• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Lectia cutremurului din Haiti

Sincer? Mi-am confirmat ca sunt un fir de praf in bataia uraganului.
Am invatat ca nicio masura de preventie nu ma poate salva
. Am invata ca forta de distrugere este mult prea mare ca sa ma pot apara.

O chestie am invatat, ca sa supravietuiesti si sa treci peste aceste calamitati naturale ai nevoie de o vointa de neinvins si speranta ca vei trece peste in siguranta!!

Incerc o mica cronologie:
- Marti, 12 ianuarie 2010, ora 21:53 UTC (16:53 ora locala), un seism cu magnitudine 7 are loc la 13 km adancime si la 25 km distanta de capitala Port au Prince;
- Miercuri 13 ianuarie 2010. Primele echipe de interventia ajung in Haiti (la circa 20 de ore de la seism).
- Joi 14 ianuarie 2010. Incep sa ajunga primele ajutoare. Pretul apei potabile s-a triplat iar securitatea pe strazi este inexistenta.
- Joi 14 ianuarie 2010. Pe strazile Port au Prince se aud focuri de arma.
- Joi 14 ianuarie 2010. Spitalele sunt supraaglomerate.
- Vineri 15 ianuarie 2010. Depozitele de alimente ONU din Haiti au fost jefuite. Purtatoarea de cuvant ONU spune "o astel de problemă este "previzibilă" în situaţii de catastrofă."

Multe avem de invatat din ceea ce se intimpla in lume si mai ales cand vedem urmarile unor asemenea catastrofe,precum cea din Haiti.Intrebarea este:oare vom putea reactiona rational conform unui plan stabilit dinainte,in momentul producerii unei asemenea calamitati naturale?
Vointa de neinvins si speranta dupa cum spune Serj,este adevarat cand esti tanar treci mai usor peste toate,asa cum si eu in 77 am depasit momentul, dar eram ff tanara.Acum numai gandul la cei dragi(mai ales la copii)cred ca m-ar impiedica sa mai gandesc in acele momente.Dar cum speranta moare ultima,sper sa nu fim niciodata in situatia celor din Haiti si mai cred ca nu te poti pune cu puterea catastrofelor naturale.In final tot soarta decide.

Sa continui...
- Sambata 16 ianuarie 2010. Mirosul cadavrelor in descompunere este omniprezent. Nimic nu-l poate "masca" http://www.cnn.com/2010/WORLD/americas/01/16/brice.notebook/index.html
- Sambata 16 ianuarie 2010. Sunt reale probleme privind locul unde vor fi ingropate victimele seismului. http://www.cnn.com/2010/HEALTH/01/14/haiti.mass.fatalities.bodies/index.html
- Duminica, 17 ianuarie 2010. Personalul unui spital este evacuat deoarece nu li se putea garanta securitatea. Desi in articol nu sunt spuse cauzele aceste lipse de securitate, trebuie citit "printre randuri" http://www.cnn.com/2010/WORLD/americas/01/16/haiti.abandoned.patients/index.html
- Duminica 17 ianuarie 2010. "Echipele de ajutor trebuie sa se descurce singure cu mancarea, apa si adapostul" http://www.cnn.com/2010/WORLD/americas/01/16/haiti.earthquake.aid.teams/index.html

Treburile sunt din ce in ce mai nasoale acolo. Inca nu si-au revenit. Dar banuiesc faptul ca ati inteles care este tendinta.
Lectiile pentru mine sunt:

- Rezerva de apa
- Rezerva de mancare
- Mijloace de comunicatie cu cei apropiati
- Mijloace de protectie respiratorie (mirosul de cadavre)
- Mijloace de protectie a securitatii
- Mijloace de transport si rute de evacuare.

In aceasta ordine.

Cat pe ce sa uit cea mai importanta lectie. Toate acestea (impreuna cu mine) sa fie intr-o cladire rezistenta.

Doamne ,Gogule ! chiar ca esti un optimist sadea.
Nu-ti poti imagina sub nicio forma ,ca masurile de preventie nu sunt suficiente .
Sa ai noroc si sansa sa le folosesti cu cei dragi tie( in cazul unei catastrofe ).

Nu vad de ce nu ar fi suficiente. Bineinteles, exceptie facnd ghinionul curat.

anuka,chiar nu inteleg dece esti asa neajutorata.imagineaza-ti ca scapi cu viata dintr-un cutremur,print-o minune,si ramai lcg.chiar astepti sa-ti pice din cer o cana cu apa si o bucata d epaine?
dar gandeste-te si la varianta asta.nu ti se pare criminal sa scapi cu viata si sa mori de foame sau sete sau frig?
faptul ca stai la bloc nu inseamna ca nu ai nici o sansa.1 % daca este, lupta pt ea.nu se stie niciodata.sau poate esti pregatita pt metoda bivolaru.

Gogu said:
Treburile sunt din ce in ce mai nasoale acolo. Inca nu si-au revenit. Dar banuiesc faptul ca ati inteles care este tendinta.
Lectiile pentru mine sunt:

- Rezerva de apa
- Rezerva de mancare
- Mijloace de comunicatie cu cei apropiati
- Mijloace de protectie respiratorie (mirosul de cadavre)
- Mijloace de protectie a securitatii
- Mijloace de transport si rute de evacuare.

In aceasta ordine.

Cat pe ce sa uit cea mai importanta lectie. Toate acestea (impreuna cu mine) sa fie intr-o cladire rezistenta.

Aici sunt de acord cu tine,Gogu si adaug medicamente de prima necesitate.

Ogarule,nici eu nici eu nu-mi pot imagina ca masurile de preventie ar putea sa fie suficiente.Iar reactia organelor statului o cunoastem,deci ar trebui sa ne putem descurca singuri .Toate bune si frumoase pana-mi aduc aminte cum se "lupta"o anumita natie pe timpul impuscatului la cozile pentru carne,oua,lapte,paine...Am vazut scene de neuitat :persoane din acea natie care urcasera la propriu cu picioarele pe umerii celor care stateau la rand,care urcau in masinile de marfa,bateau insotitorii si furau/aruncau marfa din masini.Lucrul asta l-am revazut si in imaginile din Haiti,deci tot lupta pentru supravietuire este .
Stiu ca -Doamne fereste-asa se va intampla si in cazul unei calamitati de mare amploare.Tot ce pot spera este intr-o interventie rapida a membrilor celorlalte state europene-totusi nu suntem in America,interesele economice si politice sunt altele-pentru organizarea distribuirii alimentelor,a asigurarii unei minime ordini ...eh,ar fi multe de spus...Poate gresesc eu...

vio,n-am vazut tot ce se poate sa se intample in astfel de cazuri.nici nu as vrea sa supravietuiesc sa vad unde ar duce nevoie de supravietuire in cazul lipsei alimentelor.doar atunci poti vedea animalul din om.

Gogu said:
Incerc o mica cronologie:
- Marti, 12 ianuarie 2010, ora 21:53 UTC (16:53 ora locala), un seism cu magnitudine 7 are loc la 13 km adancime si la 25 km distanta de capitala Port au Prince;
- Miercuri 13 ianuarie 2010. Primele echipe de interventia ajung in Haiti (la circa 20 de ore de la seism).
- Joi 14 ianuarie 2010. Incep sa ajunga primele ajutoare. Pretul apei potabile s-a triplat iar securitatea pe strazi este inexistenta.
- Joi 14 ianuarie 2010. Pe strazile Port au Prince se aud focuri de arma.
- Joi 14 ianuarie 2010. Spitalele sunt supraaglomerate.
- Vineri 15 ianuarie 2010. Depozitele de alimente ONU din Haiti au fost jefuite. Purtatoarea de cuvant ONU spune "o astel de problemă este "previzibilă" în situaţii de catastrofă."

Se împlinesc doi ani de la cutremurul devastator din Haiti, soldat cu sute de mii de morți

Au trecut doi ani de la devastatorul cutremur din Haiti, care a lăsat în urmă sute de mii de morţi şi o ţară în ruine. Jumătate de milion de oameni trăiesc în continuare în tabere improvizate iar mormanele de moloz sunt la ele acasă pe străzile haitiene. Autorităţile locale cer din nou ajutorul comunităţii internaţionale, în timp ce haitienii se plâng de lipsa transparenţei în cheltuirea fondurilor pentru reconstrucţia ţării.

Deși aproape cinci miliarde de dolari au fost alocați pentru planurile de reconstrucție, doar jumãtate din acești bani au fost folosiți pânã acum. Autoritãțile dau vina pe birocrație, în timp ce populația continuã sã trãiascã în sãrãcie. Mișcãrile de stradã sunt din ce mai numeroase. Localnicii se plâng cã, în ciuda ajutoarelor internaționale pe care țara le primește, nu se vãd îmbunãtãțiri în viața oamenilor.

Unul dintre planurile de reconstrucție , estimat la un miliard de dolari, prevedea construirea a 50 de școli, a unei stații de epurare a apei pentru capitala Port-au-Prince și a unui parc industrial , care sã creeze locuri de muncã pentru haitieni. La doi ani de la cutremur, niciuna dintre aceste idei ambițioase nu a prins viațã.

Doar patru din cele mai mari 10 proiecte finanțate de donatori internaționali au fost demarate în prezent în Haiti.

Autoritãțile haitiene cer din nou ajutorul comunitãții internaționale.

"Acum cã am trecut peste perioada criticã, cerem din nou sprijinul comunitãții internaționale, pentru a ne ajuta în procesul de reconstrucție pe termen lung, pentru a reconstrui bine”, a declarat ministrul haitian al Afacerilor Externe, Laurent Lamothe.

Cutremurul de 7 grade pe scara Richter din 12 ianuarie 2010, care a fost urmat de cel puțin 52 de replici, a fãcut, potrivit datelor oficialilor haitieni, peste 300 de mii de morți și sute de mii de rãniți. Peste un milion de oameni au rãmas fãrã adãpost. Pagubele provocate de catastrofã se situeazã între opt și 14 miliarde de dolari.

http://www.b1.ro/stiri/externe/se-i...iti-soldat-cu-sute-de-mii-de-mor-i-18906.html

Back