• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

“LERUI LER…”, adevarata muzica de Craciun

Admin1

Administrator
Reaction score
0
Zilele trecute, o invitatie a aterizat pe biroul meu. Eram chemata sa particip la concertul de Craciun “LERUI LER…”. Si ca sa intru in spiritul acestei perioade, m-am dus.
Stiam ca nu o sa treaca greu cele doua ore si jumatate de concert, doar am experienta de anul trecut. Concertul traditional de Craciun este deja o traditie in oraselul meu, Otopeni. Este la editia a opta si daca l-ati ratat puteti sa-l vedeti transmis la Televiziunea Romana.
Ceea ce imi place cel mai mult la acest concert este faptul ca muzica este 100% romaneasca si ca formatiile vin din toate colturile tarii. Astfel, noi orasenii (sau otopenarii) intram in contact cu radacinile noastre, cu acele traditii si obiceiuri romanesti care la sate inca se pastreaza.
Fie ca vorbim de Maramures, Bucovina sau Muntenia, grupurile de colindatori incearca sa ne arate ca ceea ce este frumos s-a nascut la sat. Colindele, urarile, obiceiurile de taiere a porcului sau pomana acestuia, toate acestea fac deliciul unor oameni care atunci cand simt miros de paine calda, facuta pe vatra, se simt iar romani.
Desi tineam post, nu era frumos sa refuz tratatiile oaspetilor: colaci facuti in casa, toba condimentata, sorici sau tuica de prune pusa in vase de lut, pictate tot de oamenii care isi cunosc, isi respecta si isi iubesc radacinile. Dupa ce isi terminau programul, colindatorii veneau in sala si ne serveau cu toate aceste bunatati. Fiecare grup avea alte produse traditionale de oferit.
Ca in fiecare an, deliciul spectacolului l-au facut grupurile de copii care au infruntat drumurile pline de zapada si au venit, cu obrajorii rosii, sa ne colinde si sa ne vesteasca nasterea Domnului.
Costume populare specifice zonelor, colinde vechi, obiceiuri precum capra, caluseii sau ursul, impartirea bunatatilor, toate acestea au reprezentat pentru mine adevaratul inceput al sarbatorilor crestine de iarna. Iar anul viitor va astept si pe voi, de invitatie ma ocup eu!
Poti citi pe tema asta si:Ultima zi de targ in OtopeniCum iti petreci timpul de SarbatoriA venit vacantaHore romanesti sub turnul EiffelPetrecere de Craciun pe ritmuri de salsa

Posted on Tue, 22 Dec 2009 22:24:23 +0000 at http://www.stiridebine.ro/lerui-ler-muzica-craciun
Comments: http://www.stiridebine.ro/lerui-ler-muzica-craciun#comments

Back