MOD1 !
Informatia adusa de mine consta in faptul ca deasupra Romaniei va veni un val de aer incarcat cu nisip din desertul Sahara. In textul articolului, erau postate explicatii cum si de ce ne vom sufoca. Cei de la ziarul gandul, s-au documentat temeinic in ceea ce priveste informatia. Si anume :
- Ozonul (O3) greacă: ozein - miros este format din trei atomi de oxigen fiind o moleculă instabilă care după un timp scurt se descompune în oxigen molecular (O2).
El este un oxidant puternic din care cauză este dăunător omului, producând dureri de cap, fiind iritant, caustic al mucoaselor respiratorii.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ozon
.......................................................
Ozonul
Se vorbeste foarte mult in ultima vreme despre subtierea periculoasa a stratului de ozon ce ne protejeaza de ucigatoarele radiatii ultraviolete ale Soarelui. Dar putina lume stie ca ozonul este un gaz toxic, urat mirositor. Au existat chiar vremuri in care se recomanda calduros aerul de munte ca fiind „ozonat", numai bun pentru sanatatea omului. Tot asa, poate o sa va surprinda asta, unele ape minerale erau recomandate pentru ca erau „usor radioactive"... Multa ignoranta in aceste reclame, nu-i asa? Si totusi, daca vorbim de ozon, este interesant sa observam cum acest gaz toxic devine un element vital pentru protectia vietii terestre, altfel spus un rau care, in anume conditii, devine un bine.
http://www.referatele.com/referate/chimie/online9/Ozonul---stratul-de-ozon-referatele-com.php
...........................................................
Puterea de oxidare a ozonului este spectaculoasa, dubla fata de cea a clorului, cunoscut ca bactericid universal. - motiv pentru care este folosit in tratamente cosmetice pentru arderile de grasimi celulitice.
...........................................................
Referat despre Ozon, notat cu 9.40 - nivel Liceu :
http://www.referat.ro/referate/Ozon_2cff2.html
Ozonul este o substanţă periculoasă pentru viaţă datorită caracterului său puternic oxidant. La nivelul mării aerul necontaminat conţine aprox. 0,03-0,1 ppm O3. La concentraţii mai mari de 0,6-0,8 ppm scade capacitatea vitală a organismului, apar tulburări in difuzia dioxidului de carbon datorită edemului pulmonar instalat.
Concentratia ozonului creste cu altitudinea înregistrându-se un maxim la 20-30 km si poate varia de la o zi la alta, mediile lunare indicand variaţii sezoniere. Cea mai mare parte din ozon se formează şi se distruge in zona cuprinsă între latitudinile 30 N, respectiv 30 S.
Termenul de gaura de ozon desemnează fenomenul de rarefiere a stratului de ozon stratosferic deasupra Antarcticii. Fotografiile făcute din satelit au indicat ca aceasta gaură se roteste in jurul. Polului Sud si revine in poziţia iniţială după o săptămână. In figura alăturată este prezentată distrugerea stratului de ozon deasupra Antarcticii, exprimarea concentraţiei ozonului făcându-se in unităti Dobson......................
Mod1, cred ca ziaristii care au scris articolul din ziarul gandul, stiau inca din liceu ca ozonul este un gaz toxic si urat mirositor. Eu recunosc ca abia acum am aflat pentru ca tu ai spus ca e benefic si am vrut sa stiu daca ai sau nu dreptate.......