• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Va veni in curand CEVA MARE?

mod1

Administrator
Reaction score
0
Vad nebuneala de pe un anumit site si ma intreb daca vom avea ceva serios in curand. Sa urmarim impreuna semnele precursoare si sa vedem daca avem dreptate.

Eu am vazut astazi cema miscare in jurul placii Arabiei. Nu ar fi de mirare sa se "dezghete" putin si Vrancea.
Iar "pauza" seismica actuala ar mai fi un semn.
Si daca punem la socoteala ca primavara Vrancea este mai activa...

A miscat si Andaman la 100 km mb 4.7

Nu cred ca se pune problema unui cutremur catastrofal acum. Iar pentru Vrancea, unde se produc seisme de adancime mare, cutremur catastrofal inseamna cutremur cu magnitudinea Gutenberg-Richter MGR strict mai mare decat 7,0. Un seism de 5,5-6 grade este considerat unul moderat, deci de energie medie, care se simte, dar nu provoaca pagube. Cutremurul din 25 aprilie 2009 a avut magnitudinea MGR=5,5 si s-a produs la o adancime de 109 km; intensitatea maxima a fost de VI pe scara Mercalli, si de IV-V la Bucuresti.
Un eventual cutremur in Vrancea in perioada urmatoare ar putea sa aiba o magnitudine de 4-5 grade, chiar 5,5 grade, dar nu 7. Nu acum. Depinde de ce se intampla in zone precum estul Turciei, Iran, Asia Centrala (Hindu Kush).

GEOX, ca de obicei ,la obiect si linistitor . Apreciez asta .felicitari !

Buna dimineata!
Azi am fost un cutremur in Hindu Kush de 4.8R la 84 km si ieri a fost altul de 3.8R la 218 km ,plus miscari multe in estul Turciei,plus Iran
Te rog Geox ce ne poti spune?
Multumesc

E clar ca placa Indiana se impinge in noi.

Buna seara
Sorry pentru intarziere, dar eu apar seara pe aici :) In timpul zilei chiar nu am timp, sunt prins cu altele ...
Bun. Deci au fost mai multe seisme usoare, de magnitudine 4-4,5 in Asia Centrala, Iran si Turcia. Totusi asta nu inseamna ca ar fi iminent un cutremur major in Romania. Daca tensiunile din Asia Centrala pana in estul Turciei se limiteaza doar la un nivel care permite producerea de seisme mici, nu e grav nici pentru noi. Ar trebui sa vedem o serie importanta de cutremure mari din centrul Asiei si pana in Turcia de est (cu magnitudini peste 6,5-7,0) pentru a avea o probabilitate sporita de producere a unui cutremur vrancean similar (deci de magnitudine peste 6,5). Si chiar si atunci, seismul nu ar urma sa se produca chiar imediat. Ganditi-va ca in 2008 s-au produs cutremure de 7,2 in Tibet (21 martie), 7,9 in China-Sichuan (12 mai), 6,6 in Kirgistan, 6,1 in sudul Iranului, dar nu a urmat nimic semnificativ in Vrancea, doar la 25 aprilie 2009 s-a produs un cutremur vrancean de 5,5 grade la 109 km adancime. Or, cu atat mai mult acum, cand seismele de pe asa-zisa "centura" mediteranean-asiatica (din care face parte si Vrancea) de abia ating magnitudni de circa 4,5 grade, inseamna ca tensiunile nu sunt asa de mari. Sigur, ne putem astepta la un cutremur de magnitudine 4, chiar 4,8-5 grade, ar cam fi timpul ca Vrancea sa dea un seism de magnitudine mai mare de 4,0 (ultimul a fost la 26 decembrie 2009), dar un astfel de eveniment e totusi ceva obisnuit pentru Vrancea, seism cu aparitie aproape lunara.
Putem avea chiar seism de 5-6 grade, iarasi nu este grav un astfel de cutremur.

Clarificari postate la timpul cuvenit . Multumiri !

Eu nu sunt de acord cu "teoria" conform careia doar un seism de peste 7 este periculos.

Evident ca nu trebuie subestimat nici un cutremur cu magnitudinea 6,8 pe scara Richter. Si un astfel de seism poate provoca necazuri. Chiar daca nu se darama blocul, pot cadea obiecte suspendate, ghiveciuri, cad balcoane, cad panouri agatate de cladire etc. Plus riscul de incendii in anumite conditii. Sa nu ne mai gandim ca daca seismul e de tip multisoc si dureaza 1-2 minute, atunci cladirile subrezite pot avea probleme.
Totusi, un cutremur de 6,8 grade nu este comparabil cu unul de 7,2 grade, dupa cum un cutremur de 7,2 nu e la fel cu unul de 7,5 grade. Plus ca efectele cutremurului vrancean depind si de adancimea la care se produce, de modul cum se realizeaza ruperea, de natura solului intr-o locatie de interes. Deci o multime de factori care influenteaza amploarea urmarilor cutremurului.

Si totusi, un 6 grade crustal intr-o zona populata...

Mare n-a venit, dar a fost unul de 3,8.

ne vorbiram noi-fetele- sa facem un fel de ...pariuri seismice aici...eu,parca as paria pe un 5-5,5 R -Vrancea pana pe 10 a lui martisor.

Back