• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Remember 11 Septembrie

anuk

Moderator
Reaction score
0
Imagini emoţionante
de la tragedia de acum nouă ani,
când viitorul lumii a fost pur şi simplu
deturnat de la pace…

01-2.jpg

02-1.jpg

03-1.jpg

06-1.jpg

11 septembrie 2001. Cele mai mari atentate din istoria Statelor Unite ale Americii, pe sol american. Inima tarii, centrul financiar din New York, a fost lovit de doua avioane deturnate de teroristi. Un al treilea a reusit sa loveasca Pentagonul. Al patrulea, care trebuia sa tinteasca Casa Alba, s-a prabusit intr-un camp dupa ce pasagerii s-au rasculat, fara speranta ca-si vor salva vietile, ca sa impiedice infamul plan al atacatorilor.

Nu este o exagerare sa spui ca pe 11 septembrie 2001, in urma cu noua ani, s-a zguduit lumea. O data cu cele doua turnuri gemene din New York s-au prabusit mai multe mituri: acela ca lumea civilizata e "sigura", ca America este o superputere pe care nimic nu o poate atinge, si ca teroristii sunt o mana de fanatici fara putere reala de a-si duce la capat amenintarile.

Islamofobia ia amploare in SUA

Recente polemici, privind proiectul construirii unei moschei in apropiere de Ground Zero sau cel de ardere a Coranului in public, genereaza temeri referitoare la o intensificare a islamofobiei in SUA, in momentul in care tara comemoreaza noua ani de la atentatele din 11 septembrie, relateaza AFP.

"Asistam la un puternic val de retorica antimusulmana, care a provocat numeroase incidente vizand moschei si musulmani", remarca Ibrahim Hooper, expert la centrul de analiza "Council on American-Islamic Relations".

Dezbaterea aprinsa din jurul proiectului de construire a unui centru islamic in apropiere de Ground Zero la New York, in zona unde se aflau turnurile gemene ale World Trade Center, pare a fi unul din principalii vectori ai acestui resentiment. El nu da semne de estompare, iar ultimul exemplu il constituie intentia unui grup crestin integrist de a arde in public un exemplar al Coranului sambata, 11 septembrie, in Florida.

poza_001_00018873_1159724696_00.jpg

wtc-7.jpg

wtc-2.jpg

wtc-11.jpg

Am văzut potopul cu ochii mei!“

Maramureşenii care se aflau în urmă cu 9 ani în New York îşi aduc aminte şi acum cu groază de teribilul atentat terorist din SUA. Când cele două avioane deturnate de terorişti au intrat în clădiri, băimăreanul Adrian Mic se afla în apropiere. El trăieşte şi acum la New York şi spune că tragedia l-a făcut alt om.

Atacurile sinucigaşe ale membrilor grupării teroriste Al-Qaeda din 11 septembrie 2001 au zguduit întreaga lume, lăsând urme adânci în memoria celor care s-au aflat, în acea zi fatidică, în New York. „Aveam deja un an de America, visul meu de o viaţă, când a avut loc atentatul", povesteşte băimăreanul Adrian Mic (38 de ani). „Mă aflam chiar aproape de turnurile gemene. Totul părea să fie normal şi, brusc, a apărut haosul. Bubuiturile acelea le aud şi acum în urechi, când primul avion a intrat, efectiv, în clădire", mărturiseşte băimăreanul martor la tragedia ce a avut loc în urmă cu nouă ani. „Nu ştiam unde să fug, ce să fac. Parcă paralizasem. Nu de frică, pentru că totul s-a petrecut brusc, nu pot să-mi explic nici după nouă ani ce anume am simţit în acele momente", arată Adrian Mic.

Emoţii şi nesiguranţă

Familiile şi prietenii maramureşenilor plecaţi în Statele Unite ale Americii au urmărit cu sufletul la gură relatările evenimentelor din 11 septembrie 2001. „Cei dragi rămaşi acasă au trăit şi ei clipe de teroare. Asta, până am reuşit să-i sun şi să-i liniştesc că nu am păţit nimic, că sunt în viaţă", explică băimăreanul.

„Ţin minte că un coleg de la un post de radio băimărean încerca să mă sune disperat, ca să afle că sunt în viaţă. Au fost clipe crâncene atunci, pe care sunt convins că nimeni nu le va putea uita", spune un alt băimărean stabilit în State, Claudius Bodea.

Maramureşenii care au trăit teroarea din 11 septembrie au ales să rămână în continuare în State. „Suntem oameni puternici noi, moroşenii. Nu ne dăm noi bătuţi cu una, cu două. Da, am luat în calcul varianta de a mă întoarce în ţară. Totuşi, au murit oameni, s-au surpat clădiri şi s-au frânt vieţi. Dar nu am vrut să renunţ la viaţa mea de aici, din America. Aşa că am rămas", încheie Adrian Mic.

„Nu vom îngenunchia niciodată!"

Potrivit lui Jenny Ball (28 de ani), atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 au frânt echilibrul americanilor. „Nu mă aflam chiar la New York, însă am trăit fiecare clipă de teroare ca şi cum aş fi fost. Tragedia de atunci m-a determinat să mă înscriu în Peace Corps, unde activez şi acum", spune tânăra.

Jenny Ball locuieşte de peste un an în Baia Mare şi se implică activ în proiectul naţional „Let's Do It, Romania!". Jenny este de părere că atentatele teroriste au schimbat semnificativ mentalitatea americanilor. „Da, am pierdut sentimentul de siguranţă, sentimentul că noi suntem cei mai buni. Poporul american nu va îngenunchia niciodată, dar, cu siguranţă, a avut şi are de suferit de pe urma atacurilor teroriste. Cei morţi nu se mai întorc, din păcate. Iar celor rămaşi în viaţă nu le mai rămâne decât să-şi plângă pierderile", conchide aceasta.

adevarul.ro

Back