• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

A bea bere :P

Cât bem? Harta consumului de alcool la nivel global



În 2005, fiecare persoană de pe glob a consumat, în medie, 6,1 litri de alcool pur, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cei mai mulți împătimiți ai alcoolului sunt în Europa, în principal în statele care au făcut parte din Uniunea Sovietică.


Potrivit raportului OMS, moldovenii sunt cei mai mari bețivi. La nivelul anului 2005 aceștia au consumat, în medie, circa 18,2 litri de alcool de persoană, cu doi litri mai mult decât cehii.

De asemenea, raportul atrage atenția că moldovenii consumă foarte mult alcool din producție proprie, care nu este raportat nicăieri și care de cele mai multe ori nu respectă niciun fel de standard și le pune viața în pericol. La nivelul întregii planete, circa 30% din alcoolul consumat este produs în propriile gospodării.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că alcoolul produce mai multe victime decât SIDA sau tuberculoza, fiind responsabil de circa 2,5 milioane de decese anual. În Rusia și în multe state care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică, unul din cinci bărbați moare din cauza consumului prea mare de alcool, potrivit The Economist.




http://www.evz.ro
 
Medicament pentru betie si mahmureala
Imagineaza-ti un medicament, o simpla pastila, care te poate face sa te "trezesti" indiferent cat de mult ai baut sau sa iti ia cu mana mahmureala in numai cateva minute.Bautorii inveterati au toate motivele sa fie in culmea bucuriei : oamenii de stiinta sunt pe cale sa testeze pe oameni un "antidot impotriva alcoolului" care poate oferi, in curand, o cura pentru alcoolism.
Medicamentul al carui nume stiintific este dihidromiritecina , sau DHM, deriva dintr-o varietate chinezeasca de rasina orientala, ce este folosita de peste 500 de ani in China pentru inlaturarea efectelor mahmurelii. Pana in prezent, aceasta substanta chimica a fost testata numai pe soareci, dar pare sa aiba rezultate extrem de promitatoare.
"DMH va reduce gradul de betie corespunzator cantitatii de alcool baute si va elimina intru totul simptomele mahmurelii", a declarat Jing Lian, conducatorul acestui studiu."Odata cu timpul, va reduce nevoia de a bea alcool (a alcoolicilor)."
Lian a testat mai intai felul cum DHM inlatura stangacia si lipsa de coordonare a soarecilor "betivi" , masurand cat timp le ia pentru a reveni pe picioare dupa ce au cazut lati din cauza bauturii cu care au fost tratati. Soarecii au fost injectati cu o cantitate de alcool echivalenta cu 15 - 20 de beri baute de un om vreme de doua ore.Asa cum era de asteptat, betivanii fara vina au fost in stare sa se ridice pe picioare abia dupa 70 de minute urmatoare "betiei".Dupa ce le-a fost adaugat un miligram de DHM in bautura, soarecii au fost capabili sa isi revina in doar cinci minute.
Intr-o a doua faza, soarecii au fost testati asupra felului cum se descurca intr-un labirint, pentru a se constata modul in care medicamentul DHm reuseste sa le inlature simptomele de mahmureala. Soarecii nauciti inca de efectele negative ale alcoolului s-au ghemuit intr-un colt , parand a fi lipsiti de motivatie in a gasi iesirea din labirint.De indata, insa, ce li s-a administrat o doza corespunzatoare de DHM, dorinta lor de a scapa din labirint s-a revitalizat, ei reactionand la fel ca si soarecii carora nu li se daduse deloc alcool.
In cele din urma, Liang a experimentat felul cum medicamentul DHM poate vindeca dependenta fata de alcool a soarecilor. Rozatoarelor betivance li s-a oferit sa aleaga intre o solutie de alcool indulcit si apa indulcita. Dupa o perioada de trei luni de tratament cu DHM, soarecii tratati au baut numai o patrime din alcool fata cei cei carora nu li s-a administrat DHM.
Presupunand ca acest medicament este la fel de eficient in cazul oamenilor ca si in cel al soarecilor, DHM poate deveni un leac revolutionar in lupta contra alcoolismului. Cu toate acestea, unii cercetatori sunt de parere ca DHM poate provoca alcoolicii sa bea chiar si mai mult decat pana acum.

Sursa: http://godessdiana88sex1.blogspot.com/2012/01/medicament-pentru-betie-si-mahmureala.html
 
Nu ma pricep la bauturi. O fi adevarat clasamentul ?

ndustria berii este dominată de o mână de corporaţii mari precum Anheuser-Bush InBev din Belgia, SABMiller, Heineken şi Carlsberg. Acestea controlează jumătate din piaţa globală a berii.

Totuşi, vânzările de bere scad în Europa de Vest şi în Statele Unite. Doar „berile meşteşugite“ realizate de berăriile independente sunt în creştere, cu 11% în SUA, iar numărul noilor berării au crescut cu 16% în 2011, comparativ cu anul anterior.

La competiţia anuală a berii RateBeer Best 2012 au fost înregistrate 140.000 de beri provenite de la 12.000 de berării. Concursul a fost deschis tuturor berarilor, inclusiv celor patru mari jucători, dar numai „berile meşteşugite“ au intrat în top 50.


Succesul acestor microberării au determinat marile corporaţii din industrie să facă coadă pentru a le absorbi. În martie 2011, Anheuser-Busch a cumpărat Goose Island, una dintre cele mai mari microberării din America.

Iată topul berilor care au înregistrat cel mai bun scor în cadrul competiţiei RateBeer Best 2012:

10. The Abyss

Produsă de Deschutes Brewery
Stil: Brună Imperială
Origine: Bend, Oregon

9. Speedway Stout

Produsă de AleSmith Brewing Company
Stil: Brună Imperială
Origine: San Diego

8. Passionfruit şi Dragonfruit Berliner Weisse

Produse de Cigar City Brewing
Stil: Berliner Weisse
Origine: Tampa, Florida

7. Pliny the Younger

Produsă de Russian River Brewing
Stil: Imperial / India Pale Ale (IPA) triplu
Origine: Santa Rosa, California

6. Hopslam

Produsă de Bells Brewery
Stil: Imperial / IPA Dublu
Origine: Kalamazoo, Michigan

5. Trappistes 10

Produsă de Brasserie Rochefort
Stil: Abt / Quadrupel
Origine: Rochefort, Belgia

4. KBS (Kentucky Breakfast Stout)

Produsă de Founders Brewing
Stil: Imperial Breakfast Stout
Origine: Grand Rapids, Michigan

3. Bourbon County Brună (retrasă)

Produsă în trecut de Goose Island Beer Company
Stil: Brună Imperială
Origine: Chicago, Illinois

2. Narke Kaggen Stormaktsporter

Produsă de Narke Kulturbryggeri
Stil: Brună Imperială
Origine: Orebro, Suedia

1. Westvleteren 12 (foto)

Produsă de Westvleteren Abdij St. Sixtus
Stil: Abt/Quadrupel
Origine: Westvleteren, Belgia

SURSA: CNBC


http://www.capital.ro/
 
Berea, un aliment iubit în toate epocile


”Cel care a inventat berea a fost un om înţelept.” (Platon)

Producţia de bere dateazã din aproximativ 6000 a.Hr. Totuşi, cei care s-au ocupat la modul mai serios de populara bãuturã au fost sumerienii, în jurul anului 2000 a.Hr. Nu rare sunt reprezentãrile ciconografice în care apar oameni şi zei desfãtându-se cu ulcioare mari din licoare. Un imn adresat uneia dintre cele mai improtante zeitati ale lor, Ninkasi, constã de fapt într-o lungã explicaţie despre procesul de fabricaţie a bãuturii, ceea ce era de altfel de foarte mare ajutor într-o societate în mare masurã analfabetã. Adicã, în cazul în care aveai de gând sã te ocupi cu aşa ceva, nu trebuia decât sã reciţi imnul şi învãţai fãrã sã ştii sã citeşti reţete…Berea se pare cã avea un rol atât de însemnat pentru sumerianul de rând încât obiceiul îşi fãcea loc în momentele cele mai diverse, aşa cum ne aratã o imagine care înfãţişeazã o femeie consumând bere în timpul actului sexual…

Practic fiecare religie politeistã cuprinde în panteonul sãu o zeitate care sã aibã atribuţii legate de producţia de alcool. Poemul epic finlandez Kalevala stãruie mai mult asupra berii decât asupra creaţiei omului. Zeiţa egipteanã cu cap de leu Sekhmet renunţã la obiceiul de a ucide în momentul în care se îmbatã suficient de tare. Romanii şi grecii îi au pe Bacchus şi Dionysus, zeii care îl elibereazã pe om de grijile lumeşti şi îl îmbie cu plãcerile simple şi imediate. Ritul dionisiac are drept scop explorarea laturii subconştiente a fiinţei umane, care se poate dezlãnţui în cele mai animalice forme în cadrul serbãrilor în cinstea zeului vinului (şi nu numai), reducându-şi astfel frustrãrile şi inhibiţiile care îi împiedicã împãcarea cu sine (funcţia terapeuticã a orgiilor bahice). Se foloseşte în general alcoolul când se doreşte o rãtãcire divinã, o posedare a omului de cãtre zeul care I se substituie (enthousiasmos). Bãuturile fermentate sunt printre cele mai frecvente atunci când vine vorba de intrarea într-o stare de extaz.

În antichitate şi evul mediu femeile erau cele cãrora le revenea sarcina de a fabrica berea. În unele culturi era consideratã o sarcinã atât de onorabilã încât doar femeile de vitã nobilã aveau voie sã se ocupe cu aşa ceva. În Europa medievalã producţia de bere reprezenta o îndeletnicire fundamentalã în gospodãrie, la fel ca gãtitul sau creşterea copiilor. Unele dintre femei chiar ajungeau faimoase prin calitatea alcoolului, aprovizionând şi alte familii. Calitate îndoielnicã dacã stãm sã ne gândim cã materiile fecale animale puteau sã devinã din întâmplare un ingredient…Puţinii producãtori care nu erau femei erau cãlugãrii, mãnãstirile având o tradiţie bogatã în ceea ce priveşte obţinerea berii pentru a înviora cãlãtorii sau pentru a câştiga fonduri pentru întreţinere. Şi astãzi mai sunt mãnãstriri prin Belgia sau Olanda care încã mai practicã asã ceva, tot din dorinţa independenţei economice. Iatã cum, în mod bizar, unele religii desconsiderã total consumul de alcool, în vreme ce altele în folosesc ca suport material al doctrinei…

Poate cã berea este periculoasã pentru ficat, dar procesul în sine implicã şi el multe riscuri, întrucât sticlele pot exploda. Dar berea poate produce pagube şi o scarã mult mai mare. De pildã, la o berãrie dn Londra anului 1814, a sãrit în aer un cazan care conţinea 100.000 de galoni de bere care a invadat periferiile mai sãrace, distrugând douã case şi o cârciumã, dar şi omorând nouã oameni. Totuşi, unul dintre aceştia şi-a provocat singur moartea, pentru cã ademenit, ca mulţi alţii, de alcoolul gratuit care a nãvãlit pe canalele de scurgere, a exagerat puţin, ajungând în comã.

Berea era adesea întrebuinţatã şi ca medicament. În evul mediu însã se ştie cã oamenii aveau tendinţa de a încerca mai tot ce era la îndemânã pentru tratamente. Sã fie singurii? Imediat dupã începutul prohibiţiei medicii primesc permisiunea de a prescrie bere în reţete. Acest fapt i-a înfuriat pe reprezentanţii mişcãrii pnetru moderaţie, pentru cã în ciuda câştigãrii bãtãliei în faa alcoolului, oamenii tot mai îl puteau achiziţiona din cauza unei portiţe din amendamentul al 18-lea. Aveau cabinetele sã devinã noile ascunzãtori ale consumatorilor înrãiţi? Dezbaterile au împânzit Congresul şi Asociaţia Americanã a Medicilor, iar la sfârşit mişcarea pentru moderaţie şi-a atins scopul, ceea ce aînsã a provocat ascensiunea crimei organizate.

Oamenii ar face câteodatã orice ca sã intre în posesia licorii. De pildã în timpul prohibiţiei mulţi s-au apucat sã consume produse tonice de curãtare a pãrului sau sã se dea drept membri ai clerului pentru a obţine acces la alcool. Câteodatã se adunau pe strãzi în numãr mare cerând necontenit sã li se satisfacã nevoia de bãuturã…In Australia în 2001 în jurul zilei de Paşti un camion care transporta bere s-a rãsturnat într-un râu, toatã încãrcãtura scufundându-se. auzind despre accident, oamenii s-au adunat acolo, unii s-au îmbrãcat în costumele de scafandru şi şi-au petrecut tot weekend-ul încercând sã recupereze preţiosul lichid. Ceea ce au şi fãcut, unul dintre ei chiar reuind performanţa de a intra în posesia a 4000 de sticle.

Ca exemplu de diversitate culturalã, Incaşii precum şi unele culturi din Pacific foloseau saliva la fermentaţie. Berea sau Chicha avea o importantã primordialã în cadrul festivalurilor, la care erau aduse de obicei cazane uriaşe. Reţeta se rezuma cam aşa: se ia un cazan încãpãtor, se umple cu apã, se lasã la soare sã se încãlzeascã. Apoi mai multe femei mestecã porumb pânã când acesta devine o materie vâscoasã, care este apoi scuipatã în cazanul cu apã caldã şi tot amestecul plin de cocoloaşe lãsat sã fermenteze acolo câteva sãptãmâni. Delicios, nu?

Ca şi în epoca modernã, şi în epocile mai vechi bãutura reprezenta o formã de comuniune, o apropiere a indivizilor care împãrtãşesc sau vor sã ajungã la o împãrtãşire de identitate. Totuşi existã uneori şi diferenţe mai de percepţie. De pildã în antichitate beţia este de obicei tratatã cu sarcasm, dar şi indulgenţã, dupã cum traspare din texte şi iconografie, iar cazuri de beţie solitarã gãsim mai rar, asta poate şi pentru cã societatea era din multe puncte de vedere mai permisivã. Astãzi avem de a face cu o dozã de individualism şi interdicţie care rezultã în fenomene gen delirium tremens, care nu nu prea sunt de întâlnit în societãţi care accentueazã importanţa alcoolului (şi nu numai) în generarea extazului, ca factor ritual şi social.



http://www.historia/
 
O fi berea un aliment iubit in toate timpurile, dar ete ce contine, chestii care sunt omise de pe eticheta.

Mai ai curaj să bei BERE după CE CITEŞTI ASTA? Ingredientul care NU apare pe ETICHETĂ


Business Insider a realizat o investigaţie care relevă "ingredientele scârboase" din alimentele pe care le consumăm în fiecare zi. Gândacii, măruntaiele peştilor sau părul de şobolan sunt "secretele" prin care marile companii îşi colorează produsele şi le conferă gustul unic, notează sursa.

GÂNDACI STRIVIŢI. Business Insider susţine că Starbucks striveşte gândaci pentru a obţine colorantul roşu folosit în cafelele sale.

SECREŢII ANALE DE CASTOR. Firmele producătoare de îngheţată folosesc o combinaţie între urina şi secreţiile anale ale castorilor, numită "castoreum", pentru a crea aromele de vanilie şi zmeură. Castoreum, produs aprobat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA), este folosit şi în parfumuri.

VEZICĂ DE PEŞTE. Conform Business Insider, "ingredientul" secret care oferă strălucire berii este vezica uscată de peşte. BBC a confirmat această teorie printr-o investigaţie care a scos la iveală că majoritatea berilor britanice conţin vezică de peşte.

NISIP. Sosul picant din restaurantele Wendy's conţine, pe lângă chili, şi nisip, folosit drept agent antiaglomerant.

ŢESUT CONJUNCTIV DE PORC. Gelatina folosită la jeleuri este făcută din colagen, care la rândul ei se obţine din ţesut conjunctiv de porc fiert.

SECREŢII DE OAIE. Lanolina, un aditiv aprobat de FDA care face guma de mestecat mai moale, provine din prelucrarea lânii de oi. Această substanţă gelatinoasă se mai găseşte şi în cosmetice, în protecţia solară şi în produsele pentru copii.

RUMEGUŞ. Caşcavalul ras conţine rumeguş, care îl face să nu se lipească.

PENE DE RAŢĂ ŞI PĂR UMAN. Conform Business Insider, producătorii de pâine folosesc un aminoacid numit L-cisteină, care face pâinea mai moale. Acest aminoacid este format din 80% păr de om prelucrat, dar conţine şi pene de raţă prelucrate. McDonald's foloseşte L-cisteina pentru plăcintele sale.

VIERMI. FDA spune că este "perfect normal" ca, în fiecare 100 de grame de ciuperci, să se "strecoare" maximum 19 viermi şi 74 de acarieni.

DEODORANT DE WC. Bisulfitul de sodiu, folosit în majoritatea odorizanţilor de WC, este folosit în prepararea chips-urilor, pentru a le prelungi termenul de valabilitate şi a evita decolorarea.

PĂRUL DE ŞOBOLAN. FDA permite ca, la fiecare 100 de grame de ciocolată, să apară un fir de păr de şobolan şi 60 de fragmente de insectă.

http://www.gandul.info/magazin/mai-...ngredientul-care-nu-apare-pe-eticheta-9459670
 
. Nu cred "ca producătorii de pâine folosesc un aminoacid numit L-cisteină, care face pâinea mai moale. Acest aminoacid este format din 80% păr de om prelucrat, dar conţine şi pene de raţă prelucrate. "


Tinand cont ca ieri era pe o gramada de site-uri tind sa cred ca este o gluma de 1 Aprilie si inca una proasta ,mi-a pierit cheful de ciocolata si apropo de ciocolata de unde dracu un fir de sobolan in fiecare ciocolata?
 
anuk said:
mi-a pierit cheful de ciocolata si apropo de ciocolata de unde dracu un fir de sobolan in fiecare ciocolata?

Da de ce n-[ar fi posibil? Crezi ca e penurie de sobolani, ca din cate stiu, astia se inmultesc cel mai repede. :D
 
Si mai este ceva,am cautat sursa sa verific credibilitatea si nu prea am gasit nimic .Nu neg ca nu-i posibil sa gasesti uneori "corpuri straine " in diverse produse,dar cu totul si cu totul in mod accidental.
 
Secretul celei mai bune beri din lume


Cu siguranță fiecare băutor de bere are o marcă favorită. La fel de sigur, alegerea brandului respectiv este o chestiune subiectivă. Cu toate acestea, controversele iscate „la o bere” având ca obiect de studiu licoarea cu hamei cu cel mai bun gust sunt la ordinea zilei. Ei bine, toate acestea nu își mai au rostul pentru că un juriu format din 79 de degustători a stabilit deja numele „celei mai bune beri din lume”.

Industria mondială a berii este dominată în prezent de câteva corporații. Anheuser-Busch InBev, SABMiller, Heineken și Carlsberg controlează, conform CNBC, mai bine de jumătate din piață. Numai că, în timp ce această jumătate din piață se află în scădere în ultimii ani, mica parte deținută de producătorii independenți se află în progres. Și nu doar vânzările acestor mici producători sunt în creștere, ci și numărul lor. Intuind succesul acestor afaceri mici dar extrem de promițătoare, Bill Buchanan, un american, a luat încă din anul 2.000 decizia de a fonda RateBeer, un site dedicat în prima fază iubitorilor de bere din întreaga lume. A urmat, în 2001, prima competiție „RateBeer Best” care avea drept scop alegerea „celei mai bune beri din lume”. În acest an, juriul RateBeer Best a decis că berea cea mai bună din lume nu este nici Heineken, nici Carlsberg și nici Tuborg sau Krombacher, ci Westvleteren 12, produsă la abația Saint Sixtus din Westvleteren, Belgia.

Deși rezultatul concursului RateBeer poate părea fără relevanță trebuie luat în seamă faptul că juriul este format din nu mai puțin de 79 de degustători care au scris împreună peste 5.000 de recenzii despre tipuri și mărci de bere din întreaga lume. În concurs au intrat peste 140.000 de tipuri de bere puse pe piață de circa 12.000 de producători din întreaga lume. În clasamentul din 2012, Westvleteren 12, este urmată de „Rare Bourbon County Stout”, o bere produsă de Goose Island brewpub în Chicago, Illinois și de Närke Kaggen Stormaktsporter, produsă de Närke Kulturbryggeri din Örebro, Suedia.

Marketing de mănăstire

Secretul din spatele renumelui dobândit de Westvleteren 12 constă în metoda de producere dar, mai ales, în cea de comercializare alese de cei peste 30 de călugări de la abația Saint Sixtus. Deși este asaltată de mii de solicitări venite fie de la pelerini sosiți la Westvleteren ca să bea mai mult decât să se roage, fie de la colecționari din întreaga lume, mănăstirea Saint Sixtus a decis să producă anual o cantitate extrem de redusă de bere. Pentru Westvleteren 12, bere comercializată începând din 1940, alături de Westvleteren 6, Westvleteren 8 și Westvleteren (blondă), este nevoie de programare, iar site-ul abației anunță chiar că „este obligatoriu să treacă 60 de zile până când, același automobil care a preluat o comandă, are voie să revină pentru una nouă”. De asemenea, „trebuie să treacă cel puțin 60 de zile până când se poate face o nouă comandă de la același număr de telefon”.

Partea cea mai interesantă este menționată în josul paginii web a mănăstirii cu litere îngroșate: „Westvleteren Trappist este vândută doar clienților individuali. Fiecare client se obligă să nu revândă berea unei terțe persoane”. Prețul faimoasei beri brune Trappist Westvleteren 12 este de 39 de euro iar vânzările se fac obligatoriu în lăzi de câte 24 de sticle. Pentru ladă și sticle este necesară depunerea unei garanții de 12 euro.



http://www.capital.ro
 
Cel mai "nenorocit" betiv din Romainca, cica ar fi consuma circa 60 de beri pe zi, totul asezonat si cu 2 l de votca. Pe la 6 ani mergea cu sticla de vin la scoala, pe vare o consuma pe shest, in buda scolii :D. Prima coma alcoolica s-a intamplat pe la 14 ani, cam tarziu zic io :D. Acum cica s-ar fi vindecta. Dupa ce a fost parasit de toti.
 
O idee f tare. Ar trebui sa aexiste asa ceva macar in fiecare capitala care se respecta :P.

Autobuze pentru mahmuri in Las Vegas!


Poate ca ce se intampla in Vegas e musai sa ramana in Vegas, insa vestea ca pe strazile din "orasul pierzaniei" vor circula autobuze pentru mahmuri a facut deja inconjurul lumii!

Asadar, atat turistii, cat si locuitorii din Las Vegas care au consumat cateva pahare de alcool in plus si se clatina pot urca fara frica intr-un autobuz special pentru mahmuri, scrie Las Vegas Review Journal.

Spre deosebire de autobuzele clasice, autobuzul pentru mahmuri nu opreste in statii, ci vine acolo unde este chemat, motiv pentru care este considerat, mai degraba, o masina de interventie rapida in cazul celor car au facut exces de alcool.

Autobuzele pentru mahmuri vor dispune de echipamente si asistenta calificata medicala, astfel ca pachetul de servicii include o examinare primara, o perfuzie cu un preparat care elimina toxinele din organism si vitamine.

Un american construieste un mini Las Vegas in Europa

La cerere, pentru o taxa suplimentara, se va putea obtine un medicament care sa calmeze greturilor si antiinflamatorii. In functie de terapia aplicata sau, mai bine zis, de gradul de ebrietate, costurile variaza intre 90 si 500 de dolari.

Vacanta in "Orasul Pacatelor". Ce nu trebuie sa ratezi in Las Vegas

Chiar daca personalul medical de pe autobuz ofera asistenta celor aflati in ebrietate, nu functioneaza in toate situatiile. Mai exact, cum scrie si pe site-ul oficial al proiectului, HangoverHeaven.com, "autobuzul poate face minuni, dar nu va poate reda viata".

Autobuzele pentru mahmuri vor putea fi vazute pe strazile din Las Vegas incepand cu 14 aprilie.

http://www.ziare.com/magazin/inedit/autobuze-pentru-mahmuri-in-las-vegas-1161193
 
Bărbaţii, mai deştepţi de la bere :D: dar femeile care beau bere ,nu? Asta-i discriminare :P

Consumul de bere îi face mai ageri pe bărbaţi. Cel puţin aşa susţin cercetători de la Universitatea Illinois din Chicago.
Halba de bere

Aceştia au ajuns la concluzia că bărbaţii care au câteva beri la "bord" se descurcă mai bine la rezolvarea unor teste decât cei care nu au consumat alcool.

"Bărbaţii reuşesc să fie foarte creativi în rezolvarea problemelor. Uneori e bine să fii un pic distrat", a spus psihologul Jennifer Wiley.


http://www.evz.ro
 
60% dintre adulții români beau bere. Oltenii conduc detașat în clasament



Un studiu comandat de Asociația Berarii României (ABR) arată faptul că berea rămâne băutura preferată a românilor.

Potrivit studiului, oltenii de peste 18 ani, consumatori de băuturi alcoolice, conduc într-un clasament pe regiuni, aceştia alegând berea în proporţie de peste 78%.

Locuitorii Munteniei deţin poziţia a doua, cu un procent de 60,34%, fiind urmaţi de bucureşteni, care deţin un procent de 58% şi de locuitorii Dobrogei cu 56,5%.

În ceea ce priveşte prezenţa berii în timpul meselor, aproape 50% din românii cu vârsta de peste 18 ani, consumatori de băuturi alcoolice, obişnuiesc să bea bere în timp ce iau masa.

1.050 de români au răspuns la întrebări

Studiul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.050 persoane, bărbaţi şi femei, cu vârsta peste 18 ani, iar perioada în care s-a derulat studiul a fost septembrie - octombrie 2011.

ABR este din ianuarie 2008 membră a Asociaţiei Berarii Europei, organizaţie fondată în 1958, la Bruxelles. Aceasta are în prezent 27 de membri şi reprezintă interesele a aproximativ 4.000 de producători din industria berii din Europa.


http://www.evz.ro

 
Am doua vesti despre bere :P Vestea buna: nu se depune pe burta. Vestea rea: se depune peste tot =))

 
Berea: o halbă de efecte benefice

„Berea e doctorie!” De câte ori aţi auzit, spuse cu emfază, vorbele astea? Ca şi titlurile de genul „Berea - aliment şi medicament”, ce apar prin diverse publicaţii, afirmaţia peremptorie - „Hai, dom’le, că berea e un medicament, nu ştii?” - reflectă o convingere adânc înrădăcinată privind virtuţile terapeutice ale băuturii cu pricina, care sunt, pentru unii, scuza perfectă pentru a bea bere cu nemiluita. Cum stă, de fapt, treaba cu însuşirile tămăduitoare ale berii? Să recurgem la rezultatele unor cercetări medicale recente pentru a afla dacă berea e într-adevăr „bună de leac” - şi în ce măsură - sau doar aşa le place unora să creadă.

Ce conţine berea?

Apă, în proporţie de peste 90%; alcool - în general între 4% şi 6%, în funcţie de tip şi marcă; mici cantităţi de maltoză (un glucid provenit din zaharurile din cereale) şi diverse substanţe cu importanţă pentru sănătate, provenite din drojdia de bere: magneziu, seleniu, potasiu, fosfor, crom, vitamine B.

Dacă lăsăm la o parte apa - care are rostul ei în hidratarea organismului - reiese că principalul ingredient activ din bere este, de fapt, alcoolul. Prin urmare, orice evaluări ale efectelor berii asupra sănătăţii trebuie să ţină seama de prezenţa alcoolului. Mai derivă de aici o concluzie de bun-simţ, şi anume că, fie berea cât de bună pentru sănătate, efectele ei, pe termen lung ca şi pe termen scurt, depind de cantitatea consumată: mai mult nu înseamnă obligatoriu mai bun.

Acestea fiind zise există, într-adevăr, numeroase studii care atestă efectele benefice ale unui consum moderat de bere. Ca întotdeauna, nivelul consumului este cheia. Consumul abuziv de alcool aduce cu sine efecte nocive asupra ficatului şi altor organe interne.

Volumul cercetărilor privind efectele berii asupra sănătăţii este surprinzător de mare; o amplă literatură medicală documentează această preocupare. Studiile publicate pe această temă numai în secolul XXI ar umple un tratat gros. Cum în spaţiul restrâns al unui articol nu le putem lua la rând pe toate, iată câteva dintre cele mai recente şi interesante descoperiri legate de bere.

Chiar alcoolul din bere are importanţa lui, deoarece studii recente au arătat că un consum moderat de alcool are un efect protector asupra sănătăţii mentale, de pildă. Un studiu realizat pe mai mult de 11.000 de femei şi ale cărui rezultate au fost publicate în 2005 arată că persoanele care consumau o cantitate moderată de alcool - maximum 15 g alcool pe zi - erau în formă mai bună din punct de vedere cognitiv decât cele care nu beau deloc.

Cea de-a doua sursă de binefaceri din bere ar fi drojdia de bere, care conţine cantităţi mari de substanţe nutritive, benefice. O parte din aceste substanţe rezistă în procesul fabricării şi se regăsesc în produsul finit - berea -, chiar dacă unele studii mai vechi susţin că filtrarea reduce conţinutul de asemenea substanţe.

Ce mai există în bere? Hamei. Bun şi acesta; iată, un alt studiu indică faptul că, în cazul femeilor, un consum moderat de bere ar avea un efect protector asupra oaselor, în perioada de postmenopauză, iar alte cercetări sugerează că responsabil de acest efect ar fi hameiul.

În această etapă a vieţii, oasele tind să devină mai fragile, căci densitatea ţesutului osos scade, din cauza reducerii secreţiei de hormoni estrogeni, care au un rol protector asupra oaselor.

Pierderea de masă osoasă după menopauză este adesea combătută cu ajutorul terapiei hormonale de substituţie, prin administrarea de preparate hormonale sintetice care să înlocuiască estrogenul. Dar aceste preparate hormonale pot avea efecte adverse, astfel încât nu întotdeauna medicii le recomandă şi pacientele le acceptă. Berea consumată cu moderaţie pare să aibă şi ea un efect protector, suplinind întrucâtva funcţia estrogenilor.

Acest efect a fost atribuit de cercetători unei substanţe din categoria fitoestrogenilor, (compuşi vegetali care au, în organismul uman, o acţiune similară cu cea a hormonilor estrogeni proprii), „care ar merita investigată în continuare”, au spus autorii studiului.

Şi, într-adevăr, în aceeaşi publicaţie a apărut, în 2006, o lucrare în care autorii descriau o substanţă extrasă din hamei: 8-prenylnaringenina (8-PN), cu puternice proprietăţi fitoestrogenice.

Studii ulterioare au verificat efectul acestei substanţe; de exemplu, a fost testat un supliment alimentar cu extract de hamei, îmbogăţit cu 8-PN, constatându-se că o doză de 100 micrograme 8-PN reducea semnficativ unele dintre simptomele neplăcute ale menopauzei, precum valurile de căldură şi altele. Interesant: o cantitate mai mare - 250 micrograme - nu a avut efecte mai intense, ci mai slabe, ceea ce scoate din nou în evidenţă importanţei dozei, indiferent de ce substanţă e vorba: mai mult nu înseamnă neapărat mai bine.

Prin urmare, s-ar părea că o halbă de bere, când şi când, nu dăunează doamnelor aflate în această etapă a vieţii, ci dimpotrivă.



Întrebarea de 100 de puncte: îngraşă sau ba?

Dar - trecând acum la bărbaţi - cum rămâne cu „burdihanul de bere”? Tradiţional, despre burtoşii care beau bere multă se spune (şi se crede) că şi-au dobândit impozanta proeminenţă abdominală pe seama sus-numitei băuturi, de unde şi numele de „burtă de bere” (beer belly), dar cercetări ceva mai recente pun sub semnul întrebării această convingere.

Chestia cu „berea îngraşă” trebuie privită nuanţat. Evident, un aspect de luat în seamă este cel al caloriilor din alcool. Prea adesea, băuturile alcoolice sunt privite ca nişte non-alimente, fără calorii, când, de fapt, conţinutul lor caloric este destul de important. Alcoolul are 7 calorii/gram, ştiaţi? Ceva mai puţin decât grăsimile (cca. 9 cal/g), dar mult mai mult decât zahărul (4 cal/g). Berea nu conţine, de obicei, cantităţi mari de alcool şi; totuşi alcoolul există acolo şi trebuie pus la socoteală.

Însă investigaţii mai recente sugerează că burdihanul de bere ar fi, mai degrabă, asociat supraalimentaţiei şi lipsei de tonus muscular (consecinţă a sedentarismului) decât consumului de bere, în sine. Fireşte, pe undeva lucrurile se leagă între ele: dacă îţi petreci ore în şir aşezat pe scaun la cârciumă, bând bere după bere şi mâncând diverse chestii care „merg cu berea” (şi care, de obicei, nu sunt castraveţi cruzi ori ceva la fel de hipocaloric), este evident că silueta va tinde spre modelul pitoresc, dar nesănătos al „burdihanului de bere”. Ideea ar fi, deci, un consum de bun-simţ, integrat într-un mod de viaţă sănătos. Fiindcă - nu-i aşa? - nu-i totuna dacă bei 5 sticle de bere stând trei ceasuri pe scaun şi mâncând cartofi prăjiţi, cu sare multă - ca să meargă berea - sau dacă te rehidratezi şi tu cu o halbă după ce ai asudat două ore muncind în grădină sau jucând fotbal.

Berea pare să fie, aşadar, o băutură care are beneficiile ei (nu puţine), cu condiţia de a fi socotită exact drept ceea ce este - o băutură alcoolică - deşi slab alcoolică - şi de a ţine seama de alcoolul din ea sub toate aspectele. Acestea fiind zise... hai noroc şi sănătate!

http://www.descopera.ro
 
O mica completare, daca imi permiteti.
Alcoolul o avea 7calorii/gram dar are nevoie tot de 7calorii/gram ca sa fie digerat. Sunt ceea ce se numesc "calorii goale".
In plus, daca berea este rece, este nevoie de 1calorie/1 kg/1 grad celsius ca sa fie adusa la temperatura corpului. Deci, o bere de 0.5 litri bauta la 4 grade "consuma" 16,5 calorii doar ca sa fie adusa, in stomac, de la 4 grade la 37 de grade.
Deci, daca ne concentram exclusiv pe consumul de bere, berea slabeste. Prostia este aceea ca, la o bere, mancam alune, arahide, covrigei si, de ce nu, o shaorma. De fapt, alea ingrasa, nu berea.
 
Despre bere f multe lucruri noi ,de care habar nu aveam :D:






Berea ca monedă în Mesopotamia şi Egipt

Primii paşi ai civilizaţiei umane au fost făcuţi în „Cornul Abundenţei”, regiunea din Orientul Mijlociu care la finalul ultimei glaciaţiuni s-a transformat într-un tărâm favorabil florei şi faunei. Atraşi de condiţiile ideale de viaţă din „semiluna fertilă”, aşa cum i se mai spune acestei regiuni, oamenii s-au aşezat aici, adoptând treptat cultivarea pământului ca stil de viaţă în locul celui de vânător-culegător.

În această regiune avea să apară prima civilizaţie din istoria omenirii: cea din Mesopotamia. Acest nume înseamnă „tărâmul dintre râuri” şi desemna zona dintre râurile Tigru şi Eufrat, Irakul de astăzi. Atât istoria berii cât şi cea a civilizaţiei umane îşi au punctul de start în această regiune, în care oamenii s-au stabilit pentru prima dată în sate pe măsură ce agricultura a devenit principala sursă de hrană.

Berea ca simbol al civilizaţiei

Mesopotamia era o câmpie vastă şi fertilă care prezenta un important dezavantaj: nu avea graniţe naturale, astfel că oamenii stabiliţi în sate erau expuşi la atacurile invadatorilor. Acest lucru avea să ducă la stabilirea populaţiilor în formaţiuni tot mai mari, cu timpul acestea devenind veritabile oraşe. Apariţia oraşelor s-a datorat agriculturii, surplusul de hrană obţinut permiţând unora dintre oameni să se ocupe de dezvoltarea cetăţilor şi a sistemelor de irigaţii şi de administrarea acestora.

În anul 3.000 î.e.n., cel mai mare oraş era Uruk, care adăpostea 50.000 de oameni. În următorul mileniu, majoritatea populaţiei din această regiune ajunsese să trăiască în oraşe-state precum Ur, Lagash sau Eridu, punând bazele primei civilizaţii (cuvânt care la origine însemna «a trăi în oraş»).

Dovezile arheologice arată că a locui în oraş nu era suficient pentru a fi considerat un om civilizat; un alt aspect important era consumul de bere. Acest lucru reiese chiar din cea mai veche scriere literară din istoria umanităţii, „Epopeea lui Ghilgameş”, un poem epic ce descrie viaţa unui rege sumerian din jurul anului 2.700 î.e.n.

În poem este descrisă evoluţia lui Enkidu, un om care trăia dezbrăcat în sălbăticie şi care trece printr-un proces de civilizare. Sălbaticul este dus într-un sat şi este învăţat să consume cele două alimente esenţiale ale civilizaţiei: pâinea şi berea. Ambele produse ale agriculturii, pâinea şi berea erau ceea ce-i distingea pe sumerienii civilizaţi (agricultori) de cei pe care îi considerau sălbatici (oamenii care continuau să fie vânători-culegători). După ce învaţă deprinderile omului civilizat, consumând şapte urcioare cu bere, Enkidu încetează să fie un sălbatic şi devine om.

Berea ca monedă în Mesopotamia

Sumerienii au conceput primele documente scrise din istoria omenirii, acestea constând în scrijelituri pe tăbliţe de argilă. Cele mai vechi scrieri descriu taxele încasate de autorităţile religioase şi salariile plătite de acestea, iar simbolul ce desemna berea este o prezenţă constantă, alături de cele pentru grâne, textile şi animale. Preoţii din oraşele sumeriene colectau taxe de la toţi cetăţenii, sub forma unor ofrande pentru zei.

Preoţii foloseau aceste taxe pentru a controla economia cetăţilor, folosind resursele ca monedă cu care puteau plăti pentru produse şi servicii utile cetăţii, precum conceperea unor sisteme de irigaţii. Multe tăbliţe descoperite de arheologi conţineau liste de nume, urmate de fraza „pâine şi bere pentru o zi”, ceea ce desemna salariul plătit de templu acelei persoane. Cantitatea de bere depindea de rangul celui remunerat: muncitorii de rând erau plătiţi, de regulă, cu un litru de bere pe zi, pe când responsabilii primeau de cinci ori mai mult.

Berea era un element central în viaţa sumerienilor, fiind consumată la fiecare masă de toţi membrii societăţii, bogaţi sau săraci, bărbaţi sau femei. Cele mai importante evenimente din viaţa unui sumerian erau sărbătorite cu bere, astfel că expresia „vărsare de bere” era folosită pentru a desemna un festin. De asemenea, un alt moment important în viaţa cetăţii, vizita pe care regele o efectua la reşedinţa înalţilor oficiali pentru a colecta tributul, este descris în tăbliţele descoperite de arheologi prin expresia „atunci când regele a băut bere în casa lui”.

Berea reprezenta o monedă importantă în societatea sumeriană, fiind folosită pentru a plăti majoritatea serviciilor. Arheologii au descoperit inscripţii pe mormintele sumeriene ce sugerau că berea era folosită ca monedă chiar şi în cazul înmormâtărilor, rudele „cumpărând” bunăvoinţa zeilor pentru cel plecat în lumea de dincolo.

Preoţii erau recompensaţi cu bere drept mulţumire pentru ceremoniile ce facilitau drumul spre celălalt tărâm. Descoperirile arheologice indică importanţa acestui fenomen în societate. Astfel, cercetătorii au descoperit că o înmormântare „costa” în jurul anului 2.900 î.e.n. 7 urcioare de bere, acest preţ fiind apoi redus de regele Urukagina la 3 urcioare de bere în urma unor revolte.

Berea - salariul celor ce au construit piramidele

În Egipt, la fel ca în Mesopotamia, taxele erau plătite către templu sub formă de cereale şi bere, acestea fiind apoi folosite pentru a finanţa diferite lucrări de interes public şi pentru a plăti salarii.

La fel ca în Mesopotamia, berea apare în scrierile egiptene încă din primele documente ale acestei civilizaţii. Analizând literatura egipteană, experţii au ajuns la concluzia că berea este menţionată mai des decât oricare alt aliment.

Piramidele sunt recunoscute astăzi în toată lumea drept principalul simbol al civilizaţiei egiptene. Chiar dacă foarte mulţi oameni admiră această realizare extraordinară a egiptenilor antici, puţini cunosc rolul important pe care berea l-a jucat în realizarea lor.

Dacă acum câteva decenii se credea că piramidele au fost construite de sclavi, dovezile istorice arată că muncitorii erau angajaţi ai statului, fiind plătiţi pentru eforturile lor. Arheologii au descoperit că muncitorii care au construit aceste edificii grandioase au fost recompensaţi pentru munca lor prin bere. Dovezile descoperite în apropiere de piramide, unde se găsea oraşul în care se odihneau cei care au ridicat piramidele, arată că raţia unui muncitor obişnuit în jurul anului 2.500 î.e.n. consta în trei sau patru pâini şi două urcioare ce conţineau aproximativ 4 litri de bere. La fel ca în zilele noastre, cei aflaţi în poziţii de conducere aveau un „salariu” mai mare.

Folosirea berii şi a pâinii ca mijloc de plată a făcut ca expresia „pâine şi bere” să fie folosită de egipteni pentru a descrie, în general, hrana. Ea era folosită şi în vorbirea curentă ca o urare, aşa cum astăzi folosim în acest scop cuvintele „noroc” sau „sănătate”.

O inscripţie descoperită de arheologi încuraja mamele să-şi hrănească zilnic fiii cu trei pâini şi două măsuri de bere, pentru a se asigura că aceştia vor fi sănătoşi.

Hrana nu era singura legătură între bere şi sănătate, medicii egipteni elaborând mai multe tratamente pe baza acestei băuturi. Un papirus datând din 1.550 î.e.n. recomanda o jumătate de ceapă amestecată cu bere pentru tratarea constipaţiei, pe când celor cu probleme de digestie li se recomanda bere amestecată cu măsline.

Berea juca un rol chiar şi după sfârşitul vieţii lumeşti, fiind un element important al ofrandelor depozitate în mormintele celor ce plecau în lumea de apoi. Arheologii au descoperit urcioare cu bere în toate tipurile de morminte egiptene, de la cele ale oamenilor de rând până la cele ale faraonilor. De asemenea, în anumite texte egiptene, celui decedat i se promite că în viaţa de apoi va avea parte de „bere care nu se acreşte”.

Toate aceste dovezi istorice subliniază rolul important pe care berea îl juca în viaţa primelor civilizaţii de pe Terra. Chiar dacă astăzi berea nu mai este o monedă, ea continuă să fie o prezenţă constantă în viaţa tuturor, facilitând interacţiunile sociale şi prieteniile ce definesc civilizaţia încă de la începuturile acesteia.



http://www.descopera.ro
 
Back
Top