• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Reactia societatii la cutremur

Pushavision

New member
Reaction score
0
Cutremure mari sunt aproape zilnic in lume si deoarece Romania este o zona cu grad ridicat de seismicitate ne putem astepta ca oricand, chiar si maine sa avem si noi un cutremur de magnitudine mai mare de 6,5 grade pe scara Richter.
Important este sa nu fim surprinsi nepregatiti pentru astfel de situatii de criza.
Noi cu totii ar trebui sa cerem in modul cel mai serios si insistent, Administratiei de Stat si Locale sa ia masuri profilactice pentru astfel de situatii de urgenta, precum: personal de interventie rapida, echipamente speciale, mijloace de transport rapid, locuri de cazare, alimente de rezerva, apa potabila, medicamente, grupuri electrogene pentru producerea de energie electrica, statii de radio emisie pentru situatia in care operatorii de telefonie fixa si mobila vor deveni indisponibili.
Sa ne apere Domnul de astfel de situatii!

Personal, as merge mai mult pe mana privatului. Se stie ca statul este un prost administrator, oriunde in lume. Dar noi, ca entitati private, cum stam?

Eu asa stiu ca situatiile de urgenta, precum cele in caz de cutremur le gestioneaza Administratia de Stat si Locala prin echipe de interventie specializate, poate ca ma insel, dar inca nu am vazut sociatate particulare care sa actioneze ca si o casa de caritate, fara sa-si traga un maximum de profit.
SMURDUL ar fi aparent o exceptie, dar isi iau ei bani fara numar, stiu ei de unde, caci doar nu s-a indragostit de noi romanii seful lor!
Sincer nu-i vad pe unii privatizati ca si D.Patriciu sau S.O.Vantu facand impreuna echipa si alergand cu tarnacopul si lopata in maini ca sa-i scoata pe semenii lor pe care i-au jefuit, de sub daramaturi, ori sa dea bani pentru populatie, sau pe societatile din sectorul privat prestand servicii fara bani, pentru ca sociatatea capitalista nu este o societate de binefaceri ci una pentru obtinerea de profit!
Sa ai o zi cat mai buna si felicitari pentru activitatea desfasurata!

Gandim la alt nivel :)
Cand spuneam ca as merge mai degraba pe mana privatului, ma refeream strict la ce putem face noi, oamenii de rand.
Nu putem face o echipa SMURD, nu putem avea caini antrenati pentru cautarea sub daramaturi, dar putem avea o trusa de prim ajutor si cunostintele necesare pentru a o folosi, sau o lopata/tarnacop/cazma.
De acord, cu dotarea aceasta nu se poate face o operatiune de salvare propriuzisa, dar poti degreva echipele specializate de cazurile banale, ce pot fi rezolvate cu ce am enumerat mai sus, si lasandu-le sa intervina acolo unde noi nu putem interveni.

Si inca ceva.
S-a facut un sondaj prin SUA privind interventia la o catastrofa. Cam 80% din [populatie a declarat ca va astepta interventia "organului". Din punctul meu de vedere, asta nu este bine. Nici macar in Japonia, "organu" nu are capacitatea de a interveni in toate locurile in timp util. De aceea este bine ca noi sa putem ajuta cumva "organu" si inlesnindu-i munca.

Ok, Gogu!
Am prins abia acum ideea si am inteles ca este necesar sa punem mana de la mana ca sa ajutam "ORGANUL" impotent sa-si faca treba!
Am deja in bloc la mine cateva babe doritoare de o intervenitie rapida, fie ea si de 3 minute!
Numai de bine!

Mai, radem, glumim, dar "organul", oricat de "potent" ar fi el, nu poate interveni in toate locurile in acelasi timp. Si asta pe bune.
In mod normal in statele civilizate, "organu" recunoaste asta si antreneaza poporul si populatia sa-l ajute cu orice pot acestia.
Pe la noi mai vrea pana acolo, dar asta nu ne impiedica pe noi sa facem acest antrenament prin forte proprii.
Apoi, pe langa antrenament, "organu" a bagat intr-o lege si OBLIGATIVITATEA ca orice membru al poporului sa aibe in casa rezerve de apa si mancare pentru minim 72 de ore. Nu radeti, dar asa este.

Buna seara Gogu!

Din cate stiu eu in Japonia se faceau odata, frecvent exercitii cu populatia, cat si mai ales instructaje si se mediatiza intens planul de urgenta pentru situatii de cutremur si toate astea la initiativa Administratiei pentru ca oamenii sa stie, asa cum bine ai spus si tu, ce si cum sa faca in caz de seism.

1-Cam asta vreau eu sa spun ca trebuie sa se faca si la noi.
2-Apoi este nevoie de echipe specializate, cu pregatire si instruire permanenta; dotate si platite ca sa intervina operativ in caz de calamitate naturala sau in situatii de criza de alta natura, precum atac terorist, RAZBOI, etc.
3-Mai este nevoie de utilaje, de motorina pentru ele, adica de fonduri speciale, care tot Administratia trebuie sa le pun la dispozitie.
Eu sunt convinsa ca nimic din toate astea nu se fac.
4-La fel, ORGANIZAREA si masurile profilactice, nu intra in sfera de actiune a cetatenilor, este vorba de exercitii cu blocarea traficului si de aprobari speciale, nimic nu se poate misca in teritoriu fara acordul Administratiei Locale sau de Stat, nici un miting pasnic nu poti sa faci fara aprobare.
Pe de alta parte nici macar in scoli nu se instruiesc elevii referitor la situatiile de urgenta.

Oricand se poate intampla o catastrofa si daca vom fi prinsi asa nepregatiti la nivel national, nu doar familiarizati cu aceste situatii prin discutii pe internet in grupuri mici, va fi un dezastru pentru Romania, pentru ca la noi dupa cum se vede clar nimic nu merge asa cum ar trebui.
Noi am putea cu acest Forum sa tragem un semnal de alarma in acest sens pentru toti utilizatorii de internet din Romania, nu doar pentru membrii acestui Forum, dar poti tu sa-mi spui cum vom proceda?
O seara linistita!

Vorba cantecului :D:

In situatiile limita la care faceti referire ,solidaritatea isi spune cuvantul,interventia statului si "sansa fiecaruia"in rest.......Dumnezeu cu mila !

Undeva, ai si tu dreptate.
Lasand la o parte faptul ca la noi mentalitatea "organului" (in primul rand) nu este prea deschisa la chestiunile sugerate de tine si ca nu prea sunt mijloace materiale, sa-ti spun ce se face efectiv.
Echipe pragatite si antrenate etc si etc exista. Beleaua este ca sunt foarte putine. Dar se pot extinde, plecand de la nucleul actual.
Utilaje si motorina si etc si etc exista. La nivel orasenesc (si aici intra toate orasele si comunele si toate celelalte forme administrative) exista planuri de actiune in caz de catastrofa. In aceste planuri sunt luate in calcul, pe langa mijloacele organului si mijloacele private. Adica utilaje de constructii si utilaje ce pot servi la interventie. Firmele ce le detin sunt obligate sa le puna la dispozitia organului. In plus, in caz de calamitate, se mai si rechizitioneaza daca nu exista "bunavointa" din partea privatului. La fel, combustibili & shit exista, rezerve + achizitii din piata + rechizitii. Si mi se pare o chestie buna sa folosesti utilajele existente in loc sa inchizi, tu ca stat, o gramada de bani in utilaje ce vor fi folosite o data la, nu stiu, 30-40 de ani.
La capitolul exercitii, la fel ca si la cel de informarea poporului, organul sta foarte prost.

Acum, revenind, ce putem face noi? In primul rand sa ne informam corespunzator. Nu ma refer la "a sta cu inima la gura sa dea x bang-ul" ci la a ne informa ce este bine de facut in caz de... (aici pui tu dezastrul) si ce trebuie facut dupa, dar si la ce trebuie facut inainte. Apoi, noi trebuie sa ii informam si pe cei din jor. Concomitent, trebuie sa ne pregatim. Atat cu faimosul "kit de cutremur" dar si cu un stingator, un tarnacop, etc. Apoi trebuie convinsi si cei din jur sa se pregateasca la fel. Apoi se pot face exercitii locale, la nivel de "scara de bloc" pentru catastrofe & shit. Daca exista initiativa acestea se pot face pe cont propriu, fara a astepta ca organul sa faca asta. La un moment dat, prin presiunea civica, si organul poate fi fortat sa faca asa ceva. Dar pana acolo...
Noi incercam sa tragem un semnal de alarma pe net, si nu suntem singurii. Sunt site-uri care tangential sau nu "se ocupa" cu asa ceva. Sa enumar?
http://www.igsu.ro/
http://www.incerc2004.ro/
http://www.cutremur.net/
http://www.primejdie.ro/
http://www.fotonsas.ro/
Si lista poate continua.

In plus, inca un considerent. Un dar (prevedere si pregatire pentru dezastre) nu se poate oferi cu forta. Pentru ca masele il arunca la cos sau il ignora. Intai trebuie facuta educatie. Educatie pe care, daca organul nu vrea/nu e in stare/nu poate/nu stie s-o faca, se poate face si "din gura in gura". Si asta depinde de fiecare dintre noi.

Doar daca nu vrei,nu te informezi in zilele noaste ,cand gasesti tot felul de materiale pe net .Stiind ca traiesti in zona seismica,e de datoria ta, ca individ sa te informezi .Cat priveste simularile.....eu, le vad ca pe o regie care nu-i conforma cu realitatea, cu situatiile limita,presiunea timpului,riscul asumat,priceperea ,panica,adrenalina.........

Reflexele se cultiva prin exercitiu, anuk. Parerea mea. Si nu numai.
Ca mi-am amintit. Nu tot ce se gaseste pe net poate fi si corect si exact. Vezi cazul "triunghiul vietii".

Referitor la necesitatea exercitiului:
Fotbalistii sunt toba de carte si de meserie in ceea ce priveste jocul cu balonul rotund, mai joaca si cate doua meciuri pe saptamana si cu toate aceste merg in mod obligatoriu zilnic la ANTRENAMENTE, mai stau si in cantonamente cand au un meci important de sustinut, adica fac in mod curent exercitii.

Acum sa revin la tema noastra si ma intreb in situatia in care:
1-nu avem suficiente echipe dotate si specializate pentru interventii rapide,
2-nu suntem informati si instruiti corespunzator,
3-nu am facut nici un antrenament, adica EXERCITII urbane prin care sa se simuleze o situatie reala de criza,
intr-o situatie reala de criza, adica de cutremur, de atac terorist cu bomba, de razboi, de panica generala,
intr-o societate ca a noastra complet DEZBINATA, in care fiecare este doar pentru EL, vom avea vre-o sansa ca sa limitam la minim pierderile umane, sau...
Sa ne rugam la Dumnezeu sa ne ajute,
dar sa nu uitam ca trebuie sa ne ajutam si noi!

O comparatie interesanta si graitoare cea cu fotbalistii.
Mai departe, raspunsuri la intrebarile tale pot fi:
1. crearea de echipe suficiente (desi niciodata nu vor fi), atat ale statului, cat si ale asociatiei de locatari (sa zicem) sau ale localitatii;
2. informarea si instruirea proprie si a celor din jur. Aici nu putem da vina pe stat sau pe organ decat in mica masura. Daca cineva vrea sa se instruiasca, o poate face pe cont propriu fara probleme;
3. cine ne tine sa facem exercitii?

Dupa parerea mea, daca urmam cat de cat cele de mai sus, ruga la Dumnezeu (sau la orice alta divinitate) este inutila. Chiar nociva. Daca in loc de x minute de ruga petrecem aceste minute instruindu-ne si pregatindu-ne, ne cresc simtitor sansele.
Daca in loc de icoane, acatiste si alte dari bisericesti bagam banii in truse de prim ajutor, apa, mancare, haine, etc, ne cresc simtitor sansele.
Oare nu este mai "rentabil" sa ne instruim si sa ne cheltuim banii cu cap decat sa stam, sa nu facem nimic si sa asteptam interventia divina? Sau a altcuiva, altul decat noi insine?

2;3-Eu nu dau vina pe ORGAN si ca sa fiu sincera, exercitii cu ORGANUL POTENT si ACTIV fac seara de seara, insa exercitiile in strada, asa cum se fac in astfel de situatii ca masuri profilactice pentru situatii de urganta, se fac doar la initiativa unor institutii de stat abilitate si cu acordul Administratiei de Stat sau Locale, pentru ca necestita autorizatii speciale ca si la mitingurile organizate.

Eu ma indoiesc ca fara Dumnezeu se poate face ceva, Dumnezeu ne da si normal ca nu trebuie sa asteptam sa ne bage si in sac, trebuie si noi sa punem osul la treaba.
Asta am si spus in mesajul meu precedent.
O dovada clara ca fara Dumnezeu NU se face nimic durabil, este faptul ca pe vremea dictaturii ceausiste s-a inoculat oamenilor muncii ideea ca omul este propriul sau stapan, in stilul asta lipsit de un suport Divin s-a muncit si construit o tara cu o economie prospera, s-au construit fabrici, combinate, etc, pentru popor, dar s-a ales praful de ele, oamenii nu mai au locuri de munca si cca. 3 milioane de romani s-au imprastiat de foame prin toata lumea, iar azi ne lovim de rezultatele necredintei noastre, fara sa vrem sa vedem insa motivul real.

-De tot ce se face fara Dumnezeu se alege praful: "NIHIL SINE DEUM!" = "NIMIC FARA DUMNEZEU!" si regula asta nu am facut-o eu, multi oameni o cunosc.

Toate cele bune!

:) Uiti un mic amanunt :)
Organu', la nivel local, este subordonat primariei. Care primarie este sau ar trebui sa fie, subordonata cetateanului.
Daca tu impreuna cu 10% din cetatenii urbei x te duci la dom' primarele si ii ceri sa faca exercitii de seism, acesta pune organu' la treaba si in 2 saptamani o sa ai exercitii de sa-ti iasa pe nas.
Beleaua cea mare este atunci cand asteptam de la organ sa ia el astfel de decizii. Si, presupunand ca organu vrea sa scoala lumea in strada la exercitiu, cand ajunge la premare sa ceara autorizatii & shit, acesta ii spune "ce-ai mai? esti nebun? cum sa sperii eu lumea?".
Si de aici cercul vicios.
De aceea spun ca fara reactia societatii, nici organu', nici premaru' nu fac nimic.

Vezi si tu aici cine ia decizii, stabileste masurile profilactice, exercitiile si tot ce mai este necesar ca masura de prevenire-limitare a numarului de victime si de salvare a persoanelor blocate in imobilele prabusite in urma unui cutremur si cum se gestioneaza situatiile de urgenta.

Cetatenii pot cel mult sa ceara autorizarea unui miting de protest..., caci in rest in tot ce tine de organizarea in teritoriu, Ministerul Administratiei si Internelor, adica Guvernul este vioara intaia si eu imi mentin parerea.
Deschide linkul ca sa vezi cum sta treaba cu crosetatul la andrele lungi:
http://www.igsu.ro/cadrulegal.htm

Vezi si ce spune despre managementul situatiilor de urgenta colonelul in rezerva Aurel Bilanici care se ocupa printre altii si de masurile preventive pentru situatiile de criza ( adica si exercitii si tot ce tine de instruirea populatiei ) si nu coana "Frosa" din blocul D2 de la parter prima usa pe stanga, careia ii arde de niste exercitii cu ORGANUL stabileste ce si cum>
Ca de aia nu mai poate El, adica ORGANUL, ca la Primarie, Jandarmerie, sau Politie, unde se plictisesc si deabia asteapta o delegatie de cetateni sa le solicite autorizarea unui exercitiu stradal preventiv pentru situatii de urgenta.
Sunt unii care isi cer drepturile de proprietate conform legislatiei in vigoare de la Pimarie, ba au mai si castigat in Instanta Judecatoreasca si tot degeaba ca aia de acolo dorm in cizame, beau cafele, trag pe nas TRABUC si asteapta MULT CIUBUC!!!

Dar oare exercitiile le poate solicita si programa fiste cine sau doar o autoritate autorizata pentru acestea?
Deschide linkul ca sa te convingi ca stiu ce spun:
http://situatii-de-urgenta.blogspot.com/p/managementul-situatiilor-de-urgenta.html

Sa auzim numai de bine si sa nu avem parte de cutremur, pentru ca de organizare oricum nu avem!

Pusha,
Daca tu impreuna cu alti 10% din populatia localitatii in care stai te duci la primarie cu jalba in bat si le spui ca vrei exercitii, nu te pot ignora. Iar daca o fac, nu uita ca premarele este pus acolo de tine, iar cei 10% care ar putea sustine o initiativa ignorata de premare sunt exact atati cati trebuie pentru ca la urmatorul mandat premarele sa nu mai fie premare.
Nu ma intelege gresit, si eu sunt la fel de suparat pe organ ca si tine. Dar daca organu' nu vrea, poate fi obligat de catre societate s-o faca. Suntem noi in stare, ca si societate, sa-l obligam? Uneori da, uneori nu. Depinde doar de atitudine.
Atata timp cat stam cu mainile in san si asteptam sa se produca o minune, slabe sanse ca lucrurile sa evolueze conform dorintei noastre.

Si acum imi amintesc un exemplu de implicare civica. Intr-un orasel din Germania, in aceasta primavara, s-au trezit cu gropi multe in asfalt. Si nu aveau bani la buget ca sa le acopere. Cineva de la primarie a venit cu ideea sa le "vanda" la cetatenii acelui oras, sa fie astupate pe cheltuiala privata. Beleaua este ca dupa ce s-a spus asta, s-au trezit aia de la primarie ca au mai multi cetateni dornici sa ajute decat gropi. Asa ca au trebuit sa tina o licitatie.
Tu ai vedea asa ceva la noi in tara?
Sa-ti mai dau un exemplu. Si tot din Germania. Prin 1990-1991 guvernul german a dorit sa creasca acciza la cafea cu 0.5%. Zis si facut. S-a dat legea, a crescut acciza, dar populatia a boicotat cumpararea de cafea. Si astfel, dupa cam 2 luni, s-a revenit la cota veche a accizei. Tu ai vedea asa ceva la noi in tara?

Simulare de cutremur urmat de un incendiu in statiunea Paltinis

Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Sibiu, prin Serviciul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Primariei Municipiului Sibiu, va pune in aplicare miercuri dimineata o simulare de cutremur urmat de un incendiu.

Simularea va avea loc miercuri de dimineata la ora 09:30, informeaza Adevarul. Autoritatile au ales aceasta zona deoarece la Paltinis nu a fost realizat niciodata un astfel de exercitiu.

Reprezentanti ai Primariei Sibiu, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ai Serviciului Salvamont si ai Crucii Rosii Sibiu au mers in recunoasterea terenului pentru a pregati zona.

Tema exercitiului este "Actiunile Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta si ale Serviciului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Primariei Municipiului Sibiu, precum si ale fortelor de sprijin si cooperare pe timpul producerii unui cutremur, urmat de un incendiu la o cladire cu destinatie turistica, limitarea si inlaturarea urmarilor acestora precum si organizarea unei tabere de sinistrati".

http://www.ziare.com/stiri/cutremur...-de-un-incendiu-in-statiunea-paltinis-1046574

Multam abcabc pentru link.

Bravo lor, felicitari!
Asa trebuie sa se procedeze in toata tara si inca macar de doua ori pe an, pentru ca exercitiul direct in teren sta la baza tuturor antrenamentelor, chiar si la fotbalisti care sunt niste profesionisti in domeniul lor sportiv, darmite la baba Leana si nasul Florea in baston!
Toate cel bune si sa nu avem nici un cutremur mare care sa produca victime umane!

Back