• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Concurs: Conservele pentru iarna

Admin1

Administrator
Reaction score
0
Dragii mei,
Dat fiind ca se apropie toamna, incepand de astazi si pana pe 30 septembrie 2010 desfasuram acest concurs.

Subiectul concursului este "conservele pentru iarna".

Modalitatea de participare este postarea, in acest topic, a uneia sau mai multor retete de conserve, obligatoriu impreuna cu fotografia produselor rezultate. Toti membrii au posibilitatea de a participa, cu oricate retete doresc. Toti membrii au posibilitatea de a vota cea (sau cele) mai interesante retete.

Cum se voteaza: Fiecare membru al forumului are posibilitatea de a vota reteta sau retetele care ii plac. Cum? In partea de jos a fiecarei postari este un link "Add Thank You" (pentru utilizatorii in limba romana) sau un buton "thank you" pentru utilizatorii de limba engleza
postbit_ty_add.gif

Click pe acel link/buton si reteta primeste un vot. Se pot vota oricate retete.
In cazul in care pe 30 septembrie la ora 20 este egalitate intre 2 sau mai multi participanti, voi face un sondaj unde vor fi prezente doar retetele aflate pe primul loc. Sondajul va fi deschis pana pe 1 octombrie la ora 20. Daca si in acest caz va fi egalitate, polul va ramane deschis pana cand un vot va departaja pe cei de pe primul loc.

Premiul concursului va fi o adresa de e-mail, la alegere care se va termina in "@premonitii.ro".

Succes!

PS. Suplimentar, voi premia tot cu o adresa de e-mail reteta cu cele mai frumoase si interesante fotografii facute IN DECURSUL PROCESULUI DE FABRICATIE.
PPS. Orice postari ce au legatura cu concursul dar nu sunt retete se vor face in acest topic http://www.premonitii.ro/showthread.php?tid=19846

O mare importanta in pastrarea conservelor o are pregatirea prealabila a borcanelor ,deci....

- Borcanele si capacele se clatesc in apa fierbinte si se rastoarna cu gura in jos pe un servet curat si uscat.

-Cine vrea sa fie sigur ca preparatele vor fi ferite de mucegai sa spele borcanele cu apa in care se dizolva salicilat.

- Atentie! Borcanele se rastoarna cu gura in jos, nu se sterg!

- Cercurile de guma de pe capacele borcanelor-etans se fierb si se lasa in apa, pana ce aceasta se raceste.

- Încingeţi cuptorul la 200 de grade.

- Introduceţi borcanele uscate, într-un vas termorezistent, în cuptor pentru 10-15 minute.

- Scoateţi borcanele şi lăsaţi-le să se răcească.

Nu folosiţi sticle sau borcane cu gura ciobită sau fisurate.

Utilizaţi doar capace cu filet adecvat, dopuri de plută sau folie de plastic (celofan).

PT MANCARURI PICANTE

- 250 gr. usturoi
- 250 gr. ardei iute
- 1 kg. rosii
se mixeaza cu robotul, se adauga 5-6 l-te sare... Se pune in borcane...Gata... (nu necesita nici-un alt fel de conservare, sau aspirina)

SALATA DE TOAMNA

3kg.gogonele,1 kg.ceapa,1 kg.morcov,1 kg.gogosari,1 kg ardei gras,400gr.mustar,800 ml. ulei( eu pun mai putin ca asa iese prea uleios-aproximezi tu),1 l.apa,1/2 l otet,2,5 ling.sare,3 ling.zahar

din apa, otet,sare, zahar se ace o saramura si se pune la fiert;legumele se taie fideluta-morcovul doar prin razatoare;se oparesc toate in saramura pregatita ( morcovii se pun primii si se tin 10 min. apoi legumele vreo 5min.)-se scot, se pun la scurs pina a doua zi cind se amesteca cu o maioneza facuta din mustar si ulei-apoi la borcane....

Ardei cu varza:
1 1/2 kg ardei grasi mai mici
2 kg varza curatata, taiata (rasa, tocata in robot)
1/2 kg morcov +telina
600ml apa
400ml otet
30g sare
20g zahar
dafin, boabe de piper, mustar, radacini de hrean

Se curata ardeii, prin taiera unui capacel, se scot semintele.
Varza+morcov+telina se toaca marunt, se sareaza, se lasa 10-15 minute cu sare (15g sare/kg tocatura)se freaca usor.
Se umplu ardeii cat mai indesat, se aseaza in borcan cu gura in sus, randuri suprapuse.
Apa, otetul, sarea, zaharul, dafin, piper, cimbru, se fierb cateva clocote, se lasa 5 minute si apoi se toarna peste ardei. Se leaga imediat cu celofan si se duce in camara.
De preferat conservarea in octombrie (cu varza de toamna).
Pun aceasta muratura de 6-7 ani, este excelenta!

GOGOSARI IN SOS TOMAT...
-3kg gogosari
-1 borcan(400) bulion
-1 borcan ulei
-1/2 borcan zahar
-1/2 borcan apa
-150g otet(1/4 borcan)
-condimente...piper boabe , foi dafin , sare...dupa gust...
Gogosarii se taie in felii de grosimea unui deget...
Celelalte ingrediente se pun la foc...pana se omegenizeaza ca un sos...nu trebuie sa scada....Dupa ce se omogenizeaza se pun feliile de gogosari...se amesteca...se lasa foarte putin , nu trebuie sa fiarba sa se inmoaie prea tare gogosarii , pt ca urmeaza sa fie dati la cuptor...daca e nevoie se mai adauga sare de gust (mai trag gogosarii)...se da vasul de pe foc si se mai lasa acoperit 20 min...
...Se pun apoi in borcane de 800...se acopera cu celofan , capace...cum doreste fiecare...si se pun la cuptor in tava mare...sa nu se atinga borcanele...si se lasa la foc potrivit spre mic 20 min...Cand se scot din cuptor se lasa la racit acoperite de o patura ...
......Sa aveti spor...e putin migalos...dar merita....

Pentru a demonstra unor persoane"rau voitoare" :D ca sunt si gospodina (abc, te pup :P) m-am hotarat sa intru in acest concurs (hehe, e bine ca sparg si gheata ). Voi intra in concurs cu mai multe retete, ca acum, daca tot am intrat in hora....
Retetele sunt probate de mine, de cativa ani, sunt garantate, rezultatetele sunt foarte bune ( de gust nu mai vorbesc).Si ce voi posta este si ce am facut, efectiv, pana acum. As fi vrut ca acest concurs sa tina mai pana prin octombrie. As fi bagat mununatele mele muraturi asortate (cu alea va spargeam :D), dar ne conformam. Sa inceapa nebuneala:

Gogosari in otet: iei cate kg de gogsari doresti, ii tai in jumatati sau chiar sferturi, dupa cum iti vine si dupa marime. La un litru de otet (obligatoriu de Topoloveni), se pun doi litri de apa. Se adauga boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, sare (la litru de lichid, o lingura de sare) si zahar (la litrul de lichid, o lingura juma de zahar; unii pun miere, depinde de gust) si se face o zeama, care se lasa sa dea un clocot, doua. Apoi, aceasta zeama se pune peste gogsarii aranjati cu mare arta in borcane. Nu uitati sa puneti printre gogosari bucatele de hrean, bucati de telina, conopida si frunzultie de telina . Dau bine si la aspect si la gust. Deasupra se finalizeaza cu frunze de telina. Se lasa borcanele pana a doua zi, cand se mai completeaza cu gogosari (ei se mai lasa si trebuie obligatoriu completat borcanul; se arunca putin si din zeama sa nu dea pe-afara). Eu nu ma omor dupa muraturile in otet dar, gogosarii si castraveciorii bulgaresti nu-i ratez niciodata.

Conopida in otet se pune la fel ca gogosarii, doar ca nu se mai adauga telina bucati , ci doar frunze de telina si niste bucatele de morcov, asa, sa nu fie prea monotona treaba.

Castraveciorii bulgaresti: se iau cate kg de castraveti doreste omu, de preferinta mititei si frumusei. Se spala si se lasa la scurs. Se face o zeama. cam asa: la un litru de otet, se pun 2 litri de apa, foi de dafin, boabe de mustar, de piper , sare ( una lingura la litru de lichid), zahar (doua linguri la litru de lichid), zeama care se lasa sa dea putin in fiert. Se pun intre timp castraveciorii frumusei in borcane (eu pun in borcane de 800 g), se adauga rondele de ceapa, de morcovi si cate un firicel de marar (nu mai mult). Se adauga zeama fierbinte. Ies...o minunatie.

Ce-a mai pus? Aaaaa, sa nu uitam ardeii iuti, tot in otet. Astia se baga intr-o zeama care se face simplu. La un litru de otet, un litru de apa, sare (o lingura la litru de lichid), care se lasa sa dea un clocot, doua si se arunca peste ardeii aranjati cu grija in borcane.

Si, la final , zacusca. Eu fac doar de ciuperci si de fasole. Cea de vinete e cam grea si nu prea-mi plac mie vientele.

Zacusca de ciuperci: va dau reteta pentru doua kg. de ciuperci, ca eu atata am facut. Deci, la doua kg. de ciuperci (normale sau bureti, ce aveti si ce preferati) eu pun doua kg de ardei capia (se pot pune si gogosari) , 800 g ceapa, suc de rosii (500ml) si un borcan de bulion (400g). Se curata ciupercile, se dau prin masina (eu le dau pe sita mare, sa nu se faca pasta, sa mai simtim ceva cand halim). se curata ceapa, se da prin robot, mai mare si se pune la calit in 500 ml ulei. Cand s-a calit , adaug ciupercile si las ceva....ca astea lasa zeama. adaug apoi ardeii, si mai las cam juma de ora, dupa care vin cu sucul de rosii (in care am amestecat borcanul de bulion). Se mai pun boabe de piper, foi de dafin si sare, dupa gust. Totul se lasa la fiert pana scade . Zacusca e gata cand uleiul iese la suprafata, impertinent. Intre timp, se pregatesc borcanele,care se spala si, cand zacusca e gata, se baga putin in cuptor, pentru sterilizare. Zacusca se pune in borcanele incinse, se strang bine capacele si se lasa la racit sub o patura.

Zacusca de fasole (e preferata mea, caci mananci pana....stit voi :P ). Eu am facut tot din doua kg de fasole, grasa si frumoasa (si a iesit o groaza). Mai avem nevoie de 3 kg de ardei capia (eu ii coc inainte, ca am uitat sa va spun, deci 3 kg gata copti), 1 kg de morcovi, 1 kg de cepa. Se fierbe fasolea (de preferat in mai multe ape, stiti voi de ce :D), se lasa la racit. Intre timp, se curata ceapa si morcovelul (asta se da pe razatoare, da are si robotu razatoare , hehe). Ceapa taiata potrivit, cu morcovul, se pun la calit in 600 ml ulei. Se adauga ardeiul capia, dat , evident, tot prin masina (sita mare, se stie). Se lasa sa fiarba binisor, se adauga 500 ml suc rosii (de preferat natural, facut in casa ), amestecat cu bulion, ca la zacusca de ciuperci. La final se adauga fasolea data si ea prin masina, plus condimentele de rigoare, adica boabe de piper, foi de dafin si sare (eu nu pun alte chestii, ca nu-mi plac). Cu borcanele e aceeasi poveste (ca la cea de ciupeci).

Cam asta am reusit sa fac. Pffff, ce-am obosit.
Era sa uit pozele, mey. Le-am pus la gramada, dar e cate una bucata din fiecare sortiment. Sa nu aud discutii, ca de ce nu le-am facut individual, ca ma apuca capu.:D

View attachment 3 View attachment 4 View attachment 5

Attachments

• muraturi 1.JPG
    muraturi 1.JPG
    77.4 KB · Views: 26
  • muraturi 2.JPG
    muraturi 2.JPG
    79.9 KB · Views: 21
  • muaturi 3.JPG
    muaturi 3.JPG
    72.1 KB · Views: 20
marmelada de gutui
1 kg de zahar ,eu am adunat cam 4kg de gutui .Gutuile se spala bine in apa ,dupa care se curata de coaja cu cutitul si se taie in jumatate sau in sferturi.Cand le-am curatat le-am pus direct in apa rece ca sa nu se inegreasca.Se iau gutuile si se pun in apa calduta la fiert pana devin moi.Dupa ce au fiert se scurg de apa ,se lasa sa se raceasaca ,Acum este nevoie de un robot ,pt ca gutuile racite le-am dat la robot si le-am facut ca un piure.Intr-un ceaun am pus la foc mic piureul de gutui si l-am fiert cam jumatate de ora mestecand mereu cu o lingura de lemn dupa jumatate de ora am adaugat 1 kg de zahar ,am mai mestecat cam un sfert de ora si gata .Am pus marmelada in borcane am intors borcanul cu fundul in sus si treaba terminata.A iesit o minunatie

[rezerva strategica in asteptarea marelui eveniment]
se stie din totdeauna ca cei mai buni bucatari sunt barbati:D
de asemeni se mai stie ca orice bucatar are nevoie de cel putin un ajutor (in cazul de fatza facem o exceptie , o asistenta:D ) aici

Notiuni introductive:
sterilizare : se ia una bucata tava pt fripura, se pun borcanele in ea se pune apa cam pana la jumate, se baga la cuptor , foc potrivit, cam jumate de ora. racirea se face lent -respectiv borcanele se acopera cu paturi etc, se tin acolo pana se raceste
sare -sare grunjoasa pt muraturi
sub borcan se baga 1 lama cutit( pentru a nu crapa borcanul cand se toarna apa fierbinte )

magiun : se iau perje (de alea care se scoate samburele) (eventual se spala in prealabil ),se scot samburii (treaba asistentei ), se trec prin mixer /robot repede, se arunca in ciaun la foc mic , se lasa in seama asistentei sa invarta pana scade la jumate, dupa se baga la borcare si la sterilizat

gogosari +conopida:
se pune in ciaun: 1 l otet (de bistrita) , 2 l apa potabila, o cana de zahar , niste foi de dafin , boabe piper, 30 g sare (FIX), se pune la fiert
intre timp asistenta ia spalat ,taiat in 4-5 ,aranjat in borcane
dupa ce trage cateva clocote se toarna peste gogosarii din borcan, se inchid ermetic se baga la sterilizat

castraveti: -secret de familie, nu se divulga

compoturi: dupa ce asistenta termina de spalat fructele se pun la fier in oala impreuna in apa cu zahar (proportia 3/1 , la 10kg apa 3,3 kg zahar)
dupa fierbere, se baga la borcan si la sterilizat

intre timp asistenta noastra a prins curaj si a umplut camara

orice asemanare cu fapte sau personaje din realitate este pur intamplatoare
*asistenta a fost data in urmarire generala, cine poate oferi detalii este rugat sa ne contacteze

dovezi:
2w20ck3.jpg

167ov3n.jpg

2a613et.jpg

2akeloh.jpg

* + alte poze cand merge uploadu
>D< geamanu Black

Am modificat link-urile pozelor. Gogu

din partea mea abc, ai un + pentru prezentare =))

=))=))=)) abc, esti mortal. Da in sticlele alea de langa gogosari e cumva aghiasma? :D

Te declar cea mai buna asistenta :D incepand de azi bucataria iti apartine
Felicitari

**Blasfemie,
Sfanta Agheasma ai vrut sa zici

Am si uitat aseara de concurs :)
Rezultatele finale:
- Rucsa, 6 voturi, fara poze;
- Bodo, 13 voturi;
- Luminita, 6 voturi, fara poze;
- Abcabc, 11 voturi.
Va rog sa le verificati si voi.

Castigator, Bodo. FELICITARI!
Sa-mi dai un PM cu numele pe care il vrei pentru casuta de mail, si apoi iti raspund cu instructiuni :)

bravo bodo, felicitari! felicitari si locului 2, care mie mi-a placut cum a povestit :)

Felicitari Bodo!!!!....dar sa nu uit sa-l felicit si pe ABC,se pare ca si-a luat notite toata vara si a facut treaba buna :D

Multumesc, dar eu propun sa-i oferim locul 1 lui abc, pentru originalitate. Chiar m-a impresionat. >D< In plus, sa-si mai caute asistenta :P.

Eu sunt de acord,poate acum ca stie teoria la anu ne arata si practic cum se descurca:)

Nope :D Locul 1 ramane locul 1 :)
Dar putem sa dam premiul special al juriului :D
Va astept pe amandoi sa-mi dati PM-ul cu adresa dorita :)

foarte corecta rezolvarea, felicitari castigatorilor! :19:

Back