• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Calea spre succes, pavata cu instanatee din viata

Admin1

Administrator
Reaction score
0
„Pentru mine fotografiatul e un hobby si daca mai ies si bani din cand in cand, cu atat mai bine”, spune Andreea Sanduloiu, care la 21 de ani neimpliniti si-a pavat deja calea spre succes cu instantanee din viata.
Desi studenta in anul II la Universitatea Tibiscus din Timisoara, specializarea jurnalism, pitesteanca simte ca altul este drumul ei in viata. Marturiseste ca s-a apucat mai serios de fotografie in urmă cu trei sau patru ani, indemnata de tatal sau, profesor de fotografie la Scoala de Arte din Pitesti. „Dar am crescut cu acest ”, povesteste Andreea razand. „Tata s-a hotarat sa-mi ia un aparat compact, digital, insa cu functii manuale, pentru a putea invata mai usor, el avand la vremea aceea un aparat pe film. Mi-a spus că dupa ce invat sa-l folosesc cum trebuie, imi va lua unul mai bun”.
Tatal sau a invatat-o tot ce trebuie, din punct de vedere tehnic. „Mi-a spus sa fotografiez, sa fiu critica cu mine, si am inceput sa cer pareri pe diverse site-uri de fotografie”. Prin intermediul acestor platforme, Andreea si-a făcut mai multi prieteni care au invatat-o ceea ce trebuie sa stie din punct de vedere artistic.
In 2006, a participat la o expozitie de grup nationala, in cadrul aceleiasi Scoli de Arta, si a caştigat locul III. Un an mai tarziu, a iesit chiar pe locul I. „Nu a fost o tema anume”, isi aminteste Andreea, adaugand ca „fiecare participant venea cu fotografiile pe care le credea el cele mai bune”.
Totusi, genul cel mai apropiat de sufletul sau este peisajul, desi recunoaste ca de cand a inceput sa faca fotografii in studio, totul a devenit mai interesant, „pentru ca tot timpul ai ceva de invatat, pe cand la peisaj depinde de spectaculosul din cadru, sau de compozitie. In studio, pleci de acasa cu anumite idei, ajungi acolo, faci cu totul altele, iar cand vezi fotografiile, poate nu esti multumit de rezultat si iti propui sa iti iasa mai bine data viitoare”.
De cand este în Timisoara are impreuna cu prietenul sau, tot fotograf, un studio in incaperea unui afterschool al unei prietene comune. Nu plateste spatiul si este recunoscatoare pentru posibilitatea mult mai mare de desfasurare, avand in vedere ca in Pitesti fotografia de studio o facea in camera sa, improvizand.
Partea financiara o lasa mai la urma. Este foarte multumita ca poate sa faca bani din pasiune si accepta cu un amalgam de seriozitate si exaltare orice proiect nou. Majoritatea proiectelor sunt pentru modele, care o contacteaza de pe site-ul de prezentare Andreea Sanduloiu Photography, dar si in urma unor recomandari sau a unor fotografii incarcate pe unele platforme de socializare precum hi5 sau facebook.
Are cam 10 sedinte platite pe an, dar si luni in care nu are nicio solicitare, urmate de luni in care are cam două-trei. „Luna trecuta, de exemplu, am avut doua proiecte impreuna cu prietenul meu, la doua firme de constructii pentru niste calendare”, mai spune Andreea.
In ceea ce priveste pretul cerut, acesta variaza, in functie de proiect, de complexitatea acestuia. „ O sedinta foto pentru un model variaza intre 100 si 400 de euro, pentru ca sunt diverse tipuri. Iar costul proiectelor de calendare se ridica la 500 – 1500 de euro, cu tot cu platitul modelelor”.
Totusi, proiectele de care isi aminteste cu mult drag sunt cele dorite chiar de ea, nu comandate si platite.  In ceea ce priveste viitorul, Andreea nu e sigura. Daca meseria sa ar tine de fotografie, ar fi fericita„Mi-ar placea enorm sa fiu fotograf. Daca ar fi in domeniul jurnalismului, mi-as dori fotojurnalism”. Pana atunci, ea va imortaliza fiecare frantura de realitate care ii va atrage privirea.
Pentru Andreea si pentru toti cei ca ea, pentru pasionatii de fotogafie care aspira la titlul de „fotograf”, mai ales cel independent, revista online Fotomagazin a publicat in urma cu ceva timp un articol intitulat chiar „Ce inseamna sa faci din fotografie o afacere” , unde sunt explicati pasii pentru a ajunge de la pasiune pentru arta la a-ti cumpara o casa din vanzari.
Poti citi pe tema asta si:"Pretuieste viata" alaturi de Andreea Marin BanicaGandeste pozitiv !Ce ar trebui sa invatam dintr-un film SFExista viata dupa servici!10 lucruri de stiut despre fotografiat

Posted on Wed, 13 Jan 2010 22:26:33 +0000 at http://www.stiridebine.ro/calea-succes-instanatee-viata
Comments: http://www.stiridebine.ro/calea-succes-instanatee-viata#comments

Back