...apropo de acea lumina, acum lucrez la un studiu referitor la optica cuantica versus probabilitati.
Daca as fi activat aici, deschideam topic (nu stiu daca e deschis)
E un domeniu de top, iau in considerare doar teoriile acceptate.
Iau meditatii in acest sens.
"utilizarea
mecanicii statistice este fundamentală
pentru conceptele de optică cuantică: Lumina este descrisă în termeni de operatori de câmp pentru crearea și anihilarea de fotoni – de exemplu, în limbajul electrodinamicii cuantice."
"O stare des întâlnită a câmpului de lumină este starea coerentă, cum a fost introdusă de Roy J. Glauber în 1963 Această stare, care poate fi folosită pentru a descrie aproximativ ieșirea unui laser cu o singură frecvență mult peste pragul laserului, prezintă statistici cantitative pentru fotonii Poissonian. Prin anumite interacțiuni neliniare, o stare coerentă poate fi transformată într-o stare coerentă saturată, prin aplicarea unui operator de saturare care poate prezenta statistici super sau sub-fotonice Poissonian. O astfel de lumină se numește lumina saturată. Alte aspecte importante cuantice sunt legate de corelații ale statisticilor de fotoni între diferite fluxuri. De exemplu, conversia down spontană a parametrilor poate genera așa-numitele “fluxuri gemene”, unde (în mod ideal) fiecare foton al unui flux este asociat cu un foton din alt flux."
http://www.sfetcu.com/optica-cuantica/
E un domeniu fascinant, mai ales ca se imbina cu statistica.[/i]
E o pasiune mai veche a mea, nu intamplator am povestit aici despre cartea lui Tolstoi
"Hiperboloidul inginerului Garin." M-a fascinat acea carte.
Gogu a spus ca a citit-o.
Sarrah.