• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

A bea bere :P

Aia analcolica nu o avea aceleasi efecte? Desi mie tot nu-mi place :P
 
1. Nu îngraşă

"Cu un conţinut caloric mult mai mic decât al altor băuturi alcoolice - 43 kcal la 100 ml în cazul celei cu alcool şi doar 17 kcal la 100 ml în cazul celei fără alcool, berea este blamată pe nedrept de creşterea în greutate.

"S-a zis că dacă bei bere faci burtă, din cauza unor substanţe numite fitosteroli, însă cantitatea lor este modică", explică nutriţionistul Corina Zugravu.

Cantitatea zilnică recomandată este de 330 de ml (o doză), - pentru femei, şi 660 de ml - pentru bărbaţi."

Si io vin cu o intrebare : cam cati din burtosii care sigur au "investitie " de bere crezi tu ca se opresc la 2 doze mici? Ingrasa 100% berea, ca astia consuma minim doua peturi de 2 l ( si se stie ca Romanica e tara berii la pet :D, bere care oricum e ai mai nasoala). Alta chestie ar fi ca betia din bere e cea mai najpa , alta ar fi ca pute ingrozitor , alta ar fi ca poti sa dai intr-o mare cacaresnita :D si lista poate continua.
 
Nu mai carcoti si ce-i scuze lul Gogu ca l-ai acuzar degeaba, el bea doar doza "prescrisa" ,da?
 
Da unde am pomenit io ceva de Gogu al nostru? :D
 
Te faci ca nu stii ? la burta buboasa de la" Ghiceste ce este " :D: Chiar ,a amortit topicul ala.
 
:D era o exprimare alegorica :P, se poate? Si gogu nostru nu bea bere la pet, se stie :D. cantitatea s-ar putea sa fie pe-aproape, da la pet nu consuma sigur.
 
:D: ce te pricepi neicusorule s-o dregi =))
 
Bere vs pasarica :D


O bere este mereu umeda. Pasarica trebuie incurajata.
1 punct pt. bere.

O bere nu-i placuta atunci cind este calda.
1 punct pt. pasarica.

O bere inghetata te satisface.
1 punct pt. bere.

Daca gasesti un fir de par intre dinti, bind bere, poate sa te apuce vomatul.
1 punct pt. pasarica.

Daca te intorci acasa si puti a bere, nevasta-ta te cearta.
Daca te intorci acasa si puti a pasarica, nevasta-ta ar putea sa te lase.
1 punct pt. bere, 1 punct pt. pasarica. (depinde de punctele de vedere)

10 beri pe noapte si nu mai poti sa conduci.
10 pasarici pe noapte si nu mai este nevoie sa conduci.
1 punct pt. pasarica.

Daca iti faci treaba cu o o bere intr-un local plin de lume este normal.
Daca iti faci treaba cu o pasarica intr-un local plin de lume devii un mit.
1 punct pt. pasarica.

Daca un politai te simte ca mirosi a bere, ar putea sa te aresteze.
Daca un politai te simte ca mirosi a pasarica, ar putea sa-ti ofere o bere.
1 punct pt. pasarica.

Berea mai veche este mai buna.
1 punct pt. bere.

Daca te scufunzi intr-o bere, avind prezervativul la locul lui, nu simti diferenta de gust.
1 punct pt. bere.

Multa bere te poate face sa vezi farfurii zburatoare.
1 punct pt. pasarica.

Daca te intrebi mereu cum va fi urmatoarea pasarica, este normal.
Daca te intrebi mereu cum va fi urmatoarea bere, esti alcoolic.
1 punct pt. pasarica.

Sa rupi eticheta de pe o stica de bere este distractiv.
Sa rupi chiloteii unei pasarici este mult mai distractiv.
1 punct pt. pasarica.

Statul taxeaza berea.
1 punct pt. pasarica.

Daca bei inca o bere, prima nu se supara.
1 punct pt. bere.

Esti intotdeauna sigur de a fi primul care deschide sticla de bere.
1 punct pt. bere.

Daca agiti o bere, dupa putin timp, se calmeaza singura.
1 punct pt. bere.

Blonda, rosie sau bruna. Poti alege berea pe care o vrei.
1 punct pt. bere.

Despre o bere se stie exact pina la ultima centima cit o sa coste.
1 punct pt. bere.

Berea nu are o mama.
1 punct pt. bere.

Punctaj final: Berea bate Pasarica (11-10)

Daca esti o femeie si in momentul asta te superi, sa stii ca berea nu ar fi avut nimic de zis pierzind aceasta confruntare: un alt punct pentru bere. :D

http://iubita.ro/
 
burta_de_la_bere.jpg

Oh, yeah!!!
 
Culmea este ca am deschis link-ul si la poza respectiva era reclama la ..."credit de nevoi personale"
Cool... Ma duc la banca sa iau un credit de nevoi personale, si parca vad o duduie la vreo 40 de ani, imbracata in tinuta business care sa-mi zica "Si, domnu' Gogu, puteti sa-mi spuneti pentru ce anume luati acest credit" si io, candid, "stimata domnita, am de facut o achizitie serioasa. Un butoi de bere" :D Va dati seama ca ori ma da afara pe usa, ori trage o mutra acra, gandind in sinea ei "alcoolic notoriu, dupa ce ca are burta, mai vrea si bere..."
 
Misterul berii a fost rezolvat

Pentru halbele şi sticlele de bere blondă şi rece care curg în râuri la terase ar trebui să-i mulţumim lui Saccharomyces eubayanus. Acest organism retras din pădurile argentiniene a fost timp de decenii veriga lipsă din explicarea procesului prin care s-a format drojdia de bere, ingredientul esenţial licorii pe care o consumăm cu toţii, pe filieră germană, de vreo 600 de ani.

A fost nevoie de cinci ani de căutări pentru ca o echipă de cercetători să descopere această specie de drojdie sălbatică dezvoltată în pădurile de fagi ale Patagoniei. “Ştiam noi că trebuie să fie acolo pe undeva,” a declarat Chris Todd Hittinger, genetician american şi coautor al unui studiu despre noua descoperire. Presupoziţia sa principală este că Saccharomyces eubayanus ar fi ajuns în Europa în urmă cu câteva secole, unde a fost hibridizată cu drojdia locală, dând naştere unui ferment care, la temperaturi mai scăzute, a permis obţinerea berii lager.

Deşi geneticienii se aflau pe urmele acestui organism misterios încă din anii ’80, a fost nevoie de un timp îndelungat pentru a identifica şi recolta mostre de eucariote similare dezvoltate în copacii de pe cinci continente. S. eubayanus, folosită de către localnici în prepararea băuturilor fermentate, are un conţinut ridicat de zahăr, după care drojdia se topeşte, colonizându-l şi consumându-l.

În ceea ce priveşte traseul acestui organism din Argentina până în Europa, acesta rămâne încă un mister. Deşi Columb a plecat în expediţiile sale în 1492, berea lager exista încă de la 1400, astfel încât deocamdată nu se cunoaşte exact parcursul genetic al S. eubayanus. “Se prea poate ca acesta să fi existat şi în alte părţi,” a spus unul dintre autorii studiului. “Doar pentru că nu a fost descoperit nu înseamnă că nu există.”

http://totb.ro/?p=20339
 
Badea Gheo stă pe munte un an, strânge bănuţi la chimir şi apoi coboară în oraş să se distreze. Din păcate nimereşte într-un club de gay şi travestiţi.
Alege o "fată" şi merg la asta acasă.
- Fă-te comod, te servesc cu o bere ceva? întreabă tipul.
- Da, zice Gheo.
Merge la frigider gay-ul şi realizează că Gheo nu înţelege fenomenul şi se întoarce zicând.
- Ştii, de fapt eu nu am clitoris, înţelegi?
- Bine, zice Gheo, atunci adu-mi un Heineken.
 
Sa-l vad io pe ala care-i critica pe cei bautorii de bere :D:


10 motive pentru a include berea in dieta zilnica .



Trebuie sa stii ca berea te ajuta in activitatea zilnica, nu este, asa cum se stie "din popor" o sursa de ingrasare. Aceasta te ajuta in dieta zilnica, reduce riscul aparitiilor anumitor boli si te rehidrateaza dupa sport.

Nu ingrasa

Cu un continut caloric mult mai mic decat al altor bauturi alcoolice - 43 kcal la 100 ml in cazul celei cu alcool si doar 17 kcal la 100 ml in cazul celei fara alcool - berea este acuzata pe nedrept de cresterea in greutate. Ce trebuie avut in vedere insa este mentinerea unui stil de viata sanatos care sa presupuna o dieta organizata, fara un consum de alimente hipercalorice.

Rehidrateaza dupa efort fizic

Cercetatorii spanioli de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Granada si cei din cadrul Consiliului Superior de Cercetari Stiintifice din Madrid au decis: consumul responsabil de bere, cu si fara alcool, este o modalitate de a ne rehidrata dupa efort fizic.

Compozitia si caracteristicile sale senzoriale recomanda berea ca pe o bautura adecvata pentru a reface pierderile hidrominerale care se produc prin transpiratie, facilitand recuperarea dupa exercitiul fizic, mai ales atunci cand se realizeaza intr-un mediu calduros.

Berea furnizeaza organismului elemente care inlocuiesc pierderile ocazionate prin exercitiile fizice cum sunt aminoacizii, diverse minerale, vitaminele din grupa B si antioxidantii.

Incluzand in compozitia sa 93% apa, berea se caracterizeaza printr-un efect racoritor si cu putere de a reduce senzatia de sete.

Reduce riscul formarii pietrelor la rinichi

Berea are un continut redus de calciu si este bogata in magneziu, ceea ce ajuta la protejarea impotriva formarii pietrelor la bila si la rinichi.

Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care a fost recomandat consumul unui pahar de bere pe zi pentru reducerea riscului de formare a pietrelor la rinichi. In acest sens, un rol l-ar putea avea aportul crescut de apa, care are drept rezultat formarea si excretia de urina (diureza).

Reduce riscul de aparitie al bolii Parkinson

Boala Parkinson este o boala neurodegenerativa, raspandita, care afecteaza persoanele de peste 50 de
ani. Mai multe studii au aratat ca berea consumata in cantitați moderate se asociaza unui risc scazut de dezvoltare a bolii Parkinson.

Creste nivelul de “colesterol bun” (colesterol HDL)

Cantitatea de „colesterol bun” (colesterol HDL) in sange creste in timpul consumului de bere. S-a aratat ca nivelul mai ridicat de „colesterol bun” se asociaza cu un risc mai mic de boli coronariene. Cercetarile au demonstrat ca un pahar de bere pe zi poate creste semnificativ nivelul de colesterol HDL.

Asigura protectie impotriva bacteriei Helicobacter pylori

Unele cercetari au demonstrat ca cei care consuma bere in mod responsabil beneficiaza de un grad de protectie impotriva bacteriei Helicobacter pylori, cunoscuta ca fiind cauza majoritatii ulcerelor de stomac si un posibil factor de risc pentru cancerul de stomac. Consumul de bere faciliteaza eradicarea acestui organism datorita unui efect antibacterian.

Este o sursa de antioxidanti

Berea contine antioxidanti naturali, sursa lor fiind atat maltul (orz), cat si hameiul. Cercetarile au aratat ca numarul antioxidanților din sange creste ca urmare a consumului de bere, ceea ce indica faptul ca antioxidantii din bere sunt absorbiti prompt, poate chiar mai rapid decat cei din alimentele solide.

Este o sursa bogata de siliciu

Provenit din doua surse naturale: apa si in special orz, s-a dovedit ca siliciul este important pentru sanatatea oaselor, imbunatatind chiar densitatea minerala a oaselor la femeile care primesc suplimente de siliciu prin dieta.

In plus, siliciul din bere ar putea contribui la reducerea riscului bolii Alzheimer.

Este o sursa de vitamina B12 in dietele vegetariene

In cazul adoptarii unei diete vegetariane, organismul risca sa fie privat de vitaminele pe care le asimileaza in mod normal din alimentele de origine animala.

Astfel, o sursa naturala de vitamina B12, care se gaseste in special in alimentele de origine animala si care are un rol decisiv in buna functionare a sistemului nervos, fiind supranumita vitamina bunei dispozitii, este chiar berea.

Preparata din cereale, berea este o sursa buna de vitamine esentiale vieții, cercetari recente demonstrand o absorbtie ridicata de vitamine de tip B la introducerea in dieta a consumului responsabil de bere.

Pe langa completarea unei diete sanatoase, vitaminele si mineralele din bere pot avea si alte beneficii asupra sanatatii. Cercetari recente sugereaza ca vitaminele de tip B (B6, B9 si B12), care se regasesc in aceasta bautura, pot furniza consumatorilor de bere o protectie suplimentara impotriva bolilor cardiovasculare.

Este o sursa de fibre

Berea este o sursa de fibre solubile derivate din peretii celulelor de orz, unul dintre ingredientele sale de baza. Doua pahare de bere contin in medie 10% din doza zilnica recomandata de fibre solubile, unele beri putand furniza pana la 30%.


Sursa: „Efectele consumului moderat de bere”, un compediu al literaturii stiintifice

http://www.feminis.ro
 
Stiati asta ? :D:





Bere cu aditivi şi arome chimice

Autor: Georgeta Petrovici

Berile nesănătoase au în compoziţie E-uri care îmbolnăvesc sau ceea ce medicii numesc "cărăuşi ascunşi" de zahăr sau sare. Îndulcitorii sunt suspectaţi că pot cauza inclusiv cancer.
Berea la sticlă, care are doar hamei și malț, este preferabilă celei la pet sau la doză 

Piaţa românească a început să fie asaltată de beri care în mod normal nu ar avea voie să poarte acest nume. Este vorba de berile aromate cu portocale sau alte fructe.

"Categoric sunt mai nesănătoase decât berile adevărate, curate. Plus că majoritatea conţin acei îndulcitori extrem de controversaţi pentru că sunt cancerigeni. Aceste beri au apărut pe o tendinţă generalizată şi în Occident. Femeile vor să bea bere, la fel şi tinerii, iar aceştia vor ceva cu gust dulce. Nu caută hameiul în bere, ci ceva dulce. În Germania este interzisă prin lege vânzarea lor sub apelativul de bere", susţine maestrul berar german Joachim Reuling, cu o vechime de 17 ani în branşă.

Exemple de beri cu zahăr ascuns

Am ales la întâmplare câteva dintre cele mai cunoscute "beri dulci" care se vând la noi. Beck’s Green Lemon conţine jumătate bere şi jumătate citronadă chimică (cu sirop de glucoză şi fructoză de grâu, zahăr, acid citric, aromă naturală şi colorant natural din lămâie).

Redd’s este o bere blondă cu 6% zahăr, suc de lămâie 4,5%, aromă naturală de lămâie. Tuborg Tropical este o bere cu suc din două fructe – lime şi fructul pasiunii care conţine, pe lângă berea cu porumb, zahăr, 2,8% suc concentrat de fructe (mere lămâi, ananas, fructul pasiunii 0,4%, lime 0,1%) arome naturale, acid ascorbic, concentrat de şofrănaş pe post de colorant.

Bergenbier Fresh este un amestec de bere (50%) şi băutură răcoritoare din suc de lămâie plus un E periculos. Cu menţiunea că sucul concentrat de lămâie este prezent în proporţie de 0,32%, iar în rest avem sirop de zahăr, extract concentrat de portocală, suc concentrat de portocală, stabilizatori – pectină şi gumă de carroba, antioxidant – acid ascorbic, aromă naturală, colorant galben de chinolină.

Specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi explică faptul că acest galben de chinolină nu este altceva decât "E 104, un colorant artificial. Nu numai că este un cărăuş ascuns de sare în organism, dar, în plus, poate provoca atacuri de astm, dermatite sau ADHD persoanelor sensibile la substanţă".

Specialistul mai atrage atenţia că zaharurile din berile îndulcite sunt la fel de nesănătoase. "Ni se tot spune să evităm consumul de zahăr, printre altele. Aici găsim zaharuri ascunse, pe care consumatorul nu le conştientizează şi care, în timp, pot duce la obezitate, rezistenţă la insulină şi chiar diabet", a mai explicat prof. Mencinicopschi.

Porumb în loc de orz

Berea căreia i se face reclamă că este "probabil cea mai bună din lume" este una dintre puţinele de pe rafturile hipermarketurilor româneşti care nu conţine porumb. Din punctul de vedere al specialiştilor în bere, băutura care se vinde sub acest apelativ nu ar avea voie să conţină porumb.

"În general, producătorii industriali de bere se străduiesc să obţină o bere care nu are gust rău, dar care nici nu se remarcă prin nimic deosebit", mai spune maestrul berar. Iar pentru profit maxim vor să grăbească procesul tehnologic.

Astfel că înlocuiesc malţul de orz cu mălai, iar ceea ce rezultă este departe de ideea de bere. În România, cele mai multe beri conţin şi porumb. Chiar pe etichete de beri premiate citim că există un adaos de porumb sub formă de mălai.

De exemplu: Golden Brau, Albacher Premium, Dorfer, Peroni, Timişoreana, ca să nominalizăm, la întâmplare, numai câteva dintre cele mai cunoscute dintr-o listă lungă.

Preţul spune totul despre calitate

Atenţie la preţ: o bere de porumb este ieftină. Specialiştii spun că este şi de mai proastă calitate. Deşi în rândul consumatorilor s-a încetăţenit ideea că berea cu porumb dă dureri de cap, acest lucru nu este adevărat.

"Durerile de cap vin de la toate tipurile de alcool care nu sunt etanol şi apar în băuturile alcoolice la o fermentare necorespunzatoare sau la o fermentare la temperaturi mai înalte. Temperaturile ridicate se folosesc pentru a accelera fermentarea rezultând automat costuri mai mici de producţie", explică Olivia Indrecan, administra torul Jolly Beers, companie care importă beri de manufactură.

Porumbul îi "ajută" pe producătorii industriali să obţină cantităţi mari în timp record. "Porumbul în bere nu este o chestiune aşa de rea pentru sănătate. Problema apare că nu se mai respectă legea purităţii berii", afirmă Gheorghe Mencinicopschi.

"Pentru industria berii europene se cultivă orz special. Din porumb nu se poate face malţ. Porumbul dă berii un gust specific care nu este tipic berii şi din acest motiv nu se foloseşte într-o bere bună. Spuma este de asemenea afectată în mod negativ", mai spune Joachim Reuling.

ALTERNATIVE

Cum alegeţi o bere de calitate: nu e pasteurizată şi nu are porumb

Profit cu orice preţ este o idee pe care nu o vom întâlni niciodată la berarii de manufactură, de la acele fabrici mici din Germania, Cehia sau SUA, de exemplu, care nu fac rabat de la calitate şi care ştiu că o bere "adevărată" este nepasteurizată, e fără porumb şi chimicale adăugate.

De ce sunt mai bune băuturile de manufactură

Pentru a fi feriţi de aditivi, pasteurizare şi porumb, sau, mai scurt, pentru a bea bere "corectă", somelierii de bere recomandă orientarea spre băuturile de manufactură. Sunt şi în România astfel de beri, mai puţin cunoscute, ceva mai scumpe (deseori preţul e dublu faţă de o bere industrială obişnuită, de "brand").

Anumite hipermarketuri au rafturi speciale în care vând berile fabricuţelor din Occident care trăiesc independent de marile concernuri. În Europa, berile de manufactură acoperă o proporţie mică din piaţă. Cei care nu vor să plăteacă mai mult, pot opta pentru berile de consum larg.

Specialiştii recomandă: să fie în sticlă de sticlă, nu pet, nu doză metalică. Somelierii de bere ne sfătuiesc: citiţi atent eticheta şi cumpăraţi bere nepasteurizată şi care nu are în compoziţie porumb. Câteva exmple la întâmplare de beri care conţin exclusiv hamei şi malţ: Ursus, Heineken, Carlsberg.

"Adevărata artă în producerea berii constă în a crea o bere surprizătoare, folosind doar apă, malţ, hamei si drojdie.“
JOACHIM REULING, maestru berar

RECLASIFICREA BERII

De calitate, de masă şi de manufactură

În prezent, berea în România e catalogată după culoare. Blondă şi brună. Deserori cea neagră se confundă cu berea brună. Specialiştii în domeniu susţin o nouă catalogare a berii, calitativ.

"Considerăm că este necesară o reclasificare a berii, inspirată din clasificarea vinurilor şi care să fie în folosul consumatorului. Noua clasificare ar fi în bere de masă, bere de calitate superioară şi bere de manufactură", a declarat Alin Lupulescu, publisherul revistei Beerocracy, singura publicaţie de cultură a berii din România.

Pe de altă parte, este de spus că nici pasteurizarea berii nu aduce nimic bun consumatorilor. Aceste beri (gen Ciuc, Timişoreana, Paulaner) rezistă mult mai mult decât o bere netratată. Consumatorul "cunoscător" însă nu va mai găsi gustul adevărat de bere.



http://www.evz.ro
 
93_1217426740.jpg


Si ei "e oameni" :P acu...nus' daca e in orele de program sau dupa, dar dupa cat se vede ,cred c-as in "tauleta " politiei =))
 
N-ai să crezi ce băutură i-a salvat viaţa când a rămas înzăpezit


Un şofer în vârstă de 52 de ani a rămas blocat în zăpadă în urma unui accident. Timp de trei zile el a rezistat unor temperaturi de până la minus 17 grade, singurul său sprijin fiind trei doze din cea mai apreciată băutură a bărbaţilor.

Americanul Clifton Vial, în vârstă de 52 de ani, s-a văzut în imposibilitatea de a mai ieşi din maşină după ce a derapat cu maşina din cauza zăpezii. Total nepregătit pentru aşa ceva, el purta doar o pereche subţire de jeanşi şi o bluză care nu îi era de ajuns pentru a-i ţine de cald.

Nici telefonul mobil nu i-a fost de mare ajutor deoarece accidentul s-a produs într-o zonă muntoasă fără semnal. Singura lui salvare era ca el să rămână în viaţă până când cineva şi-ar fi dat seama de dispariţia lui şi ar fi început să îl caute.

Berea, pe post de mâncare

Motorul maşinii nu a fost foarte grav afectat aşa că putea să dea drumul din când în când la motor pentru a da căldură, însă nici combustibilul nu a fost de ajuns pentru trei zile, cât a fost nevoit americanul să îşi petreacă sub nămeţii imenşi de zăpadă.

Trei doze de bere au fost singurele lui resurse pe parcursul celor trei zile de coşmar. Deşi erau îngheţate, el a tăiat cutiile cu un cuţit şi a lins băutura îngheţată, în lipsa altor lichide sau a hranei.

“Am făcut orice pentru a rămâne în viaţă. Am improvizat un sac de dormit, iar picioarele mi le înveleam cu un prosop vechi pe care l-am găsit în maşină", a declarat americanul pentru DailyMail.



http://www.evz.ro
 
Unde poţi să bei peste 2000 de tipuri de bere? La Delirium Café!

Delirium Café, locul din Bruxelles unde se comercializează peste 2000 de feluri de bere din toată lumea.



Este un loc în Bruxelles care adună peste 2000 de feluri de bere din toată lumea. I se spune, într-o manieră poate prea franţuzească, Delirium Café. La atâta bere strânsă sub acelaşi acoperiş, accentul cade mai degrabă pe entuziasmul ”delirului” figurativ decât pe molcomeala cafelei de dimineaţă.

Lecturarea meniu-ului seamănă cu o călătorie în jurul pământului. Beri din Congo, Barbados, Argentina, Cuba, Insulele Feroe, Mongolia sau Noua Zeelandă. Paradoxul unei oferte care se întinde pe mai bine de 200 de pagini este că fereşte consumatorul de excese.

Berea lui Moş Crăciun

Când te întâlneşti cu ”cel mai puternic lager din lume” nu poţi să te grăbeşti. Îl studiezi îndelung şi îl bei încet. Samichlaus – sau ”Berea lui Moş Crăciun” – se fabrică în Austria, doar o singură dată pe an, în data de 6 decembrie. Este lăsată să ”îmbătrânească” 10 luni până să fie îmbuteliată. Şi poate răbda câţiva ani buni înainte de a fi consumată. De aceea, să nu te miri dacă dai, în 2011, peste o sticlă produsă în 2008. ”Probabil, cea mai rară bere din lume”, scrie în descrierea ei. La o concentraţie de 14 la sută alcool, în mod cert consumul de Samichlaus trebuie să fie mai degrabă o excepţie.

Două cuvinte: dju dju

Dacă totuşi vrei să bei cu ambele mâini, comandă în Delirium Café una din cele două beri angoleze: Dju dju banana sau Dju dju mango. Slab alcoolizate, aceste beri se servesc în vase mici, din lemn, fără vreun mâner, aşa că nu pot fi manevrate decât cu amândouă mâinile. ”Făcute după o reţetă a vechilor preotese şi menite să adună noroc, sănătase şi prosperitate”, sună descrierea. Deci încearcă să nu strici ”vraja” prin abuz.

Elefantul roz

Odată acomodat cu atmosfera din Delirium Café, nu ai cum să nu observi că cea mai populară bere este cea care dă numele stabilimentului, Delirium Tremens. Denumirea poate deranja pe mulţi pentru că este împrumutată de la o afecţiune violentă pe care o dezvoltă foştii alcoolici după o perioadă în care stau departe de orice fel de astfel de băuturi. În rest, lucrurile sunt roz. La propriu. Stema barului şi motivele de pe sticla berii înfăţişează un elefant în această culoare. Nu excesiv de alcoolizată – 8,5 la sută – Delirium Tremens are o aromă aparte, obţinută prin combinarea mai multor tipuri de drojdii.

Pentru vedete…

O modalitate bună de a face cunoştinţă cu berile din Bruxelles este să scanezi diferitele reclame stradale. Aşa întâlneşti una dintre cele mai răspândite beri belgiene: Vedett. Cu un nume care probabil ar avea succes în rândul protipendadei de prin mall-urile bucureştene, Vedett e o bere bună de luat la picnic. ”Extra blondă” şi cu doar 5,2 la sută alcool. În plus, poate servi cultului personalităţii, întrucât producătorii se oferă să imprime poza consumatorului pe sticlă dacă respectivul face o comandă suficient de serioasă.

Şi berile non-europene ştiu cum să devină cunoscute. În aceste cazuri, mâncarea este factorul decisiv.

Berea nerecomandată balaurilor

De pildă, bucătăria etiopiană a făcut din berea St. George un loc comun în Bruxelles. Partea interesantă este că etiopienii nu discriminează mâncarea în faţa băuturii sau viceversa. Totul se serveşte cu mâna goală. Apuci o lipie şi întinzi prin numeroasele sosuri puse în faţă şi, când momentul e potrivit, uzi cu puţin St George. Îl ştii: e sfântul călare, care omoară balaurul. Doar 4,5 la sută alcool înseamnă că poţi mânca liniştit. Asemenea experienţe se pot încerca, spre exemplu, în restaurantul Kokob.

Leul tailandez

Dacă vrei tot o masă exotică, dar ceva mai manierată, poţi alege un restaurant cambogian. ”Cambodge Palace” este unul dintre ele. După o salată de boeuf şi o porţie de creveţi în stil asiatic, merge berea tailandeză Singha. Uşor de recunoscut după leul mistic tailandez postat pe eticheta aurie. Berea însă e paşnică, 5 la sută alcool. Şi stinge eficient iuţeala mâncării cambogiene.

Bere în sticlă de şampanie

Să nu pleci din Bruxelles fără o vizită într-unul dintre magazinele de bere din zona Grand Place. Dacă te-ai săturat de degustat, ajunge doar experienţa vizuală. Grija şi fastul cu care belgienii împachetează berea sunt impresionante. Berile Duvel, Kasteel, Chimay sau Satan apar şi în sticle de 0,75 de litri sau peste. Recipientele sunt suple, aducând aminte de sticlele de whisky sau de şampanie. Şi nu e de ajuns. Unele beri sunt aşezate în cutii sau carcase pretenţioase, numai bune de ţinut ca amintire.

Apropos de memorie, nu strică niciodată să fie împrospătată cu sfatul prietenesc: consumaţi alcoolul cu moderaţie.

http://www.romanialibera.ro/timpul-...e-tipuri-de-bere-la-delirium-cafe-221987.html
 
Back
Top