• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Stiri diverse

De curând, mesajul unei românce, studentă în străinătate, care e rezumat, chiar de ea, în metafora "Dumnezeu a fost ucis în Occident" şi în care argumentează de ce vrea să se întoarcă acasă, a ajuns viral pe net. Cel putin asa scrie Evenimentul Zilei ,Aici

Marturisesc ca eu , nu o cred :D:

Cat priveste continutul articolului scris de Bernhard Heinzlmaier, psiholog şi filolog, co-fondator al Institutului de investigare a nivelului cultural al tinerei generaţii, cu sediul la Viena, care trage un semnal de alarma despre" un tineret care s-a dezis de la vechile idealuri” pefect adevarat si bine punctat . Se vede treaba ca nu doar tinerii din Romania au un "orizont ingust de cunoaştere şi cu sufletul uscat într-o inumană societate în care doar performanţele contează” ci si cei din intreaga Europa.Bine ar fi daca si cei de care depinde soarta invatamantului ar gandi la fel.

În timp ce România a trecut recent la reţele de telecomunicaţii de generaţia a patra (4G), în lume există state în care telefonia mobilă este folosită de un procent mic din populaţie. Un motiv evident îl reprezintă sărăcia, dar mai sunt şi altele legate de cultura ţărilor respective, de poziţionarea geografică şi de numărul total al populaţiei.

Cei de la Juniper Networks au realizat un clasament al ţărilor cu cea mai mică rată de penetrare a telefonie mobile. Această listă arată că în timp ce în anumite părţi ale lumii mii de oameni stau la cozi să intre în posesia celor mai noi terminale Apple, pe glob există ţări unde oamenii ar fi fericiţi cu orice model de telefon.

Eritrea
-- 5% (310.000 abonaţi la telefonia mobilă la o populaţie de 5.7 milioane)

Myanmar -- 6% (3 milioane abonaţi la telefonia mobilă la o populaţie de 48.9 milioane)

Coreea de Nord
-- 7% (1.8 milioane abonaţi la telefonia mobilă la o populaţie de 24.6 milioane)

Cuba
-- 14% (1.6 milioane abonaţi la telefonia mobilă la o populaţie de 11.2 milioane)

Etiopia
-- 23% (20.3 milioane abonaţi la telefonia mobilă la o populaţie de 87.5 milioane)

Republica Centrafricană
-- 27% (1.2 milioane mobile abonaţi la telefonia mobilă la o populaţie de 4.6 milioane)

Madagascar
-- 28% (6.2 milioane abonaţi la telefonia mobilă la o populaţie de 22.3 milioane)

Malawi
-- 28% (4.6 miioane abonaţi la telefonia mobilă la o populaţie de 16.2 milioane)

Congo -- 29% (20.7 milioane abonaţi la telefonia mobilă la o populaţie de 70.6 milioane)

Burundi -- 32% (2.8 milioane abonaţi la telefonia mobilă la o populaţie de 8.8 milioane).

Sursa: Bloomber
http://www.capital.ro/detalii-artic...-de-penetrare-a-telefoniei-mobile-186894.html

Ce ziceti, e ok asa ? Ma refer la bolile interzise la internare.

O serie de afecțiuni care în prezent pot fi diagnosticate și tratate fără a fi nevoie de spitalizare au fost cuprinse în noile legi pe care Ministerul Sănătății le-a pus în dezbatere publică.
Spitalele din România primesc cele mai mici fonduri din UE. Noile forme de organizare din Sănătate urmăresc creșterea veniturilor

Mai concret, Ministerul Sănătății recomandă ca „unitățile sanitare cu paturi să reducă gradual internarile în spitalizare continuă pentru pacienții cu diagnostice precum infecție bacteriană, sifilis, zona zoster, fără complicații, rujeolă și rubeolă, fără complicații, hepatite virale cronice B și C, tumori maligne ale pielii, boala Lyme, diabet tip 2, ulcer, cardiopatie ischemică nespecificata, rino-faringita acuta etc.

Pe de altă parte, în pachetul de bază, de care vor beneficia atât asigurații, cât și neasigurații, rămân gratuite serviciile incluse în următoarele programe naționale de sănătate:

-Programul Național de imunizare (vaccinările copiilor prin medicul de familie sau în campanii școlare)
- Programul Național de prevenire, supraveghere control HIV (pentru cei peste 10.000 de români diagnosticați cu această boală, cei mai mulți infectați în spitale publice)
- Programul National de prevenire, supraveghere și control al Tuberculozei
- Programul National de oncologie
- Programul Naţional de diabet zaharat
- Programul Național de transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană
- Programul Național de tratament al bolilor rare
- Programul Naţional de tratament al bolilor neurologice
- Programul Naţional de tratament al hemofiliei
și talasemiei
- Programul Naţional de sănătate mintală și profilaxie în patologia
psihiatrică
- Programul Național de sănătate a femeii și copilului
- Programul Naţional de boli cardiovasculare
- Programul Naţional de tratament al surdităţii prin proteze
auditive și implant cohlear
- Programul Naţional de ortopedie
- Programul pentru bolnavii cu insuficiență renală cronică
- Programul Naţional de terapie intensivă a insuficienței
hepatice

Pachetul de bază cuprinde:

Urgențele – tot ce înseamnă medicină de urgență intră în pachet
Partea de prevenție– numărul și tipul consultanțiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire
Medicina de familie– consultații, servicii
Medicina comunitară
Servicii în ambulatoriul de specialitate– consultații (numărul și frecvența pe specialități), servicii paraclinice (laborator – tipuri de analize), imagistică (numărul și frecvența
Servicii de spitalizare– translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate și internarea de zi.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/car...-de-internare-in-spital-lista-co-1060033.html

HARTA cu ce anume sunt statele pe primul loc în lume

O harta ce se bazeaza pe statisticile culese de pe internet din diverse surse, inclusiv Banca Mondială și Guinness World Records, pune în locul denimirilor ţărilor lucrul la care acestea sunt lideri mondiali.

Potrivit Daily Mail, harta, realizată de trei prieteni din Washington DC, confirmă cele mai frecvente stereotipuri: În cazul Olandei, pe primul loc la media de înălţime, Canadei, lider la producţia de sirop de arţar şi al Statelor Unite, în vârful clasamentului la consumul de hot-dogs.

Nu lipsesc nici surprizele, România fiind asociată cu cea mai mare vizeză de internet din lume, Spania cu cel mai mare consum de cocaină, iar Peru e lider mondial la sandboarding, surf pe nisip.

În ceea ce privește dezastrele naturale, Mexic cei mai mulți oameni loviţi de fulger, în Canada s-a înregistraz cel mai mare impact cu un asteroid, iar în Camerun sunt cele mai periculoase lacuri din lume.

În Europa, Franţa e lider la turism, Italia la competiţii UEFA câştigate, iar Grecia conduce clasamentul mondial al fumătorilor. Englezii sunt pe primul loc la mişcări fasciste, cu 34 de astfel de grupări înregistrate, iar ucranienii sunt lideri la metode contraceptive.

În America de Sud, locuitorii din Chile au cele mai trainice căsnicii, în timp ce uruguayenii consumă cea mai multă vită. Brazilia şi Argentina apar pe hartă cu recorduri fotbalistice.

În Africa, multe recorduri sunt negative, de la analfabetism la inegalitate socială, cei mai mulţi copii angajaţi, sau cele mai multe lacuri ucigaşe.

Sa fie un elev cu o personalitate f puternica sau unul cu mult tupeu? Cert este ca m-a distrat :P Ma intreb cum as fi procedat eu daca eram invatatoarea lui :D:

Eu i-as fi dat un 10 cu felicitari. Are dreptate copchilul, nu e treaba nimanui din afara familiei ce a facut el in vacanta. E demult un sterotip la dascalime sa le dea teme elevilor cu ce au facut in vacanta...Probabil...aia care au dat cu subsemnatul undeva si care sunt obisnuiti cu asa ceva. Sa se mai diversifice, nu sa vina cu sabloane din asta. Bine i-a zis copilu, 10 (zece), ce mai !

Din cate stiu eu, exista teme obligatorii pe care dascalimea trebuie sa le respecte fie ca unora le place sau nu.Ce parere ai de compunerea "Familia mea" sau "Locuinta mea " ?

Eu as fi scris in compunere ca am fost pe Marte si ca am intalnit civilizatii extraterestre foarte pasnice si dragute. Ce-ar mai fi zis tovarasa aia ?

L-ar fi laudat cu siguranta pt imaginetie,doar ca la varste mici se pleaca de la cunoscut spre necunoscut. In alta ordine de idei, multe nu le convin nici carelor didactice dar ...asta e,unde-i ordin ,cu placere . Am ras cu lacrimi cand am citit ,recunosc, dar tema este tema si elevul trebuie sa si-o faca.

Nu stiam ca programa prevede ca elevii sa raporteze ce au facut in vacanta. Pe vremea mea, acum X ani, nu stiu sa fi scris asa ceva.

Nu se vrea un raport ,putin ii pasa cuiva ce anume a facut x sau y elev in vacanta sau ce culoare au ochii mamei in compunerea " Cum este mama mea" ? Asta e programa . Compunerile sunt dificile si pt adulti ce sa mai spunem de copii si din acest motiv se pleaca de la lucruri traite cu bucurie ,de la amintiri ....
Compunerile ocupa un rol important in curriculumul disciplinar si este nevoie de o etapa relativ indelungata de pregatire a elevilor pentru scrierea unei compuneri.Din acest motiv am gasit dificila pozitia invatatoarei,compunerea copilului este de milioane dar oficial,elevul nu si-a indeplinit sarcina.

HARTA GLOBALĂ A DEPRESIEI. Care sunt ţările cu cei mai trişti şi cei mai fericiţi oameni din lume

Depresiei in functie de varsta

Acest grafic arata modul in care fiecare regiune a lumii este afectata de depresie , linia portocalie indica numarul de ani petrecutizi de zi cu depresie clinica la fiecare 100.000 de persoane .
TRT

Surse
http://www.evz.ro/detalii/stiri/har...sti-si-cei-mai-fericiti-oameni-d-1066706.html

http://www.washingtonpost.com/blogs...-depression-rates-around-the-world/?tid=sm_fb

Asa-i ca aveti impresia ca prixvti un batranel simpatic care se bucura de viatza tihnita de la tzara? partial adevarat:P Este vorba de José Mujica presedintele Uruguayului care " donează în scopuri caritabile aproape tot salariul său, echivalentul a 12 mii de dolari și a primit eticheta de "cel mai sărac președinte din lume"

EL a renunțat la casa de lux pe care statul o oferă liderilor și a optat pentru o fermă a soției sale din afara capitalei Montevideo.

Acolo, cuplul prezidențial duce o viață foarte simplă: își cultivă pământul singuri și cresc animale. Singurul lucru care sugerează că în ferma veche stă o personalitate este echipajul de ofițeri care păzește împrejurimile.

Surse:
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-20243493

http://www.financiarul.ro/2012/11/17/jose-mujica-cel-mai-sarac-presedinte-din-lume/

http://ro.wikipedia.org/wiki/José_Mujica

Portalul boredpanda.com publică mai multe hărţi ale Europei, completate de tineri americani, în care aceştia scriu ce ţări cred ei că formează bătrânul continent. Interesant de vazut :P

Deşi câţiva dintre ei au identificat corect România, cei mai mulţi şi-au dat cu presupusul.

Astfel, România a fost confundată cu Albania, Serbia, Ungaria, Cehia sau chiar Estonia, în timp ce alţii au scris, plini de sinceritate: “N-am idee, scuze”; “Război”; “Transilvania, locul de unde e Borat”; “Sunt un idiot”; “Scuze pentru ignoranţă”; “Scuze”; “Nu ştiu”.

Deşi mulţi americani nu ştiu unde e România, ţara noastră nu a ieşit cea mai “şifonată” din acest experiment: Portugalia a fost botezată “fundul Spaniei’.

Back