Raiul, iadul sunt in noi
Nu stiu cat va intereseaza, dar nu pot lasa ca o astfel de stire sa treaca fara ecou. In ceea ce ma priveste, consider ca este vorba de un eveniment istoric. Din presa occidentala, am aflat ca Papa Benedict al XVI-lea a recunoscut in sfarsit ca raiul, purgatoriul si infernul, toponime de baza ale dogmei catolice, sunt niste metafore. Asadar, nu vom mai cauta in zadar cu ochii paradisul printre norii cumulonimbus, nici iadul in scoarta planetei. Suveranul pontif a declarat miercuri ca "Purgatoriul nu este un element din maruntaiele Pamantului, nici un foc exterior, ci unul interior."
Nu e insa primul care schimba o viziune fixata de secole. Ioan Paul al II-lea a sustinut si el, in august 1999, ca raiul si infernul sunt niste stari sufletesti, amintind, dupa cum observa si jurnalistii "El Pais", de una dintre cele mai celebre concluzii ale filosofului existentialist Jean Paul Sartre, in piesa de teatru "Cu usile inchise", si anume "Infernul sunt ceilalti". Fostul suveran pontif a declarat atunci ca "infernul, mai mult decat un loc, este o situatie in care se afla cel care se indeparteaza in mod constient de Dumnezeu". Iar raiul "nu este un loc fizic, intre nori, ci relatia vie si personala cu divinitatea”.
Concret, asta presupune o eliberare a mintii credinciosilor de temeri. Papalitatea, ca "autoritate" in domeniu, renunta la o escatologie apocaliptica, la imaginea unei divinitati razbunatoare si tortionare. Tot jurnalistii de la "El Pais" il citeaza pe un teolog precum Hans Kung care afirma in 1975: "Nu putem sa mai credem azi, ca in timpurile biblice, ca cerul este partea exterioara a tronului lui Dumnezeu. (...) Cerul credinciosilor nu este acelasi cu cerul astronautilor. Nu este un loc, ci un mod de-a fi. (...) Iar, prin infern, nu trebuie sa intelegem un loc al lumii subterane, ci excluderea din comuniunea cu Dumnezeu cel viu."
Cat despre purgatoriu, acesta a intrat in scena ceva mai tarziu cand Biserica a trebuit sa adune cumva fonduri pentru Cruciade. Si atunci, cineva a avut stralucita idee a inventarii unei trepte intermediare, intre Rai si Infern. Culmea, "evadarea" de acolo putea fi si ea obtinuta prin cumpararea de "indulgente". Atat in nume propriu, cat si pentru cei dragi si decedati.
Biserica Catolica incearca acum sa nu mai ignore descoperirile stiintei si nici spiritul acestor vremuri, constienta fiind ca intr-o lume in care calatorim spre alte planete, imaginile cu amorasi rozalii, dar si cele cu demoni inarmati cu furci nu prea mai au cum sa fie de actualitate. Probabil, in viitor, pentru convertirea si pastrarea credinciosilor nu va mai miza ca pana acum pe frica. Sau, daca o va face, atunci teama va fi una dintr-un registru mai subtil, simbolic, nu atat de grosolan ca in viziunile anterioare. Teama omului contemporan nu va mai fi trezita de niste flacari mitologice, in care sufla insusi Dumnezeu, ci de singuratate, de lipsa apartenentei, de lipsa sperantei.
Si ar mai fi ceva. Umanitatea s-a dovedit capabila, din pacate, sa depaseasca imaginatia teologilor de acum cateva secole. Nu am trecut noi cumva deja prin cateva iaduri? Nu ne-am dovedit mai inventivi decat insesi cele mai intunecate tablouri zugravite de cei mai obtuzi dintre preoti? Nu am avut noi lagare, cu foc si cu pucioasa, unde nici macar n-a mai contat criteriul moralitatii? Nu am depasit mereu limite si limite ale cruzimilor? Nu avem si acum ochi care ne supravegheaza, omniscienti, omnipotenti, deloc iertatori? Nu am fost deja acolo?
...continuare in pagina 2
http://www.flu.ro/articole/Controverse/Raiul_iadul_sunt_in_noi.html