REGULI GENERALE
1. 5-6 mese pe zi, cu respectarea oreor zilnice
2. nu se consuma nimic intre mesele principale
3. se evita cititul, privitul la televizor sau alte activitati in timpul meselor
4. se consuma cel putin 2 l de lichid pe zi
5. pentru ceaiuri, cafea, compot, sucuri naturale se folosesc doar indulcitori (nu mai mult de 5-6 tb pe zi, 1 tb zaharina este echivalentul unei lingurite de zahar)
6. nu preparati sosuri cu unt, smantana, faina
7. nu se consuma alcol
8. interzis uleiul la gatit si salate
9. nu se abuzeaza de sare
ALIMENTE PERMISE + CANTITATILE PE ZI
1. Branza = 150 – 200 g
2. Lactate = 250 ml
3. Carne = 150 – 200 g
4. Mezeluri = 50g
5. Oua fierte tare = 3 buc pe saptamana
6. Legume = fara limita
7. Fructe normale = 600 g (sau 300 g din fructe “un pic periculoase” )
8. Cartofi, orez, paste = 150g
9. Paine = 3 felii
DETALII DESPRE ALIMENTELE PERMISE
BRANZA = branza de vaci, cas, urda
LACTATE = lapte dulce (cel cu 1.8 % grasime), lapte batut, iaurt degresat, sana, chefir
CARNE = carne slaba fiarta sau gratar: pui, curcan (fara pielita), peste (salau, stiuca, lin, cod, pastrav)
MEZELURI = sunca de Praga, piept de pui, pastrama vita, cremvusti de pui
LEGUME = crude, salate, fierte sau soteuri: rosii, castraveti, ardei, conopida, dovlecei, vinete, varza, ciuperci, ceapa, ridichi, practic orice legume + verdeata
FRUCTE NORMALE = crude, salate, coapte, compot, sucuri: portocale, grapefruit, mandarine, mere, pepene verde, capsuni, kiwi, cirese, piersici, caise, visine, fragi, zmeura
FRUCTE “un pic pericoloase” = crude, salate, coapte, compot, sucuri: banana, pere, prune, struguri
CARTOFI = fierti, copti, la cuptor, pe gratar
OREZ = fiert, fara ulei, cu verdeata
PAINE = graham, cu seminte, cu secara, grau, adica cu fibre de cereale (aceste fibre sunt bune ca se umfla in stomacel si tin mai mult de foame )
EXEMPLU DE MENIU PENTRU O ZI
1. Dimineata 7.30
• cafea cu indulcitor
• o felie de paine cu 50 g branza sau 50 g mezel sau un ou fiert
• un iaut sau lapte
2. Gustarea de la 10.30 – 11.00
• un fruct sau un iaurt
3. Pranz
• carne gratar + garnitura (cartof, paste, legume) + salata
Sau
• 1 felie de paine + ciorba + 1 fruct
Sau
• 2 felii de paine + 50 g branza / mezel + legume + 1 fruct
4. Gustarea de la 16.00 – 16.30
• 1 fruct / iaurt
5. Cina 19.00 – 20.00
• mamaliguta (300 g) cu branza
Sau
• Salata bulgareasca + conserva de tone (in suc propriu sau apa)
Sau
• legume la cuptor + salata
Sau
• cartof copt + branza + 1 fruct
SE INTELEGE CA TOT CE NU ESTE PE LISTA ACEASTA ESTE INTERZIS!!!
PS. Asa apierdut Old DG 20 Kg. in 4 ani de zile si nu le-a mai pus la loc!