• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Totul despre metabolism

anuk

Moderator
Joined
Oct 28, 2009
Messages
59,925
Reaction score
0
Metabolismul



În etapa digestivă, sub acţiunea unor fermenţi specifici, are loc fragmentarea hidrolitică a macromoleculelor organice din alimente şi transformarea lor în molecule simple, fără specificitate, absorbabile ( glucoză, acizi grasi , glicerină, aminoacizi ).În etapa celulară, principiile alimentare suferă numeroase transformări. Totalitatea transformărilor biochimice care au loca la nivel celular reprezintă metabolismul intermediar.

Deci, metabolismul intermediar reprezintă schimbul de substanţe şi energie dintre celulă şi mediul intern. Reacţiile metabolice din celule sunt de două feluri: reacţii anabolice, de sinteză a unor constituienţi celulari sau de rezervă, şi reacţii catabolice, de scindare a substanţelor până la produşi finali neutilizabili (apă, dioxid de carbon, substanţe azotate simple).Prin reacţii anabolice are loc reînnoirea permanentă a structurilor celulare uzate, sunt sintetizate o serie de substanţe active ( enzime, hormoni ), este asigurată creşterea şi înmulţirea celulelor, precum şi încărcarea lor cu material nutritiv de rezervă.

Reacţiile catabolice generează energie. Ele se desfăşoară în două faze succesive. Într-o primă fază are loc metabolizarea incompletă, pe căi specifice, a substanţelor nutritive, până la stadiul de acetil coenzimă A şi acid oxaloacetic, produşi intermediari comuni glucidelor, lipidelor şi proteinelor. În această fază se eliberează o cantitate redusă de energie. În faza a doua are loc metabolizarea completă a produşilor intermediari.

Această fază este comună tuturor substanţelor nutritive. Ea constă în reacţii de oxido-reducere prin care se eliberează peste 90% din energia chimică a moleculelor. O parte din aceste reacţii se desfăşoară ciclic, în cadrul ciclului citric sau ciclul lui Krebbs, iar o altă parte are loc la nivelul lanţului sau catenei respiratorii celulare.

Toate aceste reacţii constă, în esenţă, din „arderea ”alimentelor în prezenţa oxigenului. Oxidarea lor poate avea loc şi în bomba calorimetrică, obţinându-se aceiaşi produşi finali şi aceeaşi cantitate de energie.În organism, energia se eliberează treptat, în etape succesive, şi nu se transformă toată în căldură, ci o parte se depozitează. Ciclul Krebbs şi catena respiratorie au sediul în mitocondrii, unde se desfăşoară respiraţia celulară.

Reacţiile anabolice necesită energie, iar cele catabolice eliberează energie. Din această cauză ele se desfăşoară cuplat.Energia chimică nu poate fi utilizată direct: mai întâi, ea este înmagazinată sub formă de compuşi macroergici, al căror reprezentant principal este acidul adenozintrifosforic ( ATP ). Depozitarea energiei sub formă de legături fosfatmacroergice reprezintă 40% din energia chimică eliberată în procesele de oxidare metabolică. Restul se pierde sub formă de căldură. Totalitatea schimburilor energetice organism – mediu reprezintă metabolismul energetic.

METABOLISMUL ENERGETIC
Conservarea structurilor şi perfecţionarea lor, refacerea uzurilor necesită multă energie pe care sistemele vii o preiau din mediul înconjurător, sub formă de legături chimice ale macromoleculelor, şi o redau mediului sub formă de căldură. Metabolismul energetic studiază geneza şi utilizarea energiei chimice a substanţelor alimentare.

Energia este eliberată la nivelul celulelor (în special în mitocondrii) prin reacţii de oxidare a lipidelor şi glucidelor, uneori şi a proteinelor. Această energie este înmagazinată mai întâi sub forma unor noi legături chimice, bogate în energie (legături fosfat macroergice de ATP şi CP). Fiecare celulă foloseşte ATP ca sursă primară de energie, pentru îndeplinirea funcţiilor sale caracteristice. Celulele acţionează ca adevăraţi transformatori ai energiei chimice a substanţelor în energie mecanică, electrică calorică, osmotică

Schimbul permanent de substanţe şi energie dintre organism şi mediu se numeşte metabolism şi constituie funcţia fundamentală a vieţii ; încetarea metabolismului determină moartea organismului.
Pentru eliberarea energiei ce se găseşte acumulată în substanţele alimentare, au loc în organism reacţii chimice (enzimatice), în urma cărora rezultă şi substanţe ce vor fi eliberate în mediul extern. Energia intrată în organism nu se pierde, ci se transformă şi se întoarce în mediu sub alte forme.

Glucidele se gasesc în proportie mare în alimentele de origine vegetala (grâu, porumb, orez, fructe, legume, zahar, miere), si în cantitate mai mica cele de origine animala (lapte). În alimente, se gasesc cu structura chimica diferita: unele au molecula mica, monozaharide (glucoza, galactoza), altele au molecule duble, dizaharide (maltoza, lactoza), si în sfârsit altele, cu molecula cea mai mare, polizaharidele (amidon, glicogen, celuloza). Glucidele nu pot fi absorbite de organism decât în urma digestiei, care le transforma în molecule nozaharide, singurele capabile sa strabata bariera intestinala, sa treaca în sânge si sa ajunga la ficat. Aici o parte se transforma prin sinteza în glicogen, ca substanta de rezerva, iar o alta parte trece în circulatia generala pentru a fi folosite de tesuturi si organe.

Glucidele intra în compozitia citoplasmei si din ele se elibereaza aproximativ 60% din totalul energiei consumata de organism (1 gram de glucoza elibereaza 4,1 calorii). Eliberarea de energie se face prin oxidarea glucidelor în citoplasma si transformarea lor pâna la apa si bioxid de carbon. La nevoie si glicogenul de rezerva din ficat poate fi transformat în glucoza (monozaharid) si trecuta în sânge pentru consum. Nivelul glucozei în sânge este mentinut constant 1-1,5 grame la litru. Când glucidele sunt în exces, ele se pot transforma si în grasimi si se depun ca atare în organism.

Lipidele (substante grase) se gasesc în proportie mare în alimentele de origine animala (unt, slanina, carne de porc) si unele fructe (alune, nuci, masline). Ele nu pot fi absorbite în organism decât sub forma componentelor lor, adica sub forma de glicerina si acizi grasi . În tubul digestiv, lipidele sunt descompuse în glicerina si acizi grasi, care trec în circulatia limfatica si sangvina, resintetizându-se sub forma de grasimi specifice omului. În citoplasma celulara sunt oxidate pâna la bioxid de carbon si apa, eliberându-se o mare cantitate de energie : 1 gram de grasime elibereaza 9,8 calorii.

Alta parte din aceste grasimi se depoziteaza ca material de rezerva în celule adipoase de sub piele sau în jurul unor organe (rinichi, intestin, etc.), de unde sunt mobilizate si folosite la nevoie. Protidele se gasesc în alimente de origine animala (carne, oua, lapte) si vegetala (fasole, mazare, linte, soia, etc.). Cele de origine animala se asimileaza mai usor în organism decât cele de origine vegetala.

Protidele sunt substante fundamentale pentru buna functionare a organismului; ele nu pot lipsi din alimentatie. Pe lânga rolul lor energetic, au în special rol plastic (formator), contribuind la cresterea organismului si la refacerea tesuturilor distruse prin functionarea si uzura organismului. De asemenea, ele intra în alcatuirea hormonilor, fermentilor, enzimelor si anticorpilor, care au rol important în functiile si apararea organismului.

Moleculele mari de protide, sunt desfacute prin actiunea fermentilor, în diferite segmente ale tubului digestiv, în aminoacizi, singura forma capabila sa strabata mucoasa intestinala si sa treaca în sânge; acestia ajung la celule si sunt folositi pentru sinteza protidelor proprii fiinte umane; prin metoda atomilor marcati s-a constatat ca, în timp, toate protidele celulare sunt reînnoite; alta parte din aminoacizi sunt oxidate pâna la bioxid de carbon si apa, eliberându-se energie (un gram de protide elibereaza 4,1 calorii) sau sunt folosite pentru sinteza glucidelor si lipidelor. Aminoacizii nu se depun sub forma de rezerva.

Apa constituie 70% din greutatea corpului unui adult, fiind repartizata în plasma sangvina, în lichidul interstitial, în limfa si în citoplasma celulara. În tinerete, organismul contine mai multa apa; paralel cu înaintarea în vârsta, organismul se deshidrateaza. Omul adult are nevoie de aproximativ 2-2,5 litri de apa în 24 de ore. Fara apa un om moare în câteva zile prin deshidratare, pe când fara hrana poate trai 35-40 zile.

Apa provine din 2 surse:
a. din lichidele si alimentele ingerate
b. din oxidarea substantelor organice în procesul de dezasimilatie

În organism, apa alcatuieste partea fundamentala a mediilor interne (plasma sangvina, lichidul tisular si limfa); are rol de solvent al substantelor care se absorb prin sânge si limfa, transporta substantele dizolvate în ea la celule, din care ia produsii de dezasimilatie pe care îi duce la organele de excretie, (rinichi si piele); înlesneste toate reactiile chimice si oxidarile din organism, având rol de catalizator, si ia parte la mentinerea temperaturii constante a corpului gratie evaporarii prin piele.
 
De ce ai metabolismul lenes?



Probabil si tu ai spus la un moment dat cuiva ca ai metabolismul lenes, motiv pentru care ti-e greu sa slabesti. Dar stii ce ascunde aceasta expresie? Stii adevaratele motive pentru care metabolismul tau pierde vremea in defavoarea ta?

O femeie ia, in medie, cate 680 de grame anual, in perioada maturitatii, indeajuns de mult pentru ca la 50 de ani sa aiba deja 18 kilograme in plus. Asta daca nu ia masuri. Potrivit specialistilor, aceasta crestere in greutate nu este inevitabila.

Pentru a nu se ajunge la asa ceva, trebuie avut grija ca nicio masa sa nu depaseasca 430 de calorii, necesarul de calorii pentru ca organismul sa poata functiona si tu sa te simti satisfacuta, fapt ce se traduce printr-o slabire fara eforturi.

Prevention a consultat doi specialisti in nutritie din cadrul Universitatii de Stat Georgia, si a intocmit o lista ale celor mai probabile cauze pentru care tu nu poti slabi, desi tii regim.

Nu mananci suficient

Pentru a slabi, trebuie sa mai renunti la calorii, insa nu e bine nici sa aluneci in cealalta extrema. Reducand prea mult (sub 1.200 de calorii, in cazul femeilor), metabolismul va incetini considerabil si va incepe sa arda din caloriile rezervate muschilor, pentru a face rost de energie.

O gustare de 150 de calorii intre micul dejun si masa de pranz si o alta, cu acelasi numar de calorii, intre masa de pranz si cea de seara, ar trebui sa-ti tina metabolismul in stare optima de functionare.

O masa la fiecare 3 - 4 ore te va tine satula si te va opri sa exagerezi cu mancarea seara.

Eviti cafeina

Cafeina este un stimulent al sistemului nervos central, asa ca o cescuta de cafea iti poate accelera metabolismul cu 5 pana la 8% - ceea ce se traduce prin arderea a inca 98 - 174 de calorii.

O ceasca de ceai iti poate accelera metabolismul cu 12%, dupa cum a aratat un studiu realizat in Japonia. Cercetatorii cred ca antioxidantii numiti catehine, care se gasesc in ceai, sunt cei care dau viteza metabolismului.

Nu mananci fibre

Mareste-ti aportul de fibre prin painea de cereale, paste, fructe si legume. Studiile au aratat ca fibrele fac ca organismul sa arda cu 30% mai multe grasimi si ca femeile care mananca alimente bogate in fibre iau mai putin in greutate in timp. 25 de grame de fibre zilnic ar trebui sa fie suficient.

Apa pe care o bei este la temperatura camerei

Cercetatorii germani au descoperit ca 6 cani de apa rece pe zi pot face ca inca 50 de calorii sa fie arse, indeajuns de mult pentru tu sa slabesti aproape 2,5 kilograme anual, fara a face vreun efort.

Arderea celor 50 de extra-calorii este cauzata, cel mai probabil, de efortul organismului de a aduce apa la temperatura sa.

Meselor tale le lipseste proteina

Ai grija ca proteina sa nu-ti lipseasca de la nicio masa. Organismul are nevoie de ea pentru a-si mentine masa musculara. Incearca sa ai, la fiecare masa, 85 de grame de carne, 2 linguri de miez de nuca sau 220 de ml de iaurt. Studiile au aratat ca proteinele intensifica arderile de dupa masa cu 35%.

Ai carenta de fier

Alimentele bogate in fier sunt esentiale pentru ca oxigenul sa ajunga la muschii ce contribuie la arderea grasimilor. Pana la menopauza, femeile pierd lunar fier prin menstruatie. Daca nu iti refaci resursele, risti sa ramai fara energie si cu un metabolism foarte incet.

Incearca sa consumi mai des crustacee, carne (nu de pui), fasole, cereale fortfiate si spanac.

Iti lipsesc vitamine cruciale

Vitamina D este esentiala pentru metabolism. Din pacate, studiile arata ca numai 4% dintre americani, de exemplu, obtin cantitatea de Vitamina D recomandata din alimentatie.

100 de grame de somon iti ofera 90% din cantitatea de Vitamina D recomandata zilnic. Alte surse excelente de Vitamina D sunt tonul, crevetii, tofu, laptele fortifiat si cerealele si ouale.

Renunta la cel de-al doilea pahar

Multumeste-te doar cu un cocktail, cel de-al doilea pahar nefacand decat sa iti incetineasca metabolismul, mai putine grasimi fiind arse pentru ca alcoolul este folosit ca si combustibil.

Daca n-ai vrut sa renunti la doua pahare de martini, atunci ar trebui sa stii ca abilitatea organismului de a arde grasimi tocmai s-a diminuat cu 73%.

Nu ai parte de suficiente lactate

Exista dovezi, furnizate de studii, potrivit carora deficienta de calciu, des intalnita in cazul femeilor, incetineste metabolismul.

Studii recente au aratat ca lactatele sarace in grasimi, cum ar fi laptele sau iaurtul, reduc si absorbtia de grasimi din alte alimente, gratie calciului continut.
 
Back
Top