• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Alimente care scad tensiunea

rucsa

New member
Joined
Oct 31, 2009
Messages
971
Reaction score
0
Hipertensiunea arteriala a devenit o afectiune tot mai frecvent intalnita in randul oamenilor, afectand inclusiv persoane tinere. Datorita multiplelor cauza care favorizeaza cresterea tensiunii arteriale, rata de incidenta a acesteia pare sa fie in continua crestere.

Totusi hipertensiunea arteriala poate fi prevenita, chiar daca este implicat factorul ereditar.

Alimente care scad tensiuneaCe este hipertensiunea arteriala?

Hipertensiunea arteriala se caracterizeaza prin cresterea presiunii exercitate de sange la nivelul peretilor vaselor arteriale.

Care sunt principalele cauze ale hipertensiunii arteriale?

Cauzele si factorii de risc care duc la cresterea tensiunii arteriale:
- rigidizarea peretilor arteriali; aceasta se produce fie odata cu inaintarea in varsta prin procesele de senescenta si pierdere a functiei elastice a unor tesuturi, fie este patologica, spre exemplu in ateroscleroza si formarea placilor de aterom;
- factorul ereditar: s-a observat o incidenta crescuta a hipertensiunii arteriale si a bolilor cardio-vasculare la descendentii din familii afectate de aceste boli;
- alimentatia bogata in grasimi, saraca in legume, fructe si fibre;
- consumul de alcool;
- fumatul - nicotina stimuleaza eliberarea de adrenalina si noradrenalina, marind presiunea sanguina, ritmul cardiac si consumul de oxigen al muschiului inimii (miocard);
- consumul exagerat de sodiu (de exemplu sare de bucatarie);
- carentele de calciu – studii moderne au decelat o legatura intre aportul normal de calciu si scaderea tensiunii arteriale;
- boli renale;
- obezitatea;
- boli de sange;
- afectiuni metabolice;
- varsta si procesele de imbatranire etc.


Alimente care scad tensiunea

De-a lungul timpului medicii au observat ca regimul alimentar influenteaza starea de sanatate si au cautat sa gaseasca legaturile dintre alimente si sanatate, modul in care acestea declanseaza anumite boli sau din contra, le previn. Astfel consumul cu regularitate a anumitor alimente poate duce la scaderea tensiunii arteriale. Evident, aceste efecte sunt valabile numai dupa inlaturarea alimentelor daunatoare cum ar fi: grasimile, preparatele prajite, sarea, alcoolul etc.

Fructele acre sau verzi

Fructele acrisoare precum si cele mai crude contin multe vitamine, minerale, dar si fibre si o cantitate crescuta de antioxidanti. Toate aceste substante active lupta impotriva aterosclerozei si mentin structura peretilor vaselor sanguine, elasticitatea acestora si regleaza metabolismul colesterolului, avand efecte hipocolesterolemiante (scad concentratia colesterolului in sange). Desigur, consumul de fructe prezinta si alte beneficii pentru sanatate, cum ar fi mobilizarea grasimilor din depozitele adipoase, imbunatatind silueta, cresterea imunitatii, mentinerea tineretii etc.
Cerealele

Cerealele contin o cantitate crescuta de fibre, dar si acele glucide “bune”, cu absorbtie lenta. Totodata cerealele aduc un aport de vitamine din complexul B foarte importante pentru buna functionare a orgaismului.

Lactatele

Lactatele sunt bogate in calciu, acesta stimuland activitatea inimii si scazand tensiunea arteriala. Studiile medicale au demonstrat existenta unei legaturi intre scaderea tensiunii si aportul normal de calciu.

Legumele

Legumele contin cantitati insemnate de minerale, alaturi de vitamine, fibre, antioxidanti si alte substante active. Printre principalele minerale cu rol in reglarea tensiunii, alaturi de calciu, se afla magneziul. Magneziul este un vasodilatator natural, in absenta acestuia nefiind echilibrata balanta ionilor intracelulari, astfel caciul se acumuleaza in peretii vaselor, determinant contractarea musculaturii netede de la acest nivel, efectul fiind de vasoconstrictie, ceea ce duce si mai mult la cresterea tensiunii.

Pestele

Pestele contine acizi grasi omega 3 care joaca un rol foarte important in reducerea tensiunii arteriale. Pentru o scadere accentuata a tensiunii este nevoie totusi de cantitati mari de omega 3, ceea ce ar corespunde chiar si cu 10 portii de peste pe saptamana, de aceea se recomanda mai ales in cazul celor cu TA marita sa ia suplimente de ulei de peste cu omega3.


Cum preventia este cel mai bun aliat al sanatatii, consumul alimentelor de mai sus se recomanda si celor cu tensiune normala in scop preventiv, efectele de scadere a TA fiind valabile doar in cazul celor care sufera de hipertensiune arteriala, caci aceste alimente prezinta in special rol reglator.

http://www.healthy.ro/articol/Dieta-alimentatie/6306/Alimente-care-scad-tensiunea.html
 
Back
Top