• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

China obsesiva

GiBi

New member
Reaction score
9
Peste tot dai peste china. Mai ales pe youtube, la vloggerii de calatorii. Si nu numai la noi, dar si la cei din strainatate. Cred ca le da calatorii gratuite sau nu stiu ce se intampla de toti au inceput sa plece in china in acelasi timp. Si toate calatoriile dupa acelasi scenariu, iti arata aceleasi chestii, vai ce mare e aeroportul asta, vai nu este aglomerat, vai ce mare e orasul, vai ce inalte sunt cladirile, vai ce luxoasa e camera de hotel si e doar 1 dolar si 20 de centi pe an, deci frate pe bune e un delir din asta fantastic, sa iti arate cele mai mari cacaturi, cele mai ieftine chestii scumpe, cel mai accesibil lux, se plimba cateva zile, pompeaza 250 de video-uri de genul asta si apoi stau degeaba pana anul urmator cand "revin in china" fiindca "vai ce mult ne-a placut si ce bine ne-am simtit. :cautious:

Adica... pe bune. In afara de faptul ca se vede ca e acelasi scenariu repetat inca si inca si inca si inca si inca o data ad vomitivus, sunt multi ma, au intoxicat youtube-ul. Le da unsub, block, ba tot apar nu stiu cum naiba. E nebunie. Deja mi s-a luat.

Mizerie de propaganda comunista chinezeasca linsa in 🍑 de toti saracii cu cont de youtube care ar face orice pentru un orez cu condimente gratis.

Exact la propaganda comunista ma gandeam si eu. Prea fake, prea uniform, adica iti dai seama din prima. Totul prea perfect. Pai daca ar fi atat de bine atunci oamenii de ce emigreaza in SUA si in alte tari occidentale si nu emigreaza in China? Poate fiindca nu e asa de bine pe cat apare in filmuletele de pe youtube?

Iar nivelul lor de supraveghere si control a populatiei mi se pare cumplit, nu mai esti o persoana cu propria identitate, acolo devii un pion dintr-un joc de sah imens. Dar putini vorbesc despre asta si despre adevaratele tragedii umane care au loc din cauza faptului ca pentru stat oamenii de rand nu au nici o valoare, sunt ca niste animale dintr-o ferma. Mai scapa pe internet imagini si relatari din zonele mai putin "turistice" si mai putin "de aratat", care demonstreaza ce "valoare" au pentru chinezi si pentru statul chinez viata unui om.

Dar o sa vedem saptamanal vloguri noi despre cat de bine e in China, cat de mareata este China, cat de evoluata este China, cat de buna si de ieftina este viata in China si cum totul este perfect acolo.

Am observat si eu chestia asta. Intai incepuse cu travel vloguri despre Rusia, totul super pozitiv, lapte si miere, dar nu zicem nimic de Ucraina, ca noi suntem doar travel vloggeri, nu facem politica, dar putem sa laudam zeci de minute in sir cultura, inteligenta, frumusetea si etc a Rusiei si a rusilor.

Da cred ca li s0au terminat banii si nu mai finanteaza de-astea, ca acum s-au mutat toti pe China. Lapte si miere, raiul pe pamant, orgasm intelectual de fiecare data cand pronunta China.

Mi e scarba maxima :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

I-au dat 90 $ despagubire 🤣🤣 muuuuult!!!!!!

Vezi aici. Ii respect maxim pe Cristi si Ralu, sunt singurii travel-vloggeri romani care desi au mers in China, ca na, asa e trendul, au povestit pe bune, fara propaganda platita chinezeasca, si asta cu riscul de a nu mai putea sa mai intre niciodata in china.

Baietii de la China Show si-au luat cel mai mare shadowban de la youtube. Am facut experimentul de care ziceau ei: am dat cautare dupa termenul China si toate rezultatele au fost video-uri de travel vlog de propaganda platita, vai ce nemaipomenita e china, e extraordinara, totul la superlativ, o natie cu 500 de ani mai evoluata decat america... cum naiba nu le vine astora sa vomite cand spun asa cacaturi din astea despre China? chiar asa de bine ii platesc?

Le pun aici link-urile, ca nu ii mai gasiti la cautare pe youtube:

patreon.com/advpodcasts

Si da, au avut dreptate. Nu aparea nici un video de-al lor anti-China, dar a apaut un video facut de sperpentza in care "lauda" china si zicea ca America a pierdut in fata Chinei.... au facut video-ul asta pentru a demonstra ca youtube promoveaza continutul laudativ la adresa chinei, si continutul anti-american. Si asa e, exact cum au zis ei.

Vezi aici. Ii respect maxim pe Cristi si Ralu, sunt singurii travel-vloggeri romani care desi au mers in China, ca na, asa e trendul, au povestit pe bune, fara propaganda platita chinezeasca, si asta cu riscul de a nu mai putea sa mai intre niciodata in china.
SINGURII care au spus adevarul.

E foarte clar că China investește masiv în propagandă pe YouTube. Nu e o teorie a conspirației, e ceva demonstrat – există o întreagă rețea de travel vloggers care sunt plătiți să promoveze doar aspectele pozitive ale Chinei, fără să menționeze cenzura, problemele legate de drepturile omului sau lipsa libertății de expresie.

Dacă intri pe YouTube și cauți clipuri despre China, o să vezi că majoritatea sunt de tip „China e uimitoare”, „China e viitorul” sau „Vestul minte despre China”. Sunt produse profesionist, au un ton foarte optimist și, surpriză, niciodată nu vorbesc despre partea mai puțin plăcută a realității de acolo. Asta nu înseamnă că tot ce zic e fals, dar problema e că oferă o imagine incompletă, iar publicul care nu se documentează din mai multe surse ajunge să creadă că totul e perfect acolo.

Ce e ironic e că YouTube e interzis în China, dar guvernul folosește platforma pentru propagandă externă. Dacă un chinez obișnuit vrea să vadă ceva pe YouTube, trebuie să folosească VPN, dar propagandiștii oficiali au acces liber să influențeze publicul internațional.

E normal ca orice țară să-și promoveze imaginea, dar când vezi că pe YouTube domină doar conținutul „pozitiv” despre China și criticile sunt fie cenzurate, fie demonetizate, fie bagate in shadowban, începi să-ți pui niște întrebări.

Ni se arata doar ce este frumos, ce dă bine! Că așa e la propagandă.

În China, există o prăpastie uriașă între bogați și săraci. Dacă te naști în Beijing sau Shanghai, ai acces la educație și oportunități, dar dacă vii dintr-un sat uitat de lume, ai șanse minime să urci pe scara socială. Sistemul hukou (care îți leagă drepturile de orașul natal) face ca mulți să fie blocați într-o sărăcie imposibil de depășit. Sunt milioane de muncitori migranți care trăiesc în condiții mizere, în cămine supraaglomerate, muncind 12-14 ore pe zi pentru salarii de nimic.

Dar în vlogurile de pe YouTube nu vezi asta. Vezi doar piețe strălucitoare, mâncare delicioasă și oameni zâmbitori, fără niciun stres. Nu o să vezi niciodată muncitori epuizați dormind pe trotuare, case dărăpănate în zonele rurale sau camere de 10 metri pătrați unde locuiesc familii întregi. Tot ce e negativ e ascuns, ca și cum nu ar exista.

Băi, sistemul hukou e una dintre cele mai mari ipocrizii ale Chinei. Pe YouTube vezi doar vloggeri care se plimbă prin Beijing, Shanghai, Guangzhou și vorbesc despre cât de „liberă” și „avansată” e China, dar nu pomenesc nimic despre realitatea a sute de milioane de chinezi care sunt blocați de acest sistem.

Ca să înțelegi cât de nasol e, hukou te leagă de locul în care te-ai născut. Dacă te-ai născut la țară, degeaba te muți într-un oraș mare să muncești, că nu ai aceleași drepturi ca localnicii. De exemplu, muncitorii migranți din Shanghai sau Shenzhen lucrează pe salarii mici, locuiesc în cămine aglomerate, dar copiii lor nu pot merge la școlile din oraș pentru că nu au hukou urban. Asta înseamnă că trebuie fie să-și lase copiii acasă, fie să plătească sume absurde pentru școli private.

Un caz celebru e cel al unei fetițe de 9 ani, Zhang Yuxin, ai cărei părinți munceau în Beijing. După ce au încercat să o înscrie la o școală acolo, au aflat că nu se poate fără hukou local, așa că au fost nevoiți să o trimită înapoi în satul natal, la bunici. Așa sunt milioane de copii în China – așa-numiții „copii lăsați în urmă” (left-behind children), care cresc fără părinți pentru că statul nu le permite să trăiască împreună.

hukou e motivul pentru care China nu e nici pe departe paradisul ăla despre care îți povestesc vloggerii de pe YouTube. Pe video-uri vezi doar orașe moderne, infrastructură de vis și oameni fericiți, dar nimeni nu-ți spune că dacă te naști la țară, ești blocat acolo pe viață, indiferent cât de mult muncești.

Sistemul ăsta funcționează ca un fel de apartheid social. Dacă ai hukou urban (adică ești născut într-un oraș mare), ai acces la școli bune, spitale decente și beneficii sociale. Dacă ai hukou rural, ești un outsider în propria țară. Poți să te muți într-un oraș ca să lucrezi într-o fabrică, dar nu ai aceleași drepturi ca localnicii. Muncitorii migranți din China (care sunt vreo 300 de milioane, apropo!) trăiesc în condiții mizere, iar copiii lor fie rămân acasă cu bunicii, fie sunt forțați să meargă la școli scumpe pentru „ne-locuitori”.

Un exemplu clar e Shanghai. Dacă vrei să cumperi un apartament acolo, trebuie să ai hukou local sau să fi lucrat acolo și să fi plătit taxe timp de 5+ ani. Dar chiar și așa, dacă ai hukou rural, șansele să ți-l schimbi pe unul urban sunt aproape zero. Practic, statul îți spune unde ai voie să îți trăiești viața.

Între timp, străinii care fac vloguri despre „China minunată” au voie să filmeze fără nicio problemă, să călătorească peste tot și să se bucure de toate beneficiile unui cetățean chinez bogat. Dar dacă ești chinez și ai hukou rural? Ghinion. Nu te poți muta unde vrei, copiii tăi nu pot merge la școli decente, iar spitalele bune sunt rezervate pentru „ai lor”.

Asta e realitatea pe care propaganda nu vrea să o vezi.

Contrastul e uriaș: în timp ce vloggerii străini filmează nestingheriți, vorbesc despre cât de sigură e China și cum poți merge oriunde fără probleme, realitatea este că propriii cetățeni sunt controlați și limitați de locul unde s-au născut. În democrațiile pe care propaganda chineză le critică, oricine poate să se mute, să studieze și să-și construiască un viitor oriunde în țară. În China, asta nu e posibil pentru milioane de oameni.

Back