• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Spune ce este si mergi mai departe ........

pai io nu stiu ce este :D: da tu detaliile necesare =))

Ce zici,ar fi util in tehnologiile de comunicaţii prin fibră optică, sau în dezvoltarea panourilor solare?daca da, s-ar putea sa intuiesc. :P

:D: io n-am zis ce este, ci la ce s-ar folosi daca este ce este =))

=))

grafen

grafen_400.jpg

Imagine a unui strat de grafen, mărită de 5000 de ori cu un microscop electronic

Un fulg minuscul de carbon obișnuit, de grosimea unui atom, stă în spatele Premiului Nobel pentru Fizică de anul acesta.

Profesori de fizică la University of Manchester, Andre Geim și Konstantin Novoselov sunt laureații Premiului Nobel pentru Fizică 2010. Premiul Academiei Suedeze a fost acordat pentru „experimente deschizătoare de drumuri în privința materialul bi-dimensional grafen".

Grafenul este primul material cristalin bi-dimensional, complet nou și cu proprietăți remarcabile. Deși a fost studiat teoretic încă din 1947, abia în anul 2004 cei doi laureați au publicat în Science raportul cu privire la reușita izolării unor straturi de grafen. Geim și Novoselov au extras grafenul din grafit, folosind bandă adezivă de repetate ori până când au ajuns la grosimea unui atom. Un milimetru de grafit conține 3 milioane de straturi de grafen.

Nu doar cel mai subțire, grafenul este și cel mai puternic material. În plus este conductor de electricitate de calitatea cuprului, conductor de căldură ca multe altele, aproape transparent, foarte dens și impenetrabil în fața celui mai mic atom de gaz.

Începând cu grafenul, fizicienii pot studia de acum o nouă clasă de materiale bidimensionale, cu proprietăți unice, care vor fi utilizate în multe domenii ale științei și tehnicii, în special în electronică și comunicații. „Imaginați-vă că acum 100 de ani cineva ar fi descoperit proprietățile uimitoare ale polimerilor și, la ale polimerilor și, la acel moment, nu am fi știut ce să facem cu polimerii - la fel, acum, nu putem decât să ne imaginăm spectrul de aplicații”, susține Geim. „Sper că grafenul și alte cristale bi-dimensionale vor schimba viața de zi cu zi a omenirii, la fel cum a schimbat-o plasticul”.

http://www.semneletimpului.ro/stire...ntru-primul-material-bi-dimensional-1723.html

Stiam io ca ma scoti din belea :D. Cautam de disperata :P Multam fain. Pune poza !

Io , fugind cand i-am vazut pe aia mici, ca erau total diferiti de ce ma asteptam . Le-am lasat totusi un mesaj :D.

Back