• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Banana – fructul minune

anuk

Moderator
Joined
Oct 28, 2009
Messages
59,925
Reaction score
0
Exista proverbul “un mar pe zi tine doctorul la distanta”.

Desi marul este exceptional, marel fructul minune pentru sanatate este banana.

Va prezentam o analiza interesanta a avantajelor si satisfactiilor pe care le putem primi de la acest fruct atat de raspandit sau uzual cum este banana.

In primul rand va atragem atentia ca atunci cand sunteti pe strada si va este foame, cea mai putin costisitoare, igienica si sanatoasa decizie este sa cumparati o banana.

Este naturala, puteti sa o mancati fara sa va spalati pe maini si va ofera foarte mult.

Altfel spus

In comparatie cu un mar, bananele contin de patru ori mai multe proteine, de doua ori mai multi carbohidrati, de trei ori mai mult fosfor, de cinci ori mai multa vitamina A si fier.

Aplicatii terapeutice

Bananele sunt sursa de energie:
contin trei zaharuri naturale: sucroza, fructoza si glucoza toate combinate cu fibre. Datorita lor, o banana ne umple imediat si pe termen lung cu energie. Cercetarile au demonstrat ca doar doua banane ne dau suficienta energie pentru a termina cu succes o munca asidua fara intreruperene timp de 90 de minute.
Nu e de mirare ca bananele sunt fructele preferate ale atletilor de performanta.

Calmare: bananele au un continut mare de vitamina B care ajuta la calmarea sistemului nervos.

In cazul sindromului premenstrual: vitamina B6 din banane aduce nivelul de glucoza din sange la un nivel normal, lucru care cu siguranta va ajuta la trecerea mai usor peste acea perioada de discomfort a lunii.

Anemie: bogate in fier, bananele ajuta la stimularea producerii de hemoglobina din sange astfel ajutand la eliminarea anemiei.

Depresie: bananele contin triptofan, un tip de proteina pe care corpul o transforma in serotonina, care se stie ca te face sa te relaxezi, iti imbunatateste starea de spirit si te face sa te simti mai fericit.

Presiunea sangelui: bananele sunt bogate in potasiu dar cu un continut redus de sare, combinatia perfecta pentru a reduce presiunea arteriala.

Mahmureala: una dintre cele mai rapide moduri de a scapa de mahumureala este un milkshake de banane, indulcit cu miere. Bananele calmeaza stomacul si, cu ajutorul mierii, readuce la normal nivelul de zahar din corp, in timp ce laptele rehidrateaza corpul.

Intepaturi de tantar: ca sa scapi de insuportabilele mancarimi dupa ce ai fost intepat de tantar, maseaza locul respectiv cu partea interioara a cojii de banana. Va reduce umflarea si mancarimea.

Stimulent pentru creier: nivelurile ridicate de potasiu te ajuta sa inveti mult mai usor, sa tii minte mai bine lucrurile citite si sa te concentrezi mai bine.



Ulcer: este singurul fruct care poate fi consumat de catre cei care sufera de gastrita sau ulcer. Bananele sunt folosite in dietele pentru boli intestinale datorita texturii sale moi si calmante. De asemenea, neutralizeaza aciditatea in exces din stomac si reduce iritarea stomacului.

Controlul temperaturii: in unele culturi se crede ca bananele calmeaza atat psihicul dar si temperatura corpului. In Thailanda, spre exemplu, femeile insarcinate mananca banane pentru a se asigura ca bebelusii lor se vor naste cu temperatura corpului normala.

Impotriva fumatului: bananele ii ajuta si pe cei care incearca sa se lase de fumat. Vitaminele B6 si B12 pe care acestea le contin, impreuna cu potasiul si magneziul, ajuta corpul sa scape de nicotina si sa nu mai simta nevoie de ea.

Stres: potasiul este ajuta la normalizarea batailor inimii, trimite oxigen catre creier si regularizeaza balanta de apa din corp. Cand suntem stresati, nivelul metabolic creste reducand astfel nivelul de potasiu din corp. O banana va rezolva problema.

Infarct: conform The New England Journal of Medicine daca consumi banane ca parte din dieta zilnica, reduci cu 40% riscul de a face infarct.

Si daca esti genul care traieste dupa principiul nimic nu se arunca, totul se recicleaza, afla atunci ca inainte sa arunci
cojile de banana, poti sa-ti lustruiesti pantofii cu ele. Freaca pantofii cu partea din interior a cojii si apoi sterge-i cu o carpa moale si vei vedea cum vor staluci.
 
Bananele - hrana ideala usor accesibila

Bananele, fructe care se gasesc pe tot timpul anului si sunt la indemana noastra, constituie o adevarata sursa de energie si sanatate de care ar trebui sa profitam din plin.

Varietatea cea mai raspandita pe piata din Romania este banana Cavendish, populara banana galbena fiind cea mai des intalnita in intreaga lume. Exista insa si multe alte varietati de banane mai putin cunoscute. Printre acestea cea mai apropiata de comuna banana Cavendish este varietatea Cavendish pitic care nu depaseste 10 cm in lungime. Este o banana foarte dulce, des folosita in prepararea salatelor de fructe.

Varietatea Burro este mai plata, mai mica si cu o forma mai rectangulara decat banana Cavendish. Coapta, are o aroma asemanatoare cu lamaia.

Banana Java albastra este o varietate mai mica si mai rotunda, cu o nuanta verde-albastruie, avand continut cremos si dulce, fiind des folosita la prepararea deserturilor.

Banana Plantain are un continut mai tare si mai sarac in zahar, fiind necesara gatirea ei inainte de consumare.

Banana Rosie are o culoare purpuriu-rosiatica. Ultimul stadiu de coacere este anuntat de aparitia unor pete negre pe suprafata bananei.


Valoare nutritiva:
Banana este un fruct cu o valoare nutritiva ridicata. Este o buna sursa de calorii, fiind bogata in elemente solide, iar continutul de apa este scazut. O banana mare poate oferi mai mult de 100 calorii. Contine o cantitate mare de zahar asimilabil, ceea ce o face o sursa buna de energie.


Beneficiile consumului de banane:

* O sursa buna de vitamine (A, C, E, B1, B2) si saruri minerale (fier, sodiu, potasiu, magneziu, zinc, calciu, fosfor), bananele au efect de reechilibrare nervoasa si fac bine in starile de stres, in depresii, in cazul suprasolicitarii nervoase si asteniei.
* Un studiu privind efectul consumului de banane in cazul suprasolicitarii intelectuale, a demonstrat ca datorita continutului ridicat de potasiu, bananele ii ajuta pe elevi si studenti sa se concentreze si sa asimileze mai usor informatiile.
* De asemenea, bananele mancate intre mese cresc nivelul de zahar in sange si inlatura oboseala.


Bananele au rol protector impotriva cancerului la san!
Explicatia cercetatorilor: Acestea contin compusi fenolici. Cine mananca cel putin cinci fructe si legume pe zi prezinta un risc de imbolnavire cu 40% mai scazut decat cei care consuma mai putin sau deloc.

Bananele previn infarctul!
Potrivit unui studiu, cine mananca banane in mod regulat isi reduce riscul de infarct cu pana la 40%.

Bananele mai contin si fier, ele fiind ideale in anemie atat la copii, cat si la varstnici. Datorita cantitatii mari de potasiu, bananele au un rol deosebit in buna functionare a sistemului nervos si in reglarea tensiunii arteriale.
De asemenea, potasiul ne ajuta sa eliminam excesul de apa din tesuturi, prin urmare bananele pot fi un mijloc de profilaxie a celulitei.


Bananele va pot ajuta sa renuntati la fumat !
Vitaminele A, C, B6 si B12 continute in banane ii ajuta pe cei care vor sa renunte la fumat. Doua-trei banane pe zi fac mai usor de suportat lipsa nicotinei.


Proprietati curative:

Dereglari intestinale
Banana este folosita ca hrana dietetica impotriva dereglarilor intestinale, ea neutralizeaza supra aciditatea sucurilor gastrice fiind usor de digerat si un laxativ usor.

Boli ale rinichilor
Bananele sunt bune pentru bolile de rinichi datorita continutului scazut de proteine si sare si a continutului ridicat de carbohidrati. Consumati 8-9 banane pe zi, timp de trei, patru zile. Curata regiunea abdominala de toxine si ajuta la eliminarea lor prin urina, fiind eficient si in indepartarea pietrelor si in cazul prostatei.

Supraponderalitate
O dieta formata din banane si lapte este considerata a fi eficienta in cazul reducerii greutatii. Bananele sunt indicate in acest caz deoarece nu contin sodiu.

Atentie: Din cauza continutului ridicat de carbohidrati si zaharuri, bananele sunt contraindicate diabeticilor!


Reteta cu banane:

Prajitura dietetica cu banane
Ingrediente:
2 oua
½ cana de faina
½ cana de zahar
½ unt
¼ lingurita de praf de copt
2 banane- piure

Mod de preparare:
Bateti untul cu zaharul pana rezulta o crema si adaugati ouale, piureul de banane si 3 linguri de apa. Adaugati faina, praful de copt si un varf de sare. Se amesteca pana obtineti o compozitie omogena pe care o varsati intr-o tava. Se pune la cuptorul incins, pentru 50 de minute. Se portioneaza si se serveste rece.

Lucia Comanescu
 
Back
Top