• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Ce faceti la inceputul cutremurului ?

GeoX

Administrator
Reaction score
0
Intrebarea zilei de astazi este:

Care este primul lucru pe care il faceti in momentul in care sesizati miscarea verticala puternica, sub forma unui saltat brusc ? Justificati raspunsul. Dati exemple, daca e cazul si daca, evident, cunoasteti astfel de cazuri.

Acum trebuie sa precizez din start ca reactia oamenilor la cutremur e foarte diferita. Imi povestea mama ca la cutremurul din '77, fiind in birou cu colegii, niciunul nu a reactionat in acelasi mod ( ma rog, pe vremea aia nu abunda netul in informatii despre ce sa faci in caz de cutremur, nici nu existau calculatoare). Dar si acum, sincer, nu stiu cam cati din cei ce au citit pe net astfel de informatii, ma stau sa le puna in practica (stai sa-mi aduc aminte ce am citit io pe forumul x...), majoritatea se orienteaza pe loc. Totusi, e bine de stiut ca nu trebuie sa fugi pe scari, cedeaza primele, sa sari pe geam,chiar daca stai la casa. Eu la cutremurul din 2004, cand am simtit miscarea pe verticala, puternica si am avut senzatia ca salta casa cu totul si am casa tapanoasa (atunci m-a cuprins si panica), am facut izact ce nu trebuia, am tulit-o pe scari, pe care le-am executat cred, in 2 sec si am fugit afara, departe de casa, undeva in coltul curtii (asta nu a fost chiar rau), asta ca tot vorbim de reactii...
Ca o concluzie, reactia depinde foarte mult si de locul unde te aflii. Daca stai la casa, e bine sa parasesti cladirea in cel mai scurt timp, nu mai stati sa cautati bani, acte si alte cele daca nu le aveti la indemana. Daca stati la bloc , si incepe nenorocita de miscare pe verticala, nu parasiti apartamentul. Riscati mult mai mult, in plus e posibil sa fiti prinsi de valul de oameni panicati (nu stiu de ce, dar foarte multi oameni parasesc casa chir si in toiul cutremurului), nu mai zic de riscul prabusirii scarilor sau a cladirii. Daca nu v-a mancat sa parasiti apartamentul, nu stati sub tocul usii, pe langa corpuri de mobilier suspendat, sub vreun candelabru (mijllocul camerei e periculos), pe langa ferestre, ca nu trebuie sa priviti peisajul :P. Ghemuiti-va langa un colt, ceva sau, daca exista posibilitatea , stati sub grinzi . Daca va ia din somn, ghemuiti-va langa pat. Ma intreb cum o fi sa te prinda cutremurul direct pe pamant, cred ca e f urat. Lojic ar fi sa ne departam de cladiri, dar cu grija sa nu nimerim in trafic, ca riscam sa dea masina peste noi (ce stupid, sa scapi de zagaltul in sine si sa te buseasca vreo masina). Daca esti la volan, cred ca si mai nasol (cel pitin io asa vad). Tot logica imi spune ca ar trebui sa ies din trafic si sa nu fiu in zona unei cladiri pasibile de prabusire. Dar oare mai apuc sa trag pe dreapta intr-un loc mai sigur :D? Insa nu uitati, dupa socul initial puternic , miscarea verticala, incepe dansul pe orizontala. Dupa cat timp? Asta e tot in o chestie de perceptie. Cert e ca in timpul asta trebuie sa nu ne pierdem (cum fac io :P ) si sa incercam sa avem reactiile corecte! Si sa nu uitam ca nu cutremurul in sine omoara oamenii ci cladirile si reactiile... E drept, fara cutremur nu se darama nici cladiri, insa, mai multe victime fac propriile noastre reactii gresite!

Punem un cearshaf alb pe noi, apoi, in liniste, ne indreptam catre cimitir.
De ce in liniste? Sa nu se creeze panica :D

GeoX said:
Intrebarea zilei de astazi este:

Care este primul lucru pe care il faceti in momentul in care sesizati miscarea verticala puternica, sub forma unui saltat brusc ? Justificati raspunsul. Dati exemple, daca e cazul si daca, evident, cunoasteti astfel de cazuri.
Dat fiind faptul ca locuiesc la etajul cinci, intr-un bloc construit in '88-'89, destinat, initial, nomenclaturii de rangul doi, incerc, pe cat posibil, s-ajung la frigider, unde provizia de bere e mereu constanta.
Daca cutremurul tine cat imi ia mie sa golesc o cutie de Ursus, e bine, daca nu, ne vedem sanatosi intr-o alta viata, intr-un alt univers, intr-o alta dimensiune.
Ce zici, merit un zece?

Gogu said:
Punem un cearshaf alb pe noi, apoi, in liniste, ne indreptam catre cimitir.
De ce in liniste? Sa nu se creeze panica :D

=))=))=))=))=))=))=))=))=)) nu m-am putut abtine

Atitudinea mea s-a schimbat, in caz de cutremur, nu pot in nici un caz sa reactionez ca la carte. In 2004 eram cu fetita mea, care avea 1 an, in Ro si am simtit un zgalt, am auzit initial paharele din vitrina, ca eram la mama. Eram amandoua pe pat, pt ca ii dadeam laptic, am acoperit-o cu mine, ghemuita in colt.
L-am simtit si pe ala din 2006, din It. La prima miscare am luat-o la fuga spre camera copiilor, prima reactie este sa-i protejez pe ei.

Back