• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

ce parere aveti despre radiestezie ca metoda de biolocatie a faliilor?

Yaris

New member
Reaction score
0
ce parere aveti despre radiestezie ca metoda de biolocatie a faliilor sau de folosirea radiesteziei in scopul predictiei cutremurelor?
cunoasteti exemple de predictii realizate in acest fel?
ati avea incredere intr-un institut national care ar folosi aceasta metoda?
credeti ca altii si-ar pierde increderea intr-un institut national care ar folosi o astfel de metoda de predictie?

aici este un mic articol care prezinta pe scurt legatura dintre radiestezie si geofizica

Producerea cutremurelor sub nicio forma, panza freatica posibil .(cu ansa de alun ,si sunt putini priceputi)

Yaris said:
ce parere aveti despre radiestezie ca metoda de biolocatie a faliilor sau de folosirea radiesteziei in scopul predictiei cutremurelor?
credeti ca altii si-ar pierde increderea intr-un institut national care ar folosi o astfel de metoda de predictie?

Nici o parere. Daca nu ma insel, nu este o metoda stiintifica, de zici rezultand multe...
Nu.
Nu.
Sunt convins ca da. DAR ma refer strict la cei ce gandesc intr-un mod similar mie. De asemenea sunt convins ca vor fi multi care vor crede in continuare in cai verzi pe pereti. Si asta ca sa nu ma leg si de faptul ca, pentru ca increderea sa fie pierduta, ea trebuie sa existe anterior. Nu?

dar daca un institut national doar ar testa o asemenea metoda? tot la fel de rau ar fi? sa zicem ca ar folosi un subiect uman specializat in "jocul" cu bagheta de alun sau cu ansa, subiect uman care ar trasa niste falii de suprafata. apoi prin electrometrie sau folosindu-se harti geologice existente s-ar merge pe aceleasi profile si s-ar confirma sau infirma locatia faliilor. ar fi atat de grav ca un institut national sa declare ca are astfel de preocupari?

am cautat pe net autorii mentionati in articolul citat de mine mai devreme. in afara lui yves rocard, matematician si fizician cunoscut, dar care si-a pierdut credibilitatea in ultima perioada a vietii cand a alunecat spre studierea unor fenomene mai putin conventionale, nu am gasit nimic... am cautat pe saitul Copernicus BG - Biogeoscienses... am cautat cu google... as vrea sa citesc macar un articol adevarat publicat despre aceasta metoda .

Yaris said:

aici este un mic articol care prezinta pe scurt legatura dintre radiestezie si geofizica
nu stiu ce sa zic... pana la urma, orice metoda e buna. chiar si una neconventionala. si chiar mi=as dori sa se poata face predictii, indiferent cum.
nu cunosc.
da, as avea incredere.
probabil ca si-ar pierde-o.

Yaris said:
dar daca un institut national doar ar testa o asemenea metoda? tot la fel de rau ar fi? sa zicem ca ar folosi un subiect uman specializat in "jocul" cu bagheta de alun sau cu ansa, subiect uman care ar trasa niste falii de suprafata. apoi prin electrometrie sau folosindu-se harti geologice existente s-ar merge pe aceleasi profile si s-ar confirma sau infirma locatia faliilor. ar fi atat de grav ca un institut national sa declare ca are astfel de preocupari?

pe mine nu m-ar deranja sa faca asemenea testari. dar cu siguranta, daca e vb de un institut finantat de la buget, s-ar gasi cine sa spuna ca se arunca banii in vant, asa ca probabil ar fi grav daca s-ar afla.

Yaris said:

Am stat mult sa ma gandesc la un raspuns.
Ca metoda "in testare" nu ar fi ceva foarte nasol. Pana la urma stiu eu pe unii de au papagali la o statie seismica, asa ca, de ce nu? Poate asa se ajunge la o concluzie stiintifica, care sa spuna clar si raspicat daca radiestezia este un bull shit sau e ceva de capul ei.
Pe mine m-ar ingrijora totusi folosirea exclusiva a unui singur subiect uman. Are ceva ce cam incalca granitele unui experiment stiintific (era o chestie cu repetabilitatea si predictibilitatea in conditii identice, daca imi mai amintesc bine).

multumesc mult pentru raspuns.

e de retinut ideea cu mai multi subiecti umani care sa realizeze acelasi experiment. din pacate e greu sa gasesti subiecti umani care sa stie sa foloseasca o ansa sau o bagheta de alun si care sa vrea sa mearga pe coclauri doar de amorul stiintei si al testarilor fara a avea un beneficiu material.

eu ma gandeam la verificarea subiectului uman folosind metode seismice, geofizice si electrometrice. seismice: gruparea cutremurelor de suprafata pe acea falie. asta daca falia e activa seismic. geofizice: tomografia zonei, seismica de reflexie, harti geologice deja existente. electrometrice: folosirea electrometriei direct pe teren, chiar pe profilele utilzate de subiectul uman.

Suna interesant, dar, presupunand ca nu se verifica rezultatele nuielusei cu cele stiintifice, se poate intra in conflict cu asociatia purtatorilor de nuia de alun (poate nu exista asa ceva, dar daca exista?) pe motivul nerespectarii metodelor stiintifice, implicit, anularea studiului ;)

ca sa-i convingi sa faca asta, poate ar fi bine sa se faca un concurs. la asta ar participa fara bani, doar ca sa dovedeasca ce buni sunt si sa cearna graul de neghina (sunt sigura ca sunt si destui impostori).

Din prima postare intelesesem ca este ceva empiric,ansa ,etc,dar...uite ca nu este asa. Interesant material.

Yaris, am citit articolul si pare interesant.
Din pacate, in ignoranta mea, habar nu aveam ca asa ceva este posibil, dar inca mai am o umbra de indoiala asupra credibilitatii sursei.
Totusi, asta nu exclude posibilitatea de a folosi radiestezia pentru locarea faliilor, si chiar pentru masurarea precursorilor seismici.

Treaba cu fractura din zona Covasnei nu e chiar o poveste. Se pare ca in lungul acestei fracturi crustale se petrec unele fenomene de ordin geofizic, fenomene care ar putea fi corelate si cu activitatile seismice vrancene.

Raspund pe scurt:
-Sursa este credibila, este un geofizician iesit la pensie, plecat de peste 20 de ani in Statele Unite. Experienta lui profesionala este de apreciat, metoda folosita de el de biolocatie pe mine inca nu m-a convins.
-De-a lungul timpului s-au mai corelat fenomene geofizice in zona Covasna cu activitatea seismica din Vrancea. Am doua lucrari legate de aceste fenomene geofizice. Nu-s link-uri, sunt articole. Nu stiu sa atasez fisiere la un "post".

Fisierele se ataseaza in acelasi mod ca si pozele. Procedura este descrisa in prima postare de aici http://www.premonitii.ro/showthread.php?tid=1551
Daca nu reusesti, trimitemi-le pe mail la gogubrancardieru@yahoo.com si le incar eu.

Acum sa revenim. Nu neg faptul ca unele manifestari pot fi "legate" de falii sau de seisme. Neg doar metoda folosita, biolocatia. Nu de altceva, dar din cate stiu eu, este o "metoda" psudostiintifica folosita la descoperirea izvoarelor subterane. Si din cate mai stiu eu, depinde exclusiv de un om cu anumite capacitati, nu de un instrument. Nu am aprofundat aceasta chestie, dar as putea paria ca daca pui mai multi "biolocatori" sa caute intr-o anumita arie, rezultatele vor fi diferite, in functie de fiecare persoana.

In sfarsit, revin la ideea ca metoda se poate testa, poate poate iese ceva util.

Se mai stie ceva nou despre asta?
S-a trecut la testarea pe teren a metodei?
Ceva rezultate?

Back