• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Marturii de la seismul din 4 octombrie 2011

Old DG

New member
Reaction score
0
Scurt si mai tare ca de obicei, fara urmari, Seven a anticipat cu cca. 5 secunde avans, scheunand!

Uai, care l-a simtit sa lase aici mesaj, ca va trec pe lista primii pentru locurili de cort. :D Ca vine ala marili, nu va jucati!

Sincer sa va spun eu nu l-am simtit, dar bine am fost si obosit, am dormit neintors. :)

Agitatie si marturii la asta de 4,8 ? Hai sa fim seriosi .

a fost mai slab ca cel din 1 mai ...Atunci s-a miscat patul , acum nu s-a miscat nimic...

Pfff, iar imi stricati combinatiile. Poi de cate ori sa va spun ca e PRECURSOR!!! Si vedeti ca nu mai am multe locuri. Nu va jucati!

Eu cred ca impresiile si felul in care ati receptionat cutremurul nu trebuie sa se piarda in uitare!
Pe alte siteuri zeci de oameni din toata tara si-au postat aceste impresii, luindu-le in serios!
Cand va veni unul mare nu cred ca vom mai avea timp sa radem, ci sa vedem de unde ne mai adunam!
Parerea mea este ca nu trebuie tratat in bascalie un astfel de cutremur!
Repet, este parerea mea si nu litera de lege!

De vreme ce s-a simtit si in Bulgaria, e clar ca nu a fost chiar 4,8. Sigur peste 5,0. Cel din 1 mai a fost de 5,4 grade. Cel de ieri probabil un 5,2, oricum peste 5,0.

Am simtit destul de bine cutremurul, la o intensitate comparabila cu a seismului de 5,4 grade produs la 1 mai, ora 5h24min timp local. Eram in pat, am simtit mai bine miscarea orizontala, pe directia est-vest, cu durata estimata la 4-5 secunde. In plus, am auzit si zgomotul provocat de trepidatia bibliotecii.

Si de ce ne minte INFP-ul Geox? De ce nu dau ei datele reale? Ce au de pierdut/castigat? Tu poti sa afli cat a avut exact?

Nita, problema este urmatoarea. Ei efectueaza calcule preliminare, fie in varianta automata, fie in varianta manuala. Cand vin date de la un numar foarte mare de statii (in cazul seismelor moderate, asa cum a fost cazul evenimentelor din 1 mai si 4 octombrie), e normal sa existe erori, iar corectiile se fac intr-un timp de ordinul zilelor si chiar al saptamanilor. Plus ca apar diferente in functie de tipul de magnitudine evaluat. O magnitudine moment Mw de 4,8 corespunde cu o magnitudine Richter de 5,3 grade, in cazul seismelor adanci din Vrancea. Ei estimeaza si publica magnitudini bazate pe moment seismic, ulterior se fac si conversii, echivalari de rigoare.
Este foarte usor sa tragi concluzia ca infp ne minte, bla-bla-bla. La o privire mai atenta, constatam ca lucrurile nu sunt simple. Ma dezamagesti, nita. Daca te uiti pe site, constati ca au dat si formulele de conversie MD-Mw, pentru diferite intervale de magnitudini. Dar noi nu ne uitam la detalii, emitem aprecieri de forma cat mai sonore cu putinta. E mai usor asa, nita, nu ?
Ai un 2 pentru azi, sorry, asta e situatia.

Pentru nita:

http://www.infp.ro/catalog-seismic/informatii

Mw = 0,52MD + 1,1 (2,9 ≤ MD ≤ 4,7; Oncescu si Bonjer, 1997)
Mw = 0,74MD + 0,80 (2,6 ≤ MD ≤ 5,0; Oncescu si Bonjer, 1997)
Mw = 0,92MGR + 0,81 (5,3 ≤ MGR ≤ 7,4; Oncescu si Bonjer, 1997)
MS = 1,59 mb – 3,97 (Gutenberg si Richter, 1956)
MGR = 0,56 Imax + 2,18 (Imax ≥ VI; Radu, 1979)
MS = -2,14 + 1,43 ML -0,018 ML2 (ML ≥ 5,0; Bath, 1973)

Mai mult nu mai e de spus.

Daca un cutremur pe care cei mai multi dintre noi nici nu l-am simtit trebuie tratat serios.... Si da, or fi zeci de impresii pe ale forumuri despre zgaltu asta mic, multe dintre ele le gasiti la istrati, unde stim bine cu cine avem de-aface.Dar sa nu uitam ca noi suntem un forum unic :D. Eu zic sa nu ne mai panicam la orice boare de vant , ca nu e cazul. Panica nu face bine. Veselia da! E tot o parere personala, care in mod sigur va fi inteleasa gresit de unii . :P

Bodo,
Daca tu compari siteul cutremur.net cu cel al lui istrati, nu mai am comentarii!

Multumesc mult DG. Ai pus punctul pe i, ca de obicei.
Bodo, cutremur.net nu se compara cu istratii, ca sa iti fie clar, da ? Iar modul cum bagatelizezi "alte forumuri", pe care le compari cu istratii, dovedeste necunoastere si lipsa de respect. Am terminat discutia, clar ?? De fapt, poate ca si tu provii de la istrati, de vreme ce stii prea bine ce se mananca pe acolo.

Buey fratilor, ce aveti mey? E luna plina?
bodo said:
Daca un cutremur pe care cei mai multi dintre noi nici nu l-am simtit trebuie tratat serios.... Si da, or fi zeci de impresii pe ale forumuri despre zgaltu asta mic, multe dintre ele le gasiti la istrati, unde stim bine cu cine avem de-aface.Dar sa nu uitam ca noi suntem un forum unic :D. Eu zic sa nu ne mai panicam la orice boare de vant , ca nu e cazul. Panica nu face bine. Veselia da! E tot o parere personala, care in mod sigur va fi inteleasa gresit de unii . :P
Imi arata si mie cineva unde este comparatia care v-a facut sa sariti in sus dintre cutremur.net si "forumul oficial al ing. ioan istrate"
In plus, fiecare avem pareri personale. Si daca x-ulescu sau y-ulescu are o parere personala, asta nu ma obliga pe mine sa o am la fel.
Cum suna reclama aia? "Suntem toti diferiti. Din fericire"

zeci de impresii pe ale forumuri despre zgaltu asta mic, multe dintre ele le gasiti la istrati

si care e problema ca pe cutremur.net (unul dintre cele referite drept "alte forumuri") ar fi zeci de impresii ? Daca oamenii vor sa isi impartaseasca impresii, foarte bine. Ma bucur ca o fac pe cutremur.net, da.

Marturiile oamenilor sunt foarte importante, in general, pentru elaborarea hartilor macroseismice si evaluarea urmarilor sau a modului de manifestare a unui seism. Eu nu iau in deradere treaba asta.

din respect pentru DG, o sa-mi pun si eu experienta.
dormeam si am avut impresia ca sotul meu devenise cit o balena si se foia in pat, miscandu-l. m-am trezit si am auzit paharele din vitrina zanganind. mi-am dat seama ca fusese cutremur. pana am aprins veioza, nu s-a mai miscat nimic.

Back