• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Scenariu de catastrofa: pana de curent

Admin1

Administrator
Reaction score
0
Nu ne dam seama, dar pe zi ce trece suntem tot mai dependenti de curentul electric. Haideti sa ne imaginam un scenariu in care, din diverse motive, ramanem fara curent electric. Ce s-ar intampla?

Pot spune ca daca se intrerupe curentul electric, se intrerup si urmatoarele:
- comunicatiile (telefonie, internet, cablu).
- apa curenta (este pompata, nu?)
- caldura si apa calda (centralele au nevoie de curent. La fel si pompele)
- se inchid bancile si bancomatele
- furnizarea de mancare devine o problema. Mancarea nu se poate da fara acte (catre comercianti), iar acestea sunt facute pe calculatoare. Nu mai aduc aminte de congelatoarele si frigiderele oprite.

Voi ce efecte mai vedeti?

spitalele ,sali de operatie
transport cfr, semaforizare

Refuz sa-mi imaginez cum mi-ar fi sa ma prinda o pana de curent in lift . :D:
Sa fie multe persoane (lipsa de spatiu,de oxigen )si pana sa dureze catava ore. Iar daca ai noroc a fie in cabina liftului si o persoana claustrofoba................ai pus-o .

anuk said:
Refuz sa-mi imaginez cum mi-ar fi sa ma prinda o pana de curent in lift . :D:
Sa fie multe persoane (lipsa de spatiu,de oxigen )si pana sa dureze catava ore. Iar daca ai noroc a fie in cabina liftului si o persoana claustrofoba................ai pus-o .
daca suferi de claustrofobie, nasol, ce sa zic, dar in conditii normale, nu e chiar asa de rau , mai ales ca , de cele mai multe ori , nu te prinde intre ziduri si poti iesi prin deblocarea rotitei.Mar rau e ca, daca in momentele acelea vine cutremurul...ce faci atunci?

ogarul said:
spitalele ,sali de operatie
transport cfr, semaforizare

in ziua de azi, mai rar se ramane, la spitale , mai ales sali de operatii , fara curent, acestea fiind dotate cu generatoare puternice care pot alimenta spitalul penru o buna perioada de timp.Cat despre semafoare, ele nu merg de multe ori nici cand nu este pana de curent

intr-adevar, cum spunea si gogu, cea mai mare problema o reprezinta comunicarea si aici -bancile ,internetul ,telecomunicatiile, tot ceea ce reprezinta informatizare, daca pica internetul si programele , s-au cam dus si datele de la banci, furnizarea apei , securtate , politie , evidenta populatiei , tot ce inseamna administrativ.Desi , cum ar fi normal, toate aceste institutii ale statului ar trebui , ca in orice tara civilizata , sa fie dotate cu generatoare care, cel putin pentru o perioada ( macar pana la terminarea si salvarea unor programe) sa asigure necesarul de energie electrica .

Panica in metrou sau in trenurile blocate in tuneluri.
Blocarea usilor de evacuare actionate electric, ale cladirilor mari => panica, daca pana de curent se produce in timpul programului de lucru. Panica si pe scarile de urgenta, chiar.

Ideea este ca societatea noastra a devenit extrem de dependenta de energia electrica. Ce mai putem face astazi fara curent electric?

Ca tot am pus in discutie acest scenariu, haideti sa vedem si ce poate genera o pana de energie electrica la nivel mai extins.
Furtuni, furtuni solare, Puls Electro- Magnetic (EMP), atac terorist.
Si daca EMP-ul sau atacul terorist sunt lucruri pe care le putem controla oarecum, nu ne putem proteja de furtuni si de furtunile solare. Si probabilitatea acestora este insemnata, suficienta sa fie luata in considerare.

mariusvalentin said:
Dar pana sa fie inventat curentul electric,stramosii nostri cum traiau?
Traiau fara lift, interfon, cuptor cu microunde, plita electrica, frigider, semafoare, metrou etc.
Vremurile s-au schimbat.

Gogu said:
Nu ne dam seama, dar pe zi ce trece suntem tot mai dependenti de curentul electric. Haideti sa ne imaginam un scenariu in care, din diverse motive, ramanem fara curent electric. Ce s-ar intampla?

Pot spune ca daca se intrerupe curentul electric, se intrerup si urmatoarele:
- comunicatiile (telefonie, internet, cablu).
- apa curenta (este pompata, nu?)
- caldura si apa calda (centralele au nevoie de curent. La fel si pompele)
- se inchid bancile si bancomatele
- furnizarea de mancare devine o problema. Mancarea nu se poate da fara acte (catre comercianti), iar acestea sunt facute pe calculatoare. Nu mai aduc aminte de congelatoarele si frigiderele oprite.

Voi ce efecte mai vedeti?
Eu vad un efect devastator: vecinii ar avea dreptate.... si ar venii cutremurul.

Gogule, da ia zi tu, cum ti-a venit ideea asta? Ca eu cred ca vecinii de aici s-au inspirat cind au facut predictia aia cu curentu'... Fantastic!!!

Gogu, Nita, sunteti fenomenali de intuitivi!
Nu numai ca premonitia cu pana de curent au luat-o de aici, dar au scos pe teava si cum va aparea. Ati vazut mesajul cu soarele?

Back