• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Stiri diverse

Sex in spatiu: De ce ne va fi imposibil sa colonizam alte planete

Sex-in-spatiu--De-ce-ne-va-fi-imposibil-sa-colonizam-alte-planete.jpg

Astrofizicianul Stephen Hawking a remarcat ca omenirea trebuie sa colonizeze spatiul in urmatorul secol daca e sa supravietuiasca rasa umana. Insa oamenii de stiinta atrag atentia ca este un obstacol in calea colonizarii spatiului: sexul.

Cum planetele care ar putea adaposti viata oamenilor se afla la distante considerabile, calatoria catre ele ar putea dura si mii de ani - oamenii ar trebui sa poata procrea in acest interval, pentru ca rasa sa supravietuiasca. Insa NASA nu a ajuns la concluzii pozitive in acest sens. Se pare ca spatiul nu este un loc propice sexului, informeaza The Independent.

Potrivit studiilor ce analizeaza fezabilitatea colonizarii planetei Marte, astronautii ar trebui sa se fereasca sa procreeze in timp ce calatoresc spre planeta rosie, deoarece nivelurile ridicate de radiatii le-ar bombarda pur si simplu corpurile, afectand grav atat fetusul cat si fertilitatea viitoare a mamei.

In spatiu, astronautii sunt mult mai vulnerabili fata de exploziile solare si razele cosmice. Desi scuturile navetelor spatiale protejeaza astronautii de majoritatea radiatiilor provenite din exploziile solare, nu se intampla la fel in cazul razelor cosmice, asa ca NASA are un cod strict de conduita, care subliniaza importanta mentinerii unei "relatii de incredere" intre astronauti, insemnand ca sexul este tabu in timpul zborurilor.

http://www.ziare.com/magazin/spatiu...i-imposibil-sa-colonizam-alte-planete-1075253

Record de ninsori în Coreea de Sud.

E iarnă în toată regula în Coreea de Sud, unde n-a mai nins atât de mult de un secol. Sute de case au fost avariate după ce acoperişurile lor s-au prăbuşit sub greutatea zăpezii, relatează BBC.
Record de ninsori în Coreea de SudSursa: Reuters

Guvernul sud-coreean a mobilizat 12.000 de soldaţi să participe la operaţiunile de deszăpezire. Cea mai afectată este Provincia Gangwon. Aici stratul de omăt măsoară aproape un metru.

Sute de şoferi au rămas blocaţi pe şosele din cauza ninsorilor, iar mai multe şcoli au fost închise.

Unde mai pui că pe lângă ninsori, sud-coreeni s-au confruntat şi cu cea mai friguroasă lună ianuarie din ultima jumătate de secol.

Pentru prima oară în ultimii ani, râul Han care traversează capitala Seul a îngheţat

material video

http://www.evz.ro/detalii/stiri/record-de-ninsori-in-coreea-de-sud-921253.html

Speculaţiile privind creşterea inflaţiei scumpesc aurul .

Preţul aurului a crescut pe bursele din Asia, pe fondul speculaţiilor că majorarea inflaţiei la nivel mondial va alimenta cererea de aur.
AURSursa: Reuters

Temerile privind avansul inflaţiei au fost întărite de ratarea ţintei de inflaţie de către administraţia de la Beijing, notează Bloomberg.

Contractele cu livrare imediată s-au parafat la 1.365,43 dolari/uncie, cotaţie în creştere cu 0,3%. Aurul cu livrare în aprilie a fost cotat la 1.365,7 dolari/uncie, faţă de cotaţia înregistrată anterior, de 1.361,3 dolari/uncie.

Săptămâna trecută, băncile centrale din China, India, Indonezia, Thailanda şi Coreea de Sud au majorat dobânzile-cheie. De asemenea, preţurile de consum din China au avansat cu aproape 5% în ianuarie 2011, faţă de acelaşi interval din 2010.

http://www.evz.ro

Moldovenii, cei mai mari consumatori de alcool din lume VEZI HARTA

Cei mai setoşi din lume sunt foştii locuitori ai blocului bolşevic, printre care moldovenii sunt campioni.

s1_ziare_06062000.jpg

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), publicat la sfârşitul săptămânii trecute, arată că moldovenii sunt campionii lumii la consumul de alcool, ei bând 18,2 litri de alcool pe cap de locuitor, scrie ziare.com.

Peste 10 litri din această cantitate este alcool "neînregistrat", provenind în general din băuturi făcute la domiciliu.De altfel, cei mai "setoşi" din lume sunt locuitorii fostului bloc sovietic.

În medie, în lume s-au consumat, în 2005, 6,1 litri de alcool pur pe cap de locuitor, conform The Economist.

Pe locul doi în acest clasament se află cehii, cu 16,2 litri de alcool pe cap de locuitor.

Cea mai mare cantitate de alcool, adică peste 12,5 litri pe cap de locuitor se consumă în Europa Centrală şi de Nord, România fiind inclusă în "zona roşie". Potrivit raportului întocmit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), românii preferă băuturile spirtoase şi berea în aceeasi măsură. 39% dintre conaţionali beau tării şi 39% bere, iar doar 22% vin. Cel mai puţin consumă nord-africanii şi cei din Orientul Mijlociu.

sursa: realitatea.net

Revolta arabă se extinde

1297928989a1.jpg

Manifestaţii prodemocraţie au loc în ultimul timp în mai multe ţări arabe, iar preşedinţii Tunisiei şi Egiptului au fost nevoiţi să demisioneze. Însă protestele de săptămâna aceasta au fost prima sfidare la adresa conducerii libiene, care rareori tolerează astfel de mişcări.

Trei manifestanţi au fost ucişi în noaptea de miercuri spre joi, în urma intervenţiei în forţă a poliţiei pentru a dispersa mulţimea din capitala Bahrainului, Manama, relatează DPA.

Poliţia a înconjurat piaţa Pearl, din centrul oraşului, unde protestatarii au rămas în cursul nopţii, după care a folosit gaze lacrimogene şi a deschis focul, fără avertisment, în jurul orei locale 3.00 (2.00 ora României), au declarat martori pentru DPA.

Într-un comunicat publicat pe Twitter, Ministerul de Interne a anunţat că "forţele de securitate au evacuat manifestanţii din piaţa Pearl".

Poliţia a închis zona dintre piaţă şi spitalul Salamnyia, potrivit unor martori, care au precizat că atmosfera este în continuare "foarte tensionată". Imagini televizate au arătat forţele de ordine dispersând mulţimile de manifestanţi, mulţi dintre ei femei şi copii, care s-au alăturat miercuri protestelor, după înmormântarea unei alte victime.

Doi dintre cei protestatari morţi - un tânăr şi un bătrân ale căror cadavre au fost duse la spitalul Salamnyia - prezentau urme de gloanţe, au afirmat martori. Decesele din noaptea de miercuri spre joi ridică la cinci numărul total al victimelor.

Cel puţin o persoană a fost ucisă în a şasea zi de proteste antiguvernamentale din Yemen, relatează BBC News.

Victima, Mohammed Alwani, în vârstă de 21 de ani, ar fi fost lovită de gloanţe miercuri, când poliţia a tras în aer, pentru a încerca să disperseze o mulţime de circa 500 de manifestanţi din portul Aden.

El a fost una dintre persoanele duse la spital după intervenţia poliţiei din Aden. Medicii au declarat că tânărul a fost împuşcat în spate şi a murit în urma rănilor.

Manifestanţii, înfuriaţi, ar fi dat foc unei clădiri a primăriei şi mai multor maşini.

La Sanaa, în capitală, sute de studenţi care se îndreptau spre un protest ce urma să aibă loc în faţa palatului prezidenţial, au fost atacaţi de sute de susţinători ai şefului statului, înarmaţi cu bâte, pietre şi cuţite. Studenţii au aruncat cu pietre, după care a intervenit poliţia.

Activiştii antiguvernamentali din Libia au folosit reţelele de socializare pentru a convoca joi ceea ce au descris drept o "zi a mâniei", la împlinirea a doi ani de la moartea, în 2006, a zeci de manifestanţi în timpul unui protest faţă de caricaturile cu profetul Mahomed.

În două oraşe din ţară ar fi avut loc ciocniri în noaptea de miercuri spre joi, iar două persoane ar fi fost ucise la Beyida, în est. De asemenea, zeci de persoane au fost rănite în manifestaţii violente ce au avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, la Benghazi, al doilea oraş ca mărime al ţării, relatează BBC.

Potrivit unor martori, până la 2.000 de oameni au participat la protestele de miercuri de la Benghazi, în cursul cărora a fost organizat un marş până la birourile guvernamentale din oraş. Manifestanţii ar fi aruncat cu pietre şi cu sticle incendiare şi ar fi dat foc unor maşini. Poliţia ar fi folosit gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa.

Revoltele au izbucnit după arestarea unui avocat, cunoscut critic al guvernului. Fathi Terbil, care reprezintă rudele a peste 1.000 de deţinuţi care ar fi fost masacraţi de forţele de securitate în 1996, la închisoare Abu Salim, din Tripoli, a fost eliberat ulterior.

http://www.cotidianul.ro/137729-Revolta-araba-se-extinde

Bogdan Hossu: "Nu mi-e frică de ANI". Vezi AICI ce averi au cei 15 lideri de sindicat anchetaţi de ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică averea în cazul a 15 lideri de sindicat care nu şi-au depus declaraţiile de avere şi interese sau a căror avere acumulată este nejustificată. Printre aceştia, Bogdan Hossu, Vasile Marica, Dumitru Costin, Liviu Luca, Gheorghe Izvoranu, Ion Popescu şi Marius Petcu. Și averea soției lui Vasile Marica, preşedintele Sed Lex, Mălina Marica, director adjunct al Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă din subordinea Ministerului Finanţelor şi director adj. al Direcţiei Generale Organizare şi Resurse Umane, e verificată de ANI.

Liderul de sindicat Bogdan Hossu

Inspectorii de integritate susţin că verificarea averii liderilor de sindicat a început în urmă cu câteva luni.

Între timp, liderul sindical Vasile Marica este pomenit în dosarul "Corupţie la vamă". După ce în weekend o angajată a Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti a susţinut că i-ar fi plătit acestuia 20.000 de dolari pentru a obţine un post de inspector vamal, ieri, un fost vameş a susţinut, într-o conferinţă de presă, că ar fi "colectat" bani, timp de şase ani, pentru liderul de sindicat.

SONDAJ
Credeți că averile liderilor sindicali trebuie să fie publice și să poată fi controlate de către ANI?
Total: 2115 voturi
Nu
72.7% (1538 voturi)
Da
27% (570 voturi)
Nu ştiu/Nu răspund
0.3% (7 voturi)

Sindicaliştii contestă verificările ANI

Sindicaliştii susţin că acţiunea de verificare a ANI, precum şi momentul şi modul în care a fost făcută publică, arată că aceasta este una deloc surprinzătoare, dirijată pentru a compromite liderii sindicali.

Preşedintele Alma Mater, Anton Hadăr, spune că ancheta este "o sâcâială", iar liderul Pro Lex, Vasile Lincu, afirmă că el a cerut din decembrie ca averea să-i fie verificată de către ANI. "Controlul era de aşteptat, dar mă mir că nu ne-au dat la DNA să ne şi aresteze", a spus, pentru Realitatea TV, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

15 lideri sindicali, printre care Vasile Marica, Dumitru Costin, Ion Albu, Marius Nistor, Gheorghe Isvoranu, Liviu Luca, Anton Hadăr, Marius Petcu, Bogdan Hossu, Vasile Lincu, Marin Gruia şi Ion Popescu, sunt cercetaţi de ANI, potrivit unor surse din instituţie.

Reacţia sindicaliştilor:

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa: "Nu mi-e frică de ANI. ANI nu reprezintă decât o instituţie folosită ca un instrument indirect, ca şi DNA, de a crea o imagine de culpabilitate unor persoane ce nu sunt agreate de, hai să spunem, instituţiile statului. Până acum, ANI nu a făcut niciun demers public legat de persoanele ce lucrează cu banii statului. ANI se autosesizează pe ultima suta de metri şi declanşează un fel de proces naţional, de dare cu pietre în liderii de sindicate. Mai sunt şi alte acţiuni puse pe seama liderilor de sindicat, cum e problema corupţiei. Eu nu zic că nu mai sunt şi uscături. (...) În loc să se focalizeze pe cei ce folosesc banii publici, se găsesc ţapi ispăşitori, cum e mişcarea sindicală, liderii de sindicat, ca singurul motiv al situaţiei de azi. În rest, toţi şi-au făcut datoria, dar liderii de sindicat azi subminează autoritatea statului", a spus acesta, citat de Agerpres.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical: "În cazul meu, ANI s-a autosesizat în baza articolului de presă. Am dat declaraţii şi am arătat că toate datele din articol sunt făcături. Ceea ce se întâmplă cu mine şi cu alţii face parte dintr-o campanie de intoxicare a opiniei publice. (...) Am depus la timp toate declaraţiile, niciun fel de probleme. În ce mă priveşte, le stau la dispoziţie, aştept să se termine investigaţiile. Dacă vor dovedi că am fost infractor şi mincinos voi suporta rigorile legii şi, dacă nu, voi acţiona în judecată publicaţia", relatează Agerpres.

Anton Hadar, preşedintele FNS Alma Mater: "Am primit o nouă scrisoare de la ANI prin care mi se comunica faptul că (...) s-a declanşat evaluarea averii dobândite împreună cu familia şi că trebuie să prezint documente justificative pentru clarificarea elementelor din lucrare... Eu le-am pus pe site cu mult înainte de termenul limită, le-am trimis toate documentele cerute... Mi s-a spus că pot să consult un avocat. Mi se pare o lipsă de respect din partea Guvernului să sâcâie astfel un om. Oamenii valoroşi sunt urmăriţi, prigoniţi. Vor să ne lămurească că vor să tăcem din gură când lucrurile merg prost. Nu sunt dispus să tac. Să mă sâcâie în halul ăsta nu e un lucru bun. (...) Este o acţiune jenantă a ANI împotriva noastră. Toate datele astea sunt puse pe site, la vedere, le-am menţionat când s-a solicitat. A trimite aproape săptămânal câte o scrisoare mi se pare indecent (...). Cred că va trebui să ne luăm avocaţi, pentru că la modul cum suntem urmăriţi trebuie să ne luăm oameni de specialitate să ne apere interesele. Probabil voi declanşa şi acţiune în instanţă", a declarat Hadar, la un post de televiziune.

Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a declarat astăzi că locuieşte într-un apartament care este mai mic de 50 de metri pătraţi, are un teren de 400 de metri pătraţi pentru care a plătit 8.000 de dolari şi pentru care a făcut un credit de 5.000 de dolari, iar la bancă are economisiţi 20.000 de euro, jumătate din această sumă fiind primită cadou de la tatăl său. "Nu am nimic de ascuns. Am fost la ANI, nu au putut să explice de ce eram pe listă. Am făcut dovada. (...) Legătura cu autosesizarea sunt formele de protest de anul trecut. (...) Toate persoanele de pe listă au fost foarte active în acţiunile sindicale. Asta e singura legătură dintre persoanele de pe lista ANI (...) Tatăl meu munceşte de unsprezece ani în Germania şi anul trecut, de sărbători, mi-a făcut cadou 10.000 de euro, prin transfer bancar, tocmai ca să nu existe probleme".

Lista sindicaliştilor a căror avere va fi atent analizată de ANI:

* Declaraţie de avere Vasile Marica - preşedintele Sindicatului Vamal Unirea, al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe şi preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex

* Declaraţie de avere Bogdan Hossu - preşedintele Cartel Alfa

* Declaraţie de avere Marin Gruia - preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual SNPPC

* Declaraţie de avere Dumitru Costin liderul Blocului Naţional Sindical

* Declaraţie de avere Marius Petcu - CNSLR Frăţia

* Ion Popescu - preşedintele Confederaţiei Naţionale Meridian

* Ion Albu - preşedintele executiv Meridian

* Gheorghe Isvoranu - preşedinte Federaţiei "Spiru Haret"

* Marius Nistor - preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret"

* Liviu Luca - preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom

* Anton Hadăr - preşedintele Federaţiei Alma Mater

* Vasile Lincu - Preşedintele Sindicatului "Pro Lex"

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bog...u-cei-15-lideri-de-sindicat-anchetati-de.html

SUA şi China îşi dispută supremaţia în cel mai mare ocean de pe Terra: “Rachetele Dong Feng nu vor opri Marina americană”

Programul Chinei de operaţionalizare a rachetelor Dong Feng 21D, capabile să scufunde portavioane din clasa Nimitz, este monitorizat de Washington, dar nu alterează încă operaţiunile Marinei SUA în Pacific, susţine într-un interviu acordat Associated Press comandantul flotei americane staţionate în Japonia. Planurile gigantului asiatic ar putea schimba însă balanţa de putere în cel mai mare ocean de pe Terra.
AMENINȚARE
Zece portavioane din clasa Nimitz se află la dispoziția Marinei americane. Unul staționează permanent în Japonia. Curând însă, supremația navală a Statelor Unite s-ar putea înclina în fața rachetelor balistice ale Chinei.
Sursa: AP VIITOR
Forța economică formidabilă a Beijingului ar putea schimba regulile nu doar pe scena financiară mondială, ci și pe cea militară.
Sursa: XINHUA
AMENINȚARE
Zece portavioane din clasa Nimitz se află la dispoziția Marinei americane. Unul staționează permanent în Japonia. Curând însă, supremația navală a Statelor Unite s-ar putea înclina în fața rachetelor balistice ale Chinei.

Vice-amiralul Scott van Buskirk, comandantul Flotei a Şaptea americane, anunţă într-un interviu acordat AP că strategia militară a Casei Albe în Pacific nu se va schimba în viitorul apropiat, deşi tot mai multe voci susţin că armata chineză dezvoltă un tip de rachetă capabilă să distrugă portavioane din clasa Nimitz.

Specialiştii susţin că, odată cu intrarea în arsenalul militar al Beijingului a unei astfel de arme, SUA nu şi-ar mai permite un acces sigur în apele internaţionale ale Pacificului, de-a lungul coastei asiatice.

“Nu e vorba despre «călcâiul lui Ahile» al Marinei noastre – e doar un alt sistem militar dintre cele existente. Vom continua să operăm în apele din jurul Japoniei, Coreei şi Filipinelor şi nu ne vom modifica operaţiunile doar pentru că ar putea exista o astfel de tehnologie. Dar o vom monitoriza cu atenţie şi ne vom adapta noilor condiţii”, a indicat van Buskirk.

SUA şi China se joacă de-a "Stăpânii Pacificului"

Portavioanele din clasa Nimitz aflate la dispoziţia Casei Albe sunt considerate, la această oră, invincibile – doar bombele nucleare ar putea trimite pe fundul oceanului aceste nave, dar asta presupune ca adversarul să dispună de asemenea capacităţi şi să-şi asume o miză atomică.

China pare să fi găsit însă o „scurtătură” pentru echilibrarea realităţilor strategice. Dacă dezvoltarea unei forţe navale capabile i-ar fi luat câteva decenii pentru a atinge nivelul Marinei americane (implicând costuri colosale pentru operaţionalizarea unor proiecte militare comparabile), dezvoltarea unei rachete anti-portavion ar permite Chinei să limiteze rapid libertatea de mişcare a navelor SUA în Pacificul de Vest.

Rachetele Dong Feng, fabricate de chinezi încă din anii ’60, vor avea în curând o subvariantă capabilă să atingă cu precizie astfel de ţinte aflate în mişcare. Intrarea în arsenalul militar chinez a unei astfel de rachete ar putea preveni implicarea americană într-un eventual conflict iscat în regiune: fie în Taiwan, fie în Peninsula Coreană.

Nu doar atât însă: practic, Pacificul de Vest s-ar transforma într-un „lac chinezesc”, în perimetrul Insulele Kurile-Japonia-Filipine-Indonezia, iar Taiwanul şi-ar pierde complet valoarea strategică pentru forţele americane.

Îngrijorare la Washington

Dacă în vara lui 2010, specialiştii prognozau că Beijingul va avea nevoie de câţiva ani pentru a asambla un dispozitiv funcţional anti-portavion, ultimele date aflate la dispoziţia Casei Albe indică faptul că procesul se derulează mult mai rapid.

În decembrie, amirarul Robert Willard, şeful USPACOM (Comandamentul pentru Pacific al SUA), susținea într-un interviu acordat unui ziar japonez că are informaţii care indică faptul că programul balistic a atins „capabilităţi operaţionale incipiente”. Mai mult, înaintea unei întâlniri derulate luna trecută cu oficiali chinezi, secretarul american al Apărării Robert Gates s-a declarat „îngrijorat” de perspectivele aduse de rachetele Dong Feng 21D.

Tehnologia capabilă să scufunde un portavion este esenţială pentru presupusa strategie a Beijingului de a nega accesul maritim şi aerian al Statelor Unite în apropierea coastelor sale. De altfel, în vara lui 2010, când gigantul USS George Washington intra în Marea Japoniei pentru a participa alături de forţele militare sud-coreene la exerciţii armate de amploare, statul major al armatei chineze reacţiona cu virulență, susţinând că drepturile teritoriale ale Chinei erau ameninţate.

„Sunt ape internaţionale şi ne rezervăm dreptul de a derula exerciţii oriunde în lume” au replicat atunci oficialii de la Pentagon, etalându-şi forţa militară la nici 500 de kilometri distanţă de capitala chineză.

Scenarii odată imposibile

În situaţia în care planurile militare ale Chinei se concretizează, viitorul apropiat ar putea rezerva un scenariu surprinzător pentru americani. Unul în care n-ar mai putea intra în Marea Galbenă, Marea Chinei de Est sau Marea Chinei de Sud (acolo unde Beijingul reclamă exclusivitate) fără acordul Beijingului.

Modalităţile prin care Washingtonul şi-a proiectat forţa militară formidabilă în ultimele două decenii – dislocare permanentă a portavioanelor americane şi baze aeriene construite în străinătate – ar putea înceta să mai reprezinte obstacole impenetrabile.

* “Rachetele Dong Feng 21D sunt primele dispozitive militare post-Războiul Rece capabile să ne ameninţe puterea navală şi primele dezvoltate precis pentru un asemenea scop”, Patrick Cronin, director al Programului de Securitate Asia-Pacific din cadrul Centrului pentru o Nouă Securitate Americană, august 2010

“APĂRARE ÎN LARG”

Până unde se întind drepturile suverane ale Chinei

În 1985, în doctrina militară a Marinei chineze a fost introdus conceptul de “apărare în larg”, după ce decenii la rând Beijingul şi-a proiectat strategic doar nevoia apărării propriilor coaste, temându-se de o invazie terestră a Uniunii Sovietice.

Ascensiunea economică rapidă a Chinei, dublată de extinderea intereselor sale, s-a pliat perfect pe ideea “apărării în larg” – nu doar modernizarea marinei era imperios necesară, ci şi acaparea resurselor oceanice. Ultimul raport înaintat Congresului american de Departamentul Apărării descrie harta intenţiilor strategice ale Beijingului, trasând două linii maritime în interiorul cărora China reclamă sau va reclama acces prioritar şi chiar exclusiv.

FOTO: Raportul "Military power of the People's Republic of China", Departamentul american al Apărării

În repetate rânduri, oficialii asiatici au explicat conceptul “apărării în larg” folosind argumentul drepturilor suverane ale Chinei asupra zonei sale maritime exclusive, de două sute de mile. Cele două lanţuri strategice desenează însă o zonă care se întinde la aproape 1800 de mile nautice de coastele ţării.

Discrepanţa dintre aceste cifre i-a împins pe specialişti să considere că „apărarea în larg” va fi asigurată de China în funcţie de propriile capabilităţi de operare militară. În prezent, acestea se traduc prin baze aeriene terestre şi tehnologii anti-submarin. În viitor, ele ar putea fi completate de capabilităţi anti-portavion (care ar scoate SUA din sfera primului inel) şi chiar de construirea propriilor portavioane.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/sua...re-ocean-planetar-rachetele-dong-feng-nu.html

PwC: Taxa pentru depunerea pe Internet a declaratiei fiscale este scandaloasa

Taxa pentru depunerea pe Internet a declaratiei unice pentru impozitul pe venit si contributiile sociale este "scandaloasa" si ar trebui eliminata, a declarat Peter de Ruiter, partener la compania de consultanta PricewaterhouseCoopers.

"Ministerul Finantelor ar trebui sa faciliteze plata taxelor de catre contribuabili. Daca vrei sa faci mai simplu procesul de plata, atunci nu are sens sa pui contribuabilii sa plateasca in plus o taxa. Companiile trebuie sa plateasca oricum alte taxe catre buget. De ce ar trebui sa fiu nevoit sa platesc si o taxa ca sa am acces la sistem?

Este ca si cum te-ai duce intr-un magazin auto sa cumperi o masina si vanzatorul ti-ar spune - daca vrei sa cumperi masina trebuie sa platesti inainte 50 de euro. Taxa nu este, intr-adevar, foarte ridicata, dar ca principiu platile electronice trebuie sa ajute contribuabilii sa isi achite obligatiile fiscale, iar o astfel de taxa este un pas inapoi", a spus reprezentantul PWC la un forum pe teme de fiscalitate

Declaratia unica privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Formular D112) poate fi depusa de angajatori incepand cu data de 7 februarie. Termenul limita este 25 februarie pentru obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2011.

Pana la data de 1 iulie 2011, contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin internet, fie la ghiseu. Depunerea prin internet presupune achizitionarea unui certificat digital calificat de semnatura electronica emis de furnizorii autorizati (CertSign, DigiSign sau TransSped) si inregistrarea acestuia la organele fiscale. Dupa data de 1 iulie, depunerea prin internet devine obligatorie.

Depunerea prin internet presupune achizitionarea unui certificat digital calificat de semnatura electronica emis de furnizorii autorizati si inregistrarea acestuia la organele fiscale. Semnatura electronica costa 50 de euro, urmand ca reinnoirea sa coste in jur de 30 de euro. Furnizorii acreditati sunt CertSign, DigiSign sau TransSped.

Circa 470.000 de contribuabili au obligatia sa depuna declaratia unica la ANAF.

http://www.ziare.com/taxa/stiri-tax...-declaratiei-fiscale-este-scandaloasa-1076054

Externarea lui Teo Trandafir, amanata

208015_articol.jpg

Externarea lui Teo Trandafir din Clinica AKH din Viena a fost amanata din cauza unei complicatii septice, a anuntat Spitalul Universitar din capitala Austriei, unde aceasta este internata din 11 ianuarie, pentru tratatarea unei inflamatii acute a pancreasului.
Potrivit ultimului comunicat dat publicitatii de Clinica AKH Viena, externarea lui Teo Trandafir a fost amanata din cauza unei complicatii septice, o echipa multidisciplinara ocupandu-se de recuperarea acesteia.

Reprezentantii Spitalul Universitar din capitala Austriei au precizat ca in prezent nu se poate spune cand va fi externata Teo Trandafir, transmite MEDIAFAX.

Clinica AKH anunta, la inceputul lunii februarie, ca Teo Trandafir a fost supusa unei proceduri endoscopice, se recupereaza bine si ar putea reveni in tara "curand".

"Teo Trandafir se recupereaza bine in urma bolii care initial i-a pus in pericol viata. Am tratat cu succes infectia generalizata si suntem fericiti ca febra i-a scazut - recuperarea ei continua cu succes", spunea atunci profesorul Michael Gnant, de la departamentul de chirurgie al clinicii.
Teo Trandafir a fost transportata, in 11 ianuarie, cu un avion privat, la Clinica AKH din Viena, dupa sase zile de internare la Spitalul Elias, cu diagnosticul de pancreatita acuta de severitate medie.

Ea a fost internata la Terapie Intensiva in clinica din Viena, iar echipa medicala a optat pentru tratament, si nu pentru interventie chirurgicala.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/208015/Externarea-lui-Teo-Trandafir-amanata.html

ÎNCĂ O ZI DE REVOLUŢIE în Bahrain şi Libia, noi manifestaţii în Egipt şi o autoincendiere în Senegal

sanaa-yemen-reuters-khaled-abdullah-ali-mahdi.jpg

Militari din capitala micului emirat din Golful Persic au deschis focul asupra miilor de oameni adunaţi cu prilejul funeraliilor protestatarilor ucişi joi, provocând 20 de răniţi, situaţia se menţine tensionată în oraşul libian Benghazi, iar Piaţa Tahrir din Cairo s-a umplut iarăşi de zeci de mii de oameni

Protestele împotriva regimurilor autoritare au continuat, vineri, în cele două state unde există deja "revoluţii" în plină desfăşurare (Bahrain şi Libia), însă mii de oameni au invadat, din nou, Piaţa Tahrir din Cairo, în timp ce o autoincendiere pare un "semnal de revoluţie" în Senegal.
Principalele momente ale zilei de vineri, din state unde mass-media mondiale constată că "bate vântul schimbării":
publicitate

► BAHRAIN După cea mai sângeroasă "zi a mâniei", joi, soldată cu cinci morţi şi 230 de răniţi, represiunea contra manifestanţilor ieşiţi pe străzi în capitala Manama nu s-a încheiat. În ciuda presiunilor de la Washington şi Londra, principalii aliaţi ai monarhului din Bahrain, militarii au deschis focul asupra miilor de oameni adunaţi la funeraliile protestatarilor ucişi joi, provocând 20 de răniţi.
Conform unei relatări a Associated Press, armata încearcă să blocheze accesul oamenilor în Piaţa Perlei din Manama şi trage, deasupra capetelor manifestanţilor, cu mitraliere antiaeriene. Direct asupra mulţimii se trage cu gloanţe de cauciuc şi cu gaze lacrimogene, dar nimic nu pare să-i descurajeze pe protestatari.
Dacă, la începutul săptămânii, demonstranţii cereau reforme politice şi demiterea premierului, acum par să se fi radicalizat. Cei ieşiţi în stradă, în majoritate musulmani şiiţi, cer acum ca emirul Hamad ibn Isa Al Khalifa şi familia lui să părăsească ţara.

► LIBIA Oraşul Benghazi a fost şi vineri scena unor lupte de stradă între tabăra care îl contestă pe Muammar Gaddafi şi cea a susţinătorilor acestuia. Trupele de ordine au deschis focul asupra miilor de manifestanţi care au ieşit pe străzile oraşului, potrivit BBC, şi le-au interzis medicilor din oraş să îi trateze pe cei răniţi.
În afară de Benghazi, în alte patru oraşe din Cyrenaica (jumătatea estică a Libiei) au loc manifestaţii. Oamenii se mobilizează pentru proteste pe termen lung, cu corturi aduse în stradă. Fără să fie de aceeaşi amploare ca în alte părţi, se pare că revoluţia a prins şi în capitala Tripoli. The Daily Telegraph a relatat despre tineri care au incediat tomberoane.
O evaluare a organizaţiei Human Right Watch estimează că cel puţin 24 de protestatari au fost ucişi şi câteva sute - răniţi, în timpul manifestaţiilor care au cuprins Libia, de marţi încoace. Bilanţul televiziunii Al-Jazeera este de 50 de morţi.
Spre seară, relatări din alt mare oraş libian, Derna, se refereau la mobilizarea unor gărzi formate de civili şi înarmate de poliţie, care ar vrea să plece la Benghazi. Scopul lor ar fi acela de a-i pune la punct pe protestatari, acuzaţi că sunt "mercenari" aduşi de peste hotare, mai ales din statul de la sudul Libiei, Ciad.

► EGIPT Circa un milion de oameni au inundat, din nou, Piaţa Tahrir din Cairo, într-o manifestaţie de aniversare a unei săptămâni de la plecarea lui Hosni Mubarak. În plus, protestatarii vor să pună presiune asupra Consiliului Suprem Militar, astfel încât cei care au participat la demonstraţii să fie cooptaţi în procesul de elaborare a unor reforme democratice. Potrivit The Guardian, până la 2.000 de "susţinători" ai lui Mubarak au ieşit pe străzile din Cairo, dar fără a provoca incidente.

► SENEGAL Un "semnal de revoluţie" a fost dat, vineri, de autoincendierea unui tânăr în faţa palatului prezidenţial din Dakar. Incidentul nu a stârnit proteste, ci numai blocarea traficului circa o oră, iar tânărul a fost dus la spital. Un gest similar, al unui licenţiat care îşi câştiga traiul ca vânzător de fructe, a declanşat protestele din Tunisia, soldate cu fuga în Arabia Saudită a preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali.
Senegalul, unde 90% din cei 14 milioane de locuitori sunt musulmani, este considerată una dintre "democraţiile" din Africa de Vest. Totuşi, preşedintele octogenar Abdoulaye Wade ar dori să obţină un nou mandat sau să lase puterea fiului său. Scumpirile din ultima vreme au accentuat nemulţumirea senegalezilor.

http://www.gandul.info/internationa...-egipt-si-o-autoincendiere-in-senegal-7995785

Protestele se extind cu repeziciune in nordul Africii si in Orientul Mijlociu

Protestele iau amploare in tarile din nordul Africii si in Orientul Mijlociu, in ciuda numarului mare de morti si raniti rezultat din actiunile in forta ale autoritatilor.

Ziare.com iti prezinta principalele evenimente ale zilei de sambata:

Alger: - Politia algeriana a intervenit cu bastoane dar fara arme de foc pentru a dispersa o manifestatie prodemocratie, sambata la Alger, la care participau mii de persoane, informeaza Agerpres. Intr-o prima faza, impresionante dispozitive de securitate si zeci de blindate i-au respins pe manifestanti, pe strazile care conduc la Piata 1 Mai din Alger. Un deputat al opozitiei, Tahar Besbes, a fost grav ranit de catre politisti.

Bahrain: - Printul mostenitor, Salman bin Hamad al-Khalifa, s-a intalnit cu partidele de opozitie din tara, inclusiv cu cele siite, dupa ce, anterior, principalul bloc siit, Wefaq, respinsese oferta de dialog menita a pune capat revoltelor.

Dimineata, scutierii au folosit gaze lacrimogene si munitie de razboi impotriva protestatarilor care au incercat sa se intoarca in piata Pearl, din centrul Manama, principalul punct al manifestatiilor. Potrivit unor informatii, circa 60 de persoane au fost ranite. Manifestantii au ramas pe pozitie, politia s-a retras.

Uniunea generala a sindicatelor din Bahrein a chemat la greva generala pe timp nelimitat incepand de duminica, 20 februarie, pentru a cere dreptul la demonstratii pasnice.

Libia: - Mai multe elicoptere care survolau orasul Benghazi, din estul Libiei, au deschis focul asupra manifestantilor. Sambata dimineata fortele de securitate au atacat protestatarii din Benghazi, ucigand si ranind mai multi dintre acestia, a declarat un martor. Cateva zeci de libieni au fost raniti. "Orasul este practic, sub asediu", a declarat un doctor.

Tunisia: - Sute de persoane au manifestat la Tunis "pentru o Tunisie laica", la o zi dupa incidentele provocate de islamisti, care au atacat o strada cu prostitituate, si dupa descoperirea cadavrului unui preot polonez ucis cu bestialitate, informeaza AFP, preluat de Agerpres.

In apropierea manifestantilor au fost desfasurate unitati de politie, iar elicoptere militare survolau zona. Zeci de islamisti au incercat vineri sa incendieze o strada din Tunis consacrata prostitutiei, lansand sloganuri vizand crearea unui stat musulman.

Kuweit:-Circa 300 de protestatari au intrat in conflict cu fortele de politie la As-Salbiya care dupa ce s-au folosit gaze lacrimogene pentru asupra lor pentru a fi imprastiati. Conform martorilor oculari, sapte persoane au fost ranite.

Bilantul provizoriu al saptamanii care se incheie

Jurnalistii de la BBC au realizat un prim bilant provizoriu al revoltelor populare care au infierbantat intreaga regiune.

In Yemen, cel putin 5 persoane si-au pierdut viata pana acum. Patru dintre acestea au fost impuscate in portul Aden de un politist trimis sa imprastie manifestantii, iar a cincea a murit la Taiz, in explozia unei grenade care a facut numerosi alti raniti.

In ciuda manifestarilor de strada care au inceput de aproape doua saptamani, presedintele celei mai sarace tari din lumea araba, Ali Abdullah Saleh, a declarat in mod repetat ca nu va ceda puterea.

Fierbe Orientul Mijlociu: Violente in Iran, Libia, Yemen

In Bahrain, oficial, au murit pana acum patru protestatari, in timp ce alte cateva zeci au fost raniti. Neoficial, vineri, corespondentii straini transmiteau ca, potrivit medicilor din spitalele capitalei Manama, zeci de persoane si-ar fi pierdut de fapt viata in confruntarile cu armata si politia.

Sambata, membrii familiei al-Khalifa, care conduce tara inca din secolul XVIII, a cerut inca o data protestatarilor sa se intoarca la casele lor, promitand ca va avea un dialog constructiv cu Opozitia, intr-o incercare de rezolvare pasnica a conflictului. Liderii Opozitiei au respins insa apelul la dialog, cerand mai intai retragerea armatei de pe strazi si demisia actualului guvern.

Bahrain: Masacru in Piata centrala din Manama

In Iran, guvernul de la Teheran si-a exprimat vineri dezaprobarea fata de miscarile de sustinere a protestelor din tarile vecine organizate in aceasta saptamana de liderii Opozitiei. Protestele s-au soldat cu doi morti si zeci de raniti, dar au fost repede anihilate de regimul aflat la putere, care a scos in strada zeci de mii de sustinatori, pentru a se pune la adapost.

In Libia, bilantul celor ucisi in timpul manifestarilor de strada a ajuns la 84, informeaza Human Rights Watch. Internetul a fost intrerupt, la fel si curentul electric in numeroase zone. Aeroportul din Bengazi a fost inchis, dar corespondentii straini sustin ca ar fi fost preluat de protestatari. Tot din surse neoficiale se stie ca protestele au izbucnit in mai multe localitati din tara. In schimb, in capitala Tripoli, sustinatorii regimului Gaddafi au fost scosi pe strazi pentru a-si manifesta indignarea fata de manifestarile opozitiei.

In Iordania, la Amman, s-au inregistrat miscari de strada, iar protestatarii s-au confruntat vineri cu sustinatorii regelui Abdullah. In timpul confruntarilor mai multe persoane au fost ranite.

Regele Abdullah a incercat sa inabuse din start protestele, fara sa reuseasca insa. Pe 10 februarie un nou guvern a fost investit, dar nemultumirile iordanienilor nu au fost potolite.

In capitala Algeriei au loc sporadic proteste inca de la inceputul lui ianuarie, demonstrantii cerand demisia presedintelui Abdelaziz Bouteflika. Lor li s-au adaugat micile sindicate, dar si partide de opozitie fara prea mare trecere.

In Egipt, singura tara in care revolta populara s-a incheiat deja si cu succes, a avut loc vineri, la Cairo, un impresionat mars care a celebrat victoria impotriva regimului Mubarak. Sute de mii de egipteni s-au strans in aceeasi faimoasa Piata Tahrir in care au petrecut zile si nopti cerand plecarea de la putere a lui Hosni Mubarak. Pe 11 februarie, dupa 18 zile de proteste soldate cu pierderi de vieti omenesti si cu sute de raniti, Hosni Mubarak a cedat pozitia de sef al statului pe care o detinuse timp de trei decenii.

http://www.ziare.com/international/...ordul-africii-si-in-orientul-mijlociu-1076534

In Africa si Orientul Mijlociu continua varsarea de sange

Valul de contestare a regimurilor autoritare din nordul Africii si Orientul Mijlociu s-a extins, cu noi confruntari sangeroase intre manifestanti si fortele de ordine.
Zeci de persoane ucise si ranite

LIBIA:

Fortele de securitate au ucis, in ultimele zile, mai mult de 80 de persoane care manifestau impotriva regimului condus de colonelul Muammar Kadhafi, aflat la putere de 40 de ani. Bilantul a fost anuntat sambata de organizatia pentru drepturile omului Human Rights Watch.
Potrivit CNN, fortele de securitate au deschis focul din elicoptere asupra manifestantilor la Benghazi, zeci de persoane fiind internate in spital, cu rani provocate de arme de foc.

BAHRAIN:

Mii de manifestanti au revenit in piata centrala din Manama, dupa retragerea armatei, iar sindicatele au cerut declansarea unei greve generale pe termen nelimitat. Politia a recurs la gaze lacrimogene, intr-o incercare de a-i dispersa pe manifestanti, insa ulterior s-a retras din zona, iar demonstrantii au inceput sa instaleze corturi in centrul capitalei.

YEMEN: Manifestantii si sustinatorii regimului au fost implicati si sambata in confruntari violente la Sanaa, iar la Aden au izbucnit noi violente.

IRAN: Autoritatile au avertizat impotriva manifestatiilor opozitiei, dupa ce mai multe site-uri de opozitie au transmis un apel pentru convocarea, duminica, a unei demonstratii de comemorare a victimelor inregistrate in timpul protestelor antiguvernamentale din 14 februarie de la Teheran.
1/2

Confruntari intre manifestanti si forte de securitate

RAK: Zece manifestanti au fost raniti in cursul unor confruntari cu fortele de securitate kurde la Suleimaniyeh, in nordul Irakului, unde principalele doua miscari kurde sunt acuzate de coruptie.

ALGERIA: Cel putin zece manifestanti au fost raniti la Alger, in cursul unei manifestatii a opozitiei, blocata de politie, a anuntat Coordonarea nationala pentru schimbare si democratie. Un deputat al opozitiei a fost grav ranit in urma confruntarilor.

TUNISIA: Guvernul tunisian si principala miscare islamista, Ennahda, au condamnat ferm sambata asasinarea unui preot catolic polonez, iar cateva sute de persoane au defilat la Tunis pentru a cere "o Tunisie laica" si a-si exprima opozitia fata de fanatism.

DJIBOUTI: Trei lideri ai opozitiei au fost retinuti sambata la Djibouti, dupa o manifestatie fara precedent impotriva presedintelui Ismael Omar Guelleh, care a degenerat in confruntari soldate cu doi morti. Doi dintre cei trei lideri arestati au fost eliberati sambata seara.

EGIPT: Guvernul a anuntat ca va elibera 222 de detinuti politici si va opera o remaniere limitata, iar o instanta administrativa a aprobat intrarea in legalitate a primului partid islamist.

MAROC: Tineretul miscarii islamiste "Dreptate si binefacere" a convocat pentru duminica manifestatii pasnice in favoarea unei "ample reforme politice".

http://www.9am.ro/top/International...ntre-manifestanti-si-forte-de-securitate.html

Tensiunile din Libia au dus la scumpirea petrolului

Preţul barilului de petrol Brent a crescut în această dimineaţă cu 1,75%, ajungând la 104,25 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat din septembrie 2008 încoace.
PetrolSursa: EVZ

Grupul petrolier britanic BP a anunţat că se pregăteşte să evacueze o parte din personalul său din Libia, din cauza violenţelor din această ţară. Un purtător de cuvânt al companiei a anunțat că BP monitorizează situația în Libia și „face pregătiri pentru a evacua unele familii și o parte din staf, în următoarele 24 sau 48 de ore”.

Compania a oprit deja operațiunile de foraj de pe uscat, deși erau doar pregătitoare, nu produceau petrol încă.

Îngrijorări pentru Iran și Arabia Saudită

Libia, ţară membră a Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), este al patrulea producător de petrol din Africa, după Nigeria, Algeria şi Angola, cu o producţie de aproximativ 1,8 milioane barili pe zi şi rezerve evaluate la 42 miliarde barili. Libia exporta cea mai mare parte din petrolul său spre Europa.

Libia este responsabilă pentru aproximativ 2% din producţia mondială de petrol, însă pe piaţa din Europa cota sa de piaţă este estimată la 10%, iar Italia este principalul client. Producţia de petrol este esenţială pentru economia Libiei, asigurând 95% din veniturile din exporturi şi 25% din producţia economică.

Pe lângă situaţia din Libia, pieţele de materii prime sunt preocupate şi de riscul escaladării situaţiei în Iran, al doilea mare producător de petrol din OPEC. De asemenea, există îngrijorări că şi Arabia Saudită, cel mai mare producător din OPEC, ar putea să devină victima instabilităţii politice din regiune.

De la începutul anului, petrolul a crescut constant, în urma tensiunilor din lumea arabă. Înainte de izbucnirea conflictului din Egipt, pe 25 ianuarie, petrolul se tranzacționa cu 95 de dolari pe baril.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/tensiunile-din-libia-au-dus-la-scumpirea-petrolului-921930.html

Gheorghe Mărmureanu: Cutremurul din Noua Zeelandă are efecte pozitive pentru noi

Seismul din Christchurch, Noua Zeelandă, nu va produce într-o altă zonă din Europa, susţine directorul Institutului de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu. Cutremurul produs în Noua Zeelandă este al treilea din ultima perioadă.

gheorghe_20604800.jpeg

"Magnitudinea este în altă scară, de fapt e 7,5. Într-adevăr e distrugător. E al 3-lea. A mai fost unul mai mic. Zona asta va fi foarte activă până în 2022, ceea ce înseamnă că în partea europeană lucrurile vor fi mai liniştite", a declarat la Realitatea TV Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizica Pământului.

Întrebat dacă există vreo legătură între zona Vrancea şi seismul devastator produs în Noua Zeelandă, Gheorghe Mărmureanu a declarat: "Nu. Din contră, este o situaţie favorabilă pentru noi".

Cel puţin 65 de oameni au murit la Christchurch, în Noua Zeelandă, în urna unui cutremur devastator de 6,3 pe scara Richter. Sute de localnici au fost răniţi. Numeroase clădiri s-au prăbuşit, mai multe şosele s-au rupt, au izbucnit incendii, iar conductele rupte au provocat inundaţii.

http://www.realitatea.net/gheorghe-...zeelanda-nu-are-efecte-in-romania_806293.html

Cutremur devastator in Noua Zeelanda: zeci de morti si sute de raniti

Un cutremur puternic de 6,3 grade a zguduit, luni noapte, orasul Christchurch din Noua Zeelanda, omorand zeci de oameni si ranind alte cateva sute.

Premierul John Key, citat de TVNZ, a precizat ca 65 de persoane au fost declarate decedate, iar cel putin 200 sunt prinse sub ruinele cladirilor prabusite.

"Este o comunitate aflata in agonie totala. Avem nevoie ca aceasta comunitate sa se uneasca, iar oamenii sa se ajute unii pe altii, asa cum au mai facut-o in trecut si o vor face din nou", a adaugat el.

Ziare.com iti prezinta desfasurarea evenimentelor din Noua Zeelanda:

- Google a lansat o aplicatie prin care cei care cauta ori au gasit raniti isi pot inregistra cererea. Pana acum s-au strans 4.000 de solicitari.

- Primarul din Christchurch, Bob Parker, a anuntat ca, pana in prezent, au fost salvate 120 de persoane. Edilul a precizat ca, in comparatie cu seismul din septembrie, cand nu au existat victime, ci doar cladiri avariate, eforturile autoritatilor sunt concentrate acum pe salvarea oamenilor prinsi sub daramaturi.

- Cutremurul a spart mai multe conducte de apa, iar pe strazi s-au produs inundatii. Totodata, mai multe drumuri s-au surpat, iar 80% din oras a ramas fara curent electric - CNN.

- Premierul John Key, citat de AFP, a declarat ca numarul victimelor este mai mare decat cel anuntat initial.

- Ambasada Romaniei in Australia a luat legatura cu preotii romani, consulul onorific din Noua Zeelanda si cu reprezentantii asociatiilor de romani din Auckland si Christchurch, neavand insa informatii pana acum despre eventuale victime ale cutremurului in randurile romanilor.

- Pe masura ce se apropie noaptea, au fost instalate adaposturi provizorii intr-un parc si in scoli.

- O delegatie a Congresului american se afla marti la Christchurch si a participat la o conferinta comuna SUA-Noua Zeelanda cu cateva ore inainte de seism, potrivit BBC.

- Noua studenti si doi profesori de la Colegiul Toyama au fost recuperati de echipele de salvatori, insa cel putin 12 tineri au ramas sub gramezile de moloz, a declarat un oficial japonez pentru Sky News.

- Echipele de interventie muncesc contra cronometru pentru a scoate cele cateva sute de persoane ramase blocate sub daramaturi. Oficialii se tem ca numarul celor decedati ar putea creste dramatic, odata cu trecerea timplului.

- Strigate disperate dupa ajutor se aud de ore intregi de sub ruine - AFP.

- Premierul australian Kristina Keneally a anuntat ca statul New South Wales (NSW) va trimite 73 de specialisti in servicii de urgenta in Noua Zeelanda. Echipa va fi formata din 52 de specialisti in interventii pentru incendiu, noua paramedici, doctori, ofiteri de politie, ingineri si patru pompieri din Canberra.

- "Este un mare, mare dezastru, orasul se afla in reconstuctie dupa cutremurul de anul trecut si cu toate ca magnitudinea celui de astazi este mai mica, foarte multe cladiri s-au daramat, unele erau inca in reconstructie", a spus un roman aflat in Christchurch, citat de Antena 3.

- In timp ce echipele de interventie organizau evacuarea si acordau primul ajutor ranitilor, o replica de magnitudine 4,3 a provocat un nou val de panica in Canterbury.

Primarul orasului Christchurch, Bob Parker, citat de Reuters, a subliniat ca "Este posibil sa asistam la cea mai neagra zi a Noii Zeelande".

Peste 12 replici intr-o singura noapte, dupa seismul din Noua Zeelanda

- Australia a trimis o echipa de salvare de 40 de persoane la Christchurch, in Noua Zeelanda, pentru a ajuta la eforturile de salvare, relateaza presa locala.

"Probabil ca vor fi multe operatiuni de cautare sub daramaturi", a spus premierul australian Julia Gillard Parlamentului, precizand ca imaginile din Christchurch sunt "cu adevarat socante".

- Asociatia Presei din Noua Zeelanda relateaza ca tot mai multe gravide s-au prezentat la spitalul din Christchurch avand un risc de nastere prematura, ca urmare a socului suferit din cauza cutremurului.

- Se pare ca pagubele sunt mult mai mari decat dupa cutremurul din septembie. Daunele au fost estimate la suma de 3 miliarde, potrivit AFP.

- Guvernul a decretat stare de urgenta si a recomandat locuitorilor din Christchurch sa foloseasca telefoanele mobile doar in caz de maxima urgenta, anunta Reuters.

- Politia locala a declarat ca au fost raportate multiple decese, inclusiv produse atunci cand doua autobuze au fost zdrobite de cladirile care se daramau. De asemenea, sute de victime sunt prinse sub daramaturi, iar sistemul de telefonie este pus la pamant.

- Orasul cu 350.000 de locuitori se afla in ruine si, dupa primele informatii, pagubele par sa fie imense. Cutremurul s-a produs luni noapte, la cinci kilometri de Christchurch, la ora locala 12.51 (1.51 ora Romaniei).

Cutremur de 7,4 grade in Noua Zeelanda (Video)

- Exista un deficit de ambulante, astfel vehiculele private fiind folosite pentru a transporta ranitii la centrele de prim ajutor. Rapoartele initiale spuneau ca principalul spital a fost evacuat, dar acest lucru a fost negat ulterior de catre politie.
- Seismul fost cu atat mai distrugator, cu cat epicentrul a fost la adancime mica, numai patru kilometri. Cladiri intregi, deja fragilizate de un seism de 7 grade, care a avut loc in septembrie, s-au transformat in mormane de moloz.

- Martorii spun ca cel putin 150 de persoane au ramas blocate in interiorul cladirii Gould Pyne Guinness, potrivit BBC.

Pe unele drumuri crapate asfaltul se ridica chiar si la un metru iar reteaua de apa, care a izbucnit, a provocat inundatii pe mai multe strazi.

- Catedrala din Christchurch, veche de 147 de ani, s-a daramat, spitalul din oras a fost evacuat, iar aeroportul a fost inchis. Toate avioanele au fost deviate spre alte aeroporturi pentru aterizare si in prezent niciun avion nu are permisiunea de a decola, scrie CNN.

- Potrivit centrului american USGS, seismul initiat al fost urmat la circa 15 minute de o replica de 5,6 magnitudine. O a doua replica, cu magnitudinea 5,5, s-a produs cu putin inainte de ora locala 15.00 (4.00 ora Romaniei).

vezi video:

Sudul Noii Zeelande a fost afectat de mai multe cutremure incepand din septembrie, cand in zona s-a produs un seism cu magnitudinea 7,1, care, potrivit autoritatilor, a fost cel mai distructiv din regiune dupa 1931. Desi cutremurul respectiv, produs in timpul noptii, nu s-a soldat cu morti, cladirile au fost deja slabite.

http://www.ziare.com/stiri/cutremur/cutremur-devastator-in-noua-zeelanda-1076973

Cum va arăta Pământul în 2050

Cum ar putea arăta Terra în 2050? Potrivit cercetătorilor americani planeta noastră va fi de nerecunoscut, dacă trendul actual va fi menţinut.

glob_pamant_38395200.jpg

Ce ne aşteaptă

Organizaţia Naţiunilor Unite a prezis că populaţia globală va ajunge la 7 miliarde de oameni în acest an, urmând ca în anul 2050 aceasta să atingă 9 miliarde. “Creşterile cele mai mari se vor înregistra în ţările sărace, în special în cele din Africa şi sudul Asiei”, a precizat John Bongaarts, membru în organizaţia non-profit Population Council.

Pentru ca toţi aceşti oameni să se poată hrăni "va trebui ca în următorii 40 de ani să producem tot atâta hrană cât am produs în ultimii 8.000”, a explicat un membru al World Wildfire Fund la întâlnirea anuală a Asociaţiei americane pentru avans în ştiinţă, pe numele său Jason Clay.

Ca urmare a creşterii incontrolabile a populaţiei, ne vom confrunta cu exacerbarea unor probleme precum epuizarea resurselor, a declarat John Casterline, Initiative in Population Research la Universitatea de Stat Ohio.

Potrivit acestora, este aşteptat ca veniturile să crească în următorii 40 de ani. Mai concret, acestea se vor tripla la nivel global şi vor creşte de aprope cinci ori în ţările dezvoltate.

Studiile realizate de-a lungul timpului arată că o majorare a câştigurilor va duce automat şi la o creştere a consumului de carne. Pentru producerea a 450 de grame de carne, un animal consumă 3,4 kilograme de cereale şi în jur de 1,36 – 1,81 kilograme de cereale ca să producă aproape jumatate de kilogram de branză sau ouă, spun experşii, citaţi de news.yahoo.com.

"Mai mulţi oameni, mai mulţi bani, consum mai mare, dar aceeaşi planetă", cam asta ne asteaptă după afirmaţiile lui Clay, membru al World Wildfire Fund. De asemenea, acesta a reiterat ideea potrivit căreia oamenii de ştiinţă trebuie să gasească urgent metode alternative de producere a mâncării.

Soluţii...

Conform specialiştilor în demografie, una din soluţii ar putea fi investiţiile mai mari în programele de planificare familială menite să ajute la controlul creşterii populaţiei, în special în ţările în curs de dezvoltare.

http://www.money.ro/cum-va-arata-terra-in-2050_867481.html

Tripoli, ultima redută a regimului Gaddafi

Lupta pentru Libia se dădea ieri în jurul capitalei, unde dictatorul libian îşi concentrase puţinele forţe armate care îi mai erau fidele.
Valul de proteste s-a extins rapid spre vest, împresurând capitala TripoliSursa: REUTERS

Forţele militare loiale liderului Muammar Gaddafi au format un cordon de securitate în jurul capitalei Tripoli, ultimul bastion al regimului libian, pe măsură ce valul de proteste înghite tot mai multe oraşe din vestul ţării.

Lupte crâncene se dădeau ieri în oraşele Zawiya, Sabratha şi Misurata, localităţi situate la câteva zeci de kilometri de capitală, potrivit martorilor citaţi de cotidianul american "New York Times".

La Zawiya, armata a inter venit împotriva unui grup de protestatari refugiat în minaretul unei moschei, pe care l-au distrus cu tiruri de artilerie grea.

La Sabratha, detaşamente impre sionante de soldaţi au ocupat poziţii în puncte-cheie ale oraşului, în timp ce la Misurata, la est de Tripoli, confruntările armate erau în toi. O altă redută din apropierea capitalei, oraşul Zuara, a căzut deja în mâinile manifestanţilor anti-Gaddafi.

Mercenari şi tancuri

Libienii care au reuşit să ia legătura cu jurnaliştii străini le-au vorbit acestora despre grupuri compacte de mercenari care se îndreptau ieri spre Tripoli în camionete în spatele cărora tronau mitraliere grele. Pe străzile din suburbiile capitalei putea fi văzute, de asemenea, unităţi de tancuri, scrie şi BBC.

Lupta împotriva regimului intră în faza finală, pe măsură ce Gaddafi îşi concentrează puţinele forţe loiale rămase în jurul capitalei, au concluzionat analiştii.

De cealaltă parte, după zile întregi de proteste sporadice şi dezorganizate, opoziţia pregăteşte astăzi prima manifestaţie de amploare în centrul capitalei. "Am primit cu toţii un SMS în care suntem chemaţi astăzi la un protest general în Tripoli", a declarat un libian.

Într-o intervenţie telefonică la televiziunea de stat, Muammar Gaddafi a acuzat că în spatele protestelor din ţară se află Osama bin Laden şi, implicit, gruparea islamistă al-Qaida. "Este clar că toate aceste lucruri sunt coordonate de al-Qaida. Acei tineri înarmaţi, copiii noştri, sunt incitaţi de cei pe care America şi alte state occidentale îi caută", a declarat liderul libian. "Bin Laden este cel care manipulează oamenii. Nu vă lăsaţi înşelaţi de Bin Laden", a adăugat acesta.

Bilanţul confruntărilor între activiştii anti-Gaddafi, pe de o parte, şi susţinătorii regimului şi armată, pe de altă parte, a crescut la peste 700 de victime, potrivit Federaţiei Organizaţiilor Internaţionale pentru Drepturile Omului.

Miercuri seară, preşedintele american Barack Obama a avertizat că Statele Unite şi aliaţii săi examinează mai multe variante de răspuns la criza libiană. Franţa a respins imediat opţiunea unei intervenţii militare, sugerând posibilitatea adoptării unor sancţiuni economice.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/tripoli-ultima-reduta-a-regimului-gaddafi-922336.html

Orange, Vodafone sau Cosmote: Care este cel mai bun operator de telefonie mobilă din România?

Lider după numărul de clienţi este Orange, iar reţeaua Cosmote a fost, anul trecut, opţiunea celor mai mulţi români care au decis să-şi porteze numărul. În acelaşi timp, Vodafone se laudă cu cea mai mare acoperire şi cu cea mai bună calitate a convorbirilor. Concurenţa dintre cei trei mari operatori de telefonie mobilă din România este mai ascuţită ca niciodată.

telefon_lux_01_7d30689fc2.jpg

Aflaţi într-o expansiune agresivă pentru a cuceri cotă de piaţă, se pare că grecii de la Cosmote reuşesc să-i convingă pe mulţi români să renunţe la celelalte reţele de telefonie mobilă şi să se alăture "reţelei verzi".

Aproape 61.500 de persoane şi-au portat numerele de telefon în reţeaua Cosmote, în 2010, a anunţat compania. Astfel, pentru al doilea an consecutiv, Cosmote a fost liderul de piaţă din punct de vedere al portabilităţii.

Românii au posibilitatea de a trece la un alt furnizor de servicii de telefonie mobilă fără a-şi pierde numărul de telefon de la sfârşitul lunii octombrie 2008. Din acel moment, bătălia operatorilor pentru clienţi a devenit mai aprigă. Iar prima victimă a fost compania Zapp, care a fost cumpărată de Cosmote în vara anului 2009.

În total, Cosmote avea, la sfârşitul anului trecut, 6,9 milioane de clienţi, ocupând o cotă de piaţă de 24%.

Bătălia pe venituri

Cu toate acestea, veniturile Cosmote nu se cifrează nici măcar la jumătatea veniturilor Orange, cel mai mare operator după cifra de afaceri şi numărul de clienţi.

Potrivit informaţiilor publicate, Orange avea, la sfârşitul anului 2010, 10,5 milioane clienţi, care i-au adus venituri de 973 milioane euro.

Preţurile mici practicate şi ofertele puse la bătaie au făcut ca veniturile Cosmote să fie de numai 468,8 milioane euro. Veniturile sunt cu circa 52% mai mici decât ale Orange, în condiţiile în care numărul de clienţi este cu numai 34% mai mic.

Datele financiare ale Vodafone România pentru 2010 încă nu sunt disponibile, deoarece compania încheie anul fiscal în luna martie. Însă în anul financiar care s-a încheiat în martie 2010, operatorul britanic a înregistrat în România venituri de 921,5 milioane euro.

Ofertele şi preţurile scăzute care fac parte din strategia Cosmote de cucerire a pieţei au stârnit reacţia concurenţilor din piaţă.

Fără a da nume, Liliana Solomon, fostul director executiv al Vodafone România, a declarat, în noiembrie 2010, despre preţurile prea mici că "este o competiţie prostească, deoarece competiţia pe preţ nu este sustenabilă, preţul poate fi copiat imediat. Diferenţierea nu se va mai face prin preţ în viitor, ci se va face iar pe calitate, mai exact calitatea reţelei", spune.

Cine pierde clienţi
Reprezentanţii Vodafone România spun că oferă cea mai performantă reţea cu cea mai mare acoperire care asigură cea mai bună calitate a convorbirilor.

Cu toate acestea, operatorul a pierdut 35.000 de clienţi în ultimul trimestru din 2010, ajungând la 9,804 milioane de utilizatori la 31 decembrie 2010.

Unul din şase clienţi ai Vodafone foloseşte cartele prepay. Venitul mediu per utilizator este, în cazul Vodafone, de 6,2 euro.

Orange a atras în trimestrul patru din 2010 peste 60.000 de noi clienţi. Cu toate acestea, numărul de utilizatori ai reţelei s-a redus cu circa 500.000 pe parcursul anului trecut, de la 10,9 milioane la finele anlului 2009 până la 10,46 milioane la 31 decembrie 2010, în special din cauza reducerii numpărului de cartele prepay, potrivit raportului companiei franceze Orange.

"În 2010 am făcut progrese importante. Am reuşit să stabilizam ritmul de scădere, care a încetinit, atât de la an la an, cât şi de la trimestru la trimestru. Cota valorică de piaţă a crescut în comparaţie cu anul anterior. În 2010 am luat mai multe măsuri de eficientizare şi perfecţionare (francize, Orange Care, oferte pentru smartphone-uri, programe de perfecţionare pentru forţa de vânzări, programe de îmbunătăţire a experienţei clienţilor), ale căror efecte se vor vedea pe termen lung şi care ne vor ajuta să îndeplinim obiectivele strategice pentru următorii cinci ani", a spus Thierry Millet, director general executiv Orange România.

Topul operatorilor după numărul de clienţi

Orange 10,5
Vodafone 9,8
Cosmote 6,9
* (milioane persoane)

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ora...tor-de-telefonie-mobila-din-romania-9225.html

Teo Trandafir se află în comă indusă

teo-trandafir-se-afla-in-coma-indusa-89315.jpg

Medicii de la clinica la care este internată Teo Trandafir au emis un comunicat potrivit căruia fosta vedetă de televiziune se află pe ventilaţie mecanică, iar pericolul vital ar fi fost depăşit. Săptămâna viitoare, spun medicii, este posibil ca Teo Trandafir fie scoasă de pe aparate. Medicul Nicolae Iordache, şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului "Sf. Ioan" a declarat pentru Ring că fosta vedetă de televiziune se află în comă indusă, întrucât aşa se procedează în cazul pacienţilor intubaţi. Teo a fost suspusă unei operaţii dificile joia trecută şi este internată la Viena de o lună si jumătate.

"Cu siguranţă a avut şoc septic şi insuficienţă multiplă de organe. Este singura explicaţie pentru care, în urma extirpării porţiunii necrozate din pancreas, a fost nevoie de ventilaţie mecanică. Teo este în comă indusă. Aşa se procedează la pacienţii intubaţi”.

“Medicii vienezi nu au precizat însă ce alte organe mai sunt afectate. Este important de ştiut dacă Teo face şi dializă sau are şi alte probleme. Insuficienţa multiplă de organe apare atunci când toxinele şi enzimele pancreatice trec în sânge şi implică probleme cardiace, cerebrale, pulmonare, renale şi nu numai", a explicat, pentru Ring, doctorul Nicolae Iordache.

„Cred că medicii vienezi au ratat momentul optim pentru operaţie şi, de aceea, s-a ajuns la şoc septic şi insuficienţă multiplă de organe. Când apare infecţia, este indicată intervenţia chirurgicală, ori ei au apelat la endoscopie şi au îndepărtat doar cauza problemelor, dar pancreatita era deja instalată şi boala avansa. Trebuia făcută mai repede operaţia pentru îndepărtarea zonelor necrozate din pancreas. Aşa nu s-ar fi ajuns la şoc septic", a mai spus medicul.

Joia trecută, Teo Trandafir a fost suspusă unei intervenţii chirurgicale complicate, medicii fiind nevoiţi să-i taie porţiunea din pancreas atinsă de infecţie.

Chiar din prima săptămână a acestui an, Teo a avut probleme grave de sănătate. A fost internată la spitalul Elias din Bucureşti, la Terapie Intensivă, iar medicii au pus diagnosticul de pancreatită acută.

Teo Trandafir a fost transferată la un spitalul din Viena, pe 11 ianuarie.

http://www.antena3.ro/romania/teo-trandafir-se-afla-in-coma-indusa-119541.html

LukOil vrea să construiască în România centrale solare şi ferme eoliene

Compania petrolieră rusă LukOil vrea să construiască centrale solare şi ferme eoliene în România şi Bulgaria, a anunţat miercuri adjunctul şefului departamentului pentru energie al societăţii, Vasili Zubakin, citat de RIA Novosti.

eolian__74498600.jpg

"Cum Rusia nu dispune de un sistem de susţinere a energiilor alternative, investiţiile noastre se concentrează în străinătate. E vorba cu precădere de ţările în care este prezentă LukOil - Bulgaria şi România, unde avem în vedere construirea unor centrale solare şi a unor ferme eoliene", a declarat oficialul.

Zubakin a precizat că LukOil vrea să construiască noi instalaţii, dar şi să achiziţioneze centre deja existente în aceste ţări.ţări.

"Planul (de dezvoltare a energiei regenerabile în străinătate - n.r.) este în curs de discuţie cu partenerii noştri străini. Până la sfârşitul anului 2011, totul va fi stabilit", a spus reprezentantul LukOil.

LukOil, care asigură 18% din producţia rusă şi 2,1% din producţia mondială de petrol, este cea mai mare societate rusă în domeniu. Rezervele sale de hidrocarburi reprezintă 1,3% din rezervele mondiale. Are o cifră de afaceri anuală de 81 miliarde dolari şi venituri nete de 9,5 miliarde dolari.
Compania Lukoil Overseas (deţinută 100% de Grupul LukOil), în consorţiu cu Vanco International, au semnat la 23 februarie un acord de concesiune cu Agenţia Naţională a Resurselor Minerale din România (ANRM), care prevede explorarea şi dezvoltarea a două perimetre din sectorul românesc al Mării Negre (perimetrele Rapsodia şi Trident). Pentru operarea acestui proiect va fi înfiinţat în România un birou al Lukoil Overseas.

Grupul petrolier LukOil este prezent pe piaţa românească prin subsidiara LukOil România, care deţine peste 310 benzinării. Totodată, grupul rusesc LukOil a achiziţionat în anul 1998 Rafinaria Petrotel Ploieşti.

http://www.money.ro/lukoil-vrea-sa-...-centrale-solare-si-ferme-eoliene_877966.html

Back