• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Ce ati face in cazul in care ati fi informat despre iminenta producerii unui seism ?

GeoX

Administrator
Reaction score
0
Dragii mei,
S-a terminat vacanta de iarna,a inceput semestrul al 2-lea, asa ca reluam intrebarea zilei din seismologie. Ca de obicei, notele vi le dau in privat, dupa ora 20:30 a fiecarei zile.
Intrebarea zilei de astazi este urmatoarea:

Ce ati face daca ati fi informat in legatura cu iminenta producerii unui seism major in urmatoarele maxim 30...60 de minute ?

Nota: Informarea este realizata de catre factori cu pozitii in domeniul cercetarii seismologice, respectiv in domeniul managementului situatiilor de urgenta.

Astept raspunsuri justificate, bine fundamentate, cu explicatii pertinente, consistente, eventual cu exemplificari (daca e cazul). Nu doar 2-3 fraze acolo. Am pretentii mari...

Cred ca este nevoie de o intrebare suplimentara.
Cine face aceasta informare?
Pentru ca in functie de raspunsul la aceasta intrebare sunt si actiunile.
Pentru ca una este daca anuntul este facut de Vergil Hancu, Ioan Istrate, Omul Magnet, Mama Omida, Marghioala de la etajul 7, madam Soare si alta este daca anuntul este facut de Mircea Radulian.

Poi raspunsul este simplu :)

Opresc gaze/apa/energie, iau rucsacelul si ma retrag strategic undeva unde nu e risc sa imi cada ceva in cap. Daca ma pot duce intr-un astfel de loc cu masina, asa as face. O protejez si pe ea de distrugere, plus ca as avea mai multe resurse la indemana :)
Daca mai am timp, o sa incerc sa scot o suma cat mai mare de bani lichizi din bancomate.

Ma astept sa fie isterie, iesirile din Bucuresti blocate de trafic, asa ca nici nu ma gandesc sa evacuez.
La fel, isterie in magazine cu oameni ce vor vrea sa-si cumpere mancare/apa, asa ca nici acolo nu m-as duce.

In primul rand as perde cateva minute pentru ca sa anunt cat mai multa lume,in primul rand pe cei apropiati.Apoi as inchide gazul si ce ar putea produce daune in locuinta.Mi -as lua actele (si polita de asigurare),mancarea,apa si hainele si as pleca in aer liber,departe de cladiri.

Desi nu cred in posibilitatea anuntarii iminentei producerii unui cutremur in intervalul mentionat de geo, dar sa zicem ca as crede, reactionez in functie de locul in care ma aflu in momentul aflarii vestii. Adica, daca sunt in vizita pe la careva, intr-un bloc, cladire inalta, plec repejor intr-un loc unde nu ar exista riscul sa pice ceva pe mine, eventual ma asigur sa am plinul la masina. Daca sunt la munca, treaba e destul de simpla, ca pot iesi imediat afara, masina e parcata intr-un loc unde chiar nu ar avea ce sa cada pe ea si ma retrag in interiorul ei, mai ales ca am tot timpul cu mine un bagajel de urgenta cu neste apa, nitica haleala, trusa de prim ajutor, neste medicamnete, o lanterna si inca ceva, da nu mai tin minte acu'. Acasa , pe langa oprirea de gaz si apa necesare, imi mai verific odata bagajul ( e nitel mai pus la punct ca ala din masina), il pun la indemana, bag actili in el si stau cu ochii pe lustra si pe usa :P. Nu m-am gandit la chestia cu banii, merci de idee Gogule :D. Daca mai am timp, mai securizez cateva obiecte mai valoroase de prin casa, eventual iau un intaritor :D, ma asigur sa am macar tigari si astept nenorocirea. Daca m-ar prinde acasa , ar fi varianta cea mai buna.

GeoX,
Dar tu ce ai face in cazul descris de tine mai sus?

il sun pe marmureanu.sa stie si el.ce dracu' numa' noi sa suferim?

sa nu uitam de dl. ing. istrate. si el e om.

GeoX,
Sa nu crezi ca scapi atat de usor.
Spune-ne si tu ce ai face in cazul expus chiar de catre matale ;)

Da, ca acum scriu o carte si fac devize :P
Oricum nu fug din oras, ca nici nu am cu ce, nu am nici masina, nici carte...
Putintica rabdare...

Haide domn' profesor, nu vrem o teza cu zeci de pagini. Scurt si la obiect :D.
P.S. Off topic/ in cazul in care ai nevoie de masina si sofer, te putem ajuta :D.

Ar trebui sa repet ce au spus Gogu si Bodo. Pe scurt ma ocup de siguranta persoanelor si a casei(curent, gaze).
E diferenta totusi daca acestea tre sa le fac ziua sau noaptea.
In prima parte a zilei as fugi la scoala si gradinita sa iau copiii si nu stiu cat m-ar mai preocupa celelalte. De aceea e bun rucsacul de urgente.
Noaptea mi-ar lua juma de ora sa.l trezesc pe sotul meu, asa ca mai bine ii torn direct o galeata de apa pe fatza, dar afara daca-i frig ce fac cu el asa murat? Cred ca ar trebui sa incep niste exercitari, sa-l trezesc dupa o ora de somn sa vad cum reactioneaza, dar o sa patesc precum in povestea cu lupul, la o treaba serioasa o sa ma trimita undeva si se intoarce pe partea ailalta.
Sper sa fiu lucida sa nu uit de catzel si eventual sa sun in Ro.

Deci, musiu GeoX nu are un plan.
Deci nu are habar ce trebuie sa faca intr-un astfel de caz.
Si acum intrebare. De ce ne pune noua note pe planurile noastre?

Angela74 said:
Noaptea mi-ar lua juma de ora sa.l trezesc pe sotul meu, asa ca mai bine ii torn direct o galeata de apa pe fatza, dar afara daca-i frig ce fac cu el asa murat? Cred ca ar trebui sa incep niste exercitari, sa-l trezesc dupa o ora de somn sa vad cum reactioneaza, dar o sa patesc precum in povestea cu lupul, la o treaba serioasa o sa ma trimita undeva si se intoarce pe partea ailalta.

Incearca cu socuri electrice .:D

Cel mai important sa nu intru in panica .

bodo said:
Angela74 said:

Incearca cu socuri electrice .:D

Zici? Daca se strica vreo ceva dupa aia ce fac?b-(

anuk said:
Cel mai important sa nu intru in panica .

Beleaua mare este ca panica nu o putem controla.
Insa, daca intrii in panica, urmezi implicit niste pasi memorati si exersati dinainte.
Daca acestia nu sunt bine definitit...

Cum spuneam, nu voi pleca din Bucuresti nici daca as vrea, pentru ca nu am masina si carnet. Evident ca as lua rucsacelul cu cele necesasare, apa, acte, bani, plus aparat de radio portabil cu baterii de rezerva, si as merge intr-un spatiu deschis, cunoscut, e vorba practic de terenul de fotbal al scolii unde am invatat in ciclul primar, e un loc deschis, viran...

Dupa parerea mea, maxim nota 8.
Nu ai spus nimic de oprirea apei/gazelor/curentului.
Plus ca nu cred ca te-ai gandit ca afara pot fi 10 grade si o ploaie interminabila, deoarece nu ai spus nimic de adapost.

GeoX said:
Astept raspunsuri justificate, bine fundamentate, cu explicatii pertinente, consistente, eventual cu exemplificari (daca e cazul). Nu doar 2-3 fraze acolo. Am pretentii mari...

6(sase) . Asta e raspuns ? in 3 randuri ?! Credeam ca e valabil si pt tine ce am citat din ce ai scris tu :)

Back