De multe in timp ce invart lingura in cratita, gandurile mele survoleaza tema gatitului in istorie. Nu stiu in ce masura realizam faptul ca un numar limitat (si nu foarte mare) de alimente sunt combinate intr-o infinitate de moduri de-a lungul timpului si ca din simple modificari rezulta gusturi, arome, traditii, culturi.
Candva in istoria civilizatiei umane, undeva intre ceaunul atarnat deasupra focului si o farfurie cu clatite flambate dintr-o bucatarie frantuzeasca, mancarea a incetat sa devina o necesitate si a dobandit semnificatii mai profunde. Gatitul a luat proportii de ritual, iar alimentele au devenit sursa de placere.
Stim ca omul este intotdeauna dornic sa investeasca tot felul de lucruri si actiuni cu mister si magie. Mie personal mi s-a parut intotdeauna ca procesul mai complex sau mai simplu prin care iau nastere bucatele are in el ceva de ritual. Pe de o parte, pentru ca operatiunile se fac intr-o ordine anume, iar o modificare aparent marunta a acestei secventialitati poate avea efecte nebanuite asupra rezultatului. Pe de alta parte, pentru ca numai cateva ingrediente pot fi combinate in foarte multe feluri. Mai ales acest lucru ma fascineaza: faptul ca omul mananca practic aceleasi lucruri de mii de ani, dar nu s-a plictisit niciodata, fiindca a gasit mereu noi modalitati de a le imbina.
Asa s-au dezvoltat traditii culinare specifice fiecarei tari, iar gatitul a devenit parte integranta a culturii. Oare care a fost omul caruia i-a venit pentru prima oara ideea sa dea carnea prin ou, faina si pesmet inainte de a o praji? Dar prin ce metoda s-au preparat la inceput foile de placinta? Nu sunt intrebari existentiale, dar imi par in stransa legatura cu evolutia culturii si a tehnologiei.
Relatia omului cu mancarea a devenit asa de stransa si de personala, incat gustul a ajuns sa ne reprezinte. Cand spui strudel spui Austria, cand te gandesti la paste iti vine sa canti in italiana…si asa mai departe. Concluzia la care ajung prin invartirea lingurii este ca poate 99% din oameni sunt gurmanzi, iar placerea de a manca e cumva integrata in ADN-ul nostru cultural.
Poti citi pe tema asta si:Aranjarea alimentelor in frigiderIstoria Hostelului - 1 -10 lucruri de stiut despre gatitQuilt-urile: arta sau pasiune?Istoria hostelului – 2
Posted on Tue, 26 Jan 2010 12:25:23 +0000 at http://www.stiridebine.ro/reflectii-asupra-gatitului
Comments: http://www.stiridebine.ro/reflectii-asupra-gatitului#comments
Candva in istoria civilizatiei umane, undeva intre ceaunul atarnat deasupra focului si o farfurie cu clatite flambate dintr-o bucatarie frantuzeasca, mancarea a incetat sa devina o necesitate si a dobandit semnificatii mai profunde. Gatitul a luat proportii de ritual, iar alimentele au devenit sursa de placere.
Stim ca omul este intotdeauna dornic sa investeasca tot felul de lucruri si actiuni cu mister si magie. Mie personal mi s-a parut intotdeauna ca procesul mai complex sau mai simplu prin care iau nastere bucatele are in el ceva de ritual. Pe de o parte, pentru ca operatiunile se fac intr-o ordine anume, iar o modificare aparent marunta a acestei secventialitati poate avea efecte nebanuite asupra rezultatului. Pe de alta parte, pentru ca numai cateva ingrediente pot fi combinate in foarte multe feluri. Mai ales acest lucru ma fascineaza: faptul ca omul mananca practic aceleasi lucruri de mii de ani, dar nu s-a plictisit niciodata, fiindca a gasit mereu noi modalitati de a le imbina.
Asa s-au dezvoltat traditii culinare specifice fiecarei tari, iar gatitul a devenit parte integranta a culturii. Oare care a fost omul caruia i-a venit pentru prima oara ideea sa dea carnea prin ou, faina si pesmet inainte de a o praji? Dar prin ce metoda s-au preparat la inceput foile de placinta? Nu sunt intrebari existentiale, dar imi par in stransa legatura cu evolutia culturii si a tehnologiei.
Relatia omului cu mancarea a devenit asa de stransa si de personala, incat gustul a ajuns sa ne reprezinte. Cand spui strudel spui Austria, cand te gandesti la paste iti vine sa canti in italiana…si asa mai departe. Concluzia la care ajung prin invartirea lingurii este ca poate 99% din oameni sunt gurmanzi, iar placerea de a manca e cumva integrata in ADN-ul nostru cultural.
Poti citi pe tema asta si:Aranjarea alimentelor in frigiderIstoria Hostelului - 1 -10 lucruri de stiut despre gatitQuilt-urile: arta sau pasiune?Istoria hostelului – 2
Posted on Tue, 26 Jan 2010 12:25:23 +0000 at http://www.stiridebine.ro/reflectii-asupra-gatitului
Comments: http://www.stiridebine.ro/reflectii-asupra-gatitului#comments