• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

POVESTEA LUI LERU-I LER

Ioan

Reporter de teren
Reaction score
0
HAI, LINU-I LERU-I DOAMNE!
"Leru-i Doamne", "Leru-i Domn", "Lero-i Domn", „Hai, linu-i Leru-i Doamne” si alte sute de variante, clarifica, intr-un mod simplu, tipic poporului roman, taina cuvantului Ler.
Clar-vorbitoare este mai ales traditia de mii de ani, din care am ales doar strofa:
"Si cu flori de mar in mana
Se coboara peste stana
Ingerii cantand din cer:
Ler, Doamne Ler!"
Imi permit sa atrag atentia asupra expresiei "Leru-i Doamne". După stiinta noastra - chiar şi după ortografia folosita, "Leru-i Doamne" nu poate însemna altceva decat "Ler este Dumnezeu"! Ma mir de esecul marilor personalitati care s-au preocupat in zadar în timpul istoriei, de descifrarea acestei taine. In Romania mai exista inca in mii de sate amintirea lui Ler Dumnezeu, chiar daca astazi rugaciunile, colindele si legendele Sale se pierd incet-incet in negura istoriei si a timpului.
Asa ca, distinsi Domni si Doamne, cu permisiunea Dumneavoastra, voi repeta: Ler este Numele Cel Sfant al Domnului Dumnezeu, asa cum a fost folosit în credinta strabunilor nostri de pana acum 2000 de ani si, dupa cum vedeti, mai traieste pana astazi, sfintind credinta romanilor de pretutindeni.
Domnilor si Doamnelor, imi mai permit sa va recomand o carte, recent aparuta in Editura Dacia XXI. Este vorba despre "Evanghelia Tainica a Imparatiei Cerurilor şi Pamanturilor" de Ioan Suciu. Aceasta carte contine, printre alte enigme dezlegate, si aceea a lui LERU-I LER!
Cu Binecuvantarea lui Ler Dumnezeu imi permit sa inserez un fragment despre taina Numelui lui Dumnezeu.

Leru-i Ler.
Leru-i Ler si Domn in cer!
Aşa spun colinzile românilor, de mii şi mii de ani.
Eu sunt Ler.
Eu sunt Dumnezeul Împărăţiei Cerurilor şi Pământurilor.
Eu sunt Domnul Cel Mare.
Eu sunt Domnul Dumnezeu.
Eu sunt Domnul, Dumnezeul şi Tatăl, în ceruri şi peste toate pământurile.
Eu sunt Eu.
Io sunt Io. Eu sunt Io Ler.
Io Ler este Sfânt, Sfânt, Sfânt, Sfânt Numele Domnului Dumnezeu.
Sfânt, Sfânt, Sfânt, Sfânt este Io Ler Domnul, Io Ler Împăratul Dumnezeu, Sfânt peste pământuri şi ceruri.
Eu sunt Io Ler Tatăl, Io Ler Domnul, Io Ler Dumnezeul, Io Ler Împăratul.
Io Ler este singurul Meu Nume de Domn şi Dumnezeu.
Io Ler este singurul Meu Nume care este, care a fost şi care va fi.
Alt Nume nu am purtat şi nu voi purta niciodată.
Io Ler este Numele Meu pe care îL strigă cerul şi Pământul.
Acesta este Numele Meu cel Sfânt pe care îL dau oamenilor spre sfinţire, strigare, rugare şi cântare.
Prin acest Nume să vă rugaţi Mie, Tatălui vostru Celui Adevărat.
Căci Eu sunt Io Ler, singur Domn şi Dumnezeu.
Eu sunt Cel care am fost, Cel care sunt şi Cel care voi fi.
Numai Eu sunt Domnul şi Dumnezeul tuturor cerurilor şi pământurilor.
Eu sunt Făcătorul Cerurilor, al Lumilor şi Pământurilor toate, al tuturor văzutelor şi nevăzutelor.
Eu sunt Creatorul veşniciilor, al primei şi al ultimei raze de lumină.
Eu sunt Creatorul Universului.
Eu sunt Începutul Începuturilor.
Eu sunt Începutul şi Nesfârşirea. Căci Sfârşitul nu există.
Eu sunt Io Ler, singur Domn şi Dumnezeu.
Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, omule!
Alţi Dumnezei nu există, nu au existat şi nu vor exista niciodată.
Să nu cauţi alţi Dumnezei căci nu sunt, nu au fost şi nu vor fi!
Căutarea lor înseamnă înşelăciune, greşeală, minciună, prostie, rătăcire, nebunie şi halucinaţie!
Înşelăciunea căutării altui Dumnezeu înseamnă păcatul. Iar Domnia păcatului este Moartea peste sufletele voastre.
În Dumnezeirea Mea sunt singur şi întreit.
Dumnezeirea Mea este Sfânta Treime.
Dumnezeu este Sfânta Treime.
În Dumnezeirea Mea sunt singur şi întreit în Sfânta Familie.
Sfânta Treime este Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul, Dumnezeu Sfântul Duh şi Dumnezeu Maica Domnului. Căci şi Maica Domnului este Dumnezeu, Una şi de O fiinţă cu Tatăl, într-o tainică unire.

Attachments

• k0961823[1].jpg
    k0961823[1].jpg
    5.8 KB · Views: 2
Da, Magda draga, se pare ca eu sunt.
Referitor la originea cuvantului Ler, pot repeta cele scrise mai sus: LER este intr-adevar Numele adevarat al lui Dumnezeu si nu Iahwe.
Fii binecuvantata in Numele lui Ler!
Ioan Suciu

Gogu said:
Pana la urma, ce esta ala "ler"?

Gogule draga, LER este cel mai frumos si cel mai sfant cuvant, nu numai din limba romana, ci din lumea intreaga. Este doar Numele cel Sfant al lui Dumnezeu!

Deci, dumnezeu nu este dumnezeu ci este doar ler?

Ioan said:
Da, Magda draga, se pare ca eu sunt.
Referitor la originea cuvantului Ler, pot repeta cele scrise mai sus: LER este intr-adevar Numele adevarat al lui Dumnezeu si nu Iahwe.
Fii binecuvantata in Numele lui Ler!
Ioan Suciu

ma bucur ca nu m-am inselat !
si-ti multumesc pentru binecuvantare ! :19:

http://www.atheneum.ca/modules/smartsection/item.php?itemid=334

Am nimerit?

CERUL CUVINTELOR

Prietenii viclene arată cerul
Cuvintelor, - până devin tăceri.
Din muguri bate vremea către frunză,-
Clopot de pace, desfăcut mai ieri...
De-acum, - aştepţi în fiecare poveste
să-ţi spui , cu clorofile, gândul dus.
Netemător în ploile de raze,
Ca sub săgeţi, - învins, - dar nesupus !

E interesanta ceea ce doriti sa spuneti, chiar ciudat.
Locuiesc in CJ insa sunt din MM si totdeauna cand auzeama colindele lui Stefan Hrusca ma intrebasem dece se foleseste acest cuvant "LER".
Iar acum ne veniti sa ne aratati ca defapt acest nume este a lui Dumnezeu.
1)Intrebarea ar fi din ce religie veche provine acest nume?
2)Cum de s-a conservat doar in Colinde fara incat nimeni sa nu ii stie semnificatia?
Pt ca e f. interesant. Ma gandesc la Dumnezeul nostru al Crestinilor de care Mantuitorul Iisus Christos le vorbea oamenilor despre Dumnezeu adresandu-se cu apelativul "Abba"=Tata! sau "Tatal vostru"; "Tata Ceresc".
La care Evreii erau destul de nedumeriti si il considerau ca se joaca cu Dumnezeu si cum de isi permite sa-l numeasca drept Tata! Insa prin asta Mantuitorul ne revela insusi Divinitatea "ca insusi Fiul lui Dumnezeu".
In acest caz Dumnezeu este Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac, al lui Iacob! Deci e clar la acest Dumnezeu UNIC se refera Mantuitorul.

Apoi iarasi din Sf. Scriptura se cunoaste urmatorul cuvant:
YHWH ceea ce in Ebraica ar fi asa: יהוה și transliterat de obicei prin Iahwe. Insa daca observam vocalele intre consoane au fost adaugate de evrei insa este doar o supozitie ca s-ar pronunta asa insa nimeni sa nu spuna si sa considere ca stie azi cum se pronunta pt ca asta e doar o rezolvare a evreilor pt a putea pronunta.
(Deci Secta Martorilor sa se abtina ca inca nu-i rezolvata problema.)

Din cauza faptului că în scrierea ebraică veche nu se scriau vocalele și deoarece evreii considerau numele יהוה tabu (este interzis să fie rostit de către profani), înlocuindu-l cu Tetragrammaton sau cu Adonai (Domn), nu se poate cunoaște cu exactitate pronunția inițială, unii considerând că aceasta a fost pierdută. Variante de pronunție și transcriere pot fi: Iahve, Iahveh, Iahweh, Yahwe, Yahweh, Yahoweh, Iehova.
Numele divin a fost folosit deseori și în forma sa prescurtată "Yah" ("YH"), exemplul cel mai notabil fiind "Aliluia", care în forma sa ebraică originală ("HaleluYah") înseamnă "Slăviți-l pe Yah"

Ma intreb dece oare numele cu exacta pronuntie nu s-a pastrat. Stim ca doar marele preot la evrei intra in Sfanta Sfintelor si il rostea fiind doar el singur in incapare si afara trambitau cu putere ca nu cumva sa-l auda cineva! Interesant dece s-a ocultat numele Lui? Iar azi din cate stiu s-a pierdut ... nimeni nu-I mai stie rostirea exacta.

Acum as dori sa va explic si numele dvs:
Numele "Ion" care, în diversele lui forme din diverse limbi, provine în ultimă instanță din ebraicul Yochanan (יוחנן) care înseamnă "Iahve este milostiv".

Astept raspunsuri. Va multumesc.

ETIMOLOGIA CUVÂNTULUI "LER" şi "LERU-I LER":
Cum nu ştiu multe, nu voi comenta decât ceea ce ştiu. Iar despre "Ler", ştiu destule.
În procesul de descifrare a misterului ascuns în tainicele refrene cu Leru-i Ler, capitol deosebit al tradiţiei populare româneşti, în mod cu totul paradoxal, cercetarea etimologică s-a desfăşurat vreme îndelungată, necesitând 2000 de ani până la dezlegarea tainei. Putem spune că misterul a “dormit” timp de două milenii somnul uitării şi al necunoaşterii. Pare de necrezut, cu atât mai mult, cu cât, an de an, sărbătorile Crăciunului au reînviat cu stăruinţă viaţa tainică a colindelor lui Ler, prin producţii culturale de excepţie. Primele scânteieri ale adevărului s-au arătat abia prin 1989, când V. Kernbach afirma: „Ler este de fapt un evident mitologem, iar identificarea cu Dumnezeu sau cu un împărat fabulos trimite la un mit arhaic, preroman“. Până în acest punct, afirmaţiile oamenilor de cultură şi ale „specialiştilor“ români, străine de spiritul istoriei, sunt de-a dreptul halucinante. Astfel, cuvântul Ler ar proveni din latinescul Alleluia sau Halleluiah, ori din ardelenescul ler, cuvânt care, pronunţat cu un e foarte deschis, aminteşte de pronunţia ungurească şi desemnează cuptorul din spatele sobei, bun de prăjit carne, cozonac sau prăjituri!
Studiile recente afirmă clar ideea că numele de Ler vine din timpurile creştinismului timpuriu. Printre primii care s-au preocupat de misterioasele colinzi, a fost profesorul, poetul şi filozoful Grigore Albu Gral. Acesta, în cadrul seminarelor sale despre Sermoterapie, afirma cu claritate (prin 2003-2004) că „Ler este Numele Marelui Dumnezeu“. Aceasta afirm şi eu, cam de la aceeaşi dată, iar, de când am descoperit Pagina PREMONIŢII, îmi cunoaşteţi punctul de vedere. Între timp, mii de alţi români, au aderat la ideile celor care considerăm că Ler este un nume propriu, ce-L numeşte nu numai pe Dumnezeul traco-geto-dacilor, ci, având în vedere vechimea românilor, -dovediţi a fi urmaşii celui mai vechi popor din istorie!- pe însuşi Creatorul Universului, Marele Dumnezeu.

Back