Gustul painii prajite era cunoscut chiar si de romani, iar stramosul etimologic al englezescului „toast” este latinescul tostum, care inseamna “a praji”. Astfel, desi procedeul era cunoscut din cele mai vechi timpuri, painea prajita a devenit mai usor de obtinut doar odata cu descoperirea electricitatii, iar primul prajitor de paine a fost inventat la inceputul secolului XX.
Romanii prajeau painea infingand felia intr-o furca sau in orice instrument asemanator si tinand-o deasupra focului. Odata cu expansiunea Imperiului Roman, obiceiul a ajuns pana in insulele britanice, de unde a fost raspandit apoi in America. Englezii au inventat chiar la inceputul secolului al XIX-lea un instrument special din fier care era atarnat de semineu si care prajea feliile de paine cand pe o fata, cand pe cealalta.
Foto: http://inventors.about.com
Procedeul s-a simplificat mult odata cu descoperirea electricitatii, dar prajitoarele de paine au ramas manuale pentru mult timp. Totusi, prajitorul electric a fost inventat mai tarziu decat alte electrocasnice, deoarece trebuia inventat un fir rezistent la temperaturi inalte si la folosiri repetate. Abia cand un inginer tanar numit Albert Marsh a brevetat in martie 1905 aliajul sau de nichel si crom s-a dat startul pentru producerea in serie a prajitoarelor de paine.
Primul astfel de aparat este considerat modelul D-12 al companiei General Electric, care a aparut in 1909. Scheletul de fier inconjura rezistentele destul de putin aspectuoase, era greu de folosit si semana un pic cu un instrument de tortura. Oricum, modelul a fost punctul de start al prajitoarelor de paine electrice. Indiferent de model, feliile de paine trebuiau intoarse manual.
GE D-12. Foto: http://inventors.about.com
Automatizarea procesului de prajire a painii a survenit treptat. In 1913 Lloyd Groff Copeman a inventat un dispozitiv care intorcea painea de pe o parte pe alta. A urmat prajiorul care se oprea singur dupa ce painea era prajita, iar in 1921, a fost brevetat si aparatul care arunca feliile in sus dupa ce procesul de prajire se incheia.
Chiar si dupa 30 de ani de productie a prajitoarelor, acestea erau considerate produse de lux. In 1939, un prajitor de paine costa 25 de dolari, echivalentul a 360 de dolari in prezent. Aparatele moderne pot sa prajeasca si felii mai groase, covrigi sau felii inghetate de paine sau sa imprime un logo sau un desen pe felia de paine.
Poti citi pe tema asta si
asi catre viata, #recitiri, GaudeamusInterfata mobila noua pentru GMail si GoogleAlbume colaborative de la Picasa"Buzunarul cu paine" ridica in picioare publicul londonezLa multi ani Firefox - 5 ani
Posted on Wed, 13 Jan 2010 09:23:47 +0000 at http://www.stiridebine.ro/istoria-prajitorului-de-paine
Comments: http://www.stiridebine.ro/istoria-prajitorului-de-paine#comments
Romanii prajeau painea infingand felia intr-o furca sau in orice instrument asemanator si tinand-o deasupra focului. Odata cu expansiunea Imperiului Roman, obiceiul a ajuns pana in insulele britanice, de unde a fost raspandit apoi in America. Englezii au inventat chiar la inceputul secolului al XIX-lea un instrument special din fier care era atarnat de semineu si care prajea feliile de paine cand pe o fata, cand pe cealalta.
Foto: http://inventors.about.com
Procedeul s-a simplificat mult odata cu descoperirea electricitatii, dar prajitoarele de paine au ramas manuale pentru mult timp. Totusi, prajitorul electric a fost inventat mai tarziu decat alte electrocasnice, deoarece trebuia inventat un fir rezistent la temperaturi inalte si la folosiri repetate. Abia cand un inginer tanar numit Albert Marsh a brevetat in martie 1905 aliajul sau de nichel si crom s-a dat startul pentru producerea in serie a prajitoarelor de paine.
Primul astfel de aparat este considerat modelul D-12 al companiei General Electric, care a aparut in 1909. Scheletul de fier inconjura rezistentele destul de putin aspectuoase, era greu de folosit si semana un pic cu un instrument de tortura. Oricum, modelul a fost punctul de start al prajitoarelor de paine electrice. Indiferent de model, feliile de paine trebuiau intoarse manual.
GE D-12. Foto: http://inventors.about.com
Automatizarea procesului de prajire a painii a survenit treptat. In 1913 Lloyd Groff Copeman a inventat un dispozitiv care intorcea painea de pe o parte pe alta. A urmat prajiorul care se oprea singur dupa ce painea era prajita, iar in 1921, a fost brevetat si aparatul care arunca feliile in sus dupa ce procesul de prajire se incheia.
Chiar si dupa 30 de ani de productie a prajitoarelor, acestea erau considerate produse de lux. In 1939, un prajitor de paine costa 25 de dolari, echivalentul a 360 de dolari in prezent. Aparatele moderne pot sa prajeasca si felii mai groase, covrigi sau felii inghetate de paine sau sa imprime un logo sau un desen pe felia de paine.
Poti citi pe tema asta si

Posted on Wed, 13 Jan 2010 09:23:47 +0000 at http://www.stiridebine.ro/istoria-prajitorului-de-paine
Comments: http://www.stiridebine.ro/istoria-prajitorului-de-paine#comments