• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Problema cu oglinda

A.Mot

New member
Reaction score
0
O oglindă plană,înclinată cu 30 grade sexagesimale faţă de orizontală,formează imaginea unui om cu înalţimea de 1,9 m,ochii fiind situaţi la 1,8 m de sol,omul stand perpendicular pe planul orizontal.Ce lungime are porţiunea de oglindă necesară pentru ca omul să vadă întreaga sa imagine ?

Vreau sa rezolve problema un fizician.................

Nuj, nu cred ca ai dat toate datili. La ce distanta de oglinda se afla omul, breh?

cristi_1993 said:
hmda...e adevarata stiinta aci, si parca vad ca e un rez. banal...

In asta consta si frumusetea :P

A.Mot said:
O oglindă plană,înclinată cu 30 grade sexagesimale faţă de orizontală,formează imaginea unui om cu înalţimea de 1,9 m,ochii fiind situaţi la 1,8 m de sol,omul stand perpendicular pe planul orizontal.Ce lungime are porţiunea de oglindă necesară pentru ca omul să vadă întreaga sa imagine ?

Doar un colt de oglinda,prietene...disparut...

degetica said:
A.Mot said:

Sinus de 30 de grade. (1 supra 2)
Deci portiunea de oglinda va avea jumatate din valoarea portiunii necesare formarii aceleiasi imagini la unghiul de 90 de grade.
(nu conteaza distanta, conteaza cine observa. in cazul de fata observa chiar omul oglindit)

Eu as vrea sa il observ,ba chiar sa-l vad pe AMot pe aici ,cu oglinda cu tot:P

Nu cere prea mult, e bine si fara oglinda :P

Nu e bine ca incepi sa te crezi Fat Frumos:))) Asa ca lasam oglinda la locul ei.

Rectific, e vorba de sinus PATRAT.
Ideea e ca, privita din diverse unghiuri, oglinda ne arata o anumita suprafata. (evident, daca o privesti din lateral vezi doar grosimea ei)
Nu o vezi, desi in realitate suprafata ei e aceeasi.
De aceea, in problema s-a mentionat expicit OCHIUL. Unghiul era fata de observator, fata de ochiul acestuia.

" 30 grade sexagesimale faţă de orizontală " ai luat in calcul asta ?

Da, in principiu nu am dat cifre, pentru ca nu s-a specificat si distanta de la om la oglinda.
Capcana ar fi ca putem considera CONSTANTA suprafata oglinzii.
Dar pe masura ce o inclinam, "dispare" din ea, treptat, cate ceva.
Da, sunt grade obisnuite, in sistem sexazecimal. Un grad are 60 minute, un minut 60 de secunde de arc.

N-as merge pe suprafata oglinzii ...

Nici eu ,anuk...Risca sa se sparga...Si atunci se inclina la 30,60 de grade si riscam sa ne vedem mai indoiti decat suntem...

Back