• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Prabusirea sistemului public de pensii

nita

New member
Reaction score
0
Inca de pe banicile facultatii, profesorii ne tot repetau ca: la nivel mondial (deci si Romania), sistemul public de pensii se va prabusi, daca se mai continua actuala politica in domeniul pensionarii. Sistemul nu e sustenabil pe termen mediu", ne spuneau ei. Noi, tinerei si nelinistiti, nu prea luam in seama vorbele profesorilor nostri. Pensia era departeeee ..... Dar incet, incet, vazand ce se intampla in lume cu criza asta nesfarsita si gasind articolul de mai jos, mi-am adus aminte de vorbele profesorilor nostri. Cata dreptate aveau, s-ar parea. Deci ei stiau de acum 15 ani incotro ne indreptam.
Intrebarea fireasca ar fi: care e solutia fratilor?, ca devine din ce in ce mai evident ca banii pe care-i dam acum la "pensii" nu o sa-i mai vedem inapoi. Io oricum m-am hotarat sa nu mai dau nica la stat, ca dau degeaba. La sanatate ne vor obliga sa incheiem asigurari private (dupa posibilitati, ca dupa dorinta nu cred ca-si vor permite multi), la pensiile private insa, am o mare reticienta. Cel putin la ora actuala. Probabil ne vor obliga si aici sa incheiem polite private (si aici nu ma refer la cei 3% pe care-i platim acum). Dar cine ne garanteaza ca vom vedea la pensie banii astia? La unguri de ex, am auzit ca statul s-a imprumutat de la Fondul Privat de Pensii, ca erau in kaka rau de tot. Cu garantia evidenta, ca vor inapoia banii deponentilor. Dar mai putem avea incredere in stat? In fine, n-o mai lungesc. Mai bine cititi articolul de mai jos.

http://www.money.ro/statul-nu-va-putea-plati-pensiile-publice_1135726.html

Pai este pposibil sa nu mai vrei sa cotizezi la stat? Unul care e angajat in regula cotizeaza 'in automat' , parca. Statul isi ia banii si gata.
Nu mi se pare corect pt cei care au cotizat o viata intreaga, sau chiar 10, 15 ani. Daca nu mai am speranta la o pensie, imi dai banii inapoi, dupa care fac ce vreau. Ii investesc sau ii tin la saltea si mananc atata cat pot din ei.Ce porcarie.

Nu mai vorbiti de funie in casa spanzuratului!8-x8-x8-x

Nita, daca toti ar proceda asa, vorbim deja de un colaps cert. Eu zic ca nu asta e solutia. Solutia ar fi sa cotizeze toti, dar nu la minimul pe economie. Facand asa , contribuim si noi la situatia asta.

De unde sa cotizeze bodo toti, daca nu au sevici? Marirea varstei de pensionare, hai sa zici c-ar fi o solutie, dar cati angajati in varsta de 65 de ani cunosti? Cine te mai angajeaza dupa 50 de ani? Si problema asta nu e numai la noi.
Si oare cam cat ar trebui sa fie cotizatia unui angajat (+angajartor) la fondul de pensii, pt a avea garantia ca vei avea bani la batranete?
Sa nu uitam ca intre timp, speranta de viata a crescut, adica chestia cu selectia naturala cade.
Ce-o sa faca astia cu pensionarii? O sa-i bage in lagare, unde vor primi hrana cu portia? Cam sinistra viziunea ....

Eu nu ma refeream la cei fara locuri de munca. Si-ti mai zic ceva, printre cei care au terminat facultatile de curand, sau chiar mai tineri, s-a impamantenit ideea ca oricum nu vor apuca ei sa "pape" pensie si ii doare in cot daca sunt sau nu angajati cu contract de munca. Prefera bani mai multi la negru, iar in cartea de munca au un rahat. Asta se poate vedea f usor prin faptul ca se plimba de la un job la altul, unde nu stau mai mult de 6 luni. De multe ori pica si treaba cu contractul de munca. Insa, precum vezi, timpul trece si iote cum vor ajunge in final, sa dea cu pietre in geam la guvern. Io nu zic ca sistemul a fost prost gandit si trebuia schimbat din temelii imediat dupa '89 ( nu mai aduc in discutie pensionarile medicale, la limita de varsta si alte cele...), insa , daca la deja dezastruasa situatie mai contribuim si noi....

Back