• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

ULEIURILE IN ALIMENTATIE

rucsa

New member
Joined
Oct 31, 2009
Messages
971
Reaction score
0
Cu mii de ani in urma oamenii au extras din semintele plantelor un lichid galbui si vascos care, consumat ca aliment, era extrem de consistent si energizant. Acesta a devenit rapid un aliment de baza, un leac intern si extern, utilizat chiar si in remediile homeopate.

Calitatile uleiurilor vegetale
Produsele grase sunt o sursa importanta de energie si sunt indispensabile vietii. Consumate in cantitate moderata, aceste alimente sunt o componenta esentiala si sanatoasa a hranei noastre zilnice, dar mai ales a copiilor. Uleiurile vegetale sunt o sursa importanta de vitamine liposolubile (A, D, E, K) si acizi grasi esentiali, importanti in formarea membranelor celulare si in mentinerea functionarii acestora. Acizii grasi participa la reglarea metabolismului colesterolului si sunt precursorii unor hormoni implicati in vindecarea ranilor, reducerea inflamatiilor, coagularea sangelui etc. Asadar, uleiurile consumate in cantitate moderata sunt benefice pentru sanatate, insa nu trebuie exagerat. In comert exista nenumarate uleiuri din seminte cum ar fi floarea-soarelui, soia, porumb, susan, mac, nuca, peste (macrou, somon, ton, hering, scrumbie), alune, arahide sau migdale.

Uleiul de masline
Cu o culoare verzuie datorata continutului mare de clorofila si un gust usor aromat, uleiul de masline este un excelent protector al vaselor sanguine si al inimii, un antiinfectios cu rezultate eficiente, care ajuta si la reglarea colesterolului din sange. In tarile mediteraneene, este foarte folosit in tratarea copiilor anemici, pentru revigorare. Expertii cred ca frecventa scazuta a bolilor de inima in tarile mediteraneene se datoreaza consumului ridicat de ulei de masline. Cel mai bun ulei pentru prajit este uleiul de masline si este indicat sa se foloseasca vase de inox, nu din fier, cupru sau metal galvanizat. Este bine sa se indeparteze cat de mult din resturile ramase in ulei sau depuse pe tigaie atunci cand se trece la o alta sesiune de prajit. Un alt beneficiu al uleiului de masline este formarea rapida a unei cruste pe suprafata alimentelor impiedicand absorbtia uleiului in produsul respectiv, care va fi mult mai putin gras decat cele prajite in alte uleiuri.

Uleiul de floarea-soarelui
Uleiul natural de floarea-soarelui este de o culoare inchisa si are o aroma distincta, pe care variantele rafinate sau dublu rafinate nu o mai pastreaza. Este un ulei foarte bogat in vitaminele E si F, acizi grasi nesaturati (buni pentru inima si vasele de sange), precum si in substante cu efecte antiinfectioase, stimulatoare ale activitatii hormonale sau regenerative. Uleiurile de floarea-soarelui, dovleac si masline sunt un sprijin real pentru sanatate, cu conditia ca ele sa fie extrase prin presare la rece.
Uleiul rosu de palmier
Cercetatorii de la Institutul pentru Dezvoltare si Cercetare din Paris au demonstrat ca uleiul rosu de palmier previne deficitul de vitamina A (mai ales la copii si femeile gravide). El are efecte pozitive asupra vederii si micsoreaza riscul mortalitatii infantile. In unele tari europene se intentioneaza introducerea uleiului de palmier in cantinele din scoli, unde se prepara mancarea copiilor.

Ulei de in
Uleiul de in este obtinut din seminte de in comestibile printr-un procedeu de presare la rece, fara aport termic sau chimic. Acest ulei contine acizi Omega 3, iar utilizarea lui in alimentatie este benefica in eliminarea calculilor renali/biliari si in reglarea tranzitului intestinal. De asemenea, are efecte antiinflamatorii, trateaza problemele tractului digestiv, in special a celor determinate de constipatie, previne hemoroizii, scade colesterolul, protejeaza inima si multe altele. Pe plan extern, uleiul de in are efecte rapide in vindecarea arsurilor. Se poate consuma crud, amestecat in salate sau in mancarea gatita. In India se consuma foarte mult uleiul extras din seminte de in, susan si mustar.

Cateva repere
Sanatoase pentru organism sunt doar uleiurile presate la rece, singurele care pastreaza proprietatile terapeutice ale plantei din care provin. Medicii recomanda inlocuirea completa din alimentatie a grasimilor animale cu uleiuri vegetale naturale. Cercetatorii au constatat ca o portie de mancare prajita poate contine de 500 de ori mai multa acrilamida (o substanta cancerigena pentru organism), decat este permis de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii privind limita maxima de siguranta. Asadar, prajirea produselor alimentare in untura, unt sau margarina are efecte daunatoare organismului.

Atentie!

- Uleiurile naturale sunt mult mai usor alterabile decat cele obtinute prin procedee termice. Daca uleiul are un gust puternic amarui sau este tulbure, inseamna ca uleiul respectiv este vechi.
- Daca pe eticheta produselor cumparate apare termenul de grasimi vegetale hidrogenate - acest aliment trebuie evitat, mai ales de catre copii.
- Uleiul de masline poate da alergie; aceasta se manifesta prin aparitia unor bubite pe corp si a unor usoare mancarimi de piele.
- Folosirea uleiurilor rafinate sau dublu rafinate trebuie reduse la maximum, deoarece (re)incalzirea uleiurilor sau a grasimilor la temperaturi inalte duce la aparitilor unor substante cu efecte toxice. Studii recente efectuate pe animale au demonstrat efectul nociv al produsilor de degradare rezultati in urma incalzirii uleiului, incluzand intarziere in crestere, dezechilibru enzimatic, marirea ficatului si a rinichilor.

http://www.121.ro/articole/art5773-uleiurile-in-alimentatie.html
 
eu la prajit folosesc ulei de floarea soarelui iar pt salate ulei de masline sau de porumb
 
Back
Top