• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Ma pregatesc pentru a trai, sau "Cu Dumnezeu inainte"?

Prevazator sau fatalist?

• Prevazator (ma pregatesc pentru orice)

Votes: 8 72.7%
  • Fatalist (Dumnezeu ma va proteja)

Votes: 0 0.0%
  • Habar nu am, nu m-am gandit

Votes: 2 18.2%
  • Ce chestionat tampit!

Votes: 1 9.1%

• Total voters
    11

Admin1

Administrator
Reaction score
0
Am remarcat o atitudine printre multi membrii ai nostrii. Se ghideaza dupa principiul "Cu Dumnezeu inainte", neluand in calcul aproape deloc altceva.
Voi cum sunteti? Prevazatori sau fatalisti?

Grea intrebare, cu talc!
Dar pentru mine personal, fiind BALANTA, nici nu mai este nevoie sa raspund!
Prea chibzuit si prea nehoatarat cam in toate, asa am scapat multe trenuri!

Categoric ma pregatesc. Nu de altceva, dar am avut multi clienti care mergeau cu dumnezeu inainte. Si au ajuns la mine, cu picioarele inainte.

In vorbirea curenta ,a spune "Cu Dumneeu inainte", nu este neaparat o renuntare le tot si toate ci ,o steriotipie mai degraba .O sintagma folosita atat de laici cat si de
religiosi.
Nu sunt fatalista ,dar nici nu ma preocupa in mod special sa ma pregatesc pt intamplari ce tin de hazard.
Ma bucur ca exist si incerc sa vad partea plina a paharului.:P

SURVI said:
Categoric ma pregatesc. Nu de altceva, dar am avut multi clienti care mergeau cu dumnezeu inainte. Si au ajuns la mine, cu picioarele inainte.

=)) =)) =)) asta-i chiar buna

Evident ca ma pregatesc! Desi uneori mi se intampla ca sub presiunea momentului sa gasesc o solutie mai buna decat ce gandisem la rece.

Sa mai dam praful la o parte de pe acest topic.
Deci, ne pregatim sau ne impacam cu soarta?
Pana acum au raspuns doar 5 (cinci) membri ai forumului...

Sunt un capricorn pragmatic ce "sufla si in iaurt"Deci ma pregatesc pe cat e posibil.

Nici io nu sunt preocupata pana la extrem de chestiile astea. E drept ca am mereu ceva provizii in casa, pentru situatii neprevazute, insa nu cred ca rezervele mele acopera o perioada chiar asa de lunga, insa tot e ceva. Si mie ii place sa ma gandesc ca pur si simplu nu voi avea nevoie de ele. :P In privinta lu' leru ler, ce sa zic, sa nu fim ipocriti si sa recunoastem ca cel putin, in situatiile limita, toti ne aducem aminte de el si-l invocam. Sper sa nu ajungem insa acolo. Cred ca atitudinea mea e una neutra. :P

Sa explic motivul pt care am votat ce-am votat. Teoretic ma pregatesc bine, faza cu Leru ,cum zice Bodo, nu inseamna fatalitate totala. Adica vb aia, Dumnezeu iti da dar nu-ti baga in traista. Pt perioade lungi sunt ca majoritatea, fara resurse. Si cand te gandesti ca nu mai departe de 50-60 de ani populatia majoritar rurala avea provizii cam pt un an de zile.

In alta ordine de idei ,ce s-ar intampla daca cineva 'autorizat' ar incepe sa indemne populatia sa se pregateasca?
1- panica
2-economia la pamant, toata lumea ar incerca sa-si faca provizii pt cateva luni, in mod dezorganizat si haotic
mai puneti voi alte posibile consecinte.

Intrebare pt cei care au provizii , unde le tineti ? (ca pt un an .....e nevoie de spatiu,nu gluma )

Angela74 said:
In alta ordine de idei ,ce s-ar intampla daca cineva 'autorizat' ar incepe sa indemne populatia sa se pregateasca?
1- panica
2-economia la pamant, toata lumea ar incerca sa-si faca provizii pt cateva luni, in mod dezorganizat si haotic
mai puneti voi alte posibile consecinte.
Cel putin in Romania, conform legii, fiecare este OBLIGAT sa pastreze in casa apa si provizii pentru 3 zile.
Cat despre indemnul "oficial" la facut provizii, daca s-ar produce o miscare "de masa" in randul populatiei, nu cred ca stocurile din magazine ar rezista mai mult de 2 zile. Plus ca va fi o crestere accelerata a preturilor, in decurs de ore.

anuk said:
Intrebare pt cei care au provizii , unde le tineti ? (ca pt un an .....e nevoie de spatiu,nu gluma )
Spatiul minim necesar unei ratii de circa 2500 calorii/zi/om pentru un an de zile este de 400 litri. Sa spunem 500, deoarece mai avem pierderi de spatiu datorita ambalajelor.
Deci, spatiul minim pentru hrana a 2 persoane pe un an de zile este de 1 metru cub.
La mine, avand in vedere faptul ca am o buna parte de mancare mai "pretentioasa" si pentru ca am ratie de 4000 calorii/zi, spatiul este dublu, adica 1 mc /persoana/ an.
Nu stiu daca are rost sa spun ca la Bucuresti nu am provizii pentru un an, ci doar pentru o perioada minima de timp. Plus provizii care sa-mi permita sa ajung "la conac" sau in alt loc sigur.
Problema cea mai mare pentru mine este apa.
Calculand minim 5 litri apa/zi/om, ies aproape 2 mc de apa/an/om. Nu am si nu o sa am niciodata in stoc aceasta rezerva, dar am surse de apa plus mijloace de a filtra si purifica cantitati virtual nelimitate de apa.

Acum, in cazul meu, cantitatea de mancare necesara pentru a-mi acoperi 4000 calorii/zi cantareste circa 0.6 kg. Pentru deplasarea din Bucuresti spre "conac" am luat in calcul o durata maxima a deplasarii de 10 zile (200 km mers pe jos 5km/ora timp de 4 ore/zi). Deci o sa car in spate 6 kg de mancare. La mancare se mai adauga si 7 litri de apa plus 2 kilograme de alte materiale. In total, pentru 10 zile am un rucsac de 15 kg.
As dori sa pot sa am mai mult, dar momentan nu pot renunta la cantitatea de mancare si de apa, iar antrenamentul pe care il am imi permite doar atat.
O idee pe care am preluat-o de pe un site este aceea de a face pe traseul spre "conac" un fel de "vizuini" in care sa pun mancare/apa/echipament de pe acum, astfel incat daca va fi cazul sa evacuez pe jos, sa am parte de suficient echipament si sa nu am probleme cu apa/mancarea, fara insa a cara un munte in spate. O mai rumeg si o sa iau o decizie in acest sens.

Gogu said:
Spatiul minim necesar unei ratii de circa 2500 calorii/zi/om pentru un an de zile este de 400 litri. Sa spunem 500, deoarece mai avem pierderi de spatiu datorita ambalajelor.

Pe tema asta discutasem cu ginerele meu care si-a terminat de construit un adapost. Mi se parea ciudat pt ca desi si-au terminat casa, tot mai "construiau".
Din punctul meu de vedere, o "agonie" in cazul unei catastrofe, nu poate fi prelungita mai mult de 2-3 luni. Acum depinde si de ce natura ar fi catastrofa: cutremur, inundatii- cum ar fi un tzunami, sau in cazul unor catastrofe nucleare, in opinia mea rezultatul este acelasi. Mai devreme sau mai tarziu, sfarsitul este inevitabil.
Pt orice eventualitate, am rezerve pt o luna , dar nu mai mult. Problema care ramane este apa care nu ar ajunge mai mult de 20-21 de zile cu un minim de 2 lt/ zi/ pers.

Acum depinde si de ce natura ar fi catastrofa
Asta imi pare problema principala.
Pune cazul unui super vulcan care se pregateste sa erupa. Cu o luna ,doua inainte se poate sti, insa aria de impact e imensa, sa zicem cam toata Europa. E clar ca ,in caz de, lumea va trebui sa plece in locuri sigure. Buncarul ,adaposturile etc sunt sigure pt unele catastrofe nu pt toate .

Eu iau in calcul mai mult decat o catastrofa clasica.
Iau in calcul si o eruptie majora care poate aduce inca un "an fara vara" implicit recolte agricole minime timp de un an.
Sau un colaps economic cu vreo 20- 30% somaj.
Sau, de ce nu, un CME major ce poate lasa fara curent electric cel putin un an majoritatea planetei. Si toti stim cat de legati suntem de curentul electric.
Si lista poate continua, cu o seceta acuta.

Io am o singura dilema. Matale chiar ai nevoie de 4000 calorii/zi? Bun, sa zicem ca da (poate tragi de fiare in draci, dai la sapa de-ti vine rau :P), in cazul unei calamitati nu te gandesti sa mai reduci din portie? :D

Am luat in calcul efort prelungit in conditii de iarna, fara adapost.
Adica, cel mai pesimist scenariu pe care mi l-am putut imagina.

Gogu said:
8-x8-x Dar la o invazie a unei civilizatii extraterestre v-ati gandit ??

Luna said:
Gogu said:
8-x8-x Dar la o invazie a unei civilizatii extraterestre v-ati gandit ??

Nu in mod special.
Daca vin aia micii, multi si verzi cu ganduri prietenoase, scot la bataie nishte tzuici si friptane. Daca vin cu ganduri dusmanoase, actionam in functie de imprejurari.
Desi eu nu m-am gandit niciodata la potentiali vizitatori extraterestrii veniti pe pamant cu gand de cotropire...

Back