• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Fuga de grasimi nu te ajuta sa slabesti!

anuk

Moderator
Joined
Oct 28, 2009
Messages
59,925
Reaction score
0
Obezitatea este considerata in societatea noastra o adevarata boala cronica, mai ales in tarile asa-zis civilizate si industrializate, unde un numar tot mai mare de adulti si chiar de copii ajung sa fie obezi (studiile arata ca in ultimele decenii, obezitatea la copii a crescut in SUA cu 500%). Ea afecteaza adesea chiar imaginea de sine, conducand la multe complexe de inferioritate si dificultati de integrare sociala, motiv pentru care curele de slabire au ajuns o industrie aducatoare de profituri, fiind cautate si celebre, desi unele dintre ele sint grevate de riscuri si conduc la alte probleme, iar altele ofera naivilor solutia a€žminunea€œ, in care ei doar inghit niste prafuri si GATA, slabesc peste noapte...

Obezitatea este considerata in societatea noastra o adevarata boala cronica, mai ales in tarile asa-zis civilizate si industrializate, unde un numar tot mai mare de adulti si chiar de copii ajung sa fie obezi (studiile arata ca in ultimele decenii, obezitatea la copii a crescut in SUA cu 500%). Ea afecteaza adesea chiar imaginea de sine, conducand la multe complexe de inferioritate si dificultati de integrare sociala deficitara, motiv pentru care curele de slabire au ajuns o industrie aducatoare de profituri, fiind cautate si celebre, desi unele din ele sint grevate de riscuri si conduc la alte probleme, iar altele ofera naivilor solutia a€žminunea€œ, in care ei doar inghit niste prafuri si GATA, slabesc peste noapte...

Cine este obez?

Medicii propun urmatoarea formula pentru calcularea greutatii ideale: G = 50kg+0,75*(T-150)+0,25*(V-20), in care T reprezinta talia sau inaltimea exprimata in centimetri, iar V este varsta in ani. Greutatea normala este cea ideala, cu o variatie de +/- 10%. O persoana care are o greutate cu peste 10% din greutatea ideala este supraponderala, iar daca greutatea sa depaseste cu peste 20% pe cea ideala, atunci se poate spune ca este obeza. Gradul I de obezitate reprezinta un plus ponderal intre 20 si 30%, gradul 2 intre 30 si 50%, iar gradul 3 peste 50% din greutatea ideala.

La ce ne predispune obezitatea sau 10 motive pentru a renunta la kilogramele in plus:

1. Diabetul zaharat de tip II (non-insulinodependent) si pancreatitele cronice: se cunoaste faptul ca diabetul zaharat tip II este aproape inexistent la cei care au o greutate normala. Este foarte interesant mecanismul prin care el apare la cei obezi: adesea pancreasul secreta insulina, hormonul in prezenta caruia toate celulele organismului asimileaza glucoza, dar celulele nu vor sa mai tina cont de ea, adica, in termeni medicali, devin rezistente la insulina. Acest fenomen insa este un adevarat mesaj al trupului nostru care ne spune prin aceasta ca el nu mai doreste a€žglucozaa€œ, adica tot ceea ce este dulce si placut, ba chiar confortabil. Ei bine, el ne arata ca s-a saturat sa facem si sa mancam doar ceea ce ne place, fara a face si ceea ce este necesar, adesea din prea multa comoditate.

2. Boli cardiovasculare: ateroscleroza, care conduce treptat la cardiopatie ischemica si hipertensiune arterialp. Ateroscleroza consta in depuneri de grasimi pe peretii vaselor de sange, care treptat pot chiar sa blocheze complet circulatia sangelui, ceea ce duce la infarct miocardic sau la cardiopatie ischemica daca depunerile se fac pe vasele inimii. Obezii au, de altfel, un risc crescut de moarte subita cardiovasculara, probabil prin aritmii cardiace. Deoarece bolile cardiovasculare sint primele in topul cauzelor de deces in general, medicii insista adesea ca astfel de pacienti sa renunte de urgenta la kilogramele in plus.

3. Tulburari de memorie, iritabilitate sau depresie: oxigenarea redusa a creierului in timpul somnului datorita intreruperii repetate a respiratiei si chiar trezirea repetata din acest motiv, are efecte serioase asupra functiilor psihice, generand oboseala cronica, diminuarea randamentului, scaderea capacitatii de invatare, tulburari de memorie si iritabilitate, agresivitate, depresie.

4. Guta si calculi renali: la obezi, si mai ales la cei care consuma alcool, apare o crestere a acidului uric, care conduce la hiperuricemie, guta si calculi renali cu urati. Alcoolul stimuleaza generarea de acid uric si incetineste eliminarea renala normala a acestuia.

5. Varice: datorita ingreunarii circulatiei sanguine (ateroscleroza vasculara si hiperlipemia ce creste vascozitatea sangelui) peretii venelor sint foarte mult solicitati si isi pierd mai repede elasticitatea.

6. Reumatism de tip degenerativ: greutatea excesiva afecteaza articulatiile, mai ales coloana vertebrala, care imbatranesc mai rapid datorita suprasolicitarii.

7. Cancer: unele forme de cancer, cum ar fi cancerul de san si de endometru, dar si cel de prostata si de colon sunt mult mai frecvente la cei obezi, fiind in legatura directa cu nivelul de lipide sanguine prea ridicat.

8. Scaderea potentei la barbati: nivelul de testosteron scade la barbati, ceea ce le poate crea grave probleme legate de scaderea potentei si a fertilitatii.

9. Tulburari menstruale si scaderea fertilitatii la femei: prima menstruatie survine precoce, ciclurile sunt adesea neregulate, fertilitatea este redusa, iar menopauza se instaleaza mai devreme, aducand cu ea tot cortegiul de probleme specifice.

10. Tulburari ale glandei tiroide.

Noi va propunem 10 cai simple, dar necesare, pentru reducerea a€žgreutatii excesivea€œ a trupului, mintii si sufletului:

Deoarece modul de viata dus pana acum, uneori chiar multi ani de zile, a fost cel care a condus la aceasta stare de lucruri, este necesar sa intelegeti de urgenta, asa cum se prezinta foarte clar si in sistemul traditional de medicina AYURVEDA, ca a trai in acelasi mod ca si pana acum nu va modifica nimic in bine. Acesta este si motivul pentru care cei care refuza sa renunte la vechiul mod de a gandi si actiona si la obisnuintele alimentare nocive prea inradacinate, chiar daca realizeaza o asa-zisa cura drastica de slabire, se ingrasa la loc dupa ce o incheie, deoarece revin prin inertie la vechiul mod de viata, anterior curei. Asadar, este necesara o transformare mai profunda, dar perfect posibila si chiar usoara, daca ne gandim la ce probleme ne pot conduce la obezitate in timp.

Sa renuntam asadar la a€žgreutatea excesivaa€œ, oriunde s-ar ascunde ea in noi. In acest scop, in sistemul mediacal milenar AYURVEDA, se recomanda cu multa intelepciune sa eliminam mai intai greutatea mintii si a sufletului pentru ca, astfel, trupul se va putea elibera mult mai repede de kilogramele in plus. Odata inceput acest proces, dieta a€žusuratoarea€œ va avea cu adevarat eficienta, iar rezultatele ei vor fi stabile in timp. Altfel, orice dieta am urma, trupul nu se poate usura, atata timp cat a€žmintea si sufletula€œ nu-i permit.

1. Sa ne trezim cat mai de dimineata si sa ne ridicam din pat imediat ce ne-am trezit. Acest lucru este foarte important, deoarece asa cum spun batranii nostri, a€žziua buna se cunoaste de dimineataa€œ. Vom constata ca acest inceput prielnic va transforma mult in bine intreaga zi.

2. a€žAzi ii ajutam pe cei din jurul nostrua€œ. Greutatea mintii razbate din incetineala cu care luam decizii si mai ales cu care ne hotaram sa ii ajutam pe cei din jur sau chiar sa facem orice altceva. Asadar, de azi vom renunta la ea. Sa incepem ziua intrebandu-ne cu ce-i putem ajuta pe semenii nostri azi si cu hotararea de a realiza acest lucru. Putem porni de la a-i ajuta plini de solicitudine pe cei dragi, apoi pe prieteni, pe vecini, pe colegi. Vom descoperi astfel nenumarate motive de a fi fericiti.

3. a€žAzi sintem fericitia€œ. Greutatea sufletului se simte adesea ca o disperare grea, ca o descurajare tacuta. Insa, ajutandu-i pe cei din jur, descoperim cu usurinta ca adevarata fericire consta mai mult in a darui celorlalti, si mai putin in a primi. Cand vom simti ca a€žplutima€œ de fericire inseamna ca am devenit deja foarte a€žusoria€œ si, in curand, asa va fi si trupul, daca vom mentine aceasta stare interioara suficient de mult timp.

4. a€žAzi sintem dinamicia€œ. Sa fim plini de viata! Sa renuntam la greutatea de a ne urni din casa! Sa ne trezim dimineata devreme, sa facem zilnic exercitii fizice sau sa alergam prin parc, sa mergem la piata, sa ne desfasuram munca plini de entuziasm, sa ne vizitam prietenii! Vom descoperi ca la sfarsitul zilei sintem cu mult mai fericiti si mai a€žusoria€œ decat daca ne-am fi petrecut o jumatate de zi in fata televizorului, privind pasivi la viata altora. Sa ne traim viata proprie la maximum!

5. De azi, a manca inseamna a slabi! Exista unele alimente care pentru a fi digerate folosesc atat de mult din energia organismului incat, in final, il usureaza. Ele au o digestie mai lenta si din acest motiv nu vom simti nici senzatia de foame consumandu-le regulat. Pe de alta parte, ele furnizeaza putine calorii, reducand si prin aceasta greutatea. Asa este celebra supa de varza, pe care o putem consuma zilnic sau de 2-3 ori pe saptamana, dar si alimentele bogate in fibre vegetale, in special cerealele integrale (faina integrala de grau, hrisca integrala, orz integral, orez brun, ovaz integral, mei integral, secara integrala), care se recomanda sa fie mai vechi de un an. Fibrele vegetale sint esentiale pentru tratarea obezitatii si pentru prevenirea diabetului zaharat tip II, a bolilor cardiovasculare, aterosclerozei, cancerului de colon, boli care, asa cum am mentionat, sint frecvent asociate cu obezitatea. Sint recomandate si unele legume si fructe bogate in fibre vegetale: varza, conopida, broccoli, morcovi si alte radacinoase, mere, capsuni, citrice.

6. Sa eliminam alcoolul (furnizeaza foarte multe calorii, creste productia de acid uric si intarzie eliminarea sa renala), bauturile racoritoare indulcite cu zahar sau indulcitori artificiali (astfel de bauturi cresc cu 60% obezitatea in randul copiilor, dupa cum arata un studiu recent realizat in SUA pe elevi de 11-12 ani), carnea, grasimile animale si uleiurile rafinate (cresc foarte mult incidenta obezitatii, cancerului de colon, diabetului zaharat tip II si a bolilor cardiovasculare).

Mici noi obisnuinte pentru a opri fara efort ingrasarea:
7. Pana la ora 13, sa consumam doar sucuri naturale, preparate in casa, din fructe sau legume sau salate de fructe sau legume.

8. Sa luam ultima masa cel tarziu la ora 20.

9. Beti inainte de masa un pahar de apa calda, va va linisti foamea si va va ajuta sa mancati mai putin.

10. Consumati la o masa un singur tip de alimente (regimul alimentar disociat): doar cereale, doar fructe sau doar legume, la care puteti adauga condimente, putin ulei de masline extravirgin, migdale macinate, miere zaharisita, dupa caz.

Ce alimente folosim pentru a€ža slabi mancanda€œ:

Remedii:

paine neagra

in loc de

paine alba

cereale integrale (mai vechi de 1 an)

in loc de

paste fainoase, produse de panificatie din fainuri rafinate, cereale proaspete

varza, conopida, ridichi, gulii, salata verde, loboda, fasole verde

in loc de

fasole boabe, soia, naut, linte

mere, citrice, capsuni, cirese

in loc de

banane, pere, caise, piersici

grasimi nesaturate (ulei de masline extravirgin, ulei de in)

in loc de

grasimi saturate (carne, grasime animala, uleiuri rafinate)

migdale

in loc de

nuci, alune, arahide, floarea soarelui

chefir, iaurt slab

in loc de

lapte dulce, smantana, branza, cascaval

miere veche (zaharisita) ca indulcitor

in loc de

Zahar, miere proaspata (lichida) ca indulcitor

sucuri naturale, de casa, stoarse din fructe si legume proaspete

in loc de

bauturi alcoolice, bauturi racoritoare indulcite cu zahar sau alti indulcitori artificiali

Remedii:

Pentru a ajuta si mai mult acest proces de a€žusurarea€œ a corpului si a intregii noastre fiinte, sint utile si o serie de plante care ajuta la curatarea si drenarea intregului organism. Astfel sint plantele detoxifiante si purificatoare (coriandru, gentiana, dracila-radacina, salvie, isop, roinita, papadie, turita mare, trifoi rosu, andive, capsun-frunze, cicoare, obligeana, sanziene, coada soricelului, turmeric, neem, etc), plantele hipolipemiante (rostopasca, anghinare, ceai mate, etc.) si plantele diuretice si laxative care favorizeaza eliminarea renala si digestiva a materiilor reziduale din organism (mesteacan, radacina de cicoare, volbura, fenicul, senna, crusin, etc.).

Poate sa para greu la inceput, dar fiecare pas inseamna si o reusita care, ea insasi, ne va da motivatia si forta sa continuam. Iar scopul face ca efortul sa merite din plin.

Mult succes!

Lector Cristina Cimpean

sursa: www.armonianaturii.ro
 
Cum combat chinezii obezitatea infantila .

Obezitatea, in special cea infantila, reprezinta o problema din ce in ce mai ingrijoratoare pe intreg mapamondul. Statisticile arata ca, in anul 2010, 38% dintre europeni, 20% dintre chinezi si peste 50% dintre americani sufera de obezitate. Alarmate de aceasta situatie, autoritatile de la Beijing au luat o decizie unica in lume…

Au format tabere militare de antrenament in care parintii isi pot trimite copiii cu probleme de greutate. Acolo, copiii vor fi supusi unor antrenamente specifice trupelor speciale si vor fi pregatiti de membri in rezerva ai armatei chineze. Aceleasi statistici arata ca, daca astfel de exercitii vor reduce obezitate infantila, acei copii pot trai si cu pana la 10 ani mai mult.
 

Attachments

  • every-second-american-640-13.jpg
    every-second-american-640-13.jpg
    36.5 KB · Views: 0
  • every-second-american-640-03.jpg
    every-second-american-640-03.jpg
    37.4 KB · Views: 0
  • every-second-american-640-05.jpg
    every-second-american-640-05.jpg
    36.2 KB · Views: 0
  • every-second-american-640-07.jpg
    every-second-american-640-07.jpg
    34.6 KB · Views: 0
  • every-second-american-640-11.jpg
    every-second-american-640-11.jpg
    39.2 KB · Views: 0
Anuk,
De cand am iesit la pensie ( 9 ani ) am slabit 20 Kg., de la 92 la 72Kg., simplu, dupa regula:
-masa de dimineata, consistenta, am mancat-o singur;
-masa de pranz, am impartit-o cu un prieten;
-masa de seara am dat-o altcuiva, eu m-am multumit cu un iaurt sau o fructa!
 
Cura pentru schimbarea metabolismului

Aceasta dieta este aplicata de medici in Danemarca pentru a provoca slabirea rapida a pacientilor supra-ponderali. Acesta dieta garanteaza o pierdere de 10-20 de kg in 13 zile.

Ziua 1

- Mic dejun: o ceasca de cafea + un cub de zahar;
- Pranz: 2 oua fierte tari + 400 gr spanac fiert + o rosie
- Cina: 200 gr friptura de vaca + o salata cu ulei si zeama de lamaie

Ziua 2

- Mic dejun: o ceasca de cafea + un cub de zahar;
- Pranz: 250 gr de sunca + o cutie iaurt natural
- Cina: 200 gr friptura de vaca + o salata cu ulei si zeama de lamaie

Ziua 3

- Mic dejun: o ceasca de cafea + un cub de zahar + o felie de paine prajita
- Pranz: 2 oua fierte tari + o felie de sunca + o salata
- Cina: telina fiarta + o rosie + un fruct proaspat (para, mar sau portocala)

Ziua 4

- Mic dejun: o ceasca de cafea + un cub de zahar + o felie de paine prajita
- Pranz: 200 ml suc de portocale + o cutie de iaurt natural
- Cina: un ou fiet tare + 250 gr branza de vaci + un morcov ras

Ziua 5

- Mic dejun: un morcov mare ras
- Pranz: 200 gr peste fiert (cod, pastrav sau calcan) cu zeama de lamaie + o lingurita de unt
- Cina: 200gr friptura de vaca + telina rasa

Ziua 6

- Mic dejun: o ceasca de cafea + un cub de zahar + o felie de paine prajita
- Pranz: 2 oua fierte tari + un morcov mare ras
- Cina: 250 gr pui + o salata cu ulei si zeama de lamaie

Ziua 7

- Mic dejun: o ceasca de ceai fara zahar
- Pranz: nimic (multa apa)
- Cina: 200 gr cotlet de miel + un mar

Ziua 8

- Mic dejun: o ceasca de cafea + un cub de zahar;
- Pranz: 2 oua fierte tari + 400 gr spanac fiert + o rosie
- Cina: 200 gr friptura de vaca + o salata cu ulei si zeama de lamaie

Ziua 9

- Mic dejun: o ceasca de cafea + un cub de zahar;
- Pranz: 250 gr de sunca + o cutie iaurt natural
- Cina: 200 gr friptura de vaca + o salata cu ulei si zeama de lamaie

Ziua 10

- Mic dejun: o ceasca de cafea + un cub de zahar + o felie de paine prajita
- Pranz: 2 oua fierte tari + o felie de sunca + o salata
- Cina: telina fiarta + o rosie + un fruct proaspat (para, mar sau portocala)

Ziua 11

- Mic dejun: o ceasca de cafea + un cub de zahar + o felie de paine prajita
- Pranz: 200 ml suc de portocale + o cutie de iaurt natural
- Cina: un ou fiet tare + 250 gr branza de vaci + un morcov ras

Ziua 12

- Mic dejun: un morcov mare ras
- Pranz: 200 gr peste fiert (cod, pastrav sau calcan) cu zeama de lamaie + o lingurita de unt
- Cina: 200 gr friptura de vaca + telina rasa

Ziua 13

- Mic dejun: o ceasca de cafea + un cub de zahar + o felie de paine prajita
- Pranz: 2 oua fierte tari + un morcov mare ras
- Cina: 250 gr pui + o salata cu ulei si zeama de lamaie
S-ar putea să îţi placă şi:
Dieta de 13 zile
Cura de slabire a lui Teo Trandafir
Dieta Mic dejun
Plan de dieta pe 5 zile
LinkWithin



Labels: cura, Dieta, reg

Cura de slabire cu alimente crude

Photobucket
Dieta Raw sau dieta cu alimente crude este constituită în general din fructe, legume, nuci, seminte, seminţe încolţite şi cereale, fructe uscate şi sucuri, fulgi de cereale, ierburi şi condimente. Unii oameni adăuga leguminoase, peşte de bună calitate şi păsări de curte .

Exemplu de zi de dieta:

Mic dejun

Salata de fructe cu migdale tăiate proaspete, germeni de grâu, seminţe de dovleac,

Prânz
salată de frunze de diferite, rosii, capsicums galben, ceapa si patrunjel cu ulei de masline si otet balsamic .

Cină

legume crude, 1 / 2 avocado, banane, zmeură şi şerbet.

Băuturi
Apa, sucuri, ,lapte de cocos.


Pierderea in greutate este aproape o certitudine in aceasta dieta. Caloriile şi consumul de carbohidraţi sunt reduse si duce la pierderea în greutate. Este greu de a mânca prea mult in acest regim alimentar, datorită conţinutului ridicat de apa si fibre - un alt motiv pentru care scaderea in greutate poate să apară.

Aceasta dieta poate fi foarte dificil să seurmeze, în special dintr-o perspectivă socială . Cu toate acestea, timpul de gătire poate fi redus!

Susţinătorii dieta pretind ca dieta are proprietati anti-imbatranire.
S-ar putea să îţi placă şi:
Cura de slabire cu salata verde
Cura de slabire cu otet de mere
Cura de slabire cu cartofi
Cura de slabire cu 1500 de calorii
LinkWithin



Labels: cura de slabire, Dieta, regim

Slabeste 1 kilogram pe saptamana

Alimente permise: leguminoase (fasole verde, conopida, broccoli, ceapa,varza, rosii, ardei), fructe semidulci (mar, kiwi, portocale, grapefruit, mure, afine), carne de pui sau peste, cereale integrale, iaurt fara grasimi, lapte degresat, ceaiuri.

Alimente interzise: carne rosie,carne grasa, mezeluri, paine,cartofi, fasole boabe, banane, pere, dulciuri, bauturi dulci.

Exemplu de meniu de 1 zi:

Dimineata: o chifla cu o felie de piept de pui.

Ora 11:00: un mar.

Pranz: salata de legume fierte in aburi (fasole verde, conopida etc.) + un gratar din piept de pasare sau peste alb.

Ora 16:00: un mar.

Seara: o ceasca de supa de legume sau mamaliga cu branza de vaci degresata si iaurt.

Dieta se tine timp de o saptamana iar meniul celorlalte zile se formeza cu alimentele permise. Dieta are in jur de 1200 de calorii pe zi.

http://dietesiintretinere.blogspot.com/
 
Pun si eu o dieta recomandata copiilor mei de un nutritionist:
REGULI GENERALE

1. 5-6 mese pe zi, cu respectarea oreor zilnice
2. nu se consuma nimic intre mesele principale
3. se evita cititul, privitul la televizor sau alte activitati in timpul meselor
4. se consuma cel putin 2 l de lichid pe zi
5. pentru ceaiuri, cafea, compot, sucuri naturale se folosesc doar indulcitori (nu mai mult de 5-6 tb pe zi, 1 tb zaharina este echivalentul unei lingurite de zahar)
6. nu preparati sosuri cu unt, smantana, faina
7. nu se consuma alcol
8. interzis uleiul la gatit si salate
9. nu se abuzeaza de sare


ALIMENTE PERMISE + CANTITATILE PE ZI

1. Branza = 150 – 200 g
2. Lactate = 250 ml
3. Carne = 150 – 200 g
4. Mezeluri = 50g
5. Oua fierte tare = 3 buc pe saptamana
6. Legume = fara limita
7. Fructe normale = 600 g (sau 300 g din fructe “un pic periculoase” )
8. Cartofi, orez, paste = 150g
9. Paine = 3 felii


DETALII DESPRE ALIMENTELE PERMISE

BRANZA = branza de vaci, cas, urda

LACTATE = lapte dulce (cel cu 1.8 % grasime), lapte batut, iaurt degresat, sana, chefir

CARNE = carne slaba fiarta sau gratar: pui, curcan (fara pielita), peste (salau, stiuca, lin, cod, pastrav)

MEZELURI = sunca de Praga, piept de pui, pastrama vita, cremvusti de pui

LEGUME = crude, salate, fierte sau soteuri: rosii, castraveti, ardei, conopida, dovlecei, vinete, varza, ciuperci, ceapa, ridichi, practic orice legume + verdeata

FRUCTE NORMALE = crude, salate, coapte, compot, sucuri: portocale, grapefruit, mandarine, mere, pepene verde, capsuni, kiwi, cirese, piersici, caise, visine, fragi, zmeura

FRUCTE “un pic pericoloase” = crude, salate, coapte, compot, sucuri: banana, pere, prune, struguri

CARTOFI = fierti, copti, la cuptor, pe gratar

OREZ = fiert, fara ulei, cu verdeata

PAINE = graham, cu seminte, cu secara, grau, adica cu fibre de cereale (aceste fibre sunt bune ca se umfla in stomacel si tin mai mult de foame  )

EXEMPLU DE MENIU PENTRU O ZI

1. Dimineata 7.30
• cafea cu indulcitor
• o felie de paine cu 50 g branza sau 50 g mezel sau un ou fiert
• un iaut sau lapte

2. Gustarea de la 10.30 – 11.00
• un fruct sau un iaurt

3. Pranz
• carne gratar + garnitura (cartof, paste, legume) + salata
Sau
• 1 felie de paine + ciorba + 1 fruct

Sau

• 2 felii de paine + 50 g branza / mezel + legume + 1 fruct

4. Gustarea de la 16.00 – 16.30
• 1 fruct / iaurt

5. Cina 19.00 – 20.00
• mamaliguta (300 g) cu branza

Sau
• Salata bulgareasca + conserva de tone (in suc propriu sau apa)

Sau
• legume la cuptor + salata

Sau
• cartof copt + branza + 1 fruct

SE INTELEGE CA TOT CE NU ESTE PE LISTA ACEASTA ESTE INTERZIS!!!
 
Obezitatea agraveaza efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului


Alcoolul creste riscul de boli hepatice

Obezitatea agraveaza efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului, arata un studiu realizat la Universitatea din Glasgow timp de patru decenii, la care au participat peste 9.000 de scotieni. Consumul de alcool nu explica insa in totalitate de ce rata mortalitatii cauzata de bolile ficatului este in crestere in unele parti ale lumii, arata studiul citat de Reuters.


Legaturile stranse intre obezitate si afectiunile ficatului, dar si procentul in crestere de persoane supraponderale i-au determinat pe specialistii de la Universitatea din Glasgow sa incerce sa stabileasca in ce masura consumul de alcool, corelat cu obezitatea, este un factor de risc.

Evolutia a 9.559 de barbati participanti la studiu a fost urmarita timp de aproximativ 40 de ani. In aceasta perioada, 40 dintre barbati au murit din cauza unei afectiuni a ficatului, iar alti 146 au murit din cauze multiple, care au inclus si boli ale ficatului.

Rezultatele arata ca barbatii cu greutate normala sau sub greutatea normala care beau 15 pahare cu alcool pe saptamana isi tripleaza riscul de a se imbolnavi de ficat, comparativ cu barbatii nebautori din aceeasi categorie. In acelasi timp, barbatii supraponderali care consuma aceeasi cantitate de alcool saptamanal prezinta de sapte ori mai multe riscuri de a suferi de o afectiune hepatica in viitor decat nebautorii cu greutate normala. In cazul barbatilor obezi, care beau cantitati mari de alcool, riscul este de 19 ori mai mare.

Specialistii sunt de parere ca exista mai multe mecanisme prin care excesul de greutate contribuie la instalarea bolilor de ficat, asociate cu consumul de alcool si reciproc. Obezitatea favorizeaza inflamarea si acumularea de grasimi la nivelul ficatului, la fel ca si consumul de alcool in exces, in timp ce acest tip de afectiune hepatica, cunoscut sub numele de steatoza, poate contribui, de asemenea, la cresterea obezitatii, prin rezistenta la insulina.
 
Mituri false despre dietele de slabit


* Afinele contin mai multi antioxidanti decat orice alte fructe

Desi, afinele sunt cunoscute ca “super-alimente”, datorita nivelului lor ridicat de antioxidanti, acest fapt nu le face superioare altor fructe. Afinele sunt bogate doar intr-un anumit gen de antioxidant, antocianina, prezenta de altfel si in strugurii negri, mai ieftini si mai accesibili decat afinele.
* Alimentele scazute in grasimi faciliteaza scaderea in greutate

Atunci cand tinem un regim de slabit, din lipsa de timp, suntem tentate sa recurgem la alternative promovate ca fiind sanatoase – batoane de cereale, iaurt, mancaruri gata preparate. Insa, acestea chiar daca au un continut mai mic de grasime, pot avea un continut mult de mai ridicat de zahar. Asa ca, ramaneti la alimentele preferate, doar ca micsorati portiile consumate.

* Mancatul la ore tarzii ingrasa

Caloriile sunt tot calorii, indiferent cand le consumam. Un studiu facut pe maimute a ajuns la concluzia ca primatele si-au mentinut greutatea, fie ca au mancat 6% sau 65% din mesele lor in timpul noptii. Arderea caloriilor se realizeaza la aceleasi cote si in timpul somnului precum in timp zilei.

Ceea ce intr-adevar ingrasa, este rontaitul in fata televizorului, mai ales cand nu ai mancat mai nimic toata ziua.

* Ouale cresc nivelul colesterolului

Desi ouale contin colesterol, corpul nostru are capacitatea de a-si adapta cantitatea de colesterol pe care o produce, asa ca atunci cand consumati oua, nu aveti de ce sa va faceti griji.

Un studiu a demonstrat ca dupa o dieta de 12 saptamani in care subiectii consumau 2 oua pe zi, niciunul dintre acesti nu a inregistrat niveluri ridicate ale colesterolului.

Ouale contin putine calorii (75 calorii/ou fiert), vitamina D, vitamina B12 si alte substante hranitoare.

* Cafeaua deshidrateaza corpul

Cafeaua nu are efect diuretic asupra celor ce o consuma cu regularitate, deoarece organismul se obisnuieste cu aceasta. Mici probleme de aceasta factura pot intampina cei care consuma cafea, dar mai rar.
* Margarina afecteaza starea de sanatate

Atunci cand margarina continea grasimi hidrogenate, aceasta chiar nu era benefica organismului.

Acum ca margarina contine grasimi sanatoase, poli si monosaturate, unii o considera chiar mai sanatoasa decat untul.

* Fructele si legumele trebuiesc pastrate in frigider

Oamenii de stiinta au dovedit ca un pepene rosu pastrat la temperatura camerei (timp de doua saptamani) contine un nivel dublu de beta-caroten si cu 20% mai mult licopen decat daca ar fi fost tinut in frigider. Bananele si caisele sunt de asemenea mai hranitoare pastrate la o temperature de 20 grade Celsius.
* Organismul are nevoie de minim 2 litri de apa pe zi

In urma cercetarilor, s-a demonstrat ca daca respectam consumul recomandat de 2l de apa pe zi, beneficiile la care ne asteptam (detoxificare, imbunatatirea aspectului pielii, inducerea scaderii in greutate) nu se produc. Fiecare organism are ratia specifica de apa, iar pentru a determina gradul de hidratare, este suficient sa observam culoarea urinii (aceasta trebuie sa aiba o culoare galben pal).

* Mesele mici si dese va ajuta sa slabiti

Cum este mai bine – 3 mese copioase sau 6 mese mici? In general suntem sfatuiti sa mancam putin si des, dar cercetatorii au demonstrat ca pierdem din greutate la fel indiferent cum preferam sa mancam. Exista totusi o diferenta, in cazul in care preferam sa mancam mai putin dar mai des, riscam sa punem la loc kilogramele pe care le-am pierdut.

* Legumele crude sunt mai sanatoase

In general, este adevarat, legumele crude contin mai multe substante hranitoare, doar ca sunt si exceptii. De exemplu, morcovii, daca sunt fierti vor elibera o cantitate dubla de beta-caroten.

* Carnea alba este mai saraca in grasimi decat carnea rosie

Cantitatea de grasime nu tine de culoarea carnii. Fie alba sau rosie, daca aceasta este carne macra atunci nu trebuie sa va ingrijorati pentru caloriile in plus consumate.

* Legumele de culori pale au mai putine substante hranitoare

Se spune ca este bine sa consumam legume care au culori vibrante – spanac, varza rosie…

Insa nu trebuie sa ignoram legumele albe. Varza alba contine vitaminele A, B, C si K, mult calciu, fier si fibre, in timp ce conopida este o sursa importanta de antioxidanti, vitamina C si folati.


http://femeiasecolului21.ro/mituri-false-despre-dietele-de-slabit.html
 
Consecintele obezitatii
Consecintele obezitatii asupra starii de sanatate si bolile asociate acesteia

Obezitatea reprezinta un pericol real, prin scaderea sperantei de viata pe de o parte, si prin bolile pe care le determina, pe de alta parte.

Trei dintre cele mai importante, prin consecintele lor vitale, sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea si diabetul.

Bolile cardiovasculare recunosc obezitatea ca factor de risc major. Riscul acestor boli este marit de cresterea colesterolemiei si de asocierea cu diabetul si hipertensiunea.

Obezitatea morbida duce la o crestere a coronaropatiilor cu 70% iar mortalitatea datorata acestor boli se dubleaza. S-a raportat ca pentru fiecare 10% crestere in greutate, incidenta coronaropatiilor creste cu 20%. Pe de alta parte scaderea, chiar modesta, in greutate imbunatateste riscul cardiovascular prin scaderea concentratiei plasmatice de LDL (low density lipids - lipide de densitate mica) si trigliceride concomitent cu o crestere a concentratiei plasmatice de HDL (heavy density lipids - lipide de densitate mare).

Hipertensiunea, cu consecintele ei asupra circulatiei cerebrale, este si ea strans legata de obezitate.

O crestere in greutate cu 20% creste cu 10% mortalitatea prin accident vascular cerebral, iar la o crestere in greutate de 40%, mortalitatea creste cu 75%. Hipertensiunea afecteaza peste 26% din populatia obeza, iar pe de alta parte obezitatea dubleaza riscul unui individ de a face hipertensiune. Un studiu releva ca persoanele obeze au un risc de dezvoltare a hipertensiunii de 5-6 ori mai crescut si aceasta chiar si la tinerii adulti (20-45 ani).

Scaderea in greutate scade presiunea vasculara, avand in acest sens un beneficiu mai mare decat reducerea aportului salin.

Diabetul este influentat de obezitate prin cresterea rezistentei la insulina si aparitia diabetului tip II non insulino dependent. Scaderea greutatii creste sensibilitatea la insulina cu scaderea concentratiilor sanghine de glucoza si insulina.

Un studiu american gaseste ca 80% din pacientii cu diabet tip II sunt obezi, cu risc de dezvoltare a cetoacidozei, comei, tulburarilor renale si de vedere. Alt studiu arata o prevalenta a diabetului la obezi de 9,7% comparativ cu 3,7% in lotul de control.

O scadere in greutate cu 10 Kg va scadea pericolul de reducere a sperantei de viata la diabetici cu 35%.

In afara acestor 3 boli, obezitatea reprezinta un important factor de risc si pentru alte patologii grave.

Astfel cancerul de colon apare in 42% din cazuri la persoanele obeze, o situatie asemanatoare fiind si pentru cancerul de rect, vezicula biliara si prostata (unde o persoana cu peste 130% greutatea corporeala ideala are un risc de mortalitate de peste doua ori si jumatate mai mare). in cancerul de san o jumatate din cazurile diagnosticate apartin femeilor obeze.

O corelatie asemanatoare s-a gasit pentru cancerul de uter si ovar.

Alte entitati patologice care pot fi cauzate sau exacerbate de obezitate sunt:

* colecistopatii litiazice si nonlitiazice
* osteoartrite
* artrite reumatoide
* malformatii congenitale
* sindrom de tunel carpian
* insuficienta venoasa cronica
* sindrom Pickwick
* tromboze ale venelor profunde
* tulburari ale raspunsului imunitar
* reducerea functiei respiratorii
* guta
* infertilitate
* hepatopatii
* complicatii obstetricale si ginecologice
* pancreatite
* incontinenta urinara de efort
* apneea obstructiva de somn
* tulburari de statica vertebrala

Institutul National American de Sanatate (National Institute of Health-NIH) raporteaza o crestere accentuata a mortalitatii daca BMI depaseste 27.

O crestere a BMI cu peste 35 Kg/m2 dubleaza morbiditatea si mortalitatea comparativ cu cei cu BMI normal. Incidenta mortii subite fara cauza decelabila la autopsie este de 40 ori mai mare la obezi.

O relatie intre clasificarea gradului de obezitate si morbiditatea si mortalitatea asociata este prezentata in urmatorul tabel:
BMI Riscuri
20 - normal Peste 20 incepe sa creasca morbiditatea
27 - 20% supraponderal Mortalitatea creste accentuat
35 - obezitate gr. II; 40% supraponderal 55% crestere a mortalitatii generale
70% crestere a mortalitatii prin coronaropatii
75% crestere a mortalitatii prin accidente vasculare cerebrale
40% crestere a mortalitatii prin diabet
40 - obezitate morbida; 60% supraponderal Risc de mortalitate intre 2 si 12 ori mai mare in functie de varsta si gradul de obezitate

Mortalitatea anuala atribuita obezitatii in S.U.A. a reiesit si din datele a 5 studii pe cohorte prospective asupra adultilor peste 18 ani clasificati dupa B.M.I ca supraponderali (25 - 30), obezi (30 - 35) si sever obezi (peste 35). Estimarea medie a mortalitatii datorita obezitatii a fost de 280000/an.

Pierderea intentionala in greutate, chiar modesta (intre 0,5 si 9kg) modifica speranta de viata a femeilor supraponderale, asa cum releva un studiu de urmatire pe 12 ani a American Cancer Society. Astfel, mortalitatea de orice cauza s-a redus cu 20%, mortalitatea prin cancer cu 37%, iar mortalitatea prin diabet, cu 44%. (William DF et all, Am. J. Epidemiol. 1995; 141; 1128 - 1141)

Pe langa aceste probleme, obezitatea afecteaza dramatic calitatea vietii. Persoanele obeze sunt deseori stigmatizate si discriminate. Ele au in majoritate o perceptie negativa a propriei imagini care este augmentata de persoanele din jur. Procuratul imbracamintei devine o problema, locurile in mijloacele de transport sint prea mici, cabinele telefonice sint prea strimte etc. Pe de alta parte productivitatea, randamentul psihosocial la locul de munca si mobilitatea sunt in multe cazuri mai mici, ceea ce duce la probleme de adaptare, depresie si dezvoltarea de complexe. In plus se creaza un cerc vicios, depresia ducind la hiperfagie care accentueaza obezitatea ceea ce agraveaza depresia.
Consecintele obezitatii asupra cheltuielilor destinate sanatatii

Obezitatea reprezinta o redutabila povara financiara pentru societate atat prin cheltuielile directe cat si cele indirecte.

Costurile directe au reprezentat in 1998 in Anglia 480 milioane de lire sterline iar cele indirecte 2,1 miliarde de lire sterline.

Jurnalul Societatii Regale de Sanatate din Marea Britanie mentiona intr-un raport ca obezitatea nu mai trebuie vazuta ca o problema mai degraba cosmetica sau sociala, ci trebuie privita ca o boala grava, responsabila de moarte prematura si morbiditate a milioane de oameni dar si cu cheltuieli semnificativ importante pentru niste resurse limitate adresate sanatatii. Costurile provin nu numai din mortalitatea si morbiditatea asociata dar si din implicatiile socio-economice si psihologice.

In Statele Unite tratamentul obezitatii si al bolilor asociate reprezinta 7,8% din cheltuielile de sanatate. Asociatia Americana de Obezitate a raportat in 1999 o suma de 238 de miliarde de dolari cheltuita pentru tratamentul obezitatii la adulti. Concluzia presedintelui Grupului Lewin, care a efectuat aceste cercetari, este ca obezitatea reprezinta o problema nu numai asupra sanatatii individului, dar si a sanatatii economice a sistemului medical de sanatate.

Un studiu efectuat in Australia in perioada 1989 - 1990 releva o pondere a costurilor de 86% comparativ cu cele provenite din tratamentul bolilor consecutive consumului de alcool si 71% comparativ cu cele provenite din tratamentul bolilor consecutive fumatului.

Alte costuri, care nu se regasesc in studiile efectuate, privesc asigurarea de sanatate semnificativ mai scumpa, imbracamintea de comanda, cheltuieli mai mari pentru hrana. Pe de alta parte productivitatea muncii este mai scazuta la obezi, ca si performantele lor educationale. Aceasta face ca aceste persoane sa-si gaseasca greu un loc de munca. Astfel, ele ajung sa fie stigmatizate de societate pentru care reprezinta o povara economica majora.

In tarile industrializate, ponderea patologiei asociate obezitatii este mai mare pentru bolile cardiovasculare, pe cand in cele neindustrializate este mai mare pentru diabetul tip II datoriat resurselor insuficiente de insulina in aceste tari.

Numeroase rapoarte anticipeaza ca prevenirea si tratamentul obezitatii vor avea efecte pozitive majore pentru sistemul de sanatate.



http://www.obezitate.net/despre-obezitate/consecintele-obezitatii.html
 
Un regim alimentar echilibrat este cu siguranta drumul cel mai scurt catre o viata sanatoasa, mai ales atunci cand se incearca eliminarea surplusului de kilograme.

Fuga de grasimi nu te ajuta sa slabesti!Odata cu venirea sezonului calduros multe persoane isi revizuiesc drastic regimul alimentar din dorinta de a arata cat mai bine in hainutele de vara. inainte de toate acestea renunta de tot la ingredientele considerate a fi bogate in calorii, pe primul loc aflandu-se grasimile, dezavantajate, de ce nu, chiar de numele pe care il poarta. Este un pas gresit iar specialistii avertizeaza: eliminarea acestor nutrienti din alimentatie atrage dupa sine renuntarea la o serie de beneficii esentiale organismului.

Pentru inceput trebuie facuta o distinctie clara intre grasimile bune si cele daunatoare. ,,Multe persoane nu cunosc faptul ca grasimile bune, cele nesaturate, sunt o sursa importanta de energie, ajuta la absorbtia nutrientilor, sunt solventi pentru vitaminele liposolubile (a, D, E, K), mentin temperatura corpului constanta si in general ajuta la mentinerea starii de sanatate.” ne-a declarat dr. Corina Zugravu, specialist nutritie si igiena alimentara.Fuga de grasimi nu te ajuta sa slabesti!

Grasimile bune sunt de doua tipuri:

MONONESATURATE – cu un rol esential in scaderea colesterolului total si rau (LDL) si mentinerea colesterolului bun (HDL). aceste grasimi se gasesc in uleiurile de rapita si de masline, nuci, alune, masline, unt de arahide, avocado.

POLINESATURATE – pot fi preluate din peste, margarine tartinabile de calitate, ulei de rapita, seminte de in, nuci, migdale, nuci macadamia. O categorie importanta de grasimi polinesaturate o reprezinta grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6 care au un rol vital pentru buna functionare a organismului. aceste tipuri de grasimi nu pot fi sintetizate de organism si de aceea trebuie introduse prin alimentatie.
Printre grasimile rele, daunatoare organismului le putem mentiona pe cele saturate, hidrogenate care se regasesc in carnea rosie grasa, produsele lactate grase, untul, untura, produsele de patiserie sau de fast food.

,,Pentru a scapa de kilogramele in plus solutia ideala nu este data de un regim drastic sau de infometare ci de o dieta echilibrata care include cele trei mari tipuri de nutrienti: glucide, proteine si grasimi in alimentatia zilnica” a adaugat dr. Zugravu. Pentru a le acoperi pe toate si pentru a-ti pastra, in acelasi timp, o silueta de invidiat ar trebui sa respecti cele 5 mese pe zi recomandate de nutritionisti: trei mese principale si doua gustari.
,,Este esential sa avem trei mese principale pe zi si pentru a nu fi foarte infometati atunci cand vine ora mesei de pranz sau a cinei, este recomandat sa avem si doua gustari intre mesele zilei.” a mai precizat dr. Zugravu.

Iata un exemplu de meniu echilibrat care ofera organismului nutrientii necesari si un numar optim de calorii:

Micul dejun poate consta intr-un pahar cu lapte degresat si un bol de cereale integrale. O gustare ideala, poate in jurul orei 11 cand masa de pranz este atat de departe, iar energia oferita de micul dejun a scazut in intensitate, poate fi un sandvich cu margarina tartinabila si branza sau o felie de sunca slaba.

Pranzul, una dintre cele mai importante mese ale zilei poate contine o friptura din piept de pui si o salata de cruditati.

Urmatorul lucru in meniul zilnic ar putea fi o gustare, pentru a te asigura ca atunci cand va veni momentul cinei nu vei fi infometata. aceasta gustare poate fi un fruct sau un pumn de nuci sau alune.

Ultima masa din zi, cina, ar trebui sa fie si cea mai usoara. Poti manca un sandvis cu paine integrala, margarina si ton sau o salata cu branza. Important este ca cina sa iti ofere nutrientii de care organismul are nevoie dar un numar redus de calorii.

Iar daca vrei ca dieta sa dea rezultate intr-un timp cat mai scurt nu uita de exercitiile fizice. alergarile in parc, plimbarile cu bicicleta, abdomenele efectuate acasa alaturi de o prietena iti vor imbunatati si starea psihica pe langa conditia fizica.


http://www.healthy.ro/articol/Stiri/6486/Fuga-de-grasimi-nu-te-ajuta-sa-slabesti.html
 
OBEZITATEA, BOALA SECOLULUI

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii vor sa faca sport in ziua de astazi este nemultumirea fata de propriul "look". Unii sunt prea slabi, dar cei mai multI care se inscriu in cluburi de culturism sI mai ales de fitness sunt supraponderali. DezamagitI de nenumarate regimuri incercate de-a lungul anilor, ei recurg in cele din urma la cea mai eficienta solutie : exercitiul fizic.

Inca nu se stie cu certitudine daca obezitatea este o boala. Dar, din ce in ce mai multi oameni se imbolnavesc la simplul gand ca au cateva kilograme in plus. Cultul modei trupului subtire, al siluetei ideale, mistica "formei" sI a lui "simte-te bine in pielea ta" cunosc, primavara, o adevarata inflorire. Aceasta frenezie a siluetei subtirei se justifica ea si din punct de vedere medical ? In orice caz, ultimele descoperiri ale specialistilor incita la a considera obezitatea - sau macar ingrasarea - cu altI ochi. Si la a formula unele intrebari : sunt kilogramele in plus chiar de prisos ? Daca totusI anumite forme de obezitate nu prezinta inconveniente pentru sanatate ? Oare nu sunt ineficiente majoritatea regimurilor alimentare ?In cele ce urmeaza va prezentam explicatiile date revistei "MUSCLEMAG" de cativa specialisti americani, explicatii referitoare la rolul jucat de ce este innascut, dobandit, la efectele greutatii corporale asupra compozitiei sangelui, fecunditatii, longevitatii.

FORMULELE GREUTATII IDEALE

Unde incepe obezitatea ? Medicii lui Moliere, specie care mai dainuie sI astazi, au raspunsul gata pregatit : pentru a nu fi obez, e de ajuns sa fii "normoponderal". Cand aceasta greutate "normala" este depasita cu 10-20 la suta, medicul vorbeste de "suprapoderalitate". Obezitatea adevarata se situeaza intre +20 si +50 la suta peste aceasta faimoasa greutate "normala". Dincolo de aceasta, medicina nu mai gaseste cuvantul adecvat pentru a-l califica pe "contravenient".Bine, dar cum se poate defini, in mod obiectiv, greutatea ideala, cea care nu trebuie depasita ? In aceasta privinta exista posibilitatea de a alege intre mai multe formule. Cele doua formule mai des folosite sunt :

GIT ( greutatea ideala teoretica ) a lui Lorentz

- la barbati :

GIT = ( H - 100 ) - [ ( H - 150 ) / 4 ]

- la femei :

GIT = ( H - 100 ) - [ ( H - 150 ) / 2 ]

( "H" fiind inaltimea exprimata in centimetrii )

IMC (indicele de masa corporala)

IMC = G / H2

adica se imparte greutatea G (in kilograme) la patratul inaltimii H ( in metri).

Indicele ideal se situeaza in jur de 23 pentru barbati si 22 pentru femei. De pilda, un barbat de 1,80 m sI 75 kg are un IMC de 23,1. Dincolo de 30 este cazul sa ne ingrijoram.

Bineinteles matematica obezitatii nu se limiteaza la aceste doua modeste reguli . Au fost imaginate nenumarate formule de la RAMBF (raport adipo-muscular brahiofemural) si pana la RPRBPRC (raportul dintre perimetrul radacinii bratului si cel al radacinii coapsei). Se poate, de asemenea, masura grosimea pliurilor cutanate sI face apoi, raportare la tabele de cifre adecvate pentru avedea daca exista o situare in norma. Daca matematica i-ar face pe oameni sa slabeasca, n-ar mai exista obezi?

Deloc lipsiti de imaginatie, cercetatorii care se ocupa de obezitate au inventat o noua categorie de animal de laborator : soarecele de cofetarie. "Revista Internationala de Nutritie si Metabolism" il defineste astfel : "Soarecele de cofetarie este, intr-un fel, un soarece normal, lasat in libertate intr-un depozit de delicatese, avand acces la o hrana variata si gustoasa - spre deosebire de bietul sau var din laboratoarele obisnuite, care e hranit cu granule insipide si mereu de acelasi fel." Oricine poate ghici : soarecele de cofetarie devine, indiferent de tipologia sa, obez.Un pediatru, spacialist in obezitatea copiilor, dr.Alfred Bernager, constata : "Copilul de astazi a absorbit la 12 ani, tot atat zahar cat mancau bunicii sai de-a lungul intregii vieti ", iar marele Buffon a scris : "Ce are mai bun de facut soarecele prins in capcana? Sa manance branza."

In orice caz, daca obezitatea nu il ameninta pe om in aceeasI masura ca pe soarece, ea este o problema ce se ridica, intr-un fel sau altul, in fata multor membrii ai spetei umane. Si risca sa devina din ce in ce mai ingrijoratoare, dat fiind ca suntem confruntati cu doua tendinte opuse : in timp ce publicitatea incita la indopare, moda siluetei si sindromul "costumului de baie" culpabilizeaza la cel mai mic semn de ingrasare. Este o mare contradictie intre doua lumi diferite : in timp ce orientalii venereaza grasimea lui Buddha si-i admira pe luptatorii de sumo, singurii sportivi carora li se cere sa depaseasca greutatea de 150 kg, occidentalii tind catre corpuri suple,definite, ba chiar catre trupuri foarte musculoase, ca ale culturistilor zilelor noastre.Exista si lucruri ciudate pe lume, legate de supreponderali. De exemplu, indienii "pimas" care traiesc in anumite regiuni ale Mexicului sI ale Arizonei sunt caracterizatI de o obezitate naturala destul de pronuntata, care a atras atentia cercetatorilor. Un articol publicat in New England Journal of Medicine incearca sa dea o explicatie acestui fenomen : grasii "pimas" au, intr-un fel nevoie de greutatea lor ; abia atunci cand au atins-o, cand cantaresc destul de greu, ei inceteaza sa se mai ingrase sI reusesc - tocmai datorita greutatii lor, care costa destul de mult pe plan energetic - sa arda toate caloriile pe care la absorb.

Stiinta aproape a elucidat metabolismul energetic al subiectului obez, chiar daca studiile se lovesc, in continuare, de deosebirile frapante care fac ca, la o alimentatie echivalenta , unii sa se ingrase si altii nu.Sa citam doar o certitudine dobandita : cauzele obezitatii sunt multifactoriale, cum se spune ori de cate ori nu s-a ajuns la o explicatie definitiva.

Obezitatea este, macar partial ,ereditara adica transmisa descendentilor, dar nimeni nu poate pune mana in foc ca e genetica : transmiterea se face, poate, pur sI simplu prin intermediul obiceiurilor alimentare familiare. Ea este fara indoiala inscrisa in retetele de mancare si de prajituri, nu neaparat in cromozomi. E vorba, adica, doar de o "transmitere" de natura culturala.Ce facem noi, oamenii, cu caloriile pe care le absorbim ? Doctorul Jacques Fricker, nutritionist, membru in echipa profesorului Marian Apfelbaum de la spitalul Bichat din Paris, prezinta detaliile : " In medie , in cazul unui individ normoactiv care traieste in oras, 70% din energia alimentara este absorbita prin metabolismul de repaus, matabolismul de baza , deci de functionarea corpului, chiar daca e imobil sau adormit. 10% din aceste calorii sunt consumate prin efect termic - adica sunt prelevate ca un fel de taxa , de punere la dispozitie, pentru transformarea alimentelor brute in metaboliti utilizabili. In sfarsit, 20% din calorii sunt arse prin activitatile fizice si servesc drept carburant pentru miscarile noastre."

Da, ati citit bine : daca va hotarati sa nu mai faceti, niciodata, nici cea mai mica miscare, sa nu mai ridicati nici macar un deget, va trebui totusi sa absorbiti 70 + 10 = 80 % din ratia dumneavoastra obisnuita. Fractiunea legata de activitatile fizice este foarte mica. De altfel, calculele arata ca trebuie sa parcurgi aproximativ 2 km pe jos, pentru a arde valoarea energetica a unui corn. Concluzia : nu putem slabi decat facand foarte mult sport si mai ales facand sport in mod inteligent , ceea ce este sinonim in acest caz cu "eficient".

Dar sa vorbim de metabolismul obezului stabil - acela care nu slabeste : metabolismul sau de repaus este mai puternic sI consuma mai multe calorii, pentru ca masinaria de intretinut este mai mare. Cheltuielile sale energetice, legate de exercitiul fizic, sunt la fel de mari , pentru ca masa corporala de deplasat este mai grea sI pentru ca asa cum indica toate studiile, obezul se misca tot atat cat sI normoponderalul. Ramane cheltuiala de calorii prin efect termic : nu exista nici un motiv ca ea sa fie mai mica; ba dimpotriva. Una peste alta, este evident ca obezul are nevoie de mai multa mancare.

Dar daca asa stau lucrurile, ce se intampla daca el se apuca sa manance mai putin ? Bineinteles, slabeste foarte repede cu cateva kilograme. Dintr-odata metabolismul sau de baza devine mai putin lacom, pentru ca masa de intretinut devine mai mica. Miscarile sale consuma mai putine calorii; cota de alimente arse prin efect termic scade deopotriva. Concluzia : obezul slabit - pentru ca mananca mai putin - este, de acum incolo, condamnat sa manance din ce in ce mai putin. Obezitatea lui, care-i servea la eliminarea caloriilor de prisos, nu mai exista pentru a-l proteja. Daca vreodata hotaraste ca a slabit destul si reincepe sa manance la fel ca inainte, dupa poftele sale naturale, atunci isI va redobandi foarte repede greutatea initiala sI chiar ceva in plus. Este un fenomen bine cunoscut de cei obezi.

Din toate aceste motive, astazi, medicii - cel putin aceia care fac parte din noua generatie de nutritionisti - se gandesc de doua ori inainte de a pune un pacient la cura de slabire. Obezitatea este analizata in amanunt, se incearca identificarea cauzelor ei profunde, care sunt aproape intotdeauna psihice, in speranta de a se "deconecta angoasa care conduce la pulsiuni bulimice", cum spune dr. Frederic Saldmann. Numai obezii androizi (cei "grasi in partea de sus") sunt in general, luati in serios pentru un tratament medical de urgenta : " Suprasarcina ponderala androida constituie un foarte puternic factor de risc pentru diabet, ateroscleroza, hipertensiune, guta, calculi renali etc."

http://www.doctor.info.ro/obezitate.html
 
Grasimea pe burta creste riscul decesului din pricina obezitatii - studiu


Persoanele care au grasime in zona abdominala sunt supuse risculului de deces din cauza bolilor specifice obezitatii, chiar daca indicele de masa corporala are o valoare normala, potrivit unui studiu al Institutului German de Nutritie, citat de Reuters.

Indicele de masa corporala (IMC) este un instrument de evaluare a greutatii corporale, iar calcularea sa se face in functie de greutatea corporala si de inaltime. Valorile normale ale IMC sunt cuprinse intre 18.5 si 24.9.

O crestere a circumferintei taliei cu cinci centimetri fata de cea optima mareste cu 17% riscul de deces la barbati si cu 13% la femei, potrivit dr. Tobias Pischon, de la Institutul German de Nutritie Potsdam-Rehbruecke.

Astfel, potrivit studiului coordonat de dr. Tobias Pischon, barbatii cu un IMC normal, dar cu o circumferinta a taliei peste valorile normale, au avut rata mortalitatii de doua ori mai mare decat barbatii cu o talie subtire.

La femei, rata mortalitatii s-a dovedit a fi cu 79% mai mare la cele cu o circumferinta a taliei mare, fata de cele cu circumferinta taliei normala.

Potrivit medicului Marius Vintila, de la Clinica de Medicina Interna si Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenta Pantelimon din Bucuresti, o circumferinta a taliei de peste 88 de centimetri la femei si peste 102 centimetri la barbati indica riscuri cardiometabolice, deoarece grasimea abdominala se aseaza intre organe, le incetineste activitatea si, de asemenea, creste riscurile deteriorarii vaselor de sange.

Sursa NewsIn

http://www.sfatulmedicului.ro/Obezi...-decesului-din-pricina-obezitatii-studiu_3303
 
Back
Top