• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Ce ati face in cazul in care ati fi informat despre iminenta producerii unui seism ?

Depinde de starea de moment.
Poate caut intentionat "un loc bun".

Ca sa raspund, depinde de timpul disponibil.
Un raspuns complet ar presupune aceste etape:
Ce faci in 10 secunde, ce faci in un minut, etc.
Consider intrebarea incompleta. poate tratam serios subiectul pe intervale de timp.
Depinde si unde te afli, raspunsul ar fi unul vast ...

GeoX said:
Cum spuneam, nu voi pleca din Bucuresti nici daca as vrea, pentru ca nu am masina si carnet. Evident ca as lua rucsacelul cu cele necesasare, apa, acte, bani, plus aparat de radio portabil cu baterii de rezerva, si as merge intr-un spatiu deschis, cunoscut, e vorba practic de terenul de fotbal al scolii unde am invatat in ciclul primar, e un loc deschis, viran...

Intrebare : admitand ca intr-adevar ai/aveti " rucsacelul cu cele necesasare, apa, acte, bani, plus aparat de radio portabil cu baterii de rezerva," unde il tii/tineti ,? Ce te faci daca nu ai loc deschis in apropiere ? Cand mergi la teatru,film, servici,cumparaturi,porti "rucsacelul" cu pricina cu tine? :P

anuk said:
Intrebare : admitand ca intr-adevar ai/aveti " rucsacelul cu cele necesasare, apa, acte, bani, plus aparat de radio portabil cu baterii de rezerva," unde il tii/tineti ,? Ce te faci daca nu ai loc deschis in apropiere ? Cand mergi la teatru,film, servici,cumparaturi,porti "rucsacelul" cu pricina cu tine? :P

Ce tot aveti cu chestia asta ? E ca si cum gata, vine cutremurul si nu e nimic de facut, ca o mierlim oricum si ca nu foloseste la nimic saculetul. Saculetul il iei cu tine dupa cutremur, daca esti nevoit sa iti parasesti temporar locuinta. Daca esti la teatru sau la film sau la mall, nu inseamna ca daca nu ai saculetul la tine sigur o mierlesti daca asa ti-e scris. Fatalismul asta e o prostie si nici nu stau de vorba la asa o aberatie. Mai terminati cu fatalismul asta aiurea. Cutremurul, dintre toate fenomenele naturale, desi pare spectaculos, totusi iti da niste sanse daca stii ce sa faci. A, daca nu stii si te inchistezi in prostia cu "ce ti-e scris", atunci iti meriti soarta. Oricum nu sunt adeptul lui pica para malaiata in gura lui natafleata. La mall, eu de exemplu ma voi feri de vitrine, si voi incerca sa evit culoarele inguste pe unde se vor imbulzi toti ca sa fuga orbeste, pentru a nu risca sa fiu calcat in picioare. Deci, cu putina vointa de a cunoaste si intelege unele lucruri, treaba nu e asa de neagra. Mai ales ca, orice ar prezice diversi dobitoci si diverse dobitoace, urmatorul cutremur vrancean important nu va fi unul catastrofal, deci magnitudinea lui nu va trece de MGR=7,0 (sanse minime sa depaseasca acest prag, cel putin nu pana apar niste chestii interne si externe-regionale foarte semnificative). Il injura unii pe Marmureanu, chiar si eu am criticat si am in continuare mari rezerve fata de anumite declaratii ale dansului (in sensul ca, in realitate, Vrancea respecta foarte bine niste regularitati statistice interesante in aparitia anumitor tipuri de cutremure, si nu prea cred eu ca Marmureanu nu le stie, dar ma rog...), dar pana acum A AVUT DREPTATE IN CEEA CE PRIVESTE APARITIA UNUI CUTREMUR CATASTROFAL IN VRANCEA. Altele sunt punctele nevralgice in declaratiile publice ale domniei sale.

S-au publicat niste reguli minimale cu ce trebuie sa faci in timpul cutremurului, dar si dupa cutremur, cu aplicabilitate pe diferite scenarii. Nu vrei sa le respecti, nici macar sa le cunosti sau sa le intelegi, si cauti nod in papura pe motivul pueril ca oricum nu e nimic de facut, pai atunci nu te mai vaita, du-te tati la plimbare si lasa selectia naturala sa isi spuna cuvantul.

Teoria invata e buna ,aplicarea practica da uneori batai de cap,o cam dam in balbaiala. Daca blocul este daramat ,tata mosu mai gaseste rucsacelul sau minimum de medicamante .

Cu daca, daca si iar daca chilienii nu ajungeau la succesele actuale. Q.E.D. Macar luati exemplu de la Chile, in locul lamentarilor fara rost. Dar, deh, e mai usor sa ne vaitam si sa ne chiombim la diverse jelanii televizate.

Asta-i cu totul alta treaba, din pacate la noi treaba sta cu totul altfel si stii si tu bine chestia asta. Desi nu are legatura cu topicul dar aduc un discutie precaritatea cladirilor publice, a colilor, a cluburilor, si toate din vina unei proaste legislati ,pana la urma. Avem ex recent cu ce s-a intamplat la Colectiv, nu tu usi de acces, nu tu instinctoare ,etc,etc. Atata timp cat cladirile sunt asa cum sunt, si pot cadea la seisme moderate, este absolut firesc sa -ti pui intrebarea legitima daca teoria te poate salva,si cum speranta moare ultima ,te agati de "SANSA" .

Si cine te pune sa mergi in alea ? Daca stii cum sunt, atunci o minima intelepciune te indeamna sa eviti locurile excesiv de sensibile. Deci cand poti sa fii constient de ceva, nu mai ai dreptul sa pretinzi ca nu e nimic de facut.

Hai ca esti "bun" ! Faci investigatii inainte de te duce undeva........ Pe staraduta care duce la Fontana Di Trevi ,ingusta , cu cladiri vechi din piatra ,ca par a se uni cand te uiti si sus, n-ai nici-o sansa sa scapi ,sa te adapostesti cumva ,doar o "minune" in care voi nu credeti. Si nu-i singurul loc unde te poate prinde un seism .

Ce vreti, de fapt ? Vi s-au enuntat niste reguli minimale care va pot ajuta. Si va rog nu mai afirmati ca educatia e inutila. Vreti exemplul cu fetita din Thailanda care a aratat parintilor ca se retrage marea si ca a invatat la scoala ca e semn de tsunami. Cine mai bagatelizeaza educatia primeste una peste bot si gata. :ass::ass::ass::18::22::22::24::24: Basca faptul ca e improbabil un seism major in perioada urmatoare in Vrancea, am tot explicat in repetate randuri, a explicat si real, dar vad ca va luati dupa burculet-Porculet, hancu, istrate, doina ionel si alte specimene din astea penibile. Va ajuta prezicatorii mai mult de-o gramada, ce sa spun. Eu prefer lucrurile serioase. Cu atata daca in sus, daca in jos, nu ajungem nicaieri.

In ce ma priveste, atitudinea mea fata de ceea ce apare in presa scrisa, online si audio-vizuala in materie de cutremure, ca si fata de burculet-porculet, istrate, hancu, doina ionel si alte specimene nerusinate de soiul astora este urmatoarea:

:16::16::16::16::16::16::16::16::16:

Dragul meu, nu te inflama, discutam doar pe tema "sanselor" de a supravietui unei castatrofe naturale si nu spun ca educatia este inutila, departe de mine gandul asta ,enunt doar situatii ipotetice in care te poti afla si sa nu poti face nimic pt a te salva chiar daca esti raseducat,rasechipat pt cazuri extreme,atata tot.

Nu exista solutie universala la toate problemele. Dar chilienii au avut succes si pentru ca au fost consecventi pe toate planurile si au lasat deoparte prostiile iluzorii.

Merci pt solutie, ma mut in Chile, si am scapat de griji :P Cand Romania o sa aibe constructiile lor ,promit ca ma intorc.

Nu e vorba doar de constructii, ci si de abordare, de conceptii, de atitudini. Adica mai usor cu sperietori trantite la gramada si cu alte prostii, si mai mult cu treburi realiste, care sa nu fie primite cu carcoteli. Daca o face, ca de ce o face, daca nu o face, ca de ce nu o face...Miticaaaa, mitica...

In ceea ce priveste saculetul, degeaba il luati la 3 pazeste, trebuie tinut cont si de ce faci dupa cutremur, daca esti nevoit sa iti parasesti temporar locuinta. Nu e nimic nelalocul lui, e ceva foarte normal. Si iarasi, cine crede ca vine cutremur catastrofal acum, e in sfere aiurea.

Dom'le, daca blocul meu scartaie din toate alea, iaca carcotesc , eu nu pot consolida un bloc cu atat mai putin nu pot face unul nou care sa reziste . Trebuie sa intelegi ca noi,cetatenii de rand ,vrem sa traim, sa nu cada blocurile cu noi. In ceea ce ma priveste nu propag prostii iluzorii,incerc sa discut logic in conformitate cu conditiile reale a tarii in care traim. Necesara educatia, necesar exercitiu si simularea, dar parca mai necesara este responsabilitatea celor care ne conduc ,pe ei ii carcotesc de fapt.

In 1990 l-ati votat pe nea Nelu si ai lui, nu pe veneticul Ratiu care sa ne vanda/cumpere tara la straini. Si asta e rezultatul...Si doar la 10 zile de la Duminica Orbului ati primit ceva :p :p

Inca o data: la un cutremur de marimea celui care ar putea sa fie in urmatorii sa zicem 5 ani, nu prabusirile de blocuri vor fi problema.

Mai pardon, in ceea ce ma priveste,faci confuzii, nu ma baga in oala cu FSN-istii ca fac alergie si te pun sa-mi platesti spitalizarea.

Back