• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Sanatate,nutritie si corpul uman

Status
Not open for further replies.
Si fara o frigaruie de porc picanta , si fara un cotlet bine facut, parca nu intra spritzu, zau asa. :P
 
Detalii despre E. coli,bacteria despre care se facea vorbire pe chat.


Escherichia coli (nume abreviat in mod obisnuit sub forma E. coli) este o specie de bacterie care si-a primit numele in 1919, in onoarea lui Theodor Escherich (medic si bacteriolog german), descoperitorul ei. Este una dintre speciile de microoganisme care traiesc in mod obisnuit in intestinul gros al mamiferelor, inclusiv al omului. Prezenta ei este necesara pentru digestia corecta a alimentelor.

Ca orice bacterie, este un organism unicelular. Celulele de E. coli au forma de bastonase cu lungimea de 1-2 microni si cu diametrul de 0,1-0,5 microni. Este un organism procariot, ceea ce inseamna ca materialul ei genetic (ADN-ul celular) nu este cuprins intr-un nucleu.

E. coli este, pentru cercetarile de microbiologie si genetica, ceea sunt cobaii, soarecii si sobolanii pentru fiziologie . Genomul sau este bine studiat si se preteaza la manipulari genetice care constau in inserarea unor fragmente de ADN provenite de la alte organisme. Aceste fragmente aduc cu ele propriile lor insusiri, conferind astfel celulei gazda de E. coli proprietati noi. Este asa-numita tehnica a ADN-ului recombinant. Printre cele mai importante aplicatii ale acestei metode se numara producerea insulinei, hormon necesar bolnavilor de diabet. In genomul unei celule de E. coli (care in mod obisnuit nu produce insulina) este inserat un fragment din ADN-ul unei celule pancreatice, producatoare de insulina. Astfel, o cultura de celule de E. coli devine o minifabrica de insulina.

De asemenea, celulele de E. coli sunt adesea utilizate pentru producerea unor cantitati mari de ADN si de felurite proteine. Cu ajutorul culturilor de bacterii, pot fi produse vaccinuri, in cantitatI mari sI intr-un timp scurt.

O tulpina de E. coli este un grup de celule de E. coli care au in comun o anumita proprietate ce le deosebeste de alte grupuri de celule din aceeasi specie. Adesea aceste diferente sunt detectabile doar la nivel molecular, alteori se pot exprima prin diferente in fiziologia celulara - de pilda patogenitatea sau rezistenta la antibiotice. Multe tulpini de E. coli sunt inofensive, altele insa sunt virulente, putand produce infectii urinare sau intestinale.
 
Aveti grija, ca a venit caldura si trebuie sa va hidratati corespunzator, ca iote in ce puteti da .

Deshidratarea, la originea depresiilor şi a proastei dispoziţii

Experţi americani de la Universitatea Tufts recomandă consumul regulat de apă - plată sau carbogazoasă - pentru a îmbunătăţi starea emoţională, ei descoperind în cadrul unui studiu recent că starea de spirit este strict dependentă de cantitatea de apă consumată de o persoană, relatează luni portalul MedDaily.


Pentru a stabili cantitatea optimă de lichid necesară consumului pentru o persoană, cercetătorii americani au efectuat un studiu pe 31 de studenţi voluntari. Aceştia au fost obligaţi să se angajeze în activităţi fizice (exerciţii aerobic) timp de 60-75 de minute, iar apoi au fost împărţiţi în două grupe: primul a primit apă în cantităţi limitate, celălalt a putut să bea câtă apă a poftit.

S-a constatat că restricţia în ceea ce priveşte cantitatea de apă a condus la o deteriorare a stării de spirit şi la o degradare în general a funcţionării organismului. Astfel, voluntarii care au primit apă în cantităţi limitate au acuzat oboseală, depresie, au manifestat semne de furie şi mânie.

În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă americani au demonstrat şi faptul că gradul de deshidratare afectează capacitatea de a gândi, e drept, nu într-un grad semnificativ.

În acest context, experţii subliniază că mulţi oameni nu consumă apă în cantităţi suficiente, fapt care poate conduce la depresie. Cantitatea de apă necesară unei persoane trebuie calculată pe baza unei formule individuale ţinând cont de greutatea acesteia, nivelul de activitate fizică şi de condiţiile meteorologice, mai afirmă ei, indicând că, în medie, o persoană trebuie să consume 8-9 pahare de apă pe zi. AGERPRES

http://www.agerpres.ro/media/index....nea-depresiilor-si-a-proastei-dispozitii.html
 
Ce este trauma sonora si cum poti sa surzesti din cauza castilor

60448383.jpg

Nu exista adolescent "cool" care sa nu asculte in casti muzica favorita cand merge la scoala ori se plimba prin oras. Partea proasta este ca majoritatea asculta foarte tare.



Din aceasta cauza, spun medicii, numarul tinerilor care au surzit s-a triplat in ultimii ani. La fel de agresive pentru urechi sunt si zgomotele marilor orase, pe care am invatat sa le ignoram. Si sa nu uitam si de boxele din cluburi, care vibreaza in ritmul muzicii.

Trauma sonora, asa cum o numesc specialistii, apare la 70-80 de decibeli, nivel pe care sunetul il depaseste cu mult atunci cand ascultam muzica in casti, dupa cum ne arata sonometrul. Mai rau: la casti mici, avem tendinta sa dam volumul si mai tare, in special cand mergem pe strada.

Cei mai vulnerabili sunt clientii fideli ai discotecilor. Langa boxa unde tinerilor le place sa danseze sonometrul arata peste 100 de db. Asta inseamna clar ca urechea va avea de suferit. La bar, sunetul depaseste 80 de db. Prin urmare nivelul la care auzul este in pericol e depasit.

Numai intr-o singura garda la ORL, intr-un spital din Iasi, ajung 10 pacienti tineri cu afectiuni ale auzului.

Simptomele cele mai ingrijoratoare sunt tiuitul continuu in urechi si scaderea auzului. Cei care merg imediat la medic scapa de aceste probleme. Dar, daca intarzie, urechea interna va fi afectata grav, iar procesul este ireversibil.


sursa
 
Uitandu-ma la ce trebuie sa consumi pentru a scapa de stres, si enumar doar cateva: somon, fistic, avocado (nu mai punem la socoteala vinu':D), te apuca stresu' numai cand te gandesti cat costa astea.... :P Sunt alte metode pentru a scapa de pacatosu' asta de stres, placute si nu costa nica. :D

Ce mănâci şi ce bei ca să scapi de stres

Portocalele, spanacul, peştele gras, ceaiul negru şi fisticul sunt printre produsele care vă ajută să faceţi mai bine faţă luptei cu agitaţia zilnică.
La sfarsitul mesei consumati portocale in loc de suc

Un bol de cereale stimulează nivelul de serotonină, o substanţă chimică ce calmează creierul. Spanacul şi ceaiul negru reduc nivelul cortizolului şi adrenalinei, hormoni ai stresului care "taxează" organismul de câte ori au ocazia.

Medicii oferă detalii despre opt alimente care datorită compoziţiei stimulează organismul să facă mai bine faţă unei vieţi agitate.

1. Carbohidraţi


Pâinea, pastele şi fulgii de ovăz sunt cele mai indicate alimente pentru masa de dimineaţă pentru că produc serotonină, care vă ajută să vă simţiţi bine prin stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

"Carbohidraţii oferă materialul energetic prioritar folosit de creier şi în acest fel stresul se instalează mai greu. Cele mai recomandate sunt cele cu indice glicemic mai mic: cereale integrale sau leguminoase uscate, pentru că se absorb mai greu", spune Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei.

2. Portocale

Vitamina C care se găseşte în portocale poate reduce nivelul de hormoni ai stresului, consolidând sistemul imunitar.

"Vitamina C are rol în sinteza unor mediatori neurologici, dar şi în combaterea depresiei şi stresului. O portocală pe zi este suficientă. În plus, are şi antioxidanţi ori vitamine, bune pentru sănătatea vaselor de sânge", adaugă nutriţionistul.

3. Spanac

Spanacul este o sursă importantă de magneziu, substanţă care normalizează nivelul de cortizol, vinovat de starea de agitaţie a organismului. O cantitate prea mică de magneziu aduce după sine dureri de cap şi oboseală, simptome specifice ale instalării stresului.

4. Peşte gras

Pentru a ţine sub control nivelul cortizolului şi adrenalinei trebuie să vă "împrieteniţi" şi cu peştele gras şi să-l consumaţi de 2-3 ori pe săptămână. Acizii graşi omega 3, pe care îi găsiţi în somon şi ton, pot preveni modificările importante care apar la nivelul hormonilor stresului şi vă protejează şi de boli de inimă.

5. Ceai negru

Ceaiul negru e un fel de "pansament de pe rană", ajutând organismul să-şi revină mai repede după un eveniment stresant. Constrar acestei situaţii, cafeaua poate impulsiona creşterea nivelului de cortizol (hormon al stresului).

6. Fistic

Adrenalina creşte nivelul presiunii arteriale şi face ca inima să gonească nebuneşte atunci când sunteţi stresaţi. O mână de fistic pe zi e suficientă.

7. Avocado

Una dintre cele mai eficiente modalităţi de a scădea presiunea arterială este să vă asiguraţi că aveţi suficient potasiu în organism. Cel mai indicat este să consumaţi avocado, în condiţiile în care o jumătate dintr-un fruct are aceeaşi cantitate de potasiu ca o banană.

"Avocado are grăsimi sănătoase şi este bogat în fitonutrienţi (potasiu). Atenţie însă, are multe calorii şi nu trebuie consumat în cantităţi mari", atenţionează medicul Corina Zugravu.

CALMANTE LA PAHAR

Lapte, bere sau vin înainte de culcare

"Un pahar de lapte cald băut înainte de culcare e un uşor sedativ datorită aminoacizilor care sintetizează substanţele neuro transmiţătoare care induc somnul. În plus, este calmant şi ne relaxează după stresul din timpul zilei", completează nutriţionistul Corina Zugravu.

Mai mult, studiile au arătat că spasmele musculare şi tensiunea sunt reduse datorită calciului din lapte. O alternativă poate fi un pahar de bere. "Berea e sedativă din cauza cantităţii mici de alcool, dar şi datorită acizilor organici din hamei. După vârsta de 40 de ani o cutie de bere de 330 de ml sau un pahar de vin roşu de 150 ml sunt indicate pentru consum seara, deoarece studiile au arătat că scad riscul de depresie, cresc pofta de viaţă şi calitatea ei", mai spune medicul.

http://www.evz.ro
 
Vesti bune pt cei carora le place pestele :P


Peștele la grătar previne infarctul. Care este cel mai sănătos tip de pește



Consumul regulat de pește la cuptor sau la grătar reduce riscul de infarct în cazul femeilor vârstnice, arată un nou studiu american. Nu același lucru se poate spune despre peștele prăjit.
Somonul conține acizi care împiedică înfundarea arterelor

După ce „au luat la puricat” dieta a peste 80.000 de femei la menopauză, cercetătorii au constatat că cele care obișnuiau să consume cinci sau mai multe porții de pește preparat la cuptor sau la grătar aveau un risc cardiac mai mic cu 30% decât cele care mâncau mai puțin de o porție pe lună.

Nu toate tipurile de pește au același efect. Somonul, macroul și sardinele pot reduce riscul cardiac într-o mai mare măsură decât peștele alb, precum tonul, codul sau calcanul.


La polul opus, o porție de pește prăjit pe săptămână crește riscul de ateroscleroză (înfundarea vaselor de sânge) și infarct cu 48%. Alimentele prăjite conțin grăsimi trans, care au fost asociate cu un risc cardiac crescut.

Dieta bogată în pește, asociată cu tinerețea

Voluntarele cu o dietă bogată în pește la cuptor sau la grătar „își conservaseră” mai bine tinerețea decât cele care preferaseră peștele prăjit. De asemenea, aveau un stil de viață mai sănătos și mai activ, erau mai educate și în mare parte nefumătoare.

Femeile care declaraseră că mănâncă pește prăjit aveau un indice de masă corporală peste limita normală. Alimentația lor era săracă în fibre, dar bogată în calorii.


http://www.evz.ro
 
"Nu toate tipurile de pește au același efect. Somonul, macroul și sardinele pot reduce riscul cardiac."

Da uai, da somonu' te scapa de stres. :P Deci ce alegem? Ca stresul poate sa duca si el la un stop cardiac :D.
 
Ce pot dezvalui mainile despre sanatatea ta

Corpul uman este destul de priceput in a transmite semnale de avertizare atunci cand ceva nu este in regula cu el - cum ar fi febra, care semnaleaza o infectie, sau mancarimile cauzate de o reactie alergica.

Dar uneori semnalele sunt intelese gresit sau sunt usor de ignorat, chiar si cand e vorba de parti ale corpului pe care le priviti frecvent, cum ar fi mainile. Si acestea, ca si alte zone ale corpului, pot dezvalui cate ceva despre sanatatea voastra.

Health Yahoo va arata ce semne ar trebui sa va ingrijoreze. Daca observati ceva similar la tine, cere parerea unui medic.

1. Degete umflate

Faptul ca excesul de sare si sindromul premenstrual pot provoca o inflamare este destul de cunoscut. Insa, daca nu va aflati in niciuna dintre aceste situatii, iar degetele vi s-au umflat, atunci s-ar putea sa fie vorba de hipotiroidism, ceea ce inseamna ca glanda tiroida produce mai putini hormoni decat ar avea nevoie organismul pentru a regla metabolismul si pentru a mentine buna sa functionare. Problemele de tiroida pot duce la un metabolsim lent, crestere in greutate si retinere excesiva de apa.

Hipotiridismul netratat poate cauza oboseala, un libido scazut si chiar insuficienta cardiaca (daca este sever). Un simplu test de sange va arata daca aveti probleme in acest sens.

2. Palme rosii

Daca aveti mancarimi si o senzatie de fierbinteala la nivelul palmelor, acestea fiind si rosii, s-ar putea sa aveti eczema - o afectiune cronica a pielii, care se poate inrautati atunci cand esti stresat.

Pentru a limita iritarea, evitati potentiali factori declansatori, de ordin chimic, optand pentru produse de curatare fara sapun si purtand manusi atunci cand lucrati in gradina. Daca nu se estompeaza desi respectati aceste sfaturi, roseata ar putea indica o alergie la bijuterii, la chimicalele din anumite produse sau la antibiotice (iar in acest caz din urma simptomele ar putea aparea si in alte locuri de pe corp).

Este important insa sa stiti ca la mai mult de jumatate dintre gravide apare o roseata pe palme, care este temporara.

3. Unghii care raman albe cand le apasati

Unghiile ar trebui sa devina albe atunci cand sunt apasate, insa cand sunt eliberate sa fie din nou rozalii. Daca insa raman albe pentru mai mult de un minut sau doua, s-ar putea sa suferiti de anemie sau sa aveti o cantitate scazuta de fier in corp. Deficienta de fier poate duce la oboseala sau, in cazuri serioase, la probleme de inima.

4. Varfurile degetelor amortite

Daca varfurile degetelor sunt albastrui si amortite, s-ar putea sa suferiti de boala lui Raynaud, caracterizata printr-un spasm temporar care obstructioneaza fluxul sangvin catre degete (de aici amorteala) si care apare la 5-10% dintre oameni. Afectiunea este mai comuna la femei si este declansata de regula de temperaturi mici si de stres.

Evitati fumatul si reduceti cantitatea de cafeina consumata - ambele determinand contractarea vaselor de sange. De asemenea, faceti miscare in mod regulat.

Boala lui Raynaud este cronica, dar nu trebuie sa va provoace ingrijorari mari, in cazul in care amorteala nu dureaza mai mult de o ora.

5. Degete aratatoare scurte

Femeile care au degetul aratator mai scurt decat degetul inelar ar putea avea un risc crescut de a dezvolta osteoartrita sau sindromul ovarului polichistic - o tulburare hormonala care poate afecta fertilitatea.

Partea buna este, insa, ca, potrivit studiilor facute pana acum, un deget aratator mai scurt inseamna un risc scazut de boli de inima.

sursa
 
Postase Bodo zilele trecuta ca medicii recomanda sa ne ferim de carnea rosie , dupa altii insa, trebuie sa ne ferim de carne in genere pt ca :
"Carnea este cel mai toxic aliment dintre toate alimentele de baza."



Boli cauzate de consumul frecvent de carne:
- aparitia mai multor forme de cancer, printre care:
- - aparitiei cancerului de colon
- - aparitiei cancerului de rect hepatic
- - aparitiei cancerului ovarian precum si a multor alte forme de cancer.

Pe lista afectiunilor produse de consumul de carne mai putem adauga:

- insuficienta cardiaca
- litiaza renala cu oxalati
- arterita obliteranta
- colita de putrefactie
- alergia (produsa mai ales de nitritii din carne)
- celulita (produsa de hormonii prezenti in carne),
- constipatia
- acnea
- diverse tulburari hormonale.

Un studiu recent arata ca cei care consuma frecvent carne au mult mai des probleme de eliminare (constipatie in special), o imunitate redusa, sensibilitate hepatica marita si o tendinta mult mai mare de a acumula tesut adipos si de a creste in greutate.


A consuma frecvent carne, inseamna, (in opinia cercetatorilor britanici) o persoana care consuma la micul dejun cate un sandwich cu preparate din carne de 3-4 ori pe saptamana si o bucata de friptura la pranz. O clasificare surprinzatoare pentru majoritatea care considera ca o masa fara carne este saracacioasa. Dar, daca hranim cu carne in exces un organism inapt sa proceseze mari cantitati de proteina animala ajungem la bolile de mai sus.


http://www.nutritie-sanatoasa.ro
 
Aspecte interesante legate de oase

Multe persoane au tendinta de a ignora starea oaselor, in special pana cand ajung sa aiba probleme, fie cu ruperea unuia, fie cu afectiuni osoase care apar odata cu inaintarea in varsta. Insa oasele au nevoie de protectie indelungata si de ingrijire constanta.

Iata cateva lucruri interesante si surprinzatoare despre oase, conform Huffington Post.

1. Oasele se reconstruiesc constant

Anumite celule, numite osteoblaste, creeaza noi tesuturi osoase, in timp ce alte celule, numite osteoclaste, distrug unele tesuturi osoase. Acest procedeu poarta numele de remodelare osoasa si are loc pe tot parcursul vietii. Datorita acestuia, un os se poate reface dupa ce a fost rupt, oasele cresc rapid in copilarie si, din nefericire, sufera un declin spre batranete (balanta se inclina spre distrugere).

2. Alcoolul face rau oaselor

Prea mult alcool dauneaza ficatului, creierului si altor parti ale organismului, printre care se numara si oasele. Bautorii inraiti au tendinta de a pierde din densitatea osoasa, putand ajunge si la osteopenie - o densitate osoasa mai mica decat cea normala. De asemenea, alcoolul consumat in exces este un factor de risc si pentru osteoporoza, o afectiune mai severa a oaselor.

3. Dentistul isi poate da seama daca ai probleme osoase

Pierderile osoase pot afecta orice zona, deci si maxilarul. Daca acesta se deterioreaza, pot sa apara probleme ca lasarea gingiilor, caderea dintilor si dificultati in potrivirea protezelor dentare. Iar un stomatolog isi poate da seama de acestea, suspectand astfel si o afectiune osoasa.

4. Grasimea din jurul taliei dauneaza oaselor

Mai multe cercetari au aratat ca femeile aflate in perioada de premenopauza si care au grasime in exces in zona taliei au un risc crescut de osteoporoza. Si asta deoarece aceasta grasime este diferita de cea din restul corpului, producand diversi hormoni care pot creste inflamatia in organism, ceea ce duce la disolutia oaselor.

5. Medicamentele pentru oase trebuie luate cu precautie

Pe piata exista multe medicamente care intaresc oasele, insa acestea nu sunt pentru oricine. Cele pe baza de bisfosfonat reduc riscul de fracturi, dar pot fi daunatoare pentru stomac. Recomandat este ca cei care iau medicamente sa faca o reevaluare a starii oaselor la 3-5 ani, pentru a vedea daca mai au nevoie in continuare de acestea.

De asemenea, schimbarea medicamentelor si a dozelor poate fi de folos. Pacientii cu un risc redus pot opri tratamentul, insa trebuie monitorizati atent.

6. Riscul de fracturi din cauza osteoporozei este mai mare decat cel de cancer

Riscul unei femei de a avea o fractura de sold cauzata de osteoporoza este mai mare decat riscurile de a face cancer la san, ovarian sau uterin la un loc. Iar un sold rupt - problema care este mai comuna la persoanele care au peste 65 de ani - poate schimba viata sau chiar ameninta viata, mai ales daca este nevoie de operatie si de o perioada lunga de recuperare. Unele persoane nici macar nu se recupereaza total si sunt nevoite sa se ajute apoi de carje sau chiar de scaun cu rotile.

7. Alimentele care contin calciu sunt importante

Alimentele bogate in calciu, cum ar fi laptele, iaurturile, branza, produsele fortifiate, migdalele, legumele verzi, sunt foarte bune pentru oase. Si chiar si fructele si legumele care nu contin atat de mult calciu ca acestea pot aduce beneficii oaselor (desi in acest sens mai este nevoie de cercetari).

8. Suplimentele alimentare s-ar putea sa nu fie cele mai bune

Este mai bine sa oferi organismului calciu din alimentatie decat din suplimente alimentare. Acestea din urma au fost legate de aparitia pietrelor la rinichi, iar mai multe studii au sugerat ca riscul de atac de cord la adultii mai in varsta este mai mare la cei care iau calciu decat la cei care nu iau un astfel de supliment.

9. Iti poti intari oasele

Jucand diferite sporturi, ridicand greutati, alergand si facand orice alta activitate care pune in miscare muschii vei stimula oasele sa devina mai puternice si mai dense. Si, cum densitatea osoasa atinge un maxim in jurul varstei de 30 de ani, dupa care incepe sa scada, cu cat "construiesti" mai mult la tinerete, cu atat va fi mai bine pentru tine ulterior.

10. Problemele menstruale fac rau oaselor

Femeile tinere care nu au un ciclu menstrual regulat pot suferi pierderi osoase din cauza unui hormon care mimeaza menopauza. Anorexia, in special, poate deteriora oasele prin oprirea menstruatiei.

11. Oasele sunt unitati de stocare

Spre exemplu, daca organismul are nevoie de calciu, cum se intampla in cazul femeilor care alapteaza, corpul elibereaza cantitatea necesara din oase intr-un proces benefic pentru copil si care nu face rau mamei. Singura problema este ca, uneori, si substante toxice, precum plumb sau mercur, pot fi stocate in oase. Insa, oricum, este putin probabil ca ceea ce este stocat in ele - fie ca este bun sau rau - sa cauzeze probleme de sanatate.

de aici
 
Citeam in comentariile pe marginea acestui subiect ca o metoda , zic unii, eficienta pentru prevenirea acestui tip de cancer ar fi castrarea. :D Asa ca, decat sa ajunga la pastilutele astea....:P

S-a descoperit o pastilă care prelungeşte viaţa bolnavilor care au cancer de prostată

Autor: Ramona Dragomir

Bărbaţii care au cancer de prostată şi sunt în stadii în care tratamentele clasice nu mai au efect, pot încerca o nouă pastilă care le creşte speranţa de viaţă cu 14,8 luni (în medie), potrivit New England Journal of Medicine.
Noul tratament acţionează în 80% din cazurile în care chimioterapia nu mai are rezultate

Noul medicament, pe bază de hormoni, se numeşte Zytaga şi acţionează prin "tăierea" sursei de testosteron ce favorizează creşterea celulelor canceroase.

Medicamentul poate fi folosit în peste 80% din cazurile cu rezistență la chimioterapie și terapii antihormonale. „Bărbații care suferă de cancer de prostată și se află într-o fază avansată au la dispoziție foarte puține terapii ca soluții de tratament. Suntem încântaţi că un astrel de medicament a fost descoperit și s-a demonstrat că mărește speranţa de viață a bărbaților”, a declarat profesorul Johann de Bono, implicat în descoperirea noii terapii.

Scade intensitatea durerilor, dar creşte retenţia de apă

De asemenea, medicamentul domolește intensitatea durerilor până la jumătate.
Ca efecte adverse pastila poate cauza retenție de apă și transpirație.

http://www.evz.ro

Ce nu te omoară te face mai puternic

Potrivit unui articol apărut recent în Nature Medicine, o echipă de cercetători americani a identificat o nouă proteină (denumită „Iduna”, după numele unei divinități din mitologia norvegiană) capabilă să împiedice un proces specific de moarte celulară care se declanșează și în multe patologii, de la infarct la diabet.

Cercetătorii de la Johns Hopkins University School of Medicine din Baltimore au identificat noua proteină capabilă să protejeze creierul de efectele devastatoare ale unui accident vascular cerebral în cadrul unui studiu realizat pe șoareci. Proteina „salvatoare” este produsă atunci când, în urma unei leziuni cerebrale non-letale, organismul declanșează mecanisme menite a-l proteja de daune succesive.

Potrivit oamenilor de știință, Iduna acționează prin întreruperea unei cascade de evenimente moleculare care au drept consecință un tip foarte răspândit de moarte celulară, care survine frecvent în cazurile de accident vascular cerebral, dar și în Parkinson, diabet și infarct. Mai exact, legându-se de o moleculă cunoscută sub numele de polimer PAR, Iduna previne deplasarea factorului de inducție a apoptozei în interiorul nucleului celular.

Pe parcursul experimentelor, cercetătorii americani au descoperit că gena care codifică această proteină se activează în urma expunerii celulelor cerebrale la substanțe toxice. În plus, șoarecii modificați genetic pentru a produce cantități mari de Iduna s-au dovedit a fi în măsură să depășească cu mai multă ușurință un accident cerebral, cu consecințe mai puține pe termen lung și conservându-și într-o măsură mai mare funcționalitatea țesuturilor cerebrale.

„Identificarea unor molecule protectoare precum Iduna va putea într-o zi să ducă la dezvoltarea unor medicamente capabile să declanșeze mecanisme de supraviețuire la persoanele afectate de accidente vasculare cerebrale sau de boli cum este Parkinsonul”, a precizat Ted Dawson, coordonatorul studiului.

http://www.stiintasitehnica.com/ce-nu-te-omoara-te-face-mai-puternic_257.html
 
Examinarea dermatologica, obligatorie inainte de expunerea la soare.



Inainte de a pleca la soare, mergi mai intai in costumul de baie la dermatolog, pentru a trata alunitele, acneea si a beneficia de o epilare de top cat inca mai e timp!

Invata sa-ti privesti alunitele

Dermatologii recomanda verificarea alunitelor inainte de bronzare, deoarece dupa se disting mai greu modificarile de culoare. Orice alunita suspecta trebuie analizata si scoasa.

Alunitele sunt de fapt tumori benigne, formate prin acumularea de melanina, pigmentul care ne da culoarea pielii. Alunitele se pot insa confunda usor cu un inceput de melanom.

Iata ce trebuie sa urmaresti cand iti privesti alunitele in oglinda:

A – Asimetrie: alunitele trebuie sa aiba o forma rotunda si nu asimetrica, ca si cum ar fi doua jumatati nelegate.

B – Borduri dantelate: alunitele au forme regulate, cu borduri bine definite, nu dantelate.

C – Culoarea omogena: alunitele sunt in general maronii, iar culoarea este uniforma, omogena pe ansamblul suprafetei ocupate. Daca ai o alunita care e in acelasi timp maro inchis, deschis si roz, prezinta-te de urgenta la dermatolog.

D – Diametru: daca alunita tot creste, e cazul sa te ingrijorezi cand depaseste 6 mm in diametru.

E – Evolutie: daca alunita tot evolueaza si se modifica, mergi la dermatolog si spune-i despre schimbarile remarcate.


Acneea

Acneea se amelioreaza vara la soare, dar toamna ea se intoarce in forta. In plus, pe tenul inchis, acneea risca sa lase pete maronii.

Contra acestei probleme dermatologice exista numeroase creme si lotiuni, dar acneea severa este dificil de tratat vara, deoarece sosirea soarelui jeneaza unele tratamente.

De exemplu, antibioticele orale sensibilizeaza pielea si o predispun la arsuri, de aceea ele nu se recomanda pacientilor care se vor expune la soare).

Epilatul

Daca optezi pentru epilarea definitiva cu laser, vei avea nevoie de mai multe sedinte pentru a afisa niste picioare catifelate. In plus, tratamentele laser nu pot fi realizate pe pielea bronzata.

Eczemele

Bolile cronice de piele, cum sunt eczemele, au nevoie de tratament special in timpul expunerii la soare.

In plus, ar fi momentul sa-ti innoiesti reteta medicala, pentru a evita sa ramai in pana de tratament in cursul vacantelor in strainatate.

Nu uitati ca puteti beneficia de o testare gratuita a alunitelor, intre 30 mai si 1 iunie, in clinicile Bioderm din Bucuresti!


http://sanatate.ele.ro
 
Hâncu: Pâinea neagră este plină de coloranţi

Prof. univ dr. Nicolae Hâncu atrage atenţia că în prezent populaţia nu este informată, prin mass-media, de adevăraţi specialişti în nutriţie, piaţa farmaceutică este invadată de medicamente anti-obezitate cu substanţe active cu efecte adverse, iar, pe de altă parte, mixturile şi amelioratorii din alimente contracarează tot ceea ce face un medic pentru sănătatea pacienţilor săi.

Într-un interviu pentru Agerpres, profesorul Hâncu spune că pâinea neagră nu este recomandată pentru că e plină de coloranţi.

"Noi, medicii nutriţionişti, suntem înfrânţi, până în momentul de faţă. Eu, ca medic nutriţionist, am ca pacienţi şi patiseri, brutari ori preparatori de carmangerie. Ei recunosc că lucrurile stau astfel. Eu am interzis crenvurştii din dieta pacienţilor mei. Pe urmă este parizer fără carne, dacă ne putem imagina aşa ceva. Pâinea neagră eu nu o mai recomand la nimeni, pentru că este într-adevăr făcută cu coloranţi. Trebuie să fim foarte atenţi şi la produsele bio, pentru că nu ştim ce garanţii avem legat de ele, pentru că dioxină este peste tot în lume", a declarat prof.univ. dr. Nicolae Hâncu.

"Toţi producătorii de pâine - şi eu am discutat cu câteva companii din Cluj-Napoca - pun mixturi şi amelioratori. Pâinea aceea foarte crescută, cu coaja tare, are amelioratori. Şi atunci nu am făcut nimic pentru sănătate. Unii pacienţi îmi spun că şi-au cumpărat mini-aparate de făcut pâine în casă pentru a se proteja de amelioratori şi mixturi. Dar făina tot din comerţ o cumpără. Nimeni nu ştie ce conţin aceste mixturi", a spus Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.


sursa
 
Cei care fac paine in casa pot procura faina de la moara ,cel putin eu asa procedez.
 
nu la mine ma refeream..de rea ce sunt,nu se pune nik pe mine =))
 
Nu painea in sine ingrasa , ci combinatia ei cu diverse... Frana trebuie cam la orice, in principiu.
 
Laptele de măgăriţă, secretul Cleopatrei. Ce proprietăţi are

Laptele de măgăriţă, despre care se crede că era secretul perfecţiunii Cleopatrei, este util în dietele de slăbire. Acest tip de lapte conţine cantităţi mari de Omega 3 şi calciu, este benefic pentru inimă şi menţine nivelul energiei ridicat.

Cercetările anterioare sugerează că laptele de măgăriţă, bogat în proteine, este o bună alternativă pentru laptele de vacă pentru persoanele cu alergii, scrie dailymail.co.uk.

Recent, oamenii de ştiinţă italieni au făcut o comparaţie între laptele de vacă şi cel de măgăriţă. Aceştia au hrănit cobai cu ambele tipuri de lapte, iar rezultatele studiului au demonstrat că animalele hrănite cu lapte de măgăriţă s-au îngrăşat mai puţin decât cele hrănite cu lapte de vacă.

Cobaii hrăniţi cu lapte de măgăriţă aveau, de asemenea, niveluri mai scăzute de grăsimi care pot dăuna arterelor şi inimii, iar energia acestora era mai mare.

În concluzie, consumul de lapte de măgăriţă ar trebui încurajat, au afirmat cercetătorii în cadrul Congresului Internaţional al Obezităţii ce a avut loc la Istanbul.

Laptele de măgăriţă a fost folosit încă din vremurile străvechi. Hipocrate, părintele medicinei, a recomandat laptele de măgăriţă pentru orice afecţiune, de la muşcăturile de şarpe până la sângerările din nas.

Se spune că Poppaea Sabina, cea de-a doua soţie a împăratului Nero, îşi spăla faţa cu lapte de măgăriţă de şapte ori pe zi şi cerea să fie însoţită în călătorii de turme de măgari.

O măgăriţă produce mai puţin de un litru de lapte pe zi, în timp ce o vacă poate produce de până la zece ori mai mult. Probabil de aceea legenda spune că era nevoie de 700 de măgăriţe pentru a da cantitatea de lapte necesară băii zilnice a Cleopatrei.

sursa
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top