• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

MENIUL ZILEI .

anuk said:

Ce alte legume faci in afara de cartofi?

Dovlecei,flori de la dovlecei, ceapa taiata inele (nu prea place alor mei), brocoli, conopida, chiar si morcovi, ciuperci, anghinare, chimen dulce.
Intai se dau in clocot cateva minute , dar sa ramana crocante ,se dau prin aluat apoi se pun ulei sa le cuprinda bine. Pt cateva min, pana se auresc, uleiul nu trebuie sa faca fum, niciodata, nici sa punem prea multe legume odata sa nu scada temp prea mult.
Pastella se poate face in mai multe feluri: simpla simpla cu apa gazata f rece, faina alba sau in doua cu faina de orez, un pic de sare. Sau cu oua:
cam 125 g faina
2 oua
2 linguri ulei
2 lg bere
putina sare
In faina se pun galbenusurile ,uleiul si berea, se amesteca si se lasa la odihnit cam o ora. Dupa ,se incorporeaza albusurile spuma.
Pt peste se foloseste pastela fara ou, cel putin eu asa fac. Pestele nu trebuie sa fie mare, sardinele proaspete se preteaza de minune,eventual cu sirea spinarii scoasa.

Sa intelg ca e un fel de legume pane? Asta imi sugereaza termenul de "pastella . Se cheama ca e o sugestie buna, nu ma gandisem la legume gatite asa. Merci,Angela , am sa incerc.Si fiindca ai pomenit de anghinarie,poate dezvolti modul de preparare,pt a inceput sa apara la magazin si ma bate gandul sa cumpar si sa gatesc, ca am auzit doar de bine despre aceasta leguma necunoscuta la noi.

Cu placere Anuk.. Pastella e un aluat moale ca ala de clatite. Cu un cleste sau cu mana treci legumele prin aluat si le pui in ulei imediat. Pane e cam altceva, e snitelul, se da intai prin faina, ou ,pesmet, sau direct ou apoi pesmet.

Uneori fac snitele fara sa le trec prin faina,ci "le inec" in ou ,sare, faina si lapte sau apa,oarecum asemanator(ma refer la consistenta ) cu ce numesti tu pastella.

- tocanita de bureti negri ( de padure ,cu usturoi si mamaliga )
-fasole frecata
-paste cu sos de mazare
-capsuni

-ciorba de curcan
-crap prajit cu mujdei si mamaliga
-capsuni
-paste cu dovlecei

Ciorba de legume
Pastai cu smantana si usturoi
Rasol de porc cu hrean
Omleta cu creier si rosii la cuptor
Pandispan

Daca te rog frumos sa postezi reteta de omleta cu creier si rosii la cuptor ,vrei? Poate e altfel decat o fac eu . Daca stie cineva reteta de "creier maceleresc " ar fi super .

Nu e propriu zis o reteta.E o "chestie"inventata de mine...foarte usor de facut si bunuta.Iese mai mult ca o budincuta dar fara sa fie pufoasa...O postez acum.

Am si eu"reteta mea " pt omleta la cuptor care seamana la gust cu pizza .

N-am manacat sparanghel si evident nici n-am gatit :D: astazi zi de SPARANGHEL. Am rascolit netul pt retete, ce-o sa iasa....Dumnezeu cu mila.Nu-i obligatoriu sa-mi placa desi se spune ca-i leguma regeasca, ca a provocat fascinatie de-alungul timpului in randul gurmanzilor din toate colturile lumii:D: va spun pe seara ce-a iesit :P
O sa incer ca fac :
-pasate cu sparanghel
-omleta cu sparanghel
-sparanghel cu bacon

Prima impresie,l-am spalat,curat si am gustat o bucatica din el asa crud
514CD5948C559F4242F24414E12.jpg
are un gust asemanator cu cotorul de varza :D: Se vede ca n-am sange albastru in vene =))

Fiert are o tenta amaruie.

Stie taranul ce-i sofranul si eu ce-i sparanghelul =)) a iesit bun dar ..... :D: nu cum scontam,astazi pastele ,maine incerc omleta .

Omleta e buna. Farfurile de sparanghel verde mieimi plac inabusite si trecute prin ulei cu usturoi.
Eu aseara am facut bame proaspete cu carnati subtiri. Separat, cand pot nu amestec legumele cu carnea.

Azi la pranz eram numai eu cu una din fete ,a fost destul gnochi cu umplutura de branza dati prin unt cu salvie.
Diseara carnita pt carnivori si garnitura (un pure, mai sunt bame, salata cu rosii castraveti, ridichi ,ceapa verde)
Capsuni cu frisca (din spray ,rusinica), cirese, inghetata.

La noi se gasesc si inca la un pret destul de mare asa cum arata poza pe care am pus-o ,nici vorba de varfuri care arata intr-un mare fel :P. Si astea verzi au un gust amarui?

Back