Incerc sa postez cate o rugaciune pentru fiecare zi a saptamanii!
Rugăciunea de Duminică
Ziua Duminicii îmi aduce aminte de atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea şi ai răscumpărat pe om. Ţie, deci, Iubitorule de oameni, Doamne, mă închin şi-Ţi mulţumesc foarte, pentru darurile cele mari ce ai făcut şi le faci tuturor făpturilor Tale. Inima mi se bucură şi se desfătează când stau şi cuget, cum că numai Tu Însuţi eşti Dumnezeu atotsfânt, atotînţelept, atotputernic, necuprins, încât nici o bunătate şi nici o mărire nu-Ţi lipseşte. Tu eşti Unul Dumnezeu în Trei Ipostasuri: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu adevărat şi Te mărturisesc şi Te slăvesc, Ţie mă închin şi-Ţi slujesc pururea, cu toată inima şi cu toată puterea. O, Părinte Sfinte, da-mi darul şi acoperământul Tău!
Mult-îndurate Stăpâne, rogu-Te, să uiţi păcatele mele cele multe, după mulţimea îndurărilor Tale. Mulţumesc din toată inima pentru bunătăţile ce-mi trimiţi în toate zilele, mai ales însă pentru răbdarea Ta cea mare, că nu m-ai pedepsit după mulţimea păcatelor mele, ci aştepţi căinţa mea, ca un iertător atotbun şi îndurat. Doamne, Iisuse Hristoase, dă-mi darul Tău, ca să petrec bine şi creştineşte în această săptămână şi să nu mai păcătuiesc Ţie, nici cu cugetarea, nici cu cuvântul şi nici cu fapta, întru slava şi cinstea învierii Tale celei de-a treia zi şi a venirii Duhului Tău Celui Sfânt asupra apostolilor. Îndeosebi mă rog pentru a primi ajutorul Tău, preabunule Stăpâne, ca să mă cunosc pe mine însumi, să mă căiesc de păcatele mele şi să mă îndreptez cu mărturisirea; iar în ora morţii să fiu aflat pregătit, adică spovedit şi împărtăşit şi cu inimă curată, şi să fiu aflat vrednic de Împărăţia Ta cea veşnică. Amin.
Rugăciunea de Luni
Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale dumnezeieşti. Deci, astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: Iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu pentru care ai răbdat atâtea dureri la sfânta Ta răstignire.
O, Doamne, astăzi îţi dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepseşte-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viaţă. Şi iartă pe cei vii şi pe cei adormiţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toţi ne învredniceşte de slava Ta în rai. La aceasta pun mijlocitori pe sfinţii Tăi îngeri, către care zic: O, cereştilor slujitori şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc pentru ajutorul şi povăţuirea ce ne-o daţi în toate zilele nouă, nevrednicilor şi păcătoşilor. Apăraţi-mă de vrăşmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciţi-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu, şi să duceţi sufletul meu în cer, ca să se închine slavei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulţumesc acolo pentru purtarea de grijă ce aţi avut-o pentru mine şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.
Rugăciunea de Marţi
Doamne, Dumnezeul meu, osândit stau înaintea feţei Tale celei sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie: O, izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al pocăinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu care ai auzit glasul Părintelui ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu care stai în cer înaintea Judecătorului veşnic, şi fă-L să se îndure de mine, căci ai multă îndrăzneală la iubirea Lui.
Întinde mâna aceea cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule, luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc până la sfârşitul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor adormiţi, să-i odihnească în necazurile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.
Rugăciunea de Miercuri
Doamne, Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară, în peşteră, şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi păcătoşii, de sub puterea diavolului.
Pentru aceasta Te rog: Îndură-Te de mine, vânzătorul şi primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită voinţă a mea, că mă întristez, pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale.
Nu te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi, ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul sfintelor Tale patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din gura Ta cea dulce: „Iertate să-ţi fie păcatele tale”. Amin.
Rugăciunea de Joi
Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile tale cele sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu acre i-ai împărtăşit, zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre”. Cel ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţeşti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi şi cele ale Sfântului Nicolae, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor adormiţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima mea necurată şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă, să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu împreună cu Tine, şi fără de nici o frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în slava Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te slăvesc şi în veci să mă închin numelui Tău celui sfânt. Amin.
Rugaciunea de Vineri
Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletelor noastre, mărturisim înaintea Ta întru această şi a răstignirii Tale, în care ai pătimit şi ai luat moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că noi suntem cei ce Te-am răstignit cu păcatele noastre cele multe şi cu fărădelegile noastre cele rele. De aceea, ne rugăm bunătăţii Tale celei nemărginite, ca să ne faci şi pe noi părtaşi sfintelor Tale patimi, cinstitelor răni şi morţii Tale celei de viaţă dătătoare; pentru ca să ne învrednicim prin darul Tău, să răbdăm şi noi, asemenea Ţie, pentru dragostea Ta, precum Tu Cel Milostiv le-ai răbdat pentru mântuirea noastră, întărindu-ne pururea cu aceeaşi putere şi răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulţumitorii evrei. De aceea, întăreşte-ne, Doamne, ca să putem ridica cu bucurie de astăzi înainte Crucea Ta cu deplină pocăinţă. Întristarea morţii Tale să o simţim, precum au simţit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi şi mironosiţele femei. Şi ne înviază simţirile noastre cele sufleteşti, ca să cunoaştem moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut şi zidirile cele neînsufleţite, care s-au mişcat la răstignirea Ta, cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi rugându-Ţi-se, l-ai primit în rai.
Dă-ne, Doamne şi nouă, darul Tău, precum ai dat atunci tâlharului celui rău şi iartă păcatele noastre, pentru sfintele Tale patimi şi ne primeşte prin pocăinţă împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce ne eşti. Asemenea fă cu toţi creştinii, vii şi adormiţi, precum se roagă Ţie în toate zilele Sfânta Biserică şi le lasă lor toate păcatele şi-i învredniceşte pe ei de Împărăţia Ta şi să vadă lumina Ta şi să mărească slava Ta.
Ne închinăm Crucii Tale, Hristoase şi zicem către dânsa: Slavă ei pentru dragostea Ta;
Bucură-te, preacinstită Cruce a lui Hristos, că prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus ţintuit;
Bucură-te, pom preamărit, pentru că tu ai ţinut Rodul Vieţii ce ne-a mântuit din moartea păcatului;
Bucură-te, toiagul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului;
Bucură-te, cheia împărătească care ai deschis uşa raiului.
Ne bucurăm şi noi pentru că vedem pe vrăşmaşii tăi surpaţi jos, iar pe prietenii tăi că împărăţesc în ceruri. Pe vrăşmaşii tăi biruiţi de puterea ta, iar pe creştinii ce ţi se închină înarmaţi cu puterea ta. O, răstignitul meu Hristoase, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri şi necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare! De aceea, cum putem noi să fugim de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să ne pară grele chinurile, văzând pe Stăpânul nostru că le iubeşte şi le socoteşte Lui de mare cinste. Ruşine ne este, cu adevărat, de ne vom întrista de relele ce ne pricinuiesc oamenii sau ispitele ce ne aduc diavolii, trupul şi gândurile noastre cele rele sau pentru sărăcia şi bolile ce ne vin din voia lui Dumnezeu, pentru păcatele noastre, deoarece acestea toate le trimite pentru ca să ne apropie mai mult de El, pentru ca să-L slăvim şi să ne pedepsim în această viaţă pentru binele nostru, pentru ca să ne odihnim cu mai multă slavă întru Împărăţia Lui cea veşnică. Şi, de vreme ce este aşa, înmulţeşte-ne, Doamne, ostenelile, ispitele şi durerile, dar să ne înmulţeşti împreună şi să ne prisoseşti şi răbdarea şi puterea, ca să putem răbda toate câte ni s-ar întâmpla. Pentru că recunoaştem că suntem neputincioşi, de nu ne vei întări, orbi de nu ne vei lumina, legaţi de nu ne vei dezlega, fricoşi de nu ne vei face îndrăzneţi, răi de nu ne vei preschimba în buni, pierduţi de nu ne vei ierta, robi de nu ne vei răscumpăra cu bogata şi dumnezeiasca Ta putere şi cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia ne închinăm şi o slăvim acum şi pururi şi în vecii vecilor.Amin.
Rugăciunea de Sâmbătă
Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu preadrept, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în mormânt, Te-ai pogorât în iad cu sfântul şi îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai depărtat întunericul cu lumina dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de robia cea cumpliti i-ai suit în rai. Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, şi suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Faţa Ta.
Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei tale Maici, care Te-a văzut pe cruce pironit între doi tâlhari, şi de durerile tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, care a treia zi te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-au văzut suinduTe de la pământ la cer, însoţit de sfinţii Tăi îngeri.
Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii şi de cei adormiţi, pentru rugăciunile sfinţilor Tăi, către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu, nu încetaţi a vă ruga Lui, ziua şi noaptea pentru noi nevrednicii, care pururi greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună cu darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, întru slava lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia I se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin.