• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Nume dacice

Admin1

Administrator
Reaction score
0
Ce nume de persoane, din limba daca sau geta s-au pastrat pana in zilele noastre?
Eu am cautat si, sincer, nu am prea gasit.

andrada
arsenie:am impresia ca era nume de trib dacic
adina:posibil nume de cetate dacica

decebal inainte a fost diurpaneus,sper ca celelalte chiar asa au fost

Radu, din cate stiu, e nume slav.
In unele etimologii, Dochia vine din greaca, Evdokia.
Andrada, daca nu ma insel, a inceput sa fie "promovat" ca nume dacic dupa ce a aparut filmul "Dacii". O sa mai caut ;)
Arsenie e grecesc.
Adina este ebraic.
Decebal este un nume aparut prin secolul 19 ca fiind al regelui dac ce a furat-o de la Traian. Daca nu ma insel, scoala ardeleana l-a tot promovat.
Uai, dar eu caut serios nume dacice. Peste oleaca vreme se naste mostenitoarea, si caut un nume dac/get/romanesc care sa nu aibe legaturi cu crestinismul.

sotia unui rege costoboc se numea:zia.deci posibil si lia,zina si doina sa fie tot de origine dacica.

in filmul dacii si meda era una din fiicele lui decebal(diurpaneus),nu doar andrada.cu arsenie si adina cred ca ai dreptate.

deci ai zia cu siguranta daca vrei.

GOGU,
spune-mi s-a născut "MOŞTENITOAREA"?
Mai ai nevoie de nume geto-dacice?

GOGU,
Mai întâi, trebuie să-ţi spun că, unele nume, comune sau apropiate culturii dacice şi celei ebraice, pot fi asemănătoate. În orice caz, se are în vedere prioritatea limbii române sau, mai precis a civilizaţiei traco-geto-dacice, faţă de cea aebraică.
Îţi dau cel mai sigur exemplu. Mulţi consideră că numele Ion, Ioan, vine din ebraică. Mare eroare, numele de ioan vine chiar de la începutul civilizaţiei omenirii, când poporul primar se mai numea şi Poporul (Ţara) Ionilor. Unele din vechile nume le poţi găsi cu uşurinţă în mai toate limbile pământului, desigur şi în cele apropiate regional, în cele europene, cu specificaţia că nu numele româneşti provin din acele limbi, ci invers. Este normal, de altfel, numai că, aceste cunoştinţe sunt de ultimă oară...
Dar, iată numele vechi şi foarte vechi, feminine, de origine traco-geto-dacică, în care poţi avea încredere:

Maria (nu te speria, nu vine din ebraică!), Lara, Doina, Lia, Lina, Dana, Dina, Dia, Daina, Oana, Iana, Ioana (nici acest nume nu vine, cu siguranţă, din ebraică), Ica, Ina, Ida, Iza, Aluna, Alina, Adina, Ilinca, Lăcrămioara, Luminiţa, Viorica, Zorica, Ada, Alba, Ana, Ara, Ata, Atir, Aris, Adris, Dora, Doruţa, Dorina, Bea, Bia, Bura, Bera, Cia, Crenguţa, Codruţa, Cătălina, Draga, Ela, Emis, Gera, Gina, Geana, Mara, Mera, Mira, Mica, Mitra, Nina, Ileana, Ilena, Lena, Luna, Ilina, Irina, Nuna, Iana, Nica, Rodica, Floarea, Frunza, Fira, Firuţa, Florica, Florina, Sorina, Sorana, Sorica, Zâiana, Zia, Zâia, Sânzâiana, Tina, Tiţa, Zamfira, Zefira...

LER DOMNUL să-ţi binecuvânteze copiliţa şi pe mama ei! Şi să fie într-un ceas bun!

am o rugaminte,nume de baieti dacice ori trace ne puteti sugera si noua?noi mai avem inca mult timp,dar am zis ca n-ar fi rau sa fim pregatiti.multumesc

Crezi ca ti-ai boteza baiatul cu unul din urmatoarele nume : Oruper, Rholes, Scorilo, Duras, Dromihete, Gudila, Diegis ?

Era un diafilm, "Bristena, fiica dacilor". Pentru cine are rabdare sa citeasca, exista si o trilogie daca, compusa din romanele istorice: "Sarmis", "Dicomes" si "Sargetius". Cred ca se pot gasi si acolo destule nume.

Gina e nume dacic? Asta nu stiam, parerea generala este ca provine din limba italiana. Am cautat pe net si acesta este sigurul loc unde am gasit aceasta parere...
Pot sa intreb pe ce se bazeaza afirmatia dvs.?

Nu e imposibil. Probabil ca troienii care care au colonizat peninsula italica dupa distrugerea Troiei, erau de origine tracica, de aici si multiplele asemanari lingvistice. Drept exemplu, aromanii sau macedonenii sunt tot traci la origine iar limba si numele folosite de aromani sunt foarte asemanatoare.

Back