• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Matematica

Status
Not open for further replies.
GeoX said:
Matematica sau viteza ? Ce are viteza, saraca ? Bine, in manualul de fizica de a 9-a, la mecanica, sunt multe probleme tipice cu viteza, chestii. De fapt partea cu viteza e legata mai mult de fizica, desi, sigur, solutia necesita si un rationament simplu care sa implice aspecte matematice.

Matematica are probleme frumoasa, nu mi-au placut probleme de genul " La ora 12 si 35 pleaca trenul personal cu viteza de 40 km/h din A spre B. La ora 17 si 45 de minute pleaca acceleratul cu viteza de 72 km/h din B spre A. La ora 18:35 ele se incruciseaza. La ce ora ajunge personalul in B? La ce ora ajunge acceleratul in A? "

Tot de ale matematicii:) Se spune ca multi matematicieni sunt poeti buni:)
Matematică într-o criptă cu stele

de florian abel

La-nceput ne adunasem firea,
Tot scazând segmentul dintre noi
Şi-am descoperit că înmulţirea
E-mpărţirea raiului la doi.

Timpul a intrat în congruenţă,
Înotând abstract prin teorii
Dar simţind că pierde în esenţă,
Când un cerc se teme-a se roti.

Nici o rugăciune ascendentă
Nu a frânt o limită în cer,
Rămânând ca insuficientă
Înmulţirea-n tabla lerui-ler.

Dar căzu în unghi o bisectoare
Şi-a tăiat diametral opus,
Cotangent cu-n ac de vrăjitoare,
Însumarea restului redus.

Nu credeam că toate - acele semne
Cu "mai mari", "mai mici" sau "aparţin",
Pot s-aşeze-n forme triste, lemne,
Printre lumânări cu vârf de spin.

Declinând simplificarea sorţii,
Tot ce-am adunat şi-am înmulţit,
Diferit de integrala morţii,
S-a redus la minus infinit.

Lupul şi mieii
.
Lupul-sur a dat târcoale
La o stână de mioare.
Prima noapte a luat
Un miel alb şi un tărcat.
A doua noapte doar unul,
Căci l-a gonit ca nebunul,
Un dulău dur, fioros.
Dar reveni flămângios,
Şiretul, şi-a treia noapte,
Luând doi mieluţi în spate.
Vai, dar lupu-i greu de cap,
Nu ştie câţi a luat!
de Aurora Luchian

Ion Barbu-Dan Barbilian. Poet si matematician.

Ion Barbu scrie minunat,nu stiu cum socoteste ,ca e o latura care mie nu imi prea place:)

Nu-ti place matematica ? Sau faptul ca Barbu a fost si un stralucit matematician ? Ahaaa...

Mai ,cred ca nu imi place matematica ,dar e de inteles ca am un spirit mai rebel si stiintele exacte m-ar face sa fiu ceva mai...ponderata:P

Mie mi-a placut mai ales geometria, atat cea plana cat si in spatiu. Cu algebra, deh, pe alocuri ceva ciocniri, dar la geometrie eram bun. Nici cu analiza matematica nu stateam rau. Bine, in ceea ce fac acum am nevoie si de matematica, asta e, un instrument indispensabil. Deci nu ca stiinta ca atare, adica nu ca un scop in sine, cat ca un instrument.

O problema pentru Gigi Becali:

100 de persoane intra pe stadion sa vada un meci.
Adultii platesc 5 lei biletul, studentii 3 lei, (Becali face reduceri la studenti?) iar copiii cate 50 de bani.
In total, acest grup (mai vin si altii Becali, nu te speria) plateste 100 de lei (ai da faliment la preturile astea)
Stim ca sunt mai multi copii decat adulti si mai multi adulti decat studenti.
Cati adulti, copii si studenti erau?

*am mai spus, ador probabilitatile*

Se spune ca aceasta problema ar fi pus internetul "pe jar" Credeti ca-o problema grea ?

Adica in "vorbe" ar insemna cam asa:
- 3 mere egal 30, de unde 1 mar egal 10;
- 1 mar + 4 banane + 4 banane egal 18, de unde rezulta 1 banana egal 1;
- 4 banane - 2*1/2 cocos egal 2. deci 1/2 cocos egal 1;
- prin urmare 1/2 cocos + 1 mar + 3 banane = 14

Sper ca am calculat bine! :)

Incerc si eu o mica problema. :) Cate cifre are 5 la puterea 1.000.000.000 :-??

Nu, mult mai multe! :D Unsprezece cifre are 5 la puterea 15. Pentru 5 la puterea 1.000.000.000 numarul cifrelor este de ordinul sutelor de milioane.

Cand am zis "muuuuulte" am zis ca nu le pot estima si numara :P

real32 said:
Nu, mult mai multe! :D Unsprezece cifre are 5 la puterea 15. Pentru 5 la puterea 1.000.000.000 numarul cifrelor este de ordinul sutelor de milioane.

Rationamaentul prin care am "obtinut" 11cifre a fost acesta : am numarat cifrele scriind 5 si 1.000.000.000 sus la locul unde se scrie puterea, pt de regula in ex, pt a nu umbla cu cifre f mari se lucreaza cu puteri :P Logic ar fi ca raspunsul corect sa fie 11 . Nu?

Se poate scrie si asa dar se poate calcula cu ajutorul logaritmilor numarul exact de cifre pe care il are 5 la puterea 1.000.000.000 :P.

Iti dai seama cat de complicat ar fi sa rezolvi exercitii fara a folosi puterile, la cate cifre s-ar ajunge?

Ce este aceasta: doua capuri, doua maini si sase picioare, iar in mers numai patru?

Status
Not open for further replies.
Back