• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Pe vremea lui Ceausescu era mai bine

Stradivarius

New member
Reaction score
1
Am trecut prin multe în viață, dar dacă mă uit în urmă, vă spun sincer: era mai bine pe vremea lui Ceaușescu. Poate că unii tineri de azi nu înțeleg, dar cei care au trăit acele vremuri știu despre ce vorbesc. Toată lumea avea de muncă. Nu existau oameni care să stea pe stradă sau să fie dați afară de la serviciu peste noapte. Statul avea grijă de tine și, indiferent de meserie, îți găseai un rost. Acum? Ești norocos dacă ai un job stabil și bine plătit, că altfel trăiești de la lună la lună, fără siguranță.

Pe vremea aceea, statul îți dădea apartament. Nu exista să stai cu chirie sau să te înglodezi în datorii 30 de ani ca să ai un acoperiș deasupra capului. Ceaușescu a construit blocuri peste tot, și fiecare familie avea dreptul la o locuință. Astăzi, prețurile au luat-o razna, și nu mai știi cum să faci rost de bani să-ți cumperi o casă. Educația era gratuită și de calitate. Toată lumea mergea la școală și erai obligat să înveți. Azi, trebuie să plătești meditații și tot felul de taxe. Iar sistemul de sănătate? Spitalele erau dotate, medicii aveau respect pentru meserie. Acum, trebuie să ai bani ca să primești un tratament decent. Si tot atunci exista ordine. Nu era atâta haos, infracționalitate sau violență pe străzi. Poliția și Securitatea își făceau treaba. Acum e debandadă, fiecare face ce vrea, iar legea e aplicată doar pentru cine are bani.

Nu zic că era totul perfect, că nici atunci nu era raiul pe pământ. Da, aveam lipsuri, dar știam cum să ne descurcăm și trăiam mai simplu, cu respect pentru valorile familiei și pentru muncă. Astăzi, totul e pe grabă, pe bani și pe interes.

Îmi e dor de vremurile acelea, și vă spun, din suflet, că nu toate lucrurile care vin odată cu “libertatea” sunt neapărat mai bune.

ceausescu1.jpg ceausescu2.jpg ceausescu3.jpg ceausescu4.jpg ceausescu5.jpg ceausescu6.jpg ceausescu7.jpg

Amintiri din copilarie. Bineinteles ca tii minte doar partile frumoase, dar cat s-au chinuit ai tai sa iti faca copilaria frumoasa, asta nu ai de unde sa stii.

Toata lumea avea de munca? Si acum ar putea avea toata lumea de munca daca ar accepta conditiile de atunci, adica sa accepti un loc de munca nu neaparat pe calificarea ta, in orice loc din tara si pe orice salariu. Daca nu ai de munca, eu iti gasesc acum job ca muncitor necalificat la Sighetul Marmatiei pe salariul minim. Esti dispus sa accepti conditiile de atunci si sa iei postul? Eu cred ca nu.

Nu existau oameni care sa stea pe strada, adica de fapt cu ce te deranjeaza ce face altul daca sta pe strada? Esti invidios, vrei si tu si nu poti, sau ce?

Ca nu te dadea afara peste noapte, nici acum nu de da afara de pe o zi pe alta, decat daca iti da si niste compensatorii, sa scape mai repede de tine. Si revenim la paragraful de mai sus: oricand iti gasesc de munca necalificat, de ce nu accepti asta?

Siguranta e o vraja pe care o tot aduc in discutie cei care ridica in slavi vremea lui Ceausescu. Ce siguranta era atunci? Ce siguranta au avut cei care munceau in 1989 si pe urma s-au trezit restructurati dupa revolutie? Despre ce siguranta vorbim? Ca nici macar regimul nu a fost "sigur".

Back