In general, imediat dupa cutremur, cine a stat pe loc, ia o patura pe schinare si fuge. De aceea ar fi bine sa facem ca multi altii care au un rucsac pregatit dinainte cu strictul necesar. Daca am reusit sa oprim gazele si curentul, ramane de evaluat calea de fuga. Scarile pot fi periculoase, deci trebuie mare atentie.
Pe pagina protectiei civile din it am gasit o formula simpla:
R- riscul
P-periculozitatea ,este probabilitatea ca un fenomen de o determinata intensitate sa se produca intr-o anumita perioada de timp ,intr-o anumita arie
V-vulnerabilitatea, cat de vulnerabil este un element (persoane, edificii, infrastructura, activitati economice) si predispozitia de a suferi daune ca urmare a solicitarilor induse de un eveniment de o anumita intensitate
E-Expozitiunea sau valoarea expusa ,este nr de unitate ( sau valoarea) fiecarui element in parte expus riscului, pe o determinata arie, precum vietile umane si in primis si tot restul dupa.
R=PxVxE
Formula s-ar aplica inaintea unui dezastru, dar pot lua in considerare ceea ce-mi ramane dupa. O parte din pericol il elimin cu oprirea gazului si curentului, ramane probabilitatea unei replici. Incerc sa evaluez vulnerabilitatea structurii in care ma aflu si sa ies sau sa caut cel mai stabil loc (in cazul ca nu mai am scari ,de ex, in nici un caz nu ma arunc de la fereastra).
Cum valoarea E este incalculabila imi asum riscul de a-i pune in siguranta.
Odata iesiti afara trebuie gasit cel mai sigur loc, din moment ce avem cladiri inalte imprejur e mai periculos decat inauntru, caut o parcare , o piata, un parc. Nu scot masina din garaj decat daca am o f grava urgenta, deoarece pot impiedica mijloacele de prim ajutor.