp de 14 zile, fiind considerat un minunat remediu pentru persoanele in varsta, chinuite de tuse rebela, insuficienta respiratorie, expectoratii persistente si tuberculoza pulmonara;
- sucul de leurda, extras din frunze proaspete prin presare, se consuma in cure de 3 saptamani, luand cate 2 pahare pe zi, dimineata pe stomacul gol si dupa amiaza, avand efecte in combaterea reumatismului degenerativ, mastita si noduli la san si in inlaturarea efectelor nocive ale tutunului, printr-o actiune puternic antitoxica.

Florile de leurda, bogata sursa melifera

In apicultura, leurda este o specie melifera vizitata frecvent de albine pentru culesul de nectar si polen. S-a constatat ca un stup de control, plasat intr-o zona invadata de leurda inflorita, poate asigura o depunere de 1 kg miere intr-o zi insorita.
Ornamental, leurda este plantata in parcuri, gradini si spatii verzi pentru a valorifica locurile umede si umbrite.

http://www.armonianaturii.ro/Leurda-excelent-purificator-al-sangelui.html*articleID_867-articol
 
Ciorba acra si rece de lobada cu mamaliga calda + stevie cu orez + urzici cu usturoi!
MMMMM!!!!!!!!!!!
 
Old DG said:
Ciorba acra si rece de lobada cu mamaliga calda + stevie cu orez + urzici cu usturoi!
MMMMM!!!!!!!!!!!

=)) meniu propus de mine pt zilele astea :P Bun tare .
 
7 salate de primavara


Ghidul terapeutic al salatelor de verdeturi. Cine ajunge primavara intr-o piata si vede explozia de verdeturi de pe tarabe se gandeste, in primul rand, la stomac. In sfarsit, au aparut trufandalele! Pofta buna! Dar tineti minte ca tot ce puneti verde in farfurie are si valoare de medicament.

1. Leurda - pentru inima si vasele de sange

Numita si usturoiul-ursului (Allium ursinum), deoarece contine substante care-i dau un miros asemanator cu cel al usturoiului, leurda creste prin mai toate padurile noastre, dar mai ales in cele de stejar si de pin. Asa cum vom vedea, este un adevarat panaceu in bolile cardiovasculare, in care face minuni, atat ca tratament profilactic, cat si de durata.

Modul de preparare

Pentru a obtine o portie de salata, se ia o mana de frunze proaspete, se spala cu apa rece si apoi se taie, nu foarte marunt (in fasii de 3-4 centimetri). Se combina intr-un vas cu o
lingurita de ulei de masline extravirgin (are un puternic efect anti-colesterol), cu 1-2 lingurite de otet de mere si putin marar tocat. De obicei, nu se pune sare, exceptie facand doar persoanele hipotensive, la care un aport crescut de sodiu este benefic.

Cura: De regula, se consuma doua asemenea salate pe zi, ca aperitiv la inceputul mesei de pranz si la inceputul mesei de seara. O cura dureaza minimum 3 saptamani. Frunzele de leurda se pot pastra in frigider, puse in punga de plastic, pana la 5 sau chiar 7 zile, daca sunt proaspete si daca nu au fost spalate inainte de a fi puse la rece.
Cele mai importante efecte terapeutice

Desi este o salata traditionala in bucataria romaneasca (mai ales in cea din Ardeal si vestul Munteniei), leurda este, in primul rand, o planta medicinala cu "acte in regula", cu o forta terapeutica ce depaseste multe medicamente si care nu are efecte adverse. O comisie europeana a votat-o cu ceva timp in urma chiar Planta Anului, datorita efectelor sale in bolile cardio-vasculare. Este un puternic reglator al tensiunii, fiind indicata in mod special in cazul hipertensiunii arteriale. Are efecte fluidifiante sanguine si antitrombotice, motiv pentru care este folosita cu mult succes contra tromboflebitei si a trombozelor in general. Adenozina, o substanta din compozitia frunzelor de leurda, impiedica sclerozarea vaselor de sange, aceasta planta fiind eficienta contra arteriosclerozei, hemoroizilor, varicelor. Are, de asemenea, efecte de scadere a colesterolului din sange, fiind excelenta ca mijloc de preventie si tratament in ischemia cardiaca ce apare pe fondul valorilor crescute ale colesterolului, dar si in cea asociata trombozelor.

2. Frunzele De Papadie - pentru ficat si vezica biliara

Am ezitat inainte sa includ aceasta salata, altfel clasica in bucataria taraneasca, in grupajul de fata, intrucat multi din cei care vor gusta din ea ar putea sa adreseze cateva ganduri nu tocmai frumoase autorului acestui articol. Motivul: gustul amar puternic al frunzelor de papadie. Dar tocmai acest gust amar (care dupa primele portii nu mai e atat de insuportabil cum pare la inceput) este si cheia extraordinarelor efecte benefice ale acestei salate, care a vindecat multi oameni, si in unele cazuri chiar a salvat vieti.

Modul de preparare

Se culeg de la papadie frunzele tinere si cat mai fragede din rozeta bazala a plantei. Culesul si cura cu aceasta salata este cel mai bine sa se faca in aprilie si la inceputul lui mai, cand frunzele papadiei sunt foarte bogate in colina, un principiu activ foarte eficient in bolile hepato-biliare. Pentru o portie de salata ne trebuie 15-25 de frunze, care se spala in jet de apa rece, apoi se taie si se amesteca bine cu otet de mere si sare, dupa care se consuma pe stomacul gol, cu 15-20 minute inainte de masa principala.

Cura: O cura, in cazul bolilor cronice de ficat, dureaza 40 de zile minimum, iar pentru intretinerea organismului, se tine de la 12 zile in sus, in functie de cum simtiti ca aveti nevoie.

Cele mai importante efecte terapeutice
Principala recomandare a acestei salate sunt hepatitele virale de toate tipurile: A, B, C. Este important ca aceasta cura cu salata de papadie sa se faca intr-o faza cat mai putin avansata a bolii, studii medicale aratand ca papadia proaspata incetineste sau in unele cazuri chiar stopeaza evolutia bolii, dar nu poate face minuni in stadiile avansate. Salata de papadie mai este recomandata in cazurile de dischinezie biliara si este un excelent profilactic pentru litiaza biliara. Persoanele care sufera de migrene pe fond biliar ar trebui sa incerce neaparat aceasta cura, care le va lua suferinta "cu mana". Este, de asemenea, recomandata pentru persoanele care "forteaza" ficatul prin consumul de carne si de prajeli, pentru persoanele care consuma regulat alcool (chiar si in cantitati mici), care au suferit de diverse tipuri de intoxicatii sau otraviri.

3. Paralutele (banuteii) - pentru plamani si caile respiratorii

Asa ceva nu gasiti in piata. Este vorba de floricelele acelea alb-delicate care brodeaza iarba, din momentul topirii zapezii si pana toamna tarziu. Denumirea lor stiintifica este Bellis perrenis, iar de la o zona la alta, numele lor popular variaza: banutei, paralute, bumbisori, nasturei etc. Pentru a va prepara aceasta salata, trebuie sa mergeti sa culegeti florile din locuri cat mai putin poluate: lunci inverzite ale raurilor, liziere si poieni in padure, pasuni si fanete montane etc. Sunt usor de gasit si cresc in numar foarte mare peste tot, asa incat procurarea lor presupune doar un pic de efort, pentru a ne deplasa intr-o zona curata, cu iarba.

Modul de preparare

Avem nevoie de 30 de flori proaspete, fara codite sau cu codita cat mai scurta, pentru o portie de salata. Se spala bine cu apa calduta, apoi se taie si se amesteca intr-un vas, cu doua lingurite de otet de mere (nu de vin sau industrial), o lingurita de miere lichida, trei lingurite de apa de izvor, putin patrunjel taiat marunt si, eventual, cu sare. Nu se mananca la inceputul mesei, ci cu o jumatate de ora inainte. Fiecare inghititura se mesteca bine inainte de a o inghiti.

Cura: Se consuma cate o portie de salata dimineata si la ora pranzului. Tratamentul dureaza 10 zile, pentru prevenirea bolilor respiratorii, si minimum 30 de zile, pentru tratarea afectiunilor deja instalate.
Cele mai importante efecte terapeutice
Ciobanii romani mancau in vechime aceste flori la inceput de primavara, ca sa "alunge din trup relele de peste an", "sa-si dreaga glasul" si "sa se vindece de tuse seaca si de orice betesug al pulmonilor". Studii contemporane arata ca un tratament cu flori de banutei este eficient pentru combaterea bronsitei acute si a celei cronice. De asemenea, este un bun adjuvant in astmul bronsic. Are efecte excelente si in tratarea sinuzitei, a faringitelor si a laringitelor cronice. Persoanele care sufera de raguseala sau de tuse persistenta ar trebui sa incerce aceasta cura. In medicina populara, a fost folosita cu rezultate bune contra cancerului pulmonar.

4. Salata verde - pentru tubul digestiv

Cunoastem cu totii atat de bine acest aliment, incat ne vine greu sa credem ca el poate avea efecte terapeutice puternice, si inca asupra unui sistem atat de solicitat cum este cel digestiv. Si totusi, cercetarile medicale arata clar: salata verde este un adevarat elixir pentru tubul digestiv. Mai mult, ea ajuta la intretinerea intregului organism, prin continutul sau de fibre si de principii amare, fiind de un real folos pentru functia hepatica, pentru functia de eliminare a reziduurilor toxice din corp, pentru sistemul nervos. Prepararea sa nu mai este un secret pentru nimeni, dar vom da totusi in continuare cateva elemente orientative utile:

Modul de preparare
O salata de marime medie se spala bine in apa calduta, dupa care se taie, se pune intr-un vas in care se adauga otet de mere dupa gust, ulei, sare si marar tocat. Se consuma in mari cantitati la fiecare masa, fie ca aperitiv, fie ca garnitura la diverse mancaruri. Secretul acestui remediu este chiar doza - cu cat mai mare cu atat mai bine, in conditiile in care reactiile adverse la consumul salatei verzi sunt practic nule.
Cele mai importante efecte terapeutice
Datorita fibrelor alimentare nedigerabile pe care le contine, salata verde este o adevarata matura pentru tubul digestiv, fiind utila in cazurile de constipatie, colita de putrefactie, intoxicare cronica a organismului. Apoi, contine principii active amare, care stimuleaza secretia de sucuri gastrice, precum si peristaltismul tubului digestiv, fiind recomandata in dispepsie, gastrita hipoacida, digestie dificila (otetul natural din salata este si el un excelent tonic digestiv), atonie gastrica sau intestinala.

5. Ridichile De Luna - pentru rinichi si caile urinare

Aparent banalele ridichi de luna devin, atunci cand sunt consumate in doze ceva mai mari si cu o frecventa crescuta, un medicament redutabil. Aceasta, pentru ca radacinile lor contin substante antiinfectioase si diuretice foarte puternice, in timp ce frunzele - foarte rar folosite din pacate - sunt un excelent vitaminizant si remineralizant. Iata cum se face tratamentul:

Modul de preparare
Opt ridichi de marime medie, impreuna cu frunzele verzi si proaspete de la doua dintre ele, se spala foarte bine si apoi se taie cat mai marunt. Imediat se amesteca intr-un vas cu zeama de la o jumatate de lamaie, cu un varf de cutit de sare si cu o lingurita de ulei virgin de masline. Se consuma pe stomacul gol, de trei ori pe zi, adica la micul dejun, la pranz si la cina. Daca exista probleme reno-urinare grave se lasa un interval de 15 minute intre consumarea salatei si masa propriu-zisa. Daca vrem doar sa prevenim o afectiune, atunci putem consuma salata normal, ca aliment.
Cura: O cura de ridichi dureaza intre 12 si 40 de zile, perioada maxima de cura fiind recomandata in cazul bolilor cronicizate, iar perioada minima, in cazul in care este folosita ca mijloc de prevenire.
Cele mai importante efecte terapeutice
Salata de ridichi este, in primul rand, un excelent diuretic si stimulent al activitatii rinichilor, fiind indicata in cazurile de retentie de apa in tesuturi, edeme, oligurie. Apoi, radacinile de ridiche contin substante antiinfectioase destul de puternice, fiind recomandate ca un pretios adjuvant in cazurile de cistita cronica, nefrita si pielo-nefrita cronica. Nu in ultimul rand, salata de ridichi ajuta la eliminarea nisipului si a pietrelor la rinichi, stimuland eliminarea si chiar maruntirea acestora. Cea mai eficienta este salata de ridichi in cazurile de litiaza reno-urinara cu urati si fosfati.

6. Patrunjelul Verde - pentru glandele endocrine

Salata de patrunjel verde este unul din felurile de mancare foarte des preparate in bucataria araba, care este considerata, pe drept cuvant, una dintre cele mai gustoase si sanatoase din lume. Pe langa faptul ca este extraordinar de buna la gust, aceasta salata actioneaza favorabil asupra tuturor sistemelor si organelor din corp. Patrunjelul verde ajuta digestia, dezinfecteaza tubul digestiv si caile urinare, dreneaza ficatul, intareste imunitatea, are efect antiseptic asupra cailor respiratorii. Dar cele mai spectaculoase efecte ale frunzelor de patrunjel se inregistreaza asupra glandelor endocrine.

Modul de preparare
Se spala bine in apa rece trei legaturi de patrunjel, apoi se taie cat mai fin posibil (mai fin chiar decat zarzavatul de ciorba) si se pun intr-un vas in care se mai adauga zeama de la jumatate de lamaie, putin ulei si sare. Pentru un gust si mai bun, se poate pune si putina rosie taiata foarte marunt si usturoi ras. Va rezulta o salata cu un gust delicios si extrem de aromata - probabil cea mai delicioasa si mai rafinata salata din lume.

Cura: Se consuma la masa, imediat dupa ciorba, fiind un excelent catalizator al digestiei. Este bine sa mancam salata fara nimic altceva, intrucat trebuie foarte bine mestecata, asa incat principiile active din frunzele de patrunjel sa poata fi asimilate. In timpul unui tratament, care dureaza 3-6 saptamani, se consuma 1-2 asemenea salate pe zi.
Cele mai importante efecte terapeutice
Patrunjelul actioneaza asupra mai multor glande endocrine. Asupra gonadelor, adica asupra testiculelor la barbati si asupra ovarelor la femei, are efect stimulator. Ca atare, este un excelent remediu impotriva impotentei si a sterilitatii, dar si un redutabil tratament anti-imbatranire. La nivelul glandelor cortico-suprarenale are efect reglator, patrunjelul verde fiind recomandat ca atare pentru persoanele cu hiper sau hiposecretie a acestei glande. Studii recente arata ca aceste frunze aromate au efecte de stimulare a secretiei endo- si exocrine a pancreasului, fiind recomandat ca adjuvant in cazurile de diabet si de pancreatita (are si efect antiinflamator). De asemenea, sunt cercetari care arata efectele benefice ale acestui zarzavat in tratarea hipotiroidiei si a tulburarilor conexe.

7. Roinita - pentru sistemul nervos

Este o planta care creste spontan, mai ales in regiunile vestice si sudice ale tarii, in margini de padure si in luminisuri. Denumirea sa stiintifica este Melissa officinalis. Creste inalta de 30-50 de cm, are florile mici si albastre, iar frunzele sale, foarte fragede in aprilie, au un gust si o aroma extrem de placute, ca de lamaie. Este consid

Modul de preparare
Se foloseste in combinatie cu salata verde: zece frunze de roinita se spala, se toaca marunt si se combina intr-un vas cu frunzele de la un sfert de capatana de salata, cu ulei de masline, otet si sare dupa gust. Se consuma aceasta salata cat mai proaspata, 2-3 portii pe zi, mancate pe cat posibil cu macar 10 minute inainte de masa.
Cele mai importante efecte terapeutice
Tratamentul cu frunze proaspete de roinita are efecte remarcabile in reglarea activitatii sistemului nervos. Este recomandata profilactic pentru afectiuni cum ar fi pareza faciala, Parkinsonul (in faze incipiente), Alzheimer. Ca tratament pe termen lung (peste 20 de zile), are efecte excelente contra insomniei si a migrenelor. Este un leac verificat impotriva asteniei de primavara si impotriva asteniei in general. Are efecte notabile in tratamentul depresiei, contra nevrozelor anxios-depresive. In tulburarile de apetit care apar pe fond de stres se recomanda de asemenea aceasta salata, care face minuni in cazul bulimicilor.


http://www.formula-as.ro/2007/763/medicina-naturista-25/7-salate-de-primavara-7859
 
Cum iti afecteaza dieta sanatatea inimii

Prima regula a oricarei diete de slabire este reducerea numarului de calorii consumate zilnic! Se pare ca aceasta este si cea mai mare problema asupra careia medicii avertizeaza.

Un regim alimentar sanatos este recomandat in locul unei diete, deoarece nu-ti afecteaza inima in aceeasi masura.

O dieta stricta, saraca in grasimi si calorii pune presiune si stres pe inima, pe termen lung, putand genera diverse boli cardiace.

O dieta saraca poate duce la deficiente de potasiu si sodiu, printre alte deficiente.




Potasiul si sodiul sunt esentiale in buna functionare a inimii, a sistemului nervos si celui muscular. Pe termen lung, lipsa acestor minerale poate creste riscul unul atac cardiac.

O alta problema fecventa a dietelor, este ca ele limiteaza aportul de carbohidrati si calorii, esentiale pentru ca organismul sa produca energie. In cazul in care organismul nu primeste suficiente alimente din care sa poata produce energie, el va "ataca" tesutul muscular dar si alte organe interne, transformate in sursa de energie. In acest fel, pot aparea probleme la rinichi dar si la inima. Numarul de calorii zilnice necesare fiecarei persoane, difera in functie de organism dar si stilul de viata. Calculeaza aici de cate calarii ai nevoie zilnic.

Ceea ce cu siguranta a i observat daca ai urmat o dieta drastica, este ca dupa un timp destul de scurt, toate kilogramele s-au depus la loc. Medicii explica faptul ca pierderea rapida in greutate (ca rezultat al unei cure) incetineste metabolismul, si din acest motiv, cand revii la obiceiurile alimentare obisnuite organismul nu mai poate procesa toti ingredientii pe care ii primeste, si apar depozitele de grasime.

Un metabolism lenes priveaza organismul de nutrientii esentiali si astfel se slabeste sistemul imunitar, crescand riscul deshidratarii si palpitatiilor cardiace.

Alimentele bogate in Omega3, fibre si grasimi nesaturate protejeaza inima de stres si probleme.

De asemenea, importanta activitatii fizice nu trebuie ignorata!
 
reteta mea pt dieta :D
in fiecare zi se fuge o ora dimineata sau daca nu ai timp de fugit ,muncesti toata ziulica pana numai poti:D
daca reusesti sa pui kilogramele pe tine pt ca nu ai timp sa fugi si nici posibilitate sa muncesti ,atunci bea in fiecare zi apa cu lamaie ,mananci carne la gratar sau carne slaba,mananca cu 2 ore inainte de culcare si fiindca este primavara nu uita cat mai multe fructe... in rest sanatate sa fie caci belele vin>D<
 
Back
Top