• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Ce parere aveti despre produsele organice

Ce parere aveti despre produsele organice ?

  • le folosesc frecvent

    Votes: 2 33.3%
  • le folosesc rareori

    Votes: 3 50.0%
  • mi se pare un moft

    Votes: 1 16.7%
  • nu stiu prea multe despre ele

    Votes: 0 0.0%

  • Total voters
    6

anuk

Moderator
Joined
Oct 28, 2009
Messages
59,925
Reaction score
0
De ce preferati produsele organice ? Care care sunt beneficiile folosirii lor ?
 
mai era o varianta: nu,intrucat sunt scumpe rau...:D
si oricum nu ai garantia ca intr-adevar sunt organice.
 
produsele rezultate in urma ingrasarii pamntului cu balegar...fara utilizarea ierbicidelor,iar la animale cele crescute si hranite cu substante naturale
 
Poi atunci cred ca putine produse din piata (daca nu chiar nici unele) nu respecta acest criteriu.
Odata, de mult, parca aparusera niste liste cu ce chimicale si ce cantitati din fiecare poate contine papica astfel incat sa poata fi considerata organica.
Acum, pe de alta parte, personal, dat fiind faptul ca am gradina si animale proprii, consum in majoritate produse "organice".
Daca ma iau dupa definitia Magdei, nu sunt 100% organice, deoarece mai tin sub control daunatorii cu insecticide, mai ajut cu ingrasaminte chimice si mai bag si animalele sub tratamente cu medicamente.
 
mai bine nu ma bagam :D
da pe vremea cand nu existau ingrasaminte si ierbicide,cum combateau daunatorii ?
 
Nu se combateau.
Este una din cauzele pentru care atunci se obtineau 7-800 kg de grau la hectar iar acum 6-7000.
 
Ce sunt produsele BIO-ORGANICE ?



Ce sunt produsele BIO?
Cu totii am auzit de produsele (mancare, cosmetice, detergenti, haine) organice sau bio, despre care se vorbeste tot mai mult in ultimul timp. Dar ce inseamna, de fapt, "bio" sau "organic"? Ce produse pot fi organice si cand putem spune despre un produs ca este organic? Aceste lucruri si multe altele le vom afla in continuare.

Conceptul de organic se refera la felul cum sunt cultivate si procesate produsele agricole. Productia organica se bazeaza pe un tip de agricultura care mentine si reface fertilitatea solului, fara a folosi ingrasaminte chimice toxice si care tine la distanta daunatorii fara a folosi pesticide si insecticide. Dupa recoltare, roadele agriculturii organice sunt procesate fara a folosi ingrediente artificiale, conservanti sau radiatii. Dar asta nu e tot. Agricultura organica vizeaza si protejarea ecosistemelor.

Astfel, agricultura organica s-ar putea defini ca un tip de productie ecologica care promoveaza si protejeaza biodiversitatea, ciclurile biologice si activitatea biologica a solului. Este bazata pe folosirea minima a produselor straine si pe practicile care refac, mentin si imbunatatesc armonia ecologica.

Ca sa fie cu adevarat organic, un produs trebuie sa fie obtinut cu respectarea unor standarde stricte, verificate de organizatii private sau de stat. Certificarea include inspectarea terenurilor, a fabricilor, pastrarea unor date si testari periodice ale solului si apei pentru a forta agricultorii si producatorii sa respecte standardele fixate.

Orice produs agricol poate sa fie organic, daca indeplineste standardele amintite. Astazi, avem la dispozitie o intreaga varietate de produse organice: paste, sosuri gata preparate, sucuri congelate, lapte, inghetata, cereale, carne, paine, supe, ciocolata, prajituri, bere, vin si multe altele. Binenteles ca exista si textile organice, din care se pot face imbracaminte, lenjerii de pat, fete de masa, scutece, tampoane cosmetice, produse de igiena intima.

Cu toate verificarile care se fac si cu toate regulile stricte impuse de autoritati nu s-ar putea spune cu siguranta despre niciun produs ca ar fi 100% organic sau lipsit de orice urma de chimicale. Chiar daca la cultivarea propriu-zisa a vegetalelor nu se folosesc substante chimice, acestea pot sa ajunga in sol prin ploaie (poluanti de la fabrici) sau prin apa freatica (datorita fertilizarii intensive din ultimii ani).

Toata lumea se intreaba cum pot fermierii sa-si cultive plantele fara sa foloseasca pesticide sau fertilizanti. Secretul este alegerea planetelor in functie de caracteristicile solului. Daca solul este bogat in nutrienti, iar plantele sunt specifice zonei respective, atunci ele vor creste puternice si sanatoase, putand suporta atacul daunatorilor. Cand populatiile de daunatori scapa de sub control, agricultorii folosesc metode mai putin invazive, precum pradatori ai insectelor, capcane, metode de bariera. Daca nici asa daunatorii nu dispar, un agricultor poate cere permisiunea organismului de control pentru a folosi pesticide din plante, ne-persistente (sunt descompuse rapid de oxigen si de lumina solara), in conditii bine controlate.

Ca sa poata controla atat de bine toate recoltele, agricultorii lucreaza la scara mica. Din acest motiv, dar si pentru ca recoltele organice necesita mai mula munca, un management mai riguros si respectarea unor legi stricte, produsele organice sunt mai scumpe. Uneori mult mai scumpe decat cele traditionale. Totusi, specialistii spun ca merita cu varf si indesat, pentru ca tot ce este organic este benefic si pentru sanatatea noastra si pentru mediu. Conservantii, fertilizantii, pesticidele, colorantii si toate substantele chimice folosite la obtinerea produselor clasice pot sa dea tot felul de reactii negative, de la alergii usoare pana la intoxicatii (daca se acumuleaza in organism).

http://www.nou-nascuti.ro/bio-organic.html?id=2508
 
Sarea, pusă la stâlpul infamiei.



Autor: Andreea Dogar

Banala sare de mină e tot mai criticată de partizanii alimentaţiei sănătoase. Favorită a devenit cea obţinută din mare.
După mii de ani de dat gust mâncării, sarea extrasă din mine a ajuns personaj negativ în bucătărie.
Sarea din bucate a devenit antipatică printre adepţii alimentaţiei sănătoase, care spun că sarea extrasă din mine e rafinată şi, în plus, conţine un aditiv sintetic antiaglomerant. Dar sarea de mare nu este automat mai sănătoasă decât cea de mină deoarece şi ea poate fi rafinată. Pentru ca o sare să fie bună, esenţial este să nu conţină multă clorură de sodiu.

"Dacă este rafinată, înseamnă că are cam 99% clorură de sodiu. Pentru că aceasta este problema: excesul de sodiu afectează organismul", explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie. O cantitate prea mare de sodiu duce la apariţia hipertensiunii, chiar precoce, care la rândul său poate provoca infarcte miocardice sau accidente vasculare.

De pildă, o sare de calitate foarte bună este cea din Bretania, din nord-vestul Franţei, obţinută din zone foarte curate ale mării. Apa din Oceanul Atlantic este captată într-o reţea de bazine, unde se evaporă sub influenţa soarelui şi a brizei marine. Sarea rezultată este uscată apoi la soare, la capătul unui proces 100% natural. Sarea nerafinată de mare are mai multe minerale decât cea de mină. "O sare de tipul celei din Bretania are cam 80% clorură de sodiu, restul sunt alte minerale: calciu, magneziu, iod, potasiu", spune specialistul.

Potrivit lui Mencinicopschi, un adult nu ar trebui să consume mai mult de 5-6 grame de sare pe zi, iar un copil - sub 3 grame: "Dar la noi, în Europa şi în toate ţările dezvoltate, consumul este excesiv. Sunt multe alimente în care sarea este ascunsă. Se ajunge 16-18 grame de sare pe zi, deci extrem de mult".

Pe de altă parte, sarea rafinată conţine şi aditivul E 536, un antiaglomerant al cărui rol este de a împiedica formarea de bulgări mari de sare. Cea mai mare problemă nu sunt însă aditivii, spune specialistul, ci cantitatea prea mare de sodiu: "Calitatea sării depinde de conţinutul de clorură de sodiu. Cu cât e mai rafinată, mai albă, cu atât are mai multă clorură de sodiu, şi cu atât e mai rea".

SAREA ŞI CRETINISMUL

Iodul, crucial pentru femeile însărcinate

Cei care consumă sare de mare nu sunt în pericol să aibă lipsă de iod, arată Mencinicopshi: "Are iod suficient. Noi avem iod şi din alte alimente, nu e chiar aşa o problemă cu iodul ăsta. Sigur că în momentul în care eşti într-o zonă endemică în care nu ai aport de iod şi chiar apare guşa hipoftalmică, atunci se dau suplimente".

Totuşi, lipsa de iod este periculoasă mai ales pentru femeile însărcinate în primul trimestru: "Dacă nu au iod în această perioadă, fătul poate să se nască cu o boală care nu se mai poate vindeca şi care se cheamă cretinism, adică nu i se dezvoltă creierul", explică profesorul.

UNA DE LA MUNTE, ALTA DE LA MARE

Procesul de obţinere a sării, neschimbat de mii de ani

Sarea de mare se obţine în urma evaporării apei din mări, oceane sau lacuri sărate, iar în regiunile cu climă caldă şi uscată procesul se desfăşoară natural, cu ajutorul energiei solare. Industria sării de mare este plasată aproape în totalitate în climatele calde, precum cel mediteranean.

De obicei, sarea de mare este mai scumpă decât cea de mină, care este extrasă din depozitele de sare, după care este prelucrată pentru a se îndepărta impurităţile. Prin rafinare rezultă clorură de sodiu aproape pură, căreia i se adaugă aditivi care îi dau culoarea albă şi împiedică formarea de bulgări.



http://www.evz.ro/detalii/stiri/sarea-pusa-la-stalpul-infamiei-917636.html
 
Top 10 mituri eco.


O schimbare este intotdeauna si o provocare. Daca esti una dintre persoanele care alege stilul de viata eco, atunci trebuie sa stii ca sunt anumite lucruri de care te vei lovi, vor fi unii oameni care nu vor intelege si nu vor crede in acest sistem, care vor fi neincrezatori in vorbele tale, dar tu sa fii sigura ca vei fi una dintre persoanele care ajuta planeta noastra.

Alimentele eco nu sunt intotdeauna cele mai bune

De la inghetata de ciocolata la sos picant, alimentele organice se pastreaza mai bine. Nu trebuie sa alergi pana la un magazin special pentru a achizitiona asemenea produse. Poti incepe sa mergi pe la magazine de acestea, hipermarketurile, de exemplu, au diferite sortimente din aceste alimente. Dar odata cu cresterea, survine si schimbarea, care, de multe ori, te poate bulversa si confuziona. Cautam dovezi, statistici, numere si parerile expertilor pentru a raspunde intrebarilor arzatoare despre acest subiect. In 2005 au fost achizitionate cu 55% mai multe produse alimentare din carne ecologica si cu 25% mai mult lapte organic.

Alimentele organice sunt mai scumpe

Fals! Cand te decizi sa cumperi asemenea produse, susti un sistem agricol mai rezistent care ajuta intretinerea pamantului pentru viitor. Dar, totusi, cererea consumatorului doreste o scadere a preturilor alimentelor organice, dar la fel de multe alimente conventionale, traditionale raman la acelasi pret.

Designul interior eco este mai scump

Te poti folosi de sticle sau boluri, pe care sa le impodobesti cu flori, frunze si diverse alte plante. Poti folosi pulovere mai vechi, pe care nu le mai folosesti, pentru a decora tapiteria scaunelor. Mai poti utiliza si recipiente cu capac din sticla reciclata, pentru a pastra mancarea, cele din plastic s-ar putea topi datorita mancarii prea fierbinti. Construieste din fostele dopuri de la sticlele de vin o tinatoare pentru oale fierbinti, iar in loc de dulapioare sau cos de rufe din plastic poti folosi cosul impletit din lemn.

Mancand sanatos nu poate salva, de fapt, planeta

Fals! Alegerile pe care le iei la fiecare masa au un impact puternic asupra efectelor de dezvoltare a planetei noastre. Atunci cand te intrepti de o ferma, adesea culorile puternice, rosu, galben, portocaliu, violet, sunt cele iti starnesc interesul. Mirosul produselor de portocale si a florilor proaspat taiate ii da greutate aerului proaspat si puternic.

Produsele de curatat eco nu sunt la fel de puternice

Mai gandeste-te odata. Dupa ce am auzit despre substantele toxice cre se introduc in aceste produse de curatattraditionala si obisnuite, ai putea, linistita, sa iti schimbul de viata. Dar odata cu recompensarea pornirii spre un alt drum (care implica economisire de fonduri, redecorarea intr-un mod sanatos), intotdeauna ai dat peste cateva obstacole.

Evitarea pungilor de gunoi din plastic

Adevarat. Dintre multele obiceiuri pe care ti le impune acest stil, eliminarea pungilor de gunoi din plastic, dintotdeauna a fost o problema principala. Americanii folosesc miliarde dintre aceste pungi de gunoi din plastic in fiecare an. In lumea larga, oamenii folosesc aproximativ un milion dintre aceste pungi pe minut. Si atunci ce e de facut? Nu fi lenesa, nu te lasa dusa de val, protejeaza natura.

Calatoriile eco inseamna doar cort si doar salata

Pentru multa vreme, "hotelurile verzi" insemnau cabane rustice plasate prin paduri. Dar acum, hotelurile din apropierile caselor sunt mai accesate, datorita elegantei designului hotelurilor si a ideii de spa. Iar aici se pune accentul, in egala masura, pe relaxare si conversatie.

Comunitatea ce sprijina agricultura poate exista doar in zone rurale

Fals! Programe ale comunitatii care sprijina agricultura se raspandesc in preajma oraselor, in orase si in suburbii, dar stim ca cea mai buna mancare organica se face cat mai aproape de noi.

Nu ii pot ajuta pe ceilalti sa se schimbe!

Ba da, sigur ca poti! Prezinta-i sefului tau idei proaspete si care sa il ajute sa economiseasca bani, astfel iti vei ajuta un pic si cariera, dar si planeta. Convinge-ti colegii sa nu isi lase calculatoarele pornite toata noaptea, sa stinga toate luminile in birou, printeaza pe ambele parti ale hartiei. Daca reusesti sa ii convingi, ii vei ajuta si pe ei, nu doar iti vei face seful multumit.

De ce sa reciclez doar eu sticle si cutii?


Cat de mult te poti insela. Consumatorii, datorita numarului mare, au un impact foarte mare asupra planetei. O familie obisnuita cu patru membrii, care, daca ar recicla plasticul pe care il foloseste, ar putea echivala aproximativ 150 de kilograme de emisii de carbon pe an, prin emisiile asociate prin extractia si prelucrarea petrolului si a gazelor naturale a materiei brute.


http://www.feminis.ro
 
Back
Top