anuk
Moderator
- Joined
- Oct 28, 2009
- Messages
- 59,925
- Reaction score
- 0

In ultimele zile, zeci de persoane au ajuns la spital iar altele au murit din cauza intoxicatiilor cu ciuperci otravitoare. Avalansa de imbolnaviri a creat panica printre cei obisnuiti sa mearga la cules in fiecare toamna. Ei spun ca de vina ar fi si mutatiile genetice suferite de ciuperci. Specialistii au explicat pentru citynews.ro ca acestea sunt excluse si ca vina apartine exclusiv culegatorilor, care nu se documenteaza inainte de a pune in desaga tot ce gasesc in padure.
“In ultima perioada, datorita conditiilor climatice, incalzirii vremii si umiditatii, in paduri au aparut foarte multe ciuperci. Cauza principala a intoxicatiilor care ne ingrijoreaza pe toti este necunoasterea. Oamenii trebuie sa stie ca nu se recolteaza decat acele ciuperci care nu sunt toxice”, a declarat consilierul coordonator al Unitatii Fitosanitare Maramures, Valer Vele.
El a explicat si cum putem deosebi ciupercile comestibile de cele otravitoare: “In ultimul timp au aparut tot felul de amanite, rusulele de toamna si o parte dintre asa numitele pitoi, boletus, dintre care unele sunt toxice, dar nu sunt otravitoare. Pe langa boletus edulis, care este o specie foarte bune si cu deosebite calitati gustative, mai sunt si altele, cum ar fi hribul amar, buretele vrajitoarei, hribul dracului si cel caramiziu care sunt toxice. Cele patru se deosebesc in principal de cele comestibile daca rupem palaria carnoasa si observam ca ele fie se invinetesc, fie primesc o nuanta rosiatica. Acestea nu sunt comestibile si produc intoxicatii si indigestie, dar nu duc neaparat la moarte. Sunt in schimb alte specii, cum sunt rusulele de toamna care se confunda usor cu o amanita foarte toxica. Cunoscatorii stiu insa cum sa faca diferenta. Amanita are la baza piciorusului un bulb, ca si cum ar creste dintr-un ou de rata de culoare verzuie. Aceasta este foarte toxica si este suficient ca o bucatica mica sa ajunga printre ciupercile pe care le culegem ca sa produca moartea. Mai exista o specie de amanita phalloides care se poate confunda cu vinetica sau oita, toatce aceste amanite fiind toxice. Una singura, painea doamnei, este comestibila, insa este mai bine sa nu o recoltezi pentru a nu risca nimic”.
Specialistii spun ca “metodele empirice de testare a ciupercilor, cu inelul sau lingura de argint, buchetul de patrunjel nu sunt dovedite stiintific. In ceea ce priveste mutatiile la ciuperci, cei de la institutul de cercetari de la Mogosoaia nu au resuti sa faca astfel de mutatii, ele fiind excluse”.
Vlaer Vele ii sfatuieste pe cei ce se pregatesc de cules ca “inainte de a merge in padure sa se decoumenteze foarte bine. Exista in librarii ghiduri de recunoastere a ciupercilor si este bine ca ele sa fie studiate amanuntit. Mai mult, este bine ca ciupercile sa fie fierte in doua sau trei ape si abia apoi preparate”.